Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i po co ta ciągła przeypchanka...??? I tak każdy wie ile płaci...

Forum ma być skarbnica wiedzy a nie rzeką żalu wzajemnie wylewanego....

Jeśli piszę że mam bufor i grzeję go grzałkami prądem w Duonie za 21gr brutto/kWh nocna i weekend - taniej niż w dotychczasowej Enerdze to przecież jest to informacja że można.... a tu nagle pojawiaja sie gromy z jasnego nieba..... po co??? by leczyć kompleksy???.....

Wcześniej myślałem by założyc gaz i kociołek kondensat. - policzyłem przyłącze przy moich 40metrach i cena kWh 24gr brutto kiedy by się to zwróciło....???

Pompa... działka mała... odwierty to koszt... -powietrzna - też myślałem ale.... - ta najtańsza - sprawność średnia a koszty... kiedy by się zwróciła....??

A że mam mały domek który niewiele konsumuje kWh to grzeję prądem, ie mam przy tym roboty ani wiele w to nie zainwestowałem i wychodzi całkiem tanio... ktoś mi może coś zażucić???? Gdybym miał pompę to pewnie miałbym jesze tańsze ogrzewanie tylko kiedy bu siuę zwróciła i czy miałbym na nią w tej chwili pieniądze.... ot chyba wszystko...

Ja to już napisałem - kablarze są w tej komfortowej sytuacji że zawsze w ostatecznej sytuacji mogą te pare metrów na pętelkę z podłogi wyrwać ;) A my pompiarze co? Pex może nie wytrzymać ;(

No ale napisz o co Ci chodzi??? Masz jakieś kompleksy czy też chcesz się dowartościować że dobrze wydałeś kasę na pompeczkę i szukasz aprobaty...???

Forum ma być skarbnica wiedzy a nie rzeką żalu wzajemnie wylewanego....

I niech jest - niech przyszli kablarze wiedzą że chcą popełnić straszną głupotę :)

Jeśli piszę że mam bufor i grzeję go grzałkami prądem

No i spoko - ktoś Cie tu za to obrzucił błotem? Ja przecież piszę o kablarzach, więc mam na myśli dosłownie tych co grzeją kablami. Ty nimi nie grzejesz więc co się tak stroszysz? ;)

EDIT: w piwnicy obok bufora i PC wisi mi kospelek 12kW którym grzałem chatę przez pełny rok - więc uwierz, że ja naprawdę nie mam nic do grzejących czystym prądem :D Kospelka 12kW kupiłem za 800 pln używanego - po przeczyszczeniu pompy i turbinki zliczającej przepływ chodził jak złoto (nie użyłem tego słowa przypadkowo ;)

Edytowane przez Daga&Adam

I niech jest - niech przyszli kablarze wiedzą że chcą popełnić straszną głupotę :)

No i spoko - ktoś Cie tu za to obrzucił błotem? Ja przecież piszę o kablarzach, więc mam na myśli dosłownie tych co grzeją kablami. Ty nimi nie grzejesz więc co się tak stroszysz? ;)

EDIT: w piwnicy obok bufora i PC wisi mi kospelek 12kW którym grzałem chatę przez pełny rok - więc uwierz, że ja naprawdę nie mam nic do grzejących czystym prądem :D Kospelka 12kW kupiłem za 800 pln używanego - po przeczyszczeniu pompy i turbinki zliczającej przepływ chodził jak złoto (nie użyłem tego słowa przypadkowo ;)

Z tego co pamiętam to właśnie m.in Ty mnie obrzuciłeś błotem za grzanie prądem....

idź może do "śmieciuchów" czy innych eko ... i ich nawracaj jaki to życiowy błąd popełnili budując kominy, robiąc kotłownie, składy opału, grzejniki i brudne kotły zainstalowali sobie a teraz "kotłują"...;)

na jakichś innych forach np. motoryzacyjnych też czepiasz się tych co mają inne auto niż ty ...?

idź może do "śmieciuchów" czy innych eko ... i ich nawracaj jaki to życiowy błąd popełnili budując kominy, robiąc kotłownie, składy opału, grzejniki i brudne kotły zainstalowali sobie a teraz "kotłują"...;)

na jakichś innych forach np. motoryzacyjnych też czepiasz się tych co mają inne auto niż ty ...?

Brawo Jasiek!!!! - oni tego co my piszemy niestety nie ogarniają....

Brawo Jasiek!!!! - oni tego co my piszemy niestety nie ogarniają....

całe to towarzystwo wzajemnej adoracji musi zawsze udowadniać że ma "dłuższego" ...:cool:

a co tu ogarniać, akurat ogrzewanie kablami jest tak mocno kontrowersyjne że każdy który się na to decyduje ma to dokładnie przemyślane:yes:

lub klime zamontuje lub PC P-W

i mógłbym tak jeszcze długo w tej tonacji....

aaaaa...

jak szumiący klimatyzator w salonie to spoko ...

ale jak wykorzystać system DGP z nagrzewnicą do której można podpiąć wszystko łącznie z PC P-W to już beee....:D

faktycznie ...

można by tak długo ...:stirthepot: