waflos 21.11.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Hehe... widze po Twoich postach jaki z Ciebie "erudyta". Pyxis tu chyba mieszkasz.... pewno zalecił ci to twój psychiatra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dzisiaj podstawą jest jak najmniejsza energochłonność budynku!!!!!!!!!!!! amen - o czym często pompiarze niestety zapominają.... PS. porównajmy dla dwóch takich samych energochłonnych domów żywotność pompy, kabli i grzałki w buforze i ich amortyzację.... Ale my nie piętnujemy prądziarzy tylko kablarzy. Jaki problem miałeś żeby zrobić podłogówkę wodną i postawić buforek 500-1000l z grzałką za parę stów i np. grzać chatę sterownikiem pogodowym? To jest znacznie większy komfort niż grzanie "pulsacyjne" (tj. tylko w taniej taryfie) kablami. A też grzałbyś prądem, a żywotność zestawu byłaby równie duża jak samych kabli. Koszt - przypuszczam że taki sam, jak nie niższy. A w razie "w" podłączasz do buforka COKOLWIEK - śmieciucha, kominek z PW, kocioł gazowy, whatever. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopar 21.11.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 jeszcze mam pytanie - a co z polem elektromagnetycznym przy grzaniu kablami z tego co wyczytałem kable Deviflex®DSIG wytwarzają pole 16 µT na wys. 6cm norma przewiduje 100µT znalazłem coś takiego: "... Obecnie stosuje się specjalne materace generujące słabe impulsy elektromagnetyczne, w których wartość magnetyczna zawiera się w przedziale 30-100 µT. jednym z twórców takich materacy jest osobiście mi znany specjalista informacyjnych technologii dr Kazimierz Piotrowicz. Własnością tych materacy jest że bez względu na rodzaj choroby, bez lekarstw i diagnozy lekarskiej można się do 10 dni u pana Piotrowicza wyleczyć z prawie każdej choroby ..." Pytanie: czy ktoś z Was zauważył /dotyczy osób posiadających kable w podłodze/ że mniej choruje Możne by tak otworzyć jakiś punkt leczniczy, parę leżanek w salonie, godzina polegiwania - 50zł A na poważnie czy ktoś z Was czytał o badaniach które dowodzą o szkodliwości takiego pola ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 jeszcze mam pytanie - a co z polem elektromagnetycznym przy grzaniu kablami z tego co wyczytałem kable Deviflex®DSIG wytwarzają pole 16 µT na wys. 6cm norma przewiduje 100µT znalazłem coś takiego: "... Obecnie stosuje się specjalne materace generujące słabe impulsy elektromagnetyczne, w których wartość magnetyczna zawiera się w przedziale 30-100 µT. jednym z twórców takich materacy jest osobiście mi znany specjalista informacyjnych technologii dr Kazimierz Piotrowicz. Własnością tych materacy jest że bez względu na rodzaj choroby, bez lekarstw i diagnozy lekarskiej można się do 10 dni u pana Piotrowicza wyleczyć z prawie każdej choroby ..." Pytanie: czy ktoś z Was zauważył /dotyczy osób posiadających kable w podłodze/ że mniej choruje Możne by tak otworzyć jakiś punkt leczniczy, parę leżanek w salonie, godzina polegiwania - 50zł A na poważnie czy ktoś z Was czytał o badaniach które dowodzą o szkodliwości takiego pola ?? a na "żyłach" wodnych się nie boisz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ale my nie piętnujemy prądziarzy tylko kablarzy. Jaki problem miałeś żeby zrobić podłogówkę wodną i postawić buforek 500-1000l z grzałką za parę stów i np. grzać chatę sterownikiem pogodowym? To jest znacznie większy komfort niż grzanie "pulsacyjne" (tj. tylko w taniej taryfie) kablami. A też grzałbyś prądem, a żywotność zestawu byłaby równie duża jak samych kabli. Koszt - przypuszczam że taki sam, jak nie niższy. A w razie "w" podłączasz do buforka COKOLWIEK - śmieciucha, kominek z PW, kocioł gazowy, whatever. Ja to wiem i tak zrobiłem.... ale nie petnujmy/dołujmy tych którzy zrobili inaczej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ale my nie piętnujemy prądziarzy tylko kablarzy. Jaki problem miałeś żeby zrobić podłogówkę wodną i postawić buforek 500-1000l z grzałką za parę stów i np. grzać chatę sterownikiem pogodowym? To jest znacznie większy komfort niż grzanie "pulsacyjne" (tj. tylko w taniej taryfie) kablami. A też grzałbyś prądem, a żywotność zestawu byłaby równie duża jak samych kabli. Koszt - przypuszczam że taki sam, jak nie niższy. A w razie "w" podłączasz do buforka COKOLWIEK - śmieciucha, kominek z PW, kocioł gazowy, whatever. a jest jakiś problem zrobić np. ogrzewanie nadmuchowe z nagrzewnicą wodną pędzoną czymkolwiek...? czy takie rozwiązanie też jest "dla idiotów" bo to nie rurki z wodą ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 otyczy osób posiadających kable w podłodze/ że mniej choruje Mam wprost przeciwne obserwacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ja to wiem i tak zrobiłem.... ale nie petnujmy/dołujmy tych którzy zrobili inaczej.... Aa to sorry - pomyliłem Cię z kimś innym w tej dyskusji. Myślę jednak że trzeba o tym mówić - choćby po to żeby nikt inny takich błędów nie popełniał. Ci co się uparli i zrobili same kable - jestem pewien, że zrobili to z pełną świadomością (nikt normalny by się nie dał namówić na przywiązanie domu na zawsze do jednego, w dodatku jednego z najdroższych, źródeł ciepła), więc ich nie zdołujemy - oni przecież i tak wiedzą lepiej Tak z ciekawości podam - koszt podłogówki w rozstawie co 10cm dla 100m2 = 1km rury = 2200 pln, rozdzielacz 500. Bufor 500l 1500 pln, grzałka 6kW - 300 pln, sterownik pogodowy = 200 pln. Plus spinki do rury i pompa CO = 500 pln. Suma ok 5200 pln. Jak 6kW to mało - można dołożyć drugą pompę i w 5500 mamy 12kW z komfortowym grzaniem pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a jest jakiś problem zrobić np. ogrzewanie nadmuchowe z nagrzewnicą wodną pędzoną czymkolwiek...? czy takie rozwiązanie też jest "dla idiotów" bo to nie rurki z wodą ...??? Dl Ciebie nie jest problemem ani grzanie kominkiem w salonie ani zaj...ta "farelka". Wogole jestes bezproblemowy facet. Chyba na skuwanie posadzek tez byles chetny swego czsu - "bez problemu" oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.11.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 idąc tym samym tropem to te 5cm izolacji na ścianach też powinno wystarczyć aby nie było strat ... od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.11.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 waflos napisz czego przy rozwalaniu posadzki nie uszkodzisz?sufitu?ja już pomijam pompiarzy ale kospelowcy spokojnie wkładają bufor i mają pełen komfort z dogrzewaniem w drogiej. koledzy kablowcy zapytam się wprost- możecie spokojnie spać wiedząc że zatruwacie natur z 3-4 razy bardziej niż copiarze.jak wasze sumienie?i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Dl Ciebie nie jest problemem ani grzanie kominkiem w salonie ani zaj...ta "farelka". Wogole jestes bezproblemowy facet. Chyba na skuwanie posadzek tez byles chetny swego czsu - "bez problemu" oczywiscie. ja tylko czepiam się tych waszych wywodów na temat braku alternatywy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Dl Ciebie nie jest problemem ani grzanie kominkiem w salonie ani zaj...ta "farelka". Wogole jestes bezproblemowy facet. Chyba na skuwanie posadzek tez byles chetny swego czsu - "bez problemu" oczywiscie. Ty Pyxis jednak ograniczony jesteś...!!! Nagrzewnicę można zatrudnić np. do kanałów za reku....lub w DGP, no ale jak ty masz średniowieczną WG to czemu się dziwić.... ...skuwać nie trzeba - zawsze można dolać...i przy okazji zmienić posadzkę... No i zawsze można kupić pompę by Pixis spał spokojnie ze swoim wyborem.....hehe Edytowane 21 Listopada 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 koledzy kablowcy zapytam się wprost- możecie spokojnie spać wiedząc że zatruwacie natur z 3-4 razy bardziej niż copiarze. jak wasze sumienie? i takie tam jeżeli w jednej chałupie PC zeżre 5000kwh prądu a w drugiej kable też 5000kwh to jaka jest różnica ...? a na sumieniu to będę miał pewnie sąsiada jak nie przestanie palić śmiecia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 waflos napisz czego przy rozwalaniu posadzki nie uszkodzisz? sufitu? ja już pomijam pompiarzy ale kospelowcy spokojnie wkładają bufor i mają pełen komfort z dogrzewaniem w drogiej. koledzy kablowcy zapytam się wprost- możecie spokojnie spać wiedząc że zatruwacie natur z 3-4 razy bardziej niż copiarze. jak wasze sumienie? i takie tam Ja nie pisałem o rozwalaniu posadzki tylko o ewentualnym jej dolaniu... Z resztą Jasiek chyba wszystko wyjaśnił...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.11.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 co to za alternatywa z bezobsługowego prawie na dgp czy nagrzewnice pod sufitem.jasiu ja rozumiem twój plan ewentualny.ale przyznasz że u nas pełen komfort i tak będzie a u was jakieś takie imitacje wygodnego ogrzewania.ja to teraz obserwuje co z tego że kominek zapewniał mi odpowiednią temp w domu ale komfortu w odczuwaniu temp to nijakzauważyłem to teraz jak odpaliłem podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ty Pyxis jednak ograniczony jesteś...!!! Nagrzewnicę można zatrudnić np. do kanałów za reku....lub w DGP, no ale jak ty masz średniowieczna WG to czemu się dziwić.... A Ty umiesz policzyc jakie predkosci i jakie temperatury bys musial miec w kanalach WM zeby nagrzac dom? Ile Twoja WM wyciska? 400m3? Ile potrzebujesz mocy w szczycie - 5-6kW? To licz że będziesz musiał nagrzewać powietrze do ~90stC żeby bilans się zgodził Jesteś nieźle oderwany od rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ja nie pisałem o rozwalaniu posadzki tylko o ewentualnym jej dolaniu... Z resztą Jasiek chyba wszystko wyjaśnił...?! Chcesz dolewać 7cm posadzki na istniejące? A co z drzwiami? Wszystkie przycinać o 7cm? Futryny będą dziwnie niskie A co ze schodami - pierwszy schodek będzie połowę niższy od pozostałych. A co z drzwiami na taras - zalejesz całą ramę okna ? Zastanów się co piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.11.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 waflos ok przy tym dolewaniu to i tak burdelnawet drzwi trzeba będzie wymieniać-chyba nie wierzysz że te porty kartonowe da się podciąć o 8cm/można oczywiście podnosić nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 21.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Nuda sie tu robi... nikt nie widzi dla kabli przyszlosci w fotowoltaice czy tez wiatraczkach ja widzę ale co niektórzy nie i nie.... ogniwa, wiatraczek słabiej ale agragacik na spiryt lub gazik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts