Lobo_M 19.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Lepiej żebys miał dzrwi otwierane do wewnątrz bo po nocnym odsysaniu może byc problem z otwarciem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 19.02.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 @tutiturumtu - WM i GWC bede robił sam wiec koszty nie beda tak duze. Kubatura mała wiec i reku nie musi byc super drogie, mysle ze bede mial z tego wieksza korzysc niz z drogiego gresu w łazience. Polecam dziennik Piczman-a, ma podobny metraż, dom parterowy, sam rozprowadzał przewody do reku o wymianie chyba 250m3/h a wszystko w b.dobrej cenie - w dzienniku chyba napisał ile kosztowało, Brink robi wymienniki ze sterownikami którymi samemu można ustawiać obroty każdego biegu, wyczytałem że ktoś dla 400setki 1-wszy bieg ustawił na 90m3/h - mniejszy model pewnie się i na 50m3/h da ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Brink 300 spokojnie sie da na 55m3/h ustawic, sam tak bede robil..... zasiegnąłem juz porady u kolegi od wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.02.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jak pompa ciepła ma przepływ powietrza 150m3/h ? Ariston Nuos 120l ma przeplyw 150m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.02.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Brink 300 spokojnie sie da na 55m3/h ustawic, sam tak bede robil..... zasiegnąłem juz porady u kolegi od wentylacji Jak mam kolege co ustawil 1 bieg na 0 m3/h , drugi na 100 a trzeci na 300, ale niestety nie skonczylo sie to dobrze bo po jakism czasie zaczelo mu obladzac wymiennik Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ktos pytał czy sie da, to sie da, tylko z takim skutkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Brink robi wymienniki ze sterownikami którymi samemu można ustawiać obroty każdego biegu, wyczytałem że ktoś dla 400setki 1-wszy bieg ustawił na 90m3/h - mniejszy model pewnie się i na 50m3/h da ustawić Minimalna wydajność dla obu modeli to 50m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.02.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ariston Nuos 120l ma przeplyw 150m3/h Tą już znam . Pytałem, bo może pojawiło się jakieś inne rozwiązanie. Mimo wszystko lepszym rozwiązaniem jest rekuperacja. Nuos podgrzewa zbiornik cwu w ciagu ~4h. Przy dużym zużyciu ciepłej wody może to zrobić 2 razy w ciągu doby, czyli wykorzystuje tylko 1/3 ciepłego powietrze z wentylacji. Zaletą jest możliwość wykorzystania jej latem do schłodzenia pomieszczeń, ale też tylko przez kilka godzin, no chyba, że ciepłą wodą będziemy napełniać basen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.02.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 jak narazie to mysle o zwyklym boilerze... na prund COP =1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wio 20.02.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Powietrze do pompy c.w. pobierane jest z pomieszczeń "brudnych" ,a podawane nawiewnikami okiennymi w sypialniach. Pompa pracuje prawie cały czas , ok.16h na dobę ,.zużycie dobowe wody to 650l w tym ok.300 l ciepłej. Wodę grzeję do 45*C .Warunkiem dobrej pracy są przewody doprowadzające i wyprowające powietrze krótkie, szczelne, zaizolowane.Uwaga - leci sporo kondensatu jak na zewnątrz + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 20.02.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Chcąc ogrzewać prądem musimy się borykać z przeciwnościami wszelkich izolacji. Po godzinach spędzonych na różnych lekturach i po wybudowaniu domu stajemy się niemalże ekspertami do spraw izolacji domów jednorodzinnych,Ponieważ ja swoja drogę dopiero zaczynam, moim pierwszym problemem będą fundamenty,Nie chcąc robić OT w tym wątku umieściłem własne rozwiązanie jak ociepli fundamenty, mogli byście, jako "eksperci od dociepleń" skomentować moje rozwiązanie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173382-%C5%9Aciana-fundamentowa-z-ceramiki-typu-Porotherm&p=4585410&posted=1#post4585410 THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 21.02.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 tez jestem tego zdania - chyba nikt nie zagłębia się w temat bardziej, niż "elektryczni"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 kiedyś już pisałem o tym koledze Liwko. My musimy przeczytać całą trylogię żeby zaliczyć im wystarczy streszczenie:-) Oceny końcowe są takie same, ale samozadowolenie po naszej stronie:-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 21.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ProStaś; 3 szybkie pytania: a) pierzesz, zmywasz, gotujesz w taniej? b) ile m2 grzejesz? c) zrobiłes juz swiadectwo energetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.02.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Tą już znam . Pytałem, bo może pojawiło się jakieś inne rozwiązanie. Mimo wszystko lepszym rozwiązaniem jest rekuperacja. Nuos podgrzewa zbiornik cwu w ciagu ~4h. Przy dużym zużyciu ciepłej wody może to zrobić 2 razy w ciągu doby, czyli wykorzystuje tylko 1/3 ciepłego powietrze z wentylacji. Zaletą jest możliwość wykorzystania jej latem do schłodzenia pomieszczeń, ale też tylko przez kilka godzin, no chyba, że ciepłą wodą będziemy napełniać basen . popatrz, popatrz tylko - jak chciałem nadwyżkę ciepła z takiego systemu skierować do bufora lub w podłogi - to stwierdziłeś że sprzedawca do klimy dodaje plazmę i meble do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 21.02.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ad. c. się robi, z przekazu werbalnego (przy okazji pozdrawiam forumowicza, który mi to robi) wynika, że Ek = 42 kWh/m2/rok. Co daje ok. 6000 kWh/rok przy temp. pom. 20 st. C (mam 21). Do tej pory od 30.09. do 12.02. poszło ok. 4355 kWh. Z tego co się orientuję to i zima jest ostrzejsza niż dane przyjęte w normach. a propos pkt. a oraz pkt. b to mamy podobny styl życia; mnie zastanawia co innego - pamietasz byc moze, ze zadalem to samo pytanie kiedys Marcinowi. Otoz ja w swiadectwie energetycznym mam Ek 85kWh/m2/rok. W pierwszym sezonie rzeczywiscie tyle wyszło, ten sezon jest drugim i tutaj spokojnie zejdę do 60kWh/m2/rok. Ponieważ przed przyszłą zimą chcę dołozyć jeszcze 15cm wełny (mam 25) na strop u góry, to być może zejdę do załóżmy 50kWh/m2/rok. Pytanie moje jest takie: czy moje świadectwo energetyczne jest tak spaprane, że przy 22stC, które utrzymuję w domu rozmija się z prawdą o 25% a pamiętajmy, że w nim temp, obliczeniowa wewnątrz ustalona jest na 20stC! Z tego, co widzę u Ciebie i u Marcina, to wam sięw miarę pokrywa teoria z praktyką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 21.02.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) ocieplenie: podloga 25cm (15 +10cm), sciany 15, poddasze welna 25, poddasze nieuzytkowe (dziubek) dodatkowo 15cm. WM brak, dom stoi zadem do polnocy (ustawiony jest ok); p.s. teraz, jak pisze, mamy -18.5stC i w przeciagu 1h temp. spadla o 2.2stC! dodam jeszcze 2 rzeczy: wilgotnosc 45 - 55%; lokalizacja: mazowieckie Edytowane 22 Lutego 2011 przez tutiturumtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 21.02.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) już się zagadka rozwiązała: bez reku: http://img39.imageshack.us/img39/4813/13352240.th.jpg z reku: http://img200.imageshack.us/img200/8914/95942027.th.jpg Edytowane 21 Lutego 2011 przez tutiturumtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.02.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Poza opisywanym już przeze mnie wielokrotnie sposobem palenia w kominku, prąd jest u mnie JEDYNYM nośnikiem energii. pzdr podaj proszę ile drewna spalasz w kominku rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutiturumtu 22.02.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 ProStaś: na nic tłumaczenia - kbab i tak Cię zakwalifikuje do kategorii Hybrydowcy poniekąd słusznie Napisałeś : trafiłem trochę suchego drewna (...) czyli - jakby nie patrząc - podjąłeś świadome działanie słuzące produkcji kWh Proszę o potraktowanie tego postu z przymrużeniem oka; tak czy tak kategoria Hybrydowcy powinna sie na forum pojawić - może być jako podkategoria Ogrzewających Elektrycznoscią - chyba, że tych bez urządzeń dymiących zaliczymy do Ortodoksyjnych Ogrzewających Elektrycznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts