Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O odbytach bezdomnych też?

Mówisz serio czy wazelinujesz?

To co dla jednego jest chamstwem wynikajacym z glupoty, dla kogo innego moze byc "smieszne".

Sa przeciez ludzie ktorych szczerze bawi widok czlowieka bez nogi czy z jakas fizyczna deformacja. Bezdomny to tez smiec z ktorego mozna sie ponabijac. Przeciez to nie czlowiek tylko menel.

Dajcie spokój,

może nie wazelinuję ile generalizuję....

jak się zaczynało chamstwo i schodzenie poniżej takiego poziomu o jakim teraz piszecie

to po prostu przewijałem stronę lub dwie.... no dobrze czasem 20 zanim emocje nie opadły

taki mój odruch w samoobronie (choć to słowo też się dziwnie jednak kojarzy :))))))))

hmmm ten co ja mam mozna ustawic zeby korzystal z czujnika powietrza albo z powietrza i podlogi albo samej podlogi.. niestety kaganiec ma na minimum 35stopniach.

ustawione mam tak ze moze grzac od 22:00 do 7:00 23 stopnie od 7:00 do 13:00 15 stopni(wtedy na bank sie nie wlaczy w I taryfie) od 13:00 do 16:00 znowu 23 stopnie i po 16:00 15 stopni do 22:00

zostaw temperaturę podłogi w spokoju a najlepiej przełącz tak aby sterownik działał tylko z pokojowym ...

kiedyś podawałem jak ustawić sterownik ...

tak po skrócie moje ustawienia ...

6:00 -22*

13:00 -23*

13:01 -22,5*

17:00 -22*

3:00 -23*

3:01 -22,5*

histereza 0,5* (jeżeli nastawa jest np.22* to załączy się przy 21,5* a wyłączy przy 22,5*...)

tak ustawić i ma działać cały rok bez grzebania ...:yes:

hmmm ten co ja mam mozna ustawic zeby korzystal z czujnika powietrza albo z powietrza i podlogi albo samej podlogi.. niestety kaganiec ma na minimum 35stopniach.

natchnąłeś mnie i pomyslalem ze moze mozna w tym moim LIFT 19 sterowniku po prostu wyłączyć mu inne czujniki oprócz podłogi....

i da się :)

chodzi o łązienkę, gdzie nie tyle interesuje mnie temp powietrza co podłogi a nie mogłem nigdzie zmienić tego priorytetu....

a kaganiec mozna dalej dowolnie

BINGO :)

witam;

Mam do Was pytanie - jestem po SSO i zastanawiam się nad ogrzewaniem

Budynek:

dobrze ocieplony; z dużą bezwładnością (silka zewn i wewn, strop lany 20cm , podłoga płyta zbrojona 12cm pod nią 18cm styro i ok. 50-70 piasku; cały fundament ocieplony z ławą )

do tego dojdzie ok 8cm wylewki +GWC + reku - nie będę miał kominka przynajmniej na razie może piec chlebowy ale to na zewnątrz budynku :)

na podstawie OZC wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 22,5kwh/(m2.rok) czyli w sumie 4194kwh

(mogę jeszcze zejść z tego oknami na 20 z groszami /m2)

do tego dojdzie mi ok. 2100 kwh na CWU (3 osoby po 50 litrów; od 10-45 stopni; 340 dni )

Mam gaz - 80m od budynku (ewentualne dociągnięcie jako przyłącze)

Do tej pory myślałem o gazie i solarach ale jak zacząłem to podliczać czyli: przyłącze + dobry piec + bufor + podłogówka na całości + solary + straty na buforze i na pompach + coroczne przeglądy + naprawy + komin

to wychodzi mi dosyć sporo

Obecnie mam dwie koncepcje:

1. piec elektryczny +zbiornik ok. 120l na CWU + podłogówka wodna po całości - każda strefa sterowana elektrozaworami + pogodówka --- sterowanie z PLC /i tak będzie/ -- założenie grzanie w taniej taryfie /bezwładność/

plusy: mogę zawsze coś innego do tego podpiąć np. kominek z płaszczem wodnym

2. kable grzejne po całości + ewentualnie rozprowadzone tylko rurki w wylewce w razie czego /koszt nie duży a mam alternatywę i nie muszę potem demolować podłogi/

--- sterowanie z PLC -- założenie grzanie w taniej taryfie

CWU - podgrzewacze przepływowe /dwie łazienki + kuchnia/ w tym jeden większy/droższy podgrzewacz bo jest wanna

plusy: lepsze sterowanie/ekonomiczniejsze

eliminacja elektrozaworów i całego osprzętu w tym pompy cyrkulacyjnej w CWU i strat ciepła na buforze - czyli oszczędność na prądzie

minusy: wyjdzie trochę drożej jeżeli dołożę rurki

Docelowo: ogniwa fotowoltaniczne ok. 10 kW /od połowy pryszłego roku mają do nich dopłacać + kredyt preferencyjny ale jeszcze nic nie wiadomo/;

do 40 kW można już spokojnie przyłączyć się do sieci i sprzedawać energię której się nie wykorzysta na własne potrzeby -- ustawa weszła bodajże we wrześniu -- sprzedawać nadwyżkę po 0,16gr :)

obecnie koszt takiej kompletnej instalacji na 10 kW to ok. 45tys zł /mozna z tego wyciągnąć ok. 8000-10000kwh rocznie ale należy uwzględnić straty

z corocznego spadku sprawności /

coś dla prądożerców :))

http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php

Proszę o sugestie i ewentualną krytykę :)

pozdrawiam

1. piec elektryczny +zbiornik ok. 120l na CWU + podłogówka wodna po całości - każda strefa sterowana elektrozaworami + pogodówka --- sterowanie z PLC /i tak będzie/ -- założenie grzanie w taniej taryfie /bezwładność/

żadnych elektrozaworów w układzie i warto zastanowić się nad tym gazem ...

wystarczy niewielki kociołek kondensacyjny ze sterowaniem pogodowym ...

ja rozumiem że to indywidualna sprawa - stąd pytania :)

jak ostatnio bawiłem się pomiarami temperatur, to miałem w tym miejscu około 2-3C niższą temperaturę....

wynika z tego ze biorąc pod uwagę koszty, to w moim przypadku poprawianie tego będzie nieopłacalne....(demontaż podbitki, skucie bloczka wymurowanego za murłatą, przyklejenie w to miejsce styropianu,odtworzenie podbiotki- ile za coś takiego może chcieć ekstra firma robiąca elewację? - wchodzi w grę 20mb)

no i na pewno wydatek na to poniesiony mi się nigdy nie zwróci :p

A tak pytanie z innej beczki - ma sens przy okazji dodawać ocieplenia? (jak szaleć to szaleć :p)

tez mialam 2-3stC a teraz mam 0,5 w samym narozniku, ktory jest najzimniejszym miejscem.

mysle, ze przy tym, co piszesz (bloczki ) i PC odpusc - gra niewarta sieczki

to ja konstruktywną krytyką polecę

przyłącze + dobry piec + bufor + podłogówka na całości + solary + straty na buforze i na pompach + coroczne przeglądy + naprawy + komin

tutaj komplikujesz

CWU - podgrzewacze przepływowe /dwie łazienki + kuchnia/ w tym jeden większy/droższy podgrzewacz bo jest wanna

eliminacja elektrozaworów i całego osprzętu w tym pompy cyrkulacyjnej w CWU i strat ciepła na buforze - czyli oszczędność na prądzie

tutaj dekomplikujesz

Docelowo: ogniwa fotowoltaniczne ok. 10 kW /od połowy pryszłego roku mają do nich dopłacać + kredyt preferencyjny ale jeszcze nic nie wiadomo/;

do 40 kW można już spokojnie przyłączyć się do sieci i sprzedawać energię której się nie wykorzysta na własne potrzeby -- ustawa weszła bodajże we wrześniu -- sprzedawać nadwyżkę po 0,16gr :)

obecnie koszt takiej kompletnej instalacji na 10 kW to ok. 45tys zł /mozna z tego wyciągnąć ok. 8000-10000kwh rocznie ale należy uwzględnić straty

z corocznego spadku sprawności /

a tutaj zapominasz, że Polska to dziki kraj, jak mawia Miro

tyle ja, teraz starsi i mądrzejsi* zabiorą głos

* nie dotyczy Pyxisa i Varmepompareiro - to ten wesoły chłopak ze skandynawskim nickiem

Edytowane przez Hippek

koszt podłączenia gazu wyjdzie ok. 10tys;

piec gazowy jaki chciałem zainstalować to ok. 7200zł;

/ nawet jakbym mial gaz i tak chciałem zrobić kuchenkę indukcyjną /

przy piecu kondensacyjnym - czyli takim jaki chciałem i sprawności 105% :) koszt 1kwh wychodzi mi 0,21zł brutto /w mojej lokalizacji z opłatami stałymi/

w przypadku grzania tanią taryfą wychodzi mi przy umowie na 12 miesięcy z Duonem 1kwh - 0,22zł brutto

/na podstawie wyliczeń ze strony do której podałem link/

także koszty bardzo podobne

i myślę że raczej koszt gazu będzie szybciej rósł niż prądu zwłaszcza że gazu łupkowego u nas nie ma

natomiast nadwyżki z USA są i będą sprzedawane do Azji bo tam im się bardziej opłaca /gaz jest droższy/

nowe złoża w Afryce to odległa bajka, gaz łupkowy z Rosji jak zaczną wydobywać nie będzie na pewno tańszy

natomiast słońce nie powinno w najbliższej przyszłości zgasnąć :)

koszty ogniw są coraz niższe, wchodzą nowe technologie

juz teraz mozna kupić na allegro ogniwa 10kW za 19tys

http://allegro.pl/kolektor-bateria-sloneczna-amorficzna-10-000-wat-i3706319976.html

Gość Arturo72

2. kable grzejne po całości + ewentualnie rozprowadzone tylko rurki w wylewce w razie czego /koszt nie duży a mam alternatywę i nie muszę potem demolować podłogi/

--- sterowanie z PLC -- założenie grzanie w taniej taryfie

minusy: wyjdzie trochę drożej jeżeli dołożę rurki

Proszę o sugestie i ewentualną krytykę :)

pozdrawiam

Wg mnie to koncepcja nr.1 jest ok ale bez kombinacji z grzaniem strefowym tylko zwykła i prosta podlogowka.

Przy wylewce i grzaniu w II taryfie ladujesz tylko akumulator na później a nie pykasz sobie kiedy chcesz.

O FV i dopłatach do nich zapomnij za swego życia ;)