Gość Arturo72 19.11.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ale za to leja hektolitry wody.. taki Arturek pajacyk z wanny nie wychodzi bo po co zeby zaraz sie ubrudzil? Szczawiu,ofiaro neostrady,brakuje Ci podstawowej wiedzy z zakresu słownika j.polskiego. Także zamiast robić z siebie sierotę zabierz się do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 19.11.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 No to ja napisałem ok 34kwh na dobe u mnie. Powierzchnia 110m2 kubatura 549 o ile dovrze pamietam ozc 87kwh/m2/rok. . Patrząc na twoją stopkę nie bardzo rozumiem to OZC 87kWh/m2/rok. Nie wiesz dlaczego wyszło tak dużo? Przy takim ociepleniu to powinno być coś koło 40-50Kwh/m2/rok. Jaką miałeś przyjętą temperature i jaką wentylację. Jak masz ocieplony dach/strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ja musze przyznac ze moje sterowniki sa do dupy bo na podloge nie mozna nalozyc kaganca np 24stopnie tylko minimum 35 i tak jak sa wlaczone 2 czujniki podloga i powietrze to czesto zanim powietrze pokaze 23 to podloga ma juz 25 ale to tez roznie. I narazie mam wlaczony czujnik podlogowy tylko :/ sterownik 3iE warmup jest naprawde rewelka wszystko pokazuje wszystko mozna ustawic itd. I np on pokazuje ze salon dzis wzial pradu 0.69kwh. Mysle nad zakupem Devi Touch albo jakis innych sprawdzonych i dobrych P.S mam wszedzie gres kable 7cm w podlodze po srodku wylewki zostaw ten czujnik podłogowy w spokoju, ustaw sobie na pokojowym tak jak ci pasuje i tyle, podłoga sama sobie ustali zakres w jakim ma grzać... nie zmieniaj co chwilę ustawień bo tak do niczego nie dojdziesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.11.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) nie zmieniaj co chwilę ustawień bo tak do niczego nie dojdziesz ... I tak spowodowałeś,że zamiast kabli w użyciu będzie głównie koza Gość kupił pompę ciepła do cwu,żeby zaoszczędzić aż 1kWh/dobę a Ty go dołujesz... Edytowane 19 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 19.11.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Czy znacie ten kalkulator energiihttp://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Czy znacie ten kalkulator energii http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Kilka stron wczesniej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!&p=6226131&viewfull=1#post6226131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.11.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Powiedzial ten co ma kominek nie dla ciepla tylko zeby widziec ogien buahaha oj pajacyku wyjdz juz z wanny Dla mnie przy 8kWh/dobę kominek będzie przyjemnością a dla Ciebie przy 29kWh/dobę czy 100kWh/weekend koza będzie koniecznością a kable pójdą w odstawkę Z wanny jeszcze nie korzystałem,nie ta pora dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.11.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Dzieci..... SPAC!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 19.11.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Kubatura tez sie delikatnie zmienila bo wysokosc parteru nie jest 2.70 tylko 2.60 ale to pewnie nic nie zmieni.. temp bodajrze -22 i w domu +20 dach od parteru dzieli jedynie strop teriva. Na terive poloze 10styropian a na dach minimum 30 welny. Wentylacja Grawitacyjna. Po OZC kilka zmian nastapilo w srodku ale nie wiem czy tez to cos zmieni a i bylo robione dla ocieplenia 15cm grafitu a jest 20 grafit. Przepraszam za takie zamotanie ale pisze z telefonu wyjdzie w praniu Piekar - najsampierw to ociepl strop!! - jak masz parterówkę to ociepl porządnie strop i zapomnij o połaciach dachu. Dobrze też pomyśleć o izolacji ścian kolankowych, szczytów i murłaty - oczywiście na ile to wykonalne... Posadzkę i ściany masz dobrze ocieplone więc coeiplenie stropu powinno pomóc. Po za tym pierwszy sezon jest najgorszy a chata schnie i z 3 sezony.... U mnie teraz wiedzę spadek zużycia do poprzedniego sezonu 50% - fakt teraz jest pogoda cieplejsza... Szkoda że nie masz WM z odzyskiem - ale zawsze możesz zrobić gruntowca z którego będziesz czerpać powietrze z temp. zawsze powyżej temp. powietrza.... pozdr. Edytowane 19 Listopada 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.11.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 możesz napisać coś więcej o kosztach tej operacji? czy robiłeś sam? ile dokładnie wyniosła cię tam oszczędność? Pytam z konkretnym powodem - wiosną planuję elewację zrobić, i to jest ostatnia okazja żeby to zrobić...tylko zastanawiam się czy warto... Przychylam się. żytko/Hipka, gdybyś opisał jak wpadłeś na ten mostek (termowizja?) i jak dokonałeś naprawy, to na pewno inni też skorzystaliby na tym (dobra lekcja dla nowych inwestorów). I np. info na ile szacujesz oszczędność w zużyciu energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 I tak spowodowałeś,że zamiast kabli w użyciu będzie głównie koza a to niby dlaczego ...??? czekamy na "oświecenie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 czekamy na "oświecenie" ... To jest akurat stan permanentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Przychylam się. żytko/Hipka, gdybyś opisał jak wpadłeś na ten mostek (termowizja?) i jak dokonałeś naprawy, to na pewno inni też skorzystaliby na tym (dobra lekcja dla nowych inwestorów). I np. info na ile szacujesz oszczędność w zużyciu energii. żytko mówi, że każdy przypadek jest indywidualny; oszczędności - Hipka szacuje na 20% termowizja niekoniecznie, choć kiedyś zrobię - mam dostęp do darmowej - ale nie chce się denerwować mam fajny termometr bezdotykowy i nim umiem się posługiwać - można by rysować izotermy np na ścianie czy płytach gk na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 oszczędności - Hipka szacuje na 20% Chyba 2% miales napisac. 20% to sie oszczedza w sezonie zakladajac rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Chyba 2% miales napisac. 20% to sie oszczedza w sezonie zakladajac rekuperator. 20% to się oszczędza, kupując Poco Cito... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) duong11 20 gr do czerwca potem 24 grg12w do czerw 30gr/11gr potem 37 gr w drogiej przy g12w są jakieś limity na kwhprzy nowych budynkach radzą podpisać umowę z kimś innym a potem przenieść się do nich ceny netto+ przesyły u mnie obecnie cwu 3,5 kwhco w dnii pochmurne to maksymalnie 6 kwhw dnii słoneczne to maksymalnie 4 kwhpiec martenowski nieużywany od soboty w sypialniach niestety 22-23 stop reszta to 24-25 Edytowane 20 Listopada 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam, przepraszam z góry za konsternację i zamieszanie, ale mam pytanie ZWIĄZANE Z TEMATEM WĄTKU (ostatnie 300 stron tak lubianego kiedyś przeze mnie wątku to jakiś koszmar - typowo polskie piekiełko...) ale do rzeczy..... przeszedłem w miarę bezboleśnie budowę, zamieszkałem i usiłuję zacząć sterować kablami aby skorzystać z dobrodziejstw II taryfy Chciałem sobie zrobić sterowniki Devi Touch ale mój elektryk coś pokręcił i kupił mi LUXBUD LIFT 19 coś mniej więcej to samo tylko polskie... porównując instrukcję obsługi to jest to samo nie wiem nawet czy nie w tej samej cenie ale to akurat nieważne bo nie o to chciałem zapytać... Pytanie brzmi: jak mam to zrobić, żeby ustawić godziny taniej taryfy (Tauron G12w) i zadaną temperaturę i zapomnieć o sterowaniu kablami... wydaje się to nieprawdopodobne ale wydaje mi się że żaden sterownik włącznie z tym które mam ja, włącznie z DeviTouch nie ma takiego programu..... są programy a i owszem, że mogę sobie ustawiać temperaturę w danych okresach czasu (i to temp powietrza niestety a nie podlogi co przydałoby się choćby w łazience) ale nie ma "kagańca" (absolutnie się nie włączaj w I taryfie, policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....) oświećcie mnie Bogowie bo może tępy jestem, zawsze miło będzie się nauczyć... Domek malutki 72m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....) jest taki włącznik, ale wymaga Twojej interakcji http://www.rallyshop.v10.pl/img/zdjecia/galerie--p--przelacznik-on-off-20a-1_29852.jpg pozostałe warunki, bez tego, który cytowałam, spełnia stary, ale jary auraton 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Pozostałe spełnia też ten co mam ale oczywiście Hipka Twoje poczucie humoru doceniałem przez lekturę tych wszystkich niekończących się stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Pozostałe spełnia też ten co mam ale oczywiście Hipka Twoje poczucie humoru doceniałem przez lekturę tych wszystkich niekończących się stron O odbytach bezdomnych też? Mówisz serio czy wazelinujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts