Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to może to załączenie cyrkulacji sprzęgnąć z włączeniem światła w łazience czy wc ?! wiem że na żądanie jest lepsze, bo nie zawsze ta ciepła woda jest potrzebna

Tylko wtedy w dzien bedziesz myl rece w zimnej wodzie. ;)

Jednak wiekszosc w domkach ma tak zrobione lazienki, ze jest w nich jakies okno. Przynajmniej tak mi sie wydaje.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to lepiej .. sprzęgnąć to z czujką ruchu ;) jak ktoś wejdzie i będzie w środku to cyrkulacja uaktywnia sie na .. n min

To juz predzej, ale tu znowu moze byc przedobrzenie w druga strone. Nie zawsze musisz szorowac rece w goroacej wodzie. Wystarczy np przemycie letniej czy nawet chlodnej wodzie. Nie kazde wejscie do lazienki musi sie tez konczyc "operacja" wymagajaca mycia rak.

Po tygodniu czasu naciskanie tego przycisku wchodzi naprawde w nawyk. Nie wymaga to specjalnej koncentracji i nie jest uciazliwe. Myslelem, ze bedzie znacznie gorzej i bylem nieco sceptyczny co do takiego rozwiazania. :)

Pyxis, stosuje juz Twoje rozwiazanie z zalaczaniem pilotem po radiu i jest super. Zonatez stwierdzila, ze jest to bardzo wygodne.

Ciesze sie, ze tez sie sprawdzilo. :)

Ostatnio wpadli sasiedzi w odwiedziny i tez po "prezentacji" uznali, ze zrobia tak u siebie. Pomimo kotla na ekogroch wiedza juz, ze grzanie CWU nie jest "przy okazji" i widza jakie straty generuje ich dotychczasowe rozwiazanie (15min cyrkulacji na poczatku kazdej godziny).

Nie kazde wejscie do lazienki musi sie tez konczyc "operacja" wymagajaca mycia rak.

Po tygodniu czasu naciskanie tego przycisku wchodzi naprawde w nawyk. Nie wymaga to specjalnej koncentracji i nie jest uciazliwe. Myslelem, ze bedzie znacznie gorzej i bylem nieco sceptyczny co do takiego rozwiazania. :)

ja ci reki juz nie podam.

chyba oczywistym jest, ze kazde wejscie do lazienki w sprawach wiadomych powinno sie konczyc umyciem rąk.

mam nadzieje, ze pozniej nie jesz razem z goscmi reka chipsow czy orzeszkow…

p.s u mnie ciepla leci po 1s nawet w najdalszej czesci domu…

a u pyxisa przcisk dzwonkowy i nie zadzwonisz, to myjesz w zimnej… ale jaja… XXl wiek… .

do ogrzewania c.w.u., Qcwu = 2199 [kWh/rok]

Dane z czapy to i wyniki z czapy :) Na normalnie myjącą się osobę przyjmuje się 1000-1500kWh. 4-osobowa rodzina zużywa 4000-6000kWh, a nie 2200kWh na cele CWU. Jedna wanna to 5-8kWh, jeden prysznic ~3kWh. 4 osoby po prysznicu dziennie = 4380kWh + mycie rak i straty zbiornika, ew. straty na cyrkulacje. No chyba że mieszkasz sam :)

jak już tak o tych cyrkulacjach CWU ...

ponad 200 dni w roku mamy sezon grzewczy a ciepła woda jest praktycznie zawsze grzana tym samym nośnikiem co ogrzewanie więc nie bardzo rozumiem te debaty o "ogromnych" stratach na rurkach... ( no chyba że ktoś ma je puszczone poza budynkiem ...;) )

jeżeli ktoś decyduje się na takie udogodnienie to ma działać cały czas , do napędu stosuje się pompkę o mocy kilku watt a cały obieg robiony jest przez głowicę mieszającą...

Gość Arturo72

Otrzymałem ofertę na PC PW z podłogówką, montażem i wszystkim innym za około 27000zł.

Ja instalacje wykonałem samemu za 7100zł.

?

Niektórzy zachowują się jak bezmyslne ekogroszki z klapkami na oczach,którym pompa ciepła i Arturo śnią się po nocach ;)

Czemu wspominasz i przytaczasz instalacje z pompą ciepła ? Nie wspominałem o niej a zadając pytanie czemu kable nie miałem jej na myśli.

Pytałem się czemu kable a nie np.Kospel bo to jest dla mnie dziwne patrząc z perspektywy kilku lat a nie na dzisia zwłaszcza.że byłby w tej samej cenie co kable.

Zapewne wziales pod uwagę to że domu z kablami nie sprzedaż za kilka lat,chyba,że będziecie mieszkać do końca w połowie czapy na 70m2 ;)