Hippek 20.11.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) Są nawet takie fajne kołty Kospela EKCO.MNz z pogodówką chyba nawet sygnowane podpisem Omeny Mensah; Edytowane 20 Listopada 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 chyba nawet sygnowane podpisem Omeny Mensah; Taka Omena to raczej "pogodynka" a nie pogodowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 łomena jest okkużwa kiedy ona sobie przypomni swoją dawną profesjęjakby tak zapodała pogodę przy rurce to byłoby coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 łomena jest ok kużwa kiedy ona sobie przypomni swoją dawną profesję jakby tak zapodała pogodę przy rurce to byłoby coś. Widze, ze byls fanem "Rozowej landrynki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 żona była zadowolona -momentalnie robił mi się lepszy cop w domuniczym brykiet dębowy- wybaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 wracając do tematu jaki duży zbiornik CWU mam kupić żeby go naładować w II tarycie i żeby nie zabrakło wody ? zużycie 150l woda ok. 40 stopni - zbiornik ocieplany można to jakoś wyliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 weż taki 150-200 i grzej do 60 i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 chciałbym to jednak jakoś wyliczyćstraty energii na 150l-200l można przyjąć na ok. 1kwh/12h przy ocieplonym bojlerze 7cm co nam daje 365kwh na rok ciekawe jakie są straty przy wymuszonym krążeniu wody w ciągu dobypompa obiegowa to min.5W x 12h co daje 0,6kwh/dobę -- czyli 219kwh/rokdochodzą do tego straty ciepła na rurach przy cyrkulacji to już zależy od długości rur3/4cala i 20mb rury daje nam 54 litry czyli 1/3 pojemności bojleraprzy założeniu ocieplenia rur na 1/3 ocieplenia bojlera mozna chyba z grubsza przyjąć podobne straty czyli 365kwh na rok czyli podsumowująć albo mamy -- 2100+949 kwh w taniej taryfie -- grzanie w bojlerzealbo po prostu 2100 kwh w drogiej -- grzanie przepływowymi podgrzewaczami chyba dobrze liczę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 chciałbym to jednak jakoś wyliczyć straty energii na 150l-200l można przyjąć na ok. 1kwh/12h przy ocieplonym bojlerze 7cm co nam daje 365kwh na rok ciekawe jakie są straty przy wymuszonym krążeniu wody w ciągu doby pompa obiegowa to min.5W x 12h co daje 0,6kwh/dobę -- czyli 219kwh/rok dochodzą do tego straty ciepła na rurach przy cyrkulacji to już zależy od długości rur 3/4cala i 20mb rury daje nam 54 litry czyli 1/3 pojemności bojlera przy założeniu ocieplenia rur na 1/3 ocieplenia bojlera mozna chyba z grubsza przyjąć podobne straty czyli 365kwh na rok czyli podsumowująć albo mamy -- 2100+949 kwh w taniej taryfie -- grzanie w bojlerze albo po prostu 2100 kwh w drogiej -- grzanie przepływowymi podgrzewaczami chyba dobrze liczę ? Zle liczysz. 5W x 12h to 0.06 kWh a nie 0.6. A poza tym po co gonic ta wode przez 12h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ciekawe jakie są straty przy wymuszonym krążeniu wody w ciągu doby pompa obiegowa to min.5W x 12h co daje 0,6kwh/dobę -- czyli 219kwh/rok dochodzą do tego straty ciepła na rurach przy cyrkulacji Straty na cyrkulacji zakladasz zbyt optymistycznie. Jesli nie sterujesz tym procesem jakos przemyslanie (a 12h pracy na dobe to nie jest przemyslana sprawa), to cyrkulacja bedzie stanowila tyle samo co faktyczne podgrzanie wody wykorzystywanej do celow uzytkowych. Sumaryczne zuzycie na cele CWU sie praktycznie podwoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Straty na cyrkulacji zakladasz zbyt optymistycznie. Jesli nie sterujesz tym procesem jakos przemyslanie (a 12h pracy na dobe to nie jest przemyslana sprawa), to cyrkulacja bedzie stanowila tyle samo co faktyczne podgrzanie wody wykorzystywanej do celow uzytkowych. Sumaryczne zuzycie na cele CWU sie praktycznie podwoi. No i po co cyrkulacja na rurce 3/4.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 No i po co cyrkulacja na rurce 3/4.... Chyba chodzi nie o rure cyrkulacyjna a o ta od CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 nie chcę czekać na ciepłą wodę a wyszło by ok. 20mb rury na cały dom obecnie mam centralne ciepła woda ok. 5-6m od łazienki a i tak ręce myję w zimnej wodzie bo zanim mi dopłynie ciepła to ja już zakręcam krandlatego chciałbym mieć od razu dostęp do ciepłej wody po okręceniu kurkamoże da to się jakoś inaczej/taniej rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) Mozna zrobic dyrkulacje na zadanie z pompa cyrkulacyjna o stosunkowo duzej mocy. Przy takiej odleglosci bedziesz mial ciepla wode po 5-10 sekundach. Nacisniesz przycisk i nim zabierzesz sie do mycia, to praktycznie bedzie leciala ciepla. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Pyxis Ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 20.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 to mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 to mi się podoba Tzn jesli w domu bedziesz mial odleglosc od zasobnika w granicach tych 5-6m to bedzie to bardzo krotko. U mnie przy odleglosci kuchnia-zasobnik po przekatnej domu jakies 18m ciepla woda jest po <>45sek. Przy gornej lazience i odleglosci wlasnie jakies 7m jest po nastu sekundach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) cyrkulacje można zrobić okresowo - z ustawieniem np. kilka minut pracy, potem jakaś przerwa - przy dłuższych odległościach jak u mnie dobrze się sprawdza Niestety tez taki sposob wyciaga z zasobnika sporo ciepla. Mniej niz praca ciagla, ale nie jest to malo. Mialem wczesniej podobnie sterowana cyrkulacje. Jednak przy tej na zadanie, to minimalizacja strat jest trudna do pobicia. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Pyxis Ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no właśnie.. czy lepiej mając po kilkanaście m rurek do cwu do każdego odbiornika bawić się w bojlery itp, czy załozyć w lazience przepływówkę tak z 15kW i nie bawić się w kombinacje.. a w kuchni i wc takie po 2-3kW i. głowy cyrkulacje, bojlery itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.11.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Tzn jesli w domu bedziesz mial odleglosc od zasobnika w granicach tych 5-6m to bedzie to bardzo krotko. U mnie przy odleglosci kuchnia-zasobnik po przekatnej domu jakies 18m ciepla woda jest po <>45sek. Przy gornej lazience i odleglosci wlasnie jakies 7m jest po nastu sekundach. to może to załączenie cyrkulacji sprzęgnąć z włączeniem światła w łazience czy wc ?! wiem że na żądanie jest lepsze, bo nie zawsze ta ciepła woda jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no właśnie.. czy lepiej mając po kilkanaście m rurek do cwu do każdego odbiornika bawić się w bojlery itp, czy załozyć w lazience przepływówkę tak z 15kW i nie bawić się w kombinacje.. a w kuchni i wc takie po 2-3kW i. głowy cyrkulacje, bojlery itp. Jesli i tak grzejesz pradem to jest to jakies rozwiazanie. U mnie przy pompie ciepla grzejacej zasobnik to rozwiazanie byloby duzo drozsze w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts