Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Ty umiesz policzyc jakie predkosci i jakie temperatury bys musial miec w kanalach WM zeby nagrzac dom?

Ile Twoja WM wyciska? 400m3? Ile potrzebujesz mocy w szczycie - 5-6kW? To licz że będziesz musiał nagrzewać powietrze do ~90stC żeby bilans się zgodził :D Jesteś nieźle oderwany od rzeczywistości :)

Ja nie muszę i nie będę ale nie zaprzeczysz że nie da się...??? Więc nie czepiajcie sie kablarzy...

PS. Z resztą kablarze mają z reguły cieplejsze domy niż pompiarze więc nie mają się czego bać.... dzisiaj głupotą jest by budować inaczej....!!!

waflos ok

przy tym dolewaniu to i tak burdel

nawet drzwi trzeba będzie wymieniać-chyba nie wierzysz że te porty kartonowe da się podciąć o 8cm/można oczywiście podnosić nadproża

Te dolewanie to nonsens taki że większego nie słyszałem ;) Niech każdy kto już mieszka się rozejrzy dookoła ile byłoby dodatkowych problemów :) To już łatwiej skuć wszystko i wylać od nowa. Tylko to jest pół chaty do remontu i bardzo wysokie koszta. A przecież to ma być sytuacja awaryjna na wypadek kiedy przestanie nas stać na ten rodzaj ogrzewania... Czyli niezbyt przyjazny czas na wydawanie parudziesięciu k pln :)

Ja nie muszę i nie będę ale nie zaprzeczysz że nie da się...??? Więc nie czepiajcie sie kablarzy...

PS. Z resztą kablarze mają z reguły cieplejsze domy niż pompiarze więc nie mają się czego bać.... dzisiaj głupotą jest by budować inaczej....!!!

Da się ale wydać paredziesiąt tysięcy PLN za 20 lat tylko dlatego że nie chciało się wydać 2k pln na kable przy budowie to po prostu kompletna durnota :) Prędzej czy później kablarzy to czeka. Jak nie ich to ich dzieci albo wnukowie będą kleły na dziadków ;)

Gość Arturo72
Nuda sie tu robi... nikt nie widzi dla kabli przyszlosci w fotowoltaice czy tez wiatraczkach :p

Rok 2030,Polska,na każdym bloku,na każdym budynku,przy każdym domu ogniwa FV,wiatraki itp.

Każdy zarabia na sprzedaży kWh.Obywatele polscy są samowystarczalni pod względem energetycznym,eksportują prąd...

Polskiej energetyki nie ma,Państwo bankrutuje.

Kto jest taki naiwny ?

Da się ale wydać paredziesiąt tysięcy PLN za 20 lat tylko dlatego że nie chciało się wydać 2k pln na kable przy budowie to po prostu kompletna durnota :) Prędzej czy później kablarzy to czeka. Jak nie ich to ich dzieci albo wnukowie będą kleły na dziadków ;)

Ja to wiem i mam rurki.... ale nie mów że kablarze nie maja żadnej alternatywy! - nie martw sie więcej niż oni!!!....

To co pisałem wcześniej: najważniejsze to OZC... jeden zużyje 100kWh a inny 20.... i kto ma rację co do systemu grzewczego???

Ty Pyxis jednak ograniczony jesteś...!!! Nagrzewnicę można zatrudnić np. do kanałów za reku....lub w DGP, no ale jak ty masz średniowieczną WG to czemu się dziwić....

Taaa, juz to jasko proponowal. Postaraj sie wyobrazic sobie prace takiej "turbiny". Za kare bys takiego systemu nie chcial. Ale do tego trzeba miec chociaz odrobine wyobrazni, bo "papier" przyjmie wszystko. Nawet takie brednie. :)

Chcesz dolewać 7cm posadzki na istniejące? A co z drzwiami? Wszystkie przycinać o 7cm? Futryny będą dziwnie niskie :) A co ze schodami - pierwszy schodek będzie połowę niższy od pozostałych. A co z drzwiami na taras - zalejesz całą ramę okna ? Zastanów się co piszesz ;)

Jak widzisz facet bredzi sobie cos. Pojecia nie ma o czym. ;)

Paradoksalnie to my - pompiarze - powinniśmy być wdzięczni kablarzom za to że płacą te 3-4 x więcej za ogrzewanie. Bo gdyby wszyscy poszli w PC to prąd by drożał szybciej. Przychód musi się w energetyce zgadzać - jeżeli zacząłby maleć to zaraz ktoś by stołek stracił, a cena prądu skoczyłaby w górę (w końcu bilans nie może być gorszy od ubiegłorocznego :)

Taaa, juz to jasko proponowal. Postaraj sie wyobrazic sobie prace takiej "turbiny". Za kare bys takiego systemu nie chcial. Ale do tego trzeba miec chociaz odrobine wyobrazni, bo "papier" przyjmie wszystko. Nawet takie brednie. :)

Wyobrażam to sobie... ale nie mów że nie ma alternatywy....

A Ty co zrobisz jak zabraknie prądu?? Siedzenie przy kozie też nie jest najmilsze....

PS. Dlaczego Wy pompiarze nie lubicie kablarzy lub np. mnie grzałkowca....??? Bo wydali mniej inwestycyjnie i płacą za energie mniej lub porywnówalnie????

pozdrawiam,

Ja to wiem i mam rurki.... ale nie mów że kablarze nie maja żadnej alternatywy! - nie martw sie więcej niż oni!!!....

To co pisałem wcześniej: najważniejsze to OZC... jeden zużyje 100kWh a inny 20.... i kto ma rację co do systemu grzewczego???

Kto ma rację przekonamy się w przyszłości. Nikt nie jest nieomylny i każdy może popełnić błąd, bo co się będzie działo w przyszłości to jedna wielka niewiadoma. Tyle że kablarze tak się ograniczyli że mają naprawdę niewielkie pole manewru (czyt. zmiany sposobu ogrzewania), a wszyscy inni będą mogli łatwo swój błąd naprawić :)

Jak zabraknie to przeczekam. Ale my nie mowimy o chwilowym braku pradu przeciez.

Ja też przeczekam tylko dłużej niż Ty ;-)

Nie czepiajcie się kablarzy bo zrobili to raczej świadomie. Ja grzeję "czystym" prądem w drugiej taryfie i też to komentowałeś....

Zacznij pisać obiektywnie a nie tylko na zasadzie pyskówki.,,,

W odróżnieniu do większości w tym poście chyba jako jedyny wybudowałem drugi mniejszy bo parterowy - czytaj: bez głupich i niekorzystnych skosów, zabierającej PU klatki schodowej etc. przez co stał się bardziej komfortowy i mogłem go dobrze ocieplić..tym samym bardziej energooszczędny.... wcześniej maiłem kocioł na pellet i paliłem w nim zbożem więc wiem dużo nt. palenia i sterowania nim... było w miarę tanio bo owies kosztował 350zł/T ale to dalej było paliwo stałe...

pozdr.

Edytowane przez waflos

Dlaczego nikt nie chce podjac tematu + i - fotowoltaiki? Taki zestaw mozna juz kupic w granicach 30.000. Czy jest to taka lipa ?

Myślę że nikt nie ma z nim doświadczenia, a dane podawane przez producentów i sprzedawców z pewnością są pozawyżane. Za 30k pln masz licząc "średnio-taryfowo" (średnia z dwóch taryf u mnie to 0,4 pln / kWh) 75 tys kWh - przy czym czy ten system tylko produkuje, czy także akumuluje gdzieś tą energię? Bo zysków ze sprzedaży bym nie liczył, zyskiem może być tylko wykorzystanie tej energii do własnych celów. Tylko po co mi np. 10kW 6h / dobę i 0kW przez resztę dnia skoro ja tyle prawie nigdy nie zużywam? A jeżeli do zestawu dołożyć akumulatory - to trzeba je stosunkowo często wymieniać (stare utylizować) co kosztuje kolejne mnóstwo kasy... :) Póki co moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Ja też przeczekam tylko dłużej niż Ty ;-)

O ile - 2h? 5h? Jaka to różnica? Jak ktoś ma takie zaniki prądu (ja mieszkam już prawie 4 lata i prąd zniknął raz na 2h w czasie największej śnieżycy w tym okresie) to sobie kupuje generator 3fazowy za tysiaka i może tym zasilić pompę ciepła (i z mocy 2kW agregatu ma 8kW ciepła).

Ja też przeczekam tylko dłużej niż Ty

Nie czepiajcie się kablarzy bo zrobili to raczej świadomie. Ja grzeję "czystym" prądem w drugiej taryfie i też to komentowałeś....

Zacznij pisać obiektywnie a nie tylko na zasadzie pyskówki.,,,

W odróżnieniu do większości w tym poście wybudowałem drugi dom po 2 latach mieszkając poprzednio w za dużym domu z kotłem na pellet i wiem co piszę....

Popadlez ze skrajnosci w skrajnosc. :)

Przewaznie kazdy kto ma pompe wypasiony dom ma tez kredyt ktory bedzia splacal do usranej smierci i tego nikt nie liczy .Ja wole wiecej placic miesiecznie i spac spokojnie.. nie bedzie stac na ogrzewanie to do lasu po chrust i jest cieplo. :D

Kompletna bzdura - "upasywnienie" domu do grzania do czystym pradem kosztuje wiecej niz instalacja pompy ciepla :-)

Wyobrażam to sobie... ale nie mów że nie ma alternatywy....

A Ty co zrobisz jak zabraknie prądu?? Siedzenie przy kozie też nie jest najmilsze....

PS. Dlaczego Wy pompiarze nie lubicie kablarzy lub np. mnie grzałkowca....??? Bo wydali mniej inwestycyjnie i płacą za energie mniej lub porywnówalnie????

pozdrawiam,

dobre dobre

bez kominka u mnie i nie w spartanskich temp he he typu21-22 3000kwh na rok co icwu

jak to u ciebie?