Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj podstawą jest jak najmniejsza energochłonność budynku!!!!!!!!!!!! amen - o czym często pompiarze niestety zapominają....

PS. porównajmy dla dwóch takich samych energochłonnych domów żywotność pompy, kabli i grzałki w buforze i ich amortyzację....

Ale my nie piętnujemy prądziarzy tylko kablarzy. Jaki problem miałeś żeby zrobić podłogówkę wodną i postawić buforek 500-1000l z grzałką za parę stów i np. grzać chatę sterownikiem pogodowym? To jest znacznie większy komfort niż grzanie "pulsacyjne" (tj. tylko w taniej taryfie) kablami. A też grzałbyś prądem, a żywotność zestawu byłaby równie duża jak samych kabli. Koszt - przypuszczam że taki sam, jak nie niższy. A w razie "w" podłączasz do buforka COKOLWIEK - śmieciucha, kominek z PW, kocioł gazowy, whatever.

jeszcze mam pytanie - a co z polem elektromagnetycznym przy grzaniu kablami

z tego co wyczytałem kable Deviflex®DSIG wytwarzają pole 16 µT na wys. 6cm

norma przewiduje 100µT

znalazłem coś takiego:

"... Obecnie stosuje się specjalne materace generujące słabe impulsy elektromagnetyczne, w których wartość magnetyczna zawiera się w przedziale 30-100 µT. jednym z twórców takich materacy jest osobiście mi znany specjalista informacyjnych technologii dr Kazimierz Piotrowicz. Własnością tych materacy jest że bez względu na rodzaj choroby, bez lekarstw i diagnozy lekarskiej można się do 10 dni u pana Piotrowicza wyleczyć z prawie każdej choroby ..."

Pytanie: czy ktoś z Was zauważył /dotyczy osób posiadających kable w podłodze/ że mniej choruje :)

Możne by tak otworzyć jakiś punkt leczniczy, parę leżanek w salonie, godzina polegiwania - 50zł :)

A na poważnie czy ktoś z Was czytał o badaniach które dowodzą o szkodliwości takiego pola ??

jeszcze mam pytanie - a co z polem elektromagnetycznym przy grzaniu kablami

z tego co wyczytałem kable Deviflex®DSIG wytwarzają pole 16 µT na wys. 6cm

norma przewiduje 100µT

znalazłem coś takiego:

"... Obecnie stosuje się specjalne materace generujące słabe impulsy elektromagnetyczne, w których wartość magnetyczna zawiera się w przedziale 30-100 µT. jednym z twórców takich materacy jest osobiście mi znany specjalista informacyjnych technologii dr Kazimierz Piotrowicz. Własnością tych materacy jest że bez względu na rodzaj choroby, bez lekarstw i diagnozy lekarskiej można się do 10 dni u pana Piotrowicza wyleczyć z prawie każdej choroby ..."

Pytanie: czy ktoś z Was zauważył /dotyczy osób posiadających kable w podłodze/ że mniej choruje :)

Możne by tak otworzyć jakiś punkt leczniczy, parę leżanek w salonie, godzina polegiwania - 50zł :)

A na poważnie czy ktoś z Was czytał o badaniach które dowodzą o szkodliwości takiego pola ??

a na "żyłach" wodnych się nie boisz ...?:lol2:

Ale my nie piętnujemy prądziarzy tylko kablarzy. Jaki problem miałeś żeby zrobić podłogówkę wodną i postawić buforek 500-1000l z grzałką za parę stów i np. grzać chatę sterownikiem pogodowym? To jest znacznie większy komfort niż grzanie "pulsacyjne" (tj. tylko w taniej taryfie) kablami. A też grzałbyś prądem, a żywotność zestawu byłaby równie duża jak samych kabli. Koszt - przypuszczam że taki sam, jak nie niższy. A w razie "w" podłączasz do buforka COKOLWIEK - śmieciucha, kominek z PW, kocioł gazowy, whatever.

Ja to wiem i tak zrobiłem.... ale nie petnujmy/dołujmy tych którzy zrobili inaczej....

a jest jakiś problem zrobić np. ogrzewanie nadmuchowe z nagrzewnicą wodną pędzoną czymkolwiek...?

czy takie rozwiązanie też jest "dla idiotów" bo to nie rurki z wodą ...???

Ja to wiem i tak zrobiłem.... ale nie petnujmy/dołujmy tych którzy zrobili inaczej....

Aa to sorry - pomyliłem Cię z kimś innym w tej dyskusji.

Myślę jednak że trzeba o tym mówić - choćby po to żeby nikt inny takich błędów nie popełniał. Ci co się uparli i zrobili same kable - jestem pewien, że zrobili to z pełną świadomością (nikt normalny by się nie dał namówić na przywiązanie domu na zawsze do jednego, w dodatku jednego z najdroższych, źródeł ciepła), więc ich nie zdołujemy - oni przecież i tak wiedzą lepiej :)

Tak z ciekawości podam - koszt podłogówki w rozstawie co 10cm dla 100m2 = 1km rury = 2200 pln, rozdzielacz 500. Bufor 500l 1500 pln, grzałka 6kW - 300 pln, sterownik pogodowy = 200 pln. Plus spinki do rury i pompa CO = 500 pln. Suma ok 5200 pln. Jak 6kW to mało - można dołożyć drugą pompę i w 5500 mamy 12kW z komfortowym grzaniem pogodowym.

a jest jakiś problem zrobić np. ogrzewanie nadmuchowe z nagrzewnicą wodną pędzoną czymkolwiek...?

czy takie rozwiązanie też jest "dla idiotów" bo to nie rurki z wodą ...???

Dl Ciebie nie jest problemem ani grzanie kominkiem w salonie ani zaj...ta "farelka". Wogole jestes bezproblemowy facet. Chyba na skuwanie posadzek tez byles chetny swego czsu - "bez problemu" oczywiscie. ;)

waflos napisz czego przy rozwalaniu posadzki nie uszkodzisz?

sufitu?

ja już pomijam pompiarzy ale kospelowcy spokojnie wkładają bufor i mają pełen komfort z dogrzewaniem w drogiej.

koledzy kablowcy zapytam się wprost- możecie spokojnie spać wiedząc że zatruwacie natur z 3-4 razy bardziej niż copiarze.

jak wasze sumienie?

i takie tam

Dl Ciebie nie jest problemem ani grzanie kominkiem w salonie ani zaj...ta "farelka". Wogole jestes bezproblemowy facet. Chyba na skuwanie posadzek tez byles chetny swego czsu - "bez problemu" oczywiscie. ;)

Ty Pyxis jednak ograniczony jesteś...!!! Nagrzewnicę można zatrudnić np. do kanałów za reku....lub w DGP, no ale jak ty masz średniowieczną WG to czemu się dziwić....

...skuwać nie trzeba - zawsze można dolać...i przy okazji zmienić posadzkę...

No i zawsze można kupić pompę by Pixis spał spokojnie ze swoim wyborem.....hehe

Edytowane przez waflos

koledzy kablowcy zapytam się wprost- możecie spokojnie spać wiedząc że zatruwacie natur z 3-4 razy bardziej niż copiarze.

jak wasze sumienie?

i takie tam

jeżeli w jednej chałupie PC zeżre 5000kwh prądu a w drugiej kable też 5000kwh to jaka jest różnica ...?

a na sumieniu to będę miał pewnie sąsiada jak nie przestanie palić śmiecia ...:cool:

waflos napisz czego przy rozwalaniu posadzki nie uszkodzisz?

sufitu?

ja już pomijam pompiarzy ale kospelowcy spokojnie wkładają bufor i mają pełen komfort z dogrzewaniem w drogiej.

jak wasze sumienie?

i takie tam

Ja nie pisałem o rozwalaniu posadzki tylko o ewentualnym jej dolaniu... Z resztą Jasiek chyba wszystko wyjaśnił...?!

co to za alternatywa

z bezobsługowego prawie na dgp czy nagrzewnice pod sufitem.

jasiu ja rozumiem twój plan ewentualny.

ale przyznasz że u nas pełen komfort i tak będzie a u was jakieś takie imitacje wygodnego ogrzewania.

ja to teraz obserwuje co z tego że kominek zapewniał mi odpowiednią temp w domu

ale komfortu w odczuwaniu temp to nijak

zauważyłem to teraz jak odpaliłem podłogę

Ty Pyxis jednak ograniczony jesteś...!!! Nagrzewnicę można zatrudnić np. do kanałów za reku....lub w DGP, no ale jak ty masz średniowieczna WG to czemu się dziwić....

A Ty umiesz policzyc jakie predkosci i jakie temperatury bys musial miec w kanalach WM zeby nagrzac dom?

Ile Twoja WM wyciska? 400m3? Ile potrzebujesz mocy w szczycie - 5-6kW? To licz że będziesz musiał nagrzewać powietrze do ~90stC żeby bilans się zgodził :D Jesteś nieźle oderwany od rzeczywistości :)

Ja nie pisałem o rozwalaniu posadzki tylko o ewentualnym jej dolaniu... Z resztą Jasiek chyba wszystko wyjaśnił...?!

Chcesz dolewać 7cm posadzki na istniejące? A co z drzwiami? Wszystkie przycinać o 7cm? Futryny będą dziwnie niskie :) A co ze schodami - pierwszy schodek będzie połowę niższy od pozostałych. A co z drzwiami na taras - zalejesz całą ramę okna ? Zastanów się co piszesz ;)