Hippek 20.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Pozostałe spełnia też ten co mam ale oczywiście Hipka Twoje poczucie humoru doceniałem przez lekturę tych wszystkich niekończących się stron na serio: nie ma takiego, co przewiduje; namiastkę masz w pogodówce przy piecu akumulacyjnym i to takim z wyższej półki; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 O odbytach bezdomnych też? Mówisz serio czy wazelinujesz? To co dla jednego jest chamstwem wynikajacym z glupoty, dla kogo innego moze byc "smieszne". Sa przeciez ludzie ktorych szczerze bawi widok czlowieka bez nogi czy z jakas fizyczna deformacja. Bezdomny to tez smiec z ktorego mozna sie ponabijac. Przeciez to nie czlowiek tylko menel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Dajcie spokój, może nie wazelinuję ile generalizuję.... jak się zaczynało chamstwo i schodzenie poniżej takiego poziomu o jakim teraz piszecie to po prostu przewijałem stronę lub dwie.... no dobrze czasem 20 zanim emocje nie opadły taki mój odruch w samoobronie (choć to słowo też się dziwnie jednak kojarzy ))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 na serio: nie ma takiego, co przewiduje; namiastkę masz w pogodówce przy piecu akumulacyjnym i to takim z wyższej półki; Ale Ty masz przeciez przy kablach 100% w taniej zuzywane. Powiedz po prostu koledze jak ma to ustawic i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 piekar to Twój sterownik mi się przewinął jakiś Waimp 3 czy coś takiego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Ale Ty masz przeciez przy kablach 100% w taniej zuzywane. Powiedz po prostu koledze jak ma to ustawic i po problemie. nie znam się na tak drogich i fikuśnych sterach, wiec się nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 No to ja napisałem ok 34kwh na dobe u mnie. Powierzchnia 110m2 kubatura 549 o ile dovrze pamietam ozc 87kwh/m2/rok. . chwilowo baaaardzo się ciesze z nojego nędznego copu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 hmmm ten co ja mam mozna ustawic zeby korzystal z czujnika powietrza albo z powietrza i podlogi albo samej podlogi.. niestety kaganiec ma na minimum 35stopniach. ustawione mam tak ze moze grzac od 22:00 do 7:00 23 stopnie od 7:00 do 13:00 15 stopni(wtedy na bank sie nie wlaczy w I taryfie) od 13:00 do 16:00 znowu 23 stopnie i po 16:00 15 stopni do 22:00 zostaw temperaturę podłogi w spokoju a najlepiej przełącz tak aby sterownik działał tylko z pokojowym ... kiedyś podawałem jak ustawić sterownik ... tak po skrócie moje ustawienia ... 6:00 -22* 13:00 -23* 13:01 -22,5* 17:00 -22* 3:00 -23* 3:01 -22,5* histereza 0,5* (jeżeli nastawa jest np.22* to załączy się przy 21,5* a wyłączy przy 22,5*...) tak ustawić i ma działać cały rok bez grzebania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 20.11.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 hmmm ten co ja mam mozna ustawic zeby korzystal z czujnika powietrza albo z powietrza i podlogi albo samej podlogi.. niestety kaganiec ma na minimum 35stopniach. natchnąłeś mnie i pomyslalem ze moze mozna w tym moim LIFT 19 sterowniku po prostu wyłączyć mu inne czujniki oprócz podłogi.... i da się chodzi o łązienkę, gdzie nie tyle interesuje mnie temp powietrza co podłogi a nie mogłem nigdzie zmienić tego priorytetu.... a kaganiec mozna dalej dowolnie BINGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 witam; Mam do Was pytanie - jestem po SSO i zastanawiam się nad ogrzewaniem Budynek: dobrze ocieplony; z dużą bezwładnością (silka zewn i wewn, strop lany 20cm , podłoga płyta zbrojona 12cm pod nią 18cm styro i ok. 50-70 piasku; cały fundament ocieplony z ławą ) do tego dojdzie ok 8cm wylewki +GWC + reku - nie będę miał kominka przynajmniej na razie może piec chlebowy ale to na zewnątrz budynku na podstawie OZC wychodzi mi zapotrzebowanie na ciepło 22,5kwh/(m2.rok) czyli w sumie 4194kwh (mogę jeszcze zejść z tego oknami na 20 z groszami /m2) do tego dojdzie mi ok. 2100 kwh na CWU (3 osoby po 50 litrów; od 10-45 stopni; 340 dni ) Mam gaz - 80m od budynku (ewentualne dociągnięcie jako przyłącze) Do tej pory myślałem o gazie i solarach ale jak zacząłem to podliczać czyli: przyłącze + dobry piec + bufor + podłogówka na całości + solary + straty na buforze i na pompach + coroczne przeglądy + naprawy + komin to wychodzi mi dosyć sporo Obecnie mam dwie koncepcje: 1. piec elektryczny +zbiornik ok. 120l na CWU + podłogówka wodna po całości - każda strefa sterowana elektrozaworami + pogodówka --- sterowanie z PLC /i tak będzie/ -- założenie grzanie w taniej taryfie /bezwładność/ plusy: mogę zawsze coś innego do tego podpiąć np. kominek z płaszczem wodnym 2. kable grzejne po całości + ewentualnie rozprowadzone tylko rurki w wylewce w razie czego /koszt nie duży a mam alternatywę i nie muszę potem demolować podłogi/ --- sterowanie z PLC -- założenie grzanie w taniej taryfie CWU - podgrzewacze przepływowe /dwie łazienki + kuchnia/ w tym jeden większy/droższy podgrzewacz bo jest wanna plusy: lepsze sterowanie/ekonomiczniejsze eliminacja elektrozaworów i całego osprzętu w tym pompy cyrkulacyjnej w CWU i strat ciepła na buforze - czyli oszczędność na prądzie minusy: wyjdzie trochę drożej jeżeli dołożę rurki Docelowo: ogniwa fotowoltaniczne ok. 10 kW /od połowy pryszłego roku mają do nich dopłacać + kredyt preferencyjny ale jeszcze nic nie wiadomo/; do 40 kW można już spokojnie przyłączyć się do sieci i sprzedawać energię której się nie wykorzysta na własne potrzeby -- ustawa weszła bodajże we wrześniu -- sprzedawać nadwyżkę po 0,16gr obecnie koszt takiej kompletnej instalacji na 10 kW to ok. 45tys zł /mozna z tego wyciągnąć ok. 8000-10000kwh rocznie ale należy uwzględnić straty z corocznego spadku sprawności / coś dla prądożerców ) http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Proszę o sugestie i ewentualną krytykę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Obecnie mam dwie koncepcje: 1. piec elektryczny +zbiornik ok. 120l na CWU + podłogówka wodna po całości - każda strefa sterowana elektrozaworami + pogodówka --- sterowanie z PLC /i tak będzie/ -- założenie grzanie w taniej taryfie /bezwładność/ plusy: mogę zawsze coś innego do tego podpiąć np. kominek z płaszczem wodnym żadnych elektrozaworów w układzie i warto zastanowić się nad tym gazem ... wystarczy niewielki kociołek kondensacyjny ze sterowaniem pogodowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ja rozumiem że to indywidualna sprawa - stąd pytania jak ostatnio bawiłem się pomiarami temperatur, to miałem w tym miejscu około 2-3C niższą temperaturę.... wynika z tego ze biorąc pod uwagę koszty, to w moim przypadku poprawianie tego będzie nieopłacalne....(demontaż podbitki, skucie bloczka wymurowanego za murłatą, przyklejenie w to miejsce styropianu,odtworzenie podbiotki- ile za coś takiego może chcieć ekstra firma robiąca elewację? - wchodzi w grę 20mb) no i na pewno wydatek na to poniesiony mi się nigdy nie zwróci A tak pytanie z innej beczki - ma sens przy okazji dodawać ocieplenia? (jak szaleć to szaleć ) tez mialam 2-3stC a teraz mam 0,5 w samym narozniku, ktory jest najzimniejszym miejscem. mysle, ze przy tym, co piszesz (bloczki ) i PC odpusc - gra niewarta sieczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.11.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 tak, ale cena tych 80m przyłącza może być szokująca...wiem coś na ten temat.... koniec języka za przewodnika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) to ja konstruktywną krytyką polecę przyłącze + dobry piec + bufor + podłogówka na całości + solary + straty na buforze i na pompach + coroczne przeglądy + naprawy + komin tutaj komplikujesz CWU - podgrzewacze przepływowe /dwie łazienki + kuchnia/ w tym jeden większy/droższy podgrzewacz bo jest wanna plusy: lepsze sterowanie/ekonomiczniejsze eliminacja elektrozaworów i całego osprzętu w tym pompy cyrkulacyjnej w CWU i strat ciepła na buforze - czyli oszczędność na prądzie tutaj dekomplikujesz Docelowo: ogniwa fotowoltaniczne ok. 10 kW /od połowy pryszłego roku mają do nich dopłacać + kredyt preferencyjny ale jeszcze nic nie wiadomo/; do 40 kW można już spokojnie przyłączyć się do sieci i sprzedawać energię której się nie wykorzysta na własne potrzeby -- ustawa weszła bodajże we wrześniu -- sprzedawać nadwyżkę po 0,16gr obecnie koszt takiej kompletnej instalacji na 10 kW to ok. 45tys zł /mozna z tego wyciągnąć ok. 8000-10000kwh rocznie ale należy uwzględnić straty z corocznego spadku sprawności / a tutaj zapominasz, że Polska to dziki kraj, jak mawia Miro tyle ja, teraz starsi i mądrzejsi* zabiorą głos * nie dotyczy Pyxisa i Varmepompareiro - to ten wesoły chłopak ze skandynawskim nickiem Edytowane 20 Listopada 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 * nie dotyczy Pyxisa i Varmepompareiro - to ten wesoły chłopak ze skandynawskim nickiem Napisze ponownie: Mordy sobie mna nie wycieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 koszt podłączenia gazu wyjdzie ok. 10tys; piec gazowy jaki chciałem zainstalować to ok. 7200zł; / nawet jakbym mial gaz i tak chciałem zrobić kuchenkę indukcyjną / przy piecu kondensacyjnym - czyli takim jaki chciałem i sprawności 105% koszt 1kwh wychodzi mi 0,21zł brutto /w mojej lokalizacji z opłatami stałymi/ w przypadku grzania tanią taryfą wychodzi mi przy umowie na 12 miesięcy z Duonem 1kwh - 0,22zł brutto /na podstawie wyliczeń ze strony do której podałem link/ także koszty bardzo podobne i myślę że raczej koszt gazu będzie szybciej rósł niż prądu zwłaszcza że gazu łupkowego u nas nie ma natomiast nadwyżki z USA są i będą sprzedawane do Azji bo tam im się bardziej opłaca /gaz jest droższy/ nowe złoża w Afryce to odległa bajka, gaz łupkowy z Rosji jak zaczną wydobywać nie będzie na pewno tańszy natomiast słońce nie powinno w najbliższej przyszłości zgasnąć koszty ogniw są coraz niższe, wchodzą nowe technologie juz teraz mozna kupić na allegro ogniwa 10kW za 19tys http://allegro.pl/kolektor-bateria-sloneczna-amorficzna-10-000-wat-i3706319976.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.11.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Obecnie mam dwie koncepcje: 1. piec elektryczny +zbiornik ok. 120l na CWU + podłogówka wodna po całości - każda strefa sterowana elektrozaworami + pogodówka --- sterowanie z PLC /i tak będzie/ -- założenie grzanie w taniej taryfie /bezwładność/ plusy: mogę zawsze coś innego do tego podpiąć np. kominek z płaszczem wodnym 2. kable grzejne po całości + ewentualnie rozprowadzone tylko rurki w wylewce w razie czego /koszt nie duży a mam alternatywę i nie muszę potem demolować podłogi/ --- sterowanie z PLC -- założenie grzanie w taniej taryfie CWU - podgrzewacze przepływowe /dwie łazienki + kuchnia/ w tym jeden większy/droższy podgrzewacz bo jest wanna plusy: lepsze sterowanie/ekonomiczniejsze eliminacja elektrozaworów i całego osprzętu w tym pompy cyrkulacyjnej w CWU i strat ciepła na buforze - czyli oszczędność na prądzie minusy: wyjdzie trochę drożej jeżeli dołożę rurki Proszę o sugestie i ewentualną krytykę pozdrawiam Wg mnie to koncepcja nr.1 jest ok ale bez kombinacji z grzaniem strefowym tylko zwykła i prosta podlogowka. Przy wylewce i grzaniu w II taryfie ladujesz tylko akumulator na później a nie pykasz sobie kiedy chcesz. O FV i dopłatach do nich zapomnij za swego życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.11.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 W O FV i dopłatach do nich zapomnij za swego życia tak samo myślę; pisałam nie-wprost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no tak macie rację te elektrozawory sa bez sensu przy dużej bezwładności pójdzie na pogodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Są nawet takie fajne kołty Kospela EKCO.MNz z pogodówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts