Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Próba policzenia strat:

straty ciepła na rurze z PP 20x2,8mm wynoszą q= 23,1W/mb

/z danych które wcześniej zamieściłem ale nie wiem jaką ktoś przyjął lambdę/

opór cieplny 1cm styro 0,04W/mK wyniesie 0,25 m2K/W /na podst. danych Swisspora/

wewnętrzna średnica przepływu to 14,4mm ??

obwód 2*3,14*14,4mm/2 czyli 45,2mm co nam da przy 1mb = 0,0452 m2

czyli straty na m2 PP 20x2,8mm wyniosą 0,0452*23,1 = 1,04W/m2K

z tego by wynikało że trzeba by tą rurkę opatulić styropianem/pianką o grubości 4cm żeby nie było strat

dobrze liczę ??

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Próba policzenia strat:

straty ciepła na rurze z PP 20x2,8mm wynoszą q= 23,1W/mb

/z danych które wcześniej zamieściłem ale nie wiem jaką ktoś przyjął lambdę/

opór cieplny 1cm styro 0,04W/mK wyniesie 0,25 m2K/W /na podst. danych Swisspora/

wewnętrzna średnica przepływu to 14,4mm ??

obwód 2*3,14*14,4mm/2 czyli 45,2mm co nam da przy 1mb = 0,0452 m2

czyli straty na m2 PP 20x2,8mm wyniosą 0,0452*23,1 = 1,04W/m2K

z tego by wynikało że trzeba by tą rurkę opatulić styropianem/pianką o grubości 4cm żeby nie było strat

dobrze liczę ??

toteż adaś pisał 5cm i jest cacy

Próba policzenia strat:

Ja Ci podam inny szacunek. Przy cyrkulacji uruchamianej "na sztywno" przez <>6h/dobe w kilku cyklach i pozniej przy przejsciu na ten system "na zadanie" koszt przygotowania CWU spadly o 40%. Pomijam juz fakt, ze czesto to co na sterowniku mijalo sie z tym, kiedy faktycznie byla ta CWU potrzebna.

Ja Ci podam inny szacunek. Przy cyrkulacji uruchamianej "na sztywno" przez <>6h/dobe w kilku cyklach i pozniej przy przejsciu na ten system "na zadanie" koszt przygotowania CWU spadly o 40%. Pomijam juz fakt, ze czesto to co na sterowniku mijalo sie z tym, kiedy faktycznie byla ta CWU potrzebna.

jak myślisz ...

łatwiej jest coś rozgrzać do danej temp. czy utrzymywać zadaną temperaturę ...???

Jakos o OZE nikt nie mowi tylko pompki ciepla moze i dobre teraz widze na przykladzie cwu ale czy jedyne i najlepsze? na ta chwile moze i tak ale za 10 lat z pompami ciepla bedzie jak z tymi kotlami na olej opalowy

Mimo wszystko bedzie 2-4 x taniej niz kablami. I majac podlogowke wodna mozna ZAWSZE wstawic dowolne inne zrodlo ciepla. Kablarz jedyne co bedzie mogl zrobic to wypruc z posadzki te 5 metrow i sie powiesic ;)

mam DGP na cały dom więc jakoś nie bardzo się przejmuję tym co będzie za kilkadziesiąt lat...:yes:

Mam DGP brzmi tak dumnie.. Nie jak wyswiechtane juz "mam kotlownie w salonie" :D

BTW. Kazdy kto ma podlogowke wodna moze sobie zamienic latwo i szybko kominek na kominek z plaszczem i tez grzac tanio / brudno / obslugowo ale jednak z duzo wyzszym komfortem (grzanie podlogowki) niz dmuchanie goracego powietrza za kolnierz i chodzenie w grubych skarpetach bo od podlogi ciagnie.. :)

Jak chcecie to zrobie Wam ladne porownanie na wykresach jezeli chodzi o cyrkulacje. Przez ostatni tydzien mialem wylaczona calkowicie cyrkulacje - wykresy sie ladnie wyrysowaly - widac dokladnie kiedy i ile sie grzalo CWU. Moge wlaczyc na nastepne kilka dni cyrkulacje na 24/h i bedzie ladnie widac na wykresie o ile czesciej zalacza sie zrodlo ciepla + bedzie mozna porownac sobie linie temperatury wody w dwoch czesciach baniaka - tzn. bedzie ladnie widac jak ta temperatura spada w przypadku wlaczonej / wylaczonej cyrkulacji :) Mam wszystko opomiarowane wiec dla mnie to pikus do wykonania (tyle co zrobic dwa screenshoty).

EDIT: wlasnie zlazlem do piwnicy i wlaczylem cyrkulacje, 21.11.2013 - 14:22, podaje zeby nie zapomniec ;) Jutro / pojutrze wstawie wykresy!

Edytowane przez Daga&Adam

Jak chcecie to zrobie Wam ladne porownanie na wykresach jezeli chodzi o cyrkulacje. Przez ostatni tydzien mialem wylaczona calkowicie cyrkulacje - wykresy sie ladnie wyrysowaly - widac dokladnie kiedy i ile sie grzalo CWU. Moge wlaczyc na nastepne kilka dni cyrkulacje na 24/h i bedzie ladnie widac na wykresie o ile czesciej zalacza sie zrodlo ciepla + bedzie mozna porownac sobie linie temperatury wody w dwoch czesciach baniaka - tzn. bedzie ladnie widac jak ta temperatura spada w przypadku wlaczonej / wylaczonej cyrkulacji :) Mam wszystko opomiarowane wiec dla mnie to pikus do wykonania (tyle co zrobic dwa screenshoty).

trzeba by w to "wkręcić" jeszcze pracę CO i pogodę bo samo to że CWU będzie się więcej grzało to jeszcze nic nie mówi...

trzeba by też uwzględnić spuszczanie zimnej wody z instalacji ...

Mam DGP brzmi tak dumnie.. Nie jak wyswiechtane juz "mam kotlownie w salonie" :D

BTW. Kazdy kto ma podlogowke wodna moze sobie zamienic latwo i szybko kominek na kominek z plaszczem i tez grzac tanio / brudno / obslugowo ale jednak z duzo wyzszym komfortem (grzanie podlogowki) niz dmuchanie goracego powietrza za kolnierz i chodzenie w grubych skarpetach bo od podlogi ciagnie.. :)

Wszystkie te wywody sfrustrowanych są na nic.... Każdy inwestor świadomie wybierał to źródło ogrzewania które mu najbardziej odpowiada.... Nawet jak nie to w tym wątku dla niektórych jest deko za pózno...

Pompiarze chyba na siłę szukają tutaj akceptacji dla swojego wyboru....

Do kablarzy których tutaj się tak piętnuje: co za problem w przypadku "wojny" położyć rurki na posadzce i zalać betonem??? Pompiarze - Da się czy nie???

- po za tym ze inwestycje przesuwamy za kilka, kilkanaście - dziesiąt lat.... A zawsze można zatrudnić kogeneratorek....

Dzisiaj podstawą jest jak najmniejsza energochłonność budynku!!!!!!!!!!!! amen - o czym często pompiarze niestety zapominają....

PS. porównajmy dla dwóch takich samych energochłonnych domów żywotność pompy, kabli i grzałki w buforze i ich amortyzację....

trzeba by w to "wkręcić" jeszcze pracę CO i pogodę bo samo to że CWU będzie się więcej grzało to jeszcze nic nie mówi...

trzeba by też uwzględnić spuszczanie zimnej wody z instalacji ...

Zapewne bedzie sie wiecej grzalo, bo bedzie podobne zuzycie energii na cele CWU.

Mnie w Twoich wypowiedziach juz chyba nic nie zdziwi. :)

Do kablarzy których tutaj się tak piętnuje: co za problem w przypadku "wojny" położyć rurki na posadzce i zalać betonem??? Pompiarze - Da się czy nie???

- po za tym ze inwestycje przesuwamy za kilka, kilkanaście - dziesiąt lat.... A zawsze można zatrudnić kogeneratorek....

Nie da to sie chelmu na lewa strone zalozyc. Ze cos jest mozliwe to nie znaczy, ze sie to bedzie robilo. Nie jestes chyba na tyle uposledzony, zeby wyrywac kable z podlogi i zalewac tam rurki (chociaz diabli Cie tam wiedza).

Da się. Ale najpierw musisz skuć wszystkie istniejące posadzki - dla 200m2 to jest 14m3 betonu = ok 25 ton gruzu do wyniesienia. Pal licho ten gruz - musisz też skuć cały gres, ceramikę i jak gdzieś używasz - drewno. Nie wspominam o tym że musisz gdzieś na ten czas przetrzymać rogówkę, lodówkę, meble z kuchni, stół w jadalni etc. W czasie wykonywania wylewek np. miksokretowych - upieprzysz wszystkie ściany i sprzęty które są w okolicy - przy pracy pompy drobinki piasku z cementem unoszą się po całym pomieszczeniu.

Po prostu nie wiesz kompletnie o czym piszesz :-)