Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A dlaczego Kospel?

Dlaczego mam używać dwóch czynników do oddawania ciepła?

Spytaj tych co grzali olejem 20 lat temu. Oni na szczęście wymienili tylko źródło ciepła i mają problem z głowy. Kablarze myślą tylko i wyłącznie o tym co jest tu i teraz - skąd wiecie co będzie za 10, 20, 30, 40 lat? Ci co zatopili "na wszelki wypadek" rurki z podłogówki z kablami są zdrowo-rozsądkowo myślący. Naprawdę trzeba być odważnym i nierozsądnym żeby ograniczyć się tylko i wyłącznie do jednego źródła ciepła.

Pozatym są jeszcze kwestie komfortu ale tu byśmy wkroczyli w "świat" buforów, czego niektórzy kablarze mogliby nie wytrzymać nerwowo :D

Jeżeli ktoś mówi że coś jest złe, albo że ktoś jest głupi bo stosuje kable grzewcze a nie ma zielonego pojęcia o nich żadnego to po jakiego hu.... zabiera głos?

Frustracje wyrzucaj poza forum ok? :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Ty masz jakiś uraz do prąd albo kabli?

I najważniejsze pytanie czy w życiu miałeś coś wspólnego z kablami grzewczymi ?

?

Do prądu urazu nie mam ale kabli nawet gdyby były za darmo nie pozwolilbym zatopić sobie w wylewce.

Ale to może dlatego,że pryszcze mam już dawno za sobą i myślę już o emeryturze i przyszłym utrzymaniu domu a nie tak jak niektórzy dopiero co zainicjowali swoje życie intymne i mają blade pojęcie o życiu i zużyciu ;)

Gość Arturo72
jak będziesz na tej emeryturze to twoja PC właśnie się na nią wybierze...:lol2:

A gdzie napisałem,że na emeryturze będę grzał pompą ?

A nie przyszło Ci do głowy,że wtedy mogę grzać czymkolwiek co będzie najtańsze ?

Nie przyszło Ci do głowy,że gaz może być bardzo tani np.lupkowy ?

Na emeryturze nie widzę problemu,żeby grzac także kominkiem np z PW.

Kablarzom pozostanie tylko do dyspozycji prąd i nic więcej bez skuwania wylewki...

Edytowane przez Arturo72

A gdzie napisałem,że na emeryturze będę grzał pompą ?

A nie przyszło Ci do głowy,że wtedy mogę grzać czymkolwiek co będzie najtańsze ?

Nie przyszło Ci do głowy,że gaz może być bardzo tani np.lupkowy ?

Na emeryturze nie widzę problemu,żeby grzac także kominkiem np z PW.

Kablarzom pozostanie tylko do dyspozycji prąd i nic więcej bez skuwania wylewki...

przy tych twoich zapędach to uwzględnij chociaż nie tylko czas zwrotu ale to że także wypadało by coś zarobić na tych zmianach ...:cool:

mam DGP na cały dom więc jakoś nie bardzo się przejmuję tym co będzie za kilkadziesiąt lat...:yes:

no tak mozna.. OZE mam bardziej na mysli jakies panele fotowoltaiczne czy turbinke na działce

Ostatnio widzialem artykulik odnosnie turbin i paneli fotowoltaicznych. Aluminium to metal z bardzo duzym "bagazem weglowym". Trzeba ladnych kilku lat nim produkty z niego wykonane przyniosa "emisyny plus". Jest to znacznie wiecej niz przy urzadzeniach typu pompa ciepla.

Edytowane przez Pyxis

mam DGP na cały dom więc jakoś nie bardzo się przejmuję tym co będzie za kilkadziesiąt lat...:yes:

DGP samo nie ogrzeje chalupy. Jak zaczniesz kupowac sezonowane i przygotowane drewno na opal, bo zdrowia nie starczy na przerzucanie tych mp, to wyjdzie niewiele taniej niz pradem, a roboty przy tym bedzie w ch.... :yes:

O to, ze jedno i drugie to minimalizacja strat.

jakich ...?

konkretnie ...

wszyscy krzyczą że są ogromne ale ja konkretnie pytam jak duże ...?

ile straty robi kilkadziesiąt mb rurki w badziewnej otulinie biegnącej gdzieś w czeluściach chałupy z wodą cieplejszą o ok. 20* względem pomieszczeń ...?