DagaAdam 21.11.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A dlaczego Kospel? Dlaczego mam używać dwóch czynników do oddawania ciepła? Spytaj tych co grzali olejem 20 lat temu. Oni na szczęście wymienili tylko źródło ciepła i mają problem z głowy. Kablarze myślą tylko i wyłącznie o tym co jest tu i teraz - skąd wiecie co będzie za 10, 20, 30, 40 lat? Ci co zatopili "na wszelki wypadek" rurki z podłogówki z kablami są zdrowo-rozsądkowo myślący. Naprawdę trzeba być odważnym i nierozsądnym żeby ograniczyć się tylko i wyłącznie do jednego źródła ciepła. Pozatym są jeszcze kwestie komfortu ale tu byśmy wkroczyli w "świat" buforów, czego niektórzy kablarze mogliby nie wytrzymać nerwowo Jeżeli ktoś mówi że coś jest złe, albo że ktoś jest głupi bo stosuje kable grzewcze a nie ma zielonego pojęcia o nich żadnego to po jakiego hu.... zabiera głos? Frustracje wyrzucaj poza forum ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 pyxis z kablowaniem nie ma żadnego problemu - zna się na tym, jak mało kto... inaczej mówiąc: chętnie doniesie Znowu wycierasz sobie mna morde, a ja staram sie gowna nie tykac. Jak widac to nie gwarantuje braku smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ty masz jakiś uraz do prąd albo kabli? I najważniejsze pytanie czy w życiu miałeś coś wspólnego z kablami grzewczymi ? ? Do prądu urazu nie mam ale kabli nawet gdyby były za darmo nie pozwolilbym zatopić sobie w wylewce. Ale to może dlatego,że pryszcze mam już dawno za sobą i myślę już o emeryturze i przyszłym utrzymaniu domu a nie tak jak niektórzy dopiero co zainicjowali swoje życie intymne i mają blade pojęcie o życiu i zużyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 21.11.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 szkoda że nikt nie wspomniał co dalej dzieje się z tymi stratami wewnątrz budynku ... W okresie pozagrzewczym to straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 na ta chwile moze i tak ale za 10 lat z pompami ciepla bedzie jak z tymi kotlami na olej opalowy Jesli zdrozeje nosnik energii, to te urzadzenie ktore potrzebuja go mniej do wytworzeni tej samej ilosci energii chyba na tym "wygrywaja"? Czy moja matematyka jest jakas inna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dobra jest Twoja matematyka ale co z OZE? Pompe ciepla mozna chyba zaliczyc do OZE. Z kablami bedzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 W okresie pozagrzewczym to straty jak duże ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 myślę już o emeryturze i przyszłym utrzymaniu domu jak będziesz na tej emeryturze to twoja PC właśnie się na nią wybierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jesli zdrozeje nosnik energii, to te urzadzenie ktore potrzebuja go mniej do wytworzeni tej samej ilosci energii chyba na tym "wygrywaja"? Czy moja matematyka jest jakas inna? wszystko zależy od ceny owego urządzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) jak będziesz na tej emeryturze to twoja PC właśnie się na nią wybierze... A gdzie napisałem,że na emeryturze będę grzał pompą ? A nie przyszło Ci do głowy,że wtedy mogę grzać czymkolwiek co będzie najtańsze ? Nie przyszło Ci do głowy,że gaz może być bardzo tani np.lupkowy ? Na emeryturze nie widzę problemu,żeby grzac także kominkiem np z PW. Kablarzom pozostanie tylko do dyspozycji prąd i nic więcej bez skuwania wylewki... Edytowane 21 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A gdzie napisałem,że na emeryturze będę grzał pompą ? A nie przyszło Ci do głowy,że wtedy mogę grzać czymkolwiek co będzie najtańsze ? Nie przyszło Ci do głowy,że gaz może być bardzo tani np.lupkowy ? Na emeryturze nie widzę problemu,żeby grzac także kominkiem np z PW. Kablarzom pozostanie tylko do dyspozycji prąd i nic więcej bez skuwania wylewki... przy tych twoich zapędach to uwzględnij chociaż nie tylko czas zwrotu ale to że także wypadało by coś zarobić na tych zmianach ... mam DGP na cały dom więc jakoś nie bardzo się przejmuję tym co będzie za kilkadziesiąt lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 21.11.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 jak duże ...? to zależy od ilości mb, od przekroju rur, od materialu z jakiego sa wykonane, od grubości ocieplenia i jego rodzaju oraz od różnicy temperatur to chyba wszystko - można to mniej więcej wyliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) no tak mozna.. OZE mam bardziej na mysli jakies panele fotowoltaiczne czy turbinke na działce Ostatnio widzialem artykulik odnosnie turbin i paneli fotowoltaicznych. Aluminium to metal z bardzo duzym "bagazem weglowym". Trzeba ladnych kilku lat nim produkty z niego wykonane przyniosa "emisyny plus". Jest to znacznie wiecej niz przy urzadzeniach typu pompa ciepla. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 mam DGP na cały dom więc jakoś nie bardzo się przejmuję tym co będzie za kilkadziesiąt lat... DGP samo nie ogrzeje chalupy. Jak zaczniesz kupowac sezonowane i przygotowane drewno na opal, bo zdrowia nie starczy na przerzucanie tych mp, to wyjdzie niewiele taniej niz pradem, a roboty przy tym bedzie w ch.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 to zależy od ilości mb, od przekroju rur, od materialu z jakiego sa wykonane, od grubości ocieplenia i jego rodzaju oraz od różnicy temperatur to chyba wszystko - można to mniej więcej wyliczyć Jasko sugeruje, ze te straty sa niewielkie. Zapytaj czemu sam odzyskuje cieplo ze sciekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jasko sugeruje, ze te straty sa niewielkie. Zapytaj czemu sam odzyskuje cieplo ze sciekow. a co ma jedno do drugiego ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a co ma jedno do drugiego ...??? O to, ze jedno i drugie to minimalizacja strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 O to, ze jedno i drugie to minimalizacja strat. jakich ...? konkretnie ... wszyscy krzyczą że są ogromne ale ja konkretnie pytam jak duże ...? ile straty robi kilkadziesiąt mb rurki w badziewnej otulinie biegnącej gdzieś w czeluściach chałupy z wodą cieplejszą o ok. 20* względem pomieszczeń ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 uważam że łatwiej i prościej te rurki od cwu odpowiednio umieścić niż skupiać się nad własnym moczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 jakich ...? konkretnie ... Policz. Wg mnie sa na tyle duze, ze warto sie po to schylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts