Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ale za to leja hektolitry wody.. taki Arturek pajacyk z wanny nie wychodzi bo po co zeby zaraz sie ubrudzil? :D

Szczawiu,ofiaro neostrady,brakuje Ci podstawowej wiedzy z zakresu słownika j.polskiego.

Także zamiast robić z siebie sierotę zabierz się do nauki.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja napisałem :) ok 34kwh na dobe u mnie. Powierzchnia 110m2 kubatura 549 o ile dovrze pamietam ozc 87kwh/m2/rok. :D.

Patrząc na twoją stopkę nie bardzo rozumiem to OZC 87kWh/m2/rok. Nie wiesz dlaczego wyszło tak dużo? Przy takim ociepleniu to powinno być coś koło 40-50Kwh/m2/rok. Jaką miałeś przyjętą temperature i jaką wentylację. Jak masz ocieplony dach/strop?

Ja musze przyznac ze moje sterowniki sa do dupy bo na podloge nie mozna nalozyc kaganca np 24stopnie tylko minimum 35 i tak jak sa wlaczone 2 czujniki podloga i powietrze to czesto zanim powietrze pokaze 23 to podloga ma juz 25 ale to tez roznie. I narazie mam wlaczony czujnik podlogowy tylko :/ sterownik 3iE warmup jest naprawde rewelka wszystko pokazuje wszystko mozna ustawic itd. I np on pokazuje ze salon dzis wzial pradu 0.69kwh. Mysle nad zakupem Devi Touch albo jakis innych sprawdzonych i dobrych

P.S mam wszedzie gres kable 7cm w podlodze po srodku wylewki

zostaw ten czujnik podłogowy w spokoju, ustaw sobie na pokojowym tak jak ci pasuje i tyle, podłoga sama sobie ustali zakres w jakim ma grzać...

nie zmieniaj co chwilę ustawień bo tak do niczego nie dojdziesz ...:no:

Gość Arturo72

nie zmieniaj co chwilę ustawień bo tak do niczego nie dojdziesz ...:no:

I tak spowodowałeś,że zamiast kabli w użyciu będzie głównie koza ;)

Gość kupił pompę ciepła do cwu,żeby zaoszczędzić aż 1kWh/dobę a Ty go dołujesz...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Powiedzial ten co ma kominek nie dla ciepla tylko zeby widziec ogien buahaha :) oj pajacyku wyjdz juz z wanny

Dla mnie przy 8kWh/dobę kominek będzie przyjemnością a dla Ciebie przy 29kWh/dobę czy 100kWh/weekend koza będzie koniecznością a kable pójdą w odstawkę ;)

Z wanny jeszcze nie korzystałem,nie ta pora dla mnie...

Kubatura tez sie delikatnie zmienila bo wysokosc parteru nie jest 2.70 tylko 2.60 ale to pewnie nic nie zmieni.. temp bodajrze -22 i w domu +20 dach od parteru dzieli jedynie strop teriva. Na terive poloze 10styropian a na dach minimum 30 welny. Wentylacja Grawitacyjna. Po OZC kilka zmian nastapilo w srodku ale nie wiem czy tez to cos zmieni a i bylo robione dla ocieplenia 15cm grafitu a jest 20 grafit. Przepraszam za takie zamotanie ale pisze z telefonu :) wyjdzie w praniu :)

Piekar - najsampierw to ociepl strop!! - jak masz parterówkę to ociepl porządnie strop i zapomnij o połaciach dachu. Dobrze też pomyśleć o izolacji ścian kolankowych, szczytów i murłaty - oczywiście na ile to wykonalne... ;-) Posadzkę i ściany masz dobrze ocieplone więc coeiplenie stropu powinno pomóc.

Po za tym pierwszy sezon jest najgorszy a chata schnie i z 3 sezony.... U mnie teraz wiedzę spadek zużycia do poprzedniego sezonu 50% - fakt teraz jest pogoda cieplejsza... Szkoda że nie masz WM z odzyskiem - ale zawsze możesz zrobić gruntowca z którego będziesz czerpać powietrze z temp. zawsze powyżej temp. powietrza....

pozdr.

Edytowane przez waflos

możesz napisać coś więcej o kosztach tej operacji? czy robiłeś sam?

ile dokładnie wyniosła cię tam oszczędność?

Pytam z konkretnym powodem - wiosną planuję elewację zrobić, i to jest ostatnia okazja żeby to zrobić...tylko zastanawiam się czy warto...

Przychylam się.

żytko/Hipka, gdybyś opisał jak wpadłeś na ten mostek (termowizja?) i jak dokonałeś naprawy, to na pewno inni też skorzystaliby na tym (dobra lekcja dla nowych inwestorów). I np. info na ile szacujesz oszczędność w zużyciu energii.

Przychylam się.

żytko/Hipka, gdybyś opisał jak wpadłeś na ten mostek (termowizja?) i jak dokonałeś naprawy, to na pewno inni też skorzystaliby na tym (dobra lekcja dla nowych inwestorów). I np. info na ile szacujesz oszczędność w zużyciu energii.

żytko mówi, że każdy przypadek jest indywidualny;

oszczędności - Hipka szacuje na 20%

termowizja niekoniecznie, choć kiedyś zrobię - mam dostęp do darmowej - ale nie chce się denerwować :)

mam fajny termometr bezdotykowy i nim umiem się posługiwać :) - można by rysować izotermy np na ścianie czy płytach gk na poddaszu :)

duong11 20 gr do czerwca potem 24 gr

g12w do czerw 30gr/11gr potem 37 gr w drogiej

przy g12w są jakieś limity na kwh

przy nowych budynkach radzą podpisać umowę z kimś innym a potem przenieść się do nich

ceny netto+ przesyły

u mnie obecnie cwu 3,5 kwh

co w dnii pochmurne to maksymalnie 6 kwh

w dnii słoneczne to maksymalnie 4 kwh

piec martenowski nieużywany od soboty

w sypialniach niestety 22-23 stop

reszta to 24-25

Edytowane przez malux20

Witam, przepraszam z góry za konsternację i zamieszanie, ale mam pytanie ZWIĄZANE Z TEMATEM WĄTKU ;)

(ostatnie 300 stron tak lubianego kiedyś przeze mnie wątku to jakiś koszmar - typowo polskie piekiełko...)

ale do rzeczy.....

przeszedłem w miarę bezboleśnie budowę, zamieszkałem i usiłuję zacząć sterować kablami aby skorzystać z dobrodziejstw II taryfy :)

Chciałem sobie zrobić sterowniki Devi Touch ale mój elektryk coś pokręcił i kupił mi LUXBUD LIFT 19 coś mniej więcej to samo tylko polskie...

porównując instrukcję obsługi to jest to samo nie wiem nawet czy nie w tej samej cenie ale to akurat nieważne bo nie o to chciałem zapytać...

Pytanie brzmi:

jak mam to zrobić, żeby ustawić godziny taniej taryfy (Tauron G12w) i zadaną temperaturę i zapomnieć o sterowaniu kablami...

wydaje się to nieprawdopodobne ale wydaje mi się że żaden sterownik włącznie z tym które mam ja, włącznie z DeviTouch

nie ma takiego programu.....

są programy a i owszem, że mogę sobie ustawiać temperaturę w danych okresach czasu (i to temp powietrza niestety a nie podlogi co przydałoby się choćby w łazience)

ale nie ma "kagańca" (absolutnie się nie włączaj w I taryfie, policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....)

oświećcie mnie Bogowie bo może tępy jestem, zawsze miło będzie się nauczyć...

Domek malutki 72m2 :)

policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....)

jest taki włącznik, ale wymaga Twojej interakcji

http://www.rallyshop.v10.pl/img/zdjecia/galerie--p--przelacznik-on-off-20a-1_29852.jpg

pozostałe warunki, bez tego, który cytowałam, spełnia stary, ale jary auraton 3000 :)