imrahil 16.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 waflos, masz kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 jak pompeczki zdecydowanie stanieją to może sobie sprawię.... póki co sezon ogrzewania za 1400zł jest dla mnie spoko.... Mnie sezon CO+CWU kosztuje ~1800 przy ponad 2 x wiekszym domu wiec tez dla mnie spoko Teraz sobie wlicz koszty inwestycyjne zeby doprowadzic dom do takiego stanu w ktorym zuzywa 1400 pln / sezon, odejmij koszty inwestycyjne na CO zlozone z kabli - prawdopodobnie wyjdzie ze wydalbys za calosc mniej, a koszty eksploatacyjne mialbys jeszcze nizsze niz teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 waflos, masz kominek? Mam biokomineki palimy okazjonalnie dla klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Mnie sezon CO+CWU kosztuje ~1800 przy ponad 2 x wiekszym domu wiec tez dla mnie spoko Teraz sobie wlicz koszty inwestycyjne zeby doprowadzic dom do takiego stanu w ktorym zuzywa 1400 pln / sezon, odejmij koszty inwestycyjne na CO zlozone z kabli - prawdopodobnie wyjdzie ze wydalbys za calosc mniej, a koszty eksploatacyjne mialbys jeszcze nizsze niz teraz Chciałem wodna podłogówkę by mieć alternatywę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Chciałem wodna podłogówkę by mieć alternatywę.... No to tyle dobrze zrobiles Nigdy nie wiadomo co bedzie w przyszlosci. Dla mnie kablarze robia glupote zycia. I nie chodzi o to co jest teraz tylko co bedzie za 10, 20 i 30 lat Olejarze 20 lat temu tez byli bardzo zadowoleni wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Po tym co piszesz to Ty jesteś tępy Pyxis!!!!!!!!!!!!! Arturo płaci za kWh 0,57zł; ja za kWh nocną 0,21zł Jaki musi być COP pompy by kWh kosztowała tyle samo??? 2,71 tak??????? To jak jesteś taki bystry policz teraz oszczędności na pompie.... PS. Kto buduje taki gruby mur jak Ty i obkłada tak cienkim styropianem...??? Mogłeś zaszalować ściany i zalać metrowym betonem hehe.... nie da się przeczytać twojej "stopki" bez uśmiechu....hehe Nie jaraj sie tak chlopie ta cena kWh. Jak ktos bedzie grzal pompa tylko w drogiej po 70gr/kWh i sie o tym dowiesz, to chyba rajstopy obsikasz ze szczescia. Kto buduje dom 100m2? Tego tez sie nie da bez usmiechu przeczytac. Kazdy buduje jak uwaza za stosowne. Z 24ki to garaz moge zbudowac, ale nie dom. IMHO oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) póki co sezon ogrzewania za 1400zł/110m2pu jest dla mnie spoko.... Wiesz, że lubię konkrety - wg faktur na podstawie rzeczywistych odczytów od 18.09.2012 do 4.10.2013 Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) 1573,64zł/2622kWh - skoro masz takiego super dostawcę energii to podaj swoje rzeczywiste dane z faktur. Może również zmienię dostawcę, chyba że jesteś pracownikiem energetyki? Moje z ost 8 lat są tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525 Edytowane 16 Listopada 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.11.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Dla mojego domku 110m kw w tym sezonie powinienem zużyć ok 600kWh po 0,20zł taryfy nocnej prądu.... - cóż więcej chcieć od życia.... To ile w końcu pali Twój dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 To ile w końcu pali Twój dom? Tego nie wie nikt, ale widze, ze cena kWh tez leci w dol z godziny na godzine. Teraz jest po 20gr a rano byla jeszcze po 21gr. Niech zyje rzetelnosc! W zeszłym sezonie też przepłacałem w Enerdze po 0,33zł/kWh Obecnie w Duonie płacę 0,21zł /kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 To ile w końcu pali Twój dom? Przepraszam literówka - winno być 6000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tego nie wie nikt, ale widze, ze cena kWh tez leci w dol z godziny na godzine. Teraz jest po 20gr a rano byla jeszcze po 21gr. Niech zyje rzetelnosc! Jak nie wiesz co napisać to czepiasz się grosza.... PS. Kto Ci nagadał że jak będziesz miał ściany jak w zamku to będziesz miał cieplej....??? 36cm..... masakra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Wiesz, że lubię konkrety - wg faktur na podstawie rzeczywistych odczytów od 18.09.2012 do 4.10.2013 Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) 1573,64zł/2622kWh - skoro masz takiego super dostawcę energii to podaj swoje rzeczywiste dane z faktur. Może również zmienię dostawcę, chyba że jesteś pracownikiem energetyki? Moje z ost 8 lat są tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525 Ceny netto sprzedawcy: Nocna 11gr Dzienna 33gr. Do całości dochodzi opłata handlowa 5zł netto/miesiąc. pozdr. krzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Jak nie wiesz co napisać to czepiasz się grosza.... Nie grosza, tylko rzetelnosci. Piszesz, ze dom lyknie 6k kWh. Pozniej znowu piszesz, ze koszty ogrzewania to 1400 zl. Te 1400zl po 20gr to 7k kWh. Ustal sobie jedna wersje i sie jej trzymaj. Bedzie latwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.11.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Nie grosza, tylko rzetelnosci. Piszesz, ze dom lyknie 6k kWh. Pozniej znowu piszesz, ze koszty ogrzewania to 1400 zl. Te 1400zl po 20gr to 7k kWh. Ustal sobie jedna wersje i sie jej trzymaj. Bedzie latwiej. Pisałem wcześniej że zużyje 6000, max 7000kWh. Więc nie zarzucaj mi rzetelności tylko naucz się czytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pisałem wcześniej że zużyje 6000, max 7000kWh. Więc nie zarzucaj mi rzetelności tylko naucz się czytać.... Aaa... to Ty dopiero fantazjujesz sobie na temat zuzycia?! Wroc po sezone, zaprezentuj realne wyniki, to bedzie wogole o czym pogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Aaa... to Ty dopiero fantazjujesz sobie na temat zuzycia?! Wroc po sezone, zaprezentuj realne wyniki, to bedzie wogole o czym pogadac. Heheheh dobry jest! Ja bym jeszcze napisal zeby wrocil po roku od podpisania umowy z tym duonem bo smierdzi mi to jakims przekretem BTW. Jak zrozumialem on pisze o samym CO, bez CWU? Bo ja na samo CWU zuzywam ok 4 tys kWh w dwojke. (1000-1500kWh / osobe to standard do obliczen). 6 tys kWh to potrafi zuzyc rodzina 4 osobowa (tym bardziej z malymi dziecmi). A wiesz Waflos, ze pokazywanie zuzycia samego CO to jak pokazywanie dlugosci fiuta razem z kregoslupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Kto buduje dom 100m2? Tego tez sie nie da bez usmiechu przeczytac. Kazdy buduje jak uwaza za stosowne. Z 24ki to garaz moge zbudowac, ale nie dom. IMHO oczywiscie. smiej sie, śmiej, na zdrowie.. jak widać niekórzy budują, np. ja bede miał 111 użytkowej, nie mam manii wielkosci i buduję to co mi potrzeba i dla siebie a nie na pokaz.. mój ojciec wybudował wielki dom, siedza w nim oboje z mamą, wujkowie i dalesza rodzina też.. po co mi na stare lata schody do wspinania i powierzchnie płaskie do wycierania.. co do ścian to stanaredem jest 18-24 ze wzgledów konstrukyjnych, 36cm plus liche ocieplenie nie da na pewno takiego efektu jak cieńsza ściana plus lepsza izolacja.. Mnie sezon CO+CWU kosztuje ~1800 przy ponad 2 x wiekszym domu wiec tez dla mnie spoko Teraz sobie wlicz koszty inwestycyjne zeby doprowadzic dom do takiego stanu w ktorym zuzywa 1400 pln / sezon, odejmij koszty inwestycyjne na CO zlozone z kabli - prawdopodobnie wyjdzie ze wydalbys za calosc mniej, a koszty eksploatacyjne mialbys jeszcze nizsze niz teraz napisałem poprzednio ile kosztowały mniej te twoje mityczne koszty inwestycyjne - w skrocie tyle co nic bo co to jest standard? od poczatku założyłem parametry typu grubosc ocieplenia, okna trzyszybowe itp. - nie jest tak że miałem projekt X i w nim zmieniłem jakies rzeczy i to było drożej od założeń.. okna 3 szybowe mam w bloku, więc po co mi cieńsze - pisanie że to drożej niż standard to demagogia.. dla innych styro czy wełna 10cm to standard, dla innych 12 a innych 15 czy 20.. i od ktorego poziomu liczyc ten "nadmiar"? przy projektach gotowych za ten poziom przyjąc należy projekt z biura i przerobki ale nie wszyscy mają projekty gotowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 17.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ceny prądu w duonie to niestety tylko czasowa promocja i aż tak różowo nie jest. http://samcik.blox.pl/2013/05/Obiecuja-prad-tani-jak-barszcz-i-rachunki-nizsze.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 dla innych styro czy wełna 10cm to standard, dla innych 12 a innych 15 czy 20.. i od ktorego poziomu liczyc ten "nadmiar"? przy projektach gotowych za ten poziom przyjąc należy projekt z biura i przerobki ale nie wszyscy mają projekty gotowe.. Styro grafitowy, plyta zamiast tradycyjnych law, montaz okien w warstwie ocieplenia. Te trzy rzeczy potrafia jakies 20-30 tysiecy (oczywiscie wszystko zalezy od domu) wyciagnac z kieszeni - mniej wiecej tyle co koszt zakupu i montazu pompy z dolnym zrodlem (nawet z odwiertami). Te trzy rzeczy nigdy sie w takim ukladzie nie zwroca, bo pozwola zaoszczedzic jakies 20-30% na kosztach ogrzewania, a sama pompa 350% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ceny prądu w duonie to niestety tylko czasowa promocja i aż tak różowo nie jest. http://samcik.blox.pl/2013/05/Obiecuja-prad-tani-jak-barszcz-i-rachunki-nizsze.html Hehehe wiedzialem ze beda haczyki i to calkiem duze i ostre. Ta cena to tylko do konca 2013r. Czyli Waflos bedzie blizej 2k pln na sezon... za samo CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts