Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I niech jest - niech przyszli kablarze wiedzą że chcą popełnić straszną głupotę :)

Czysta głupota ? - Blondynka pod prysznicem !

Straszna głupota ? Dlaczego ? Bo zapłacili tanio za instalację (prostą jak kabel), drożej za ocieplenie - też raczej mało awaryjne, a jak dobrze ocieplili to zużyją mało prądu i mogą spać spokojnie gdyż : nie zepsuje się im nigdy sprężarka, pompka obiegowa, kret nie przegryzie dolnego źródła tudzież złodzieje nie ukradną jednostki zewnętrznej.T także komfort. :)

A o czym "wy" piszecie? Bo jasiek to wiem - "jeden wozek". Znaczy, ze on z kablami w podlodze jest spryciula, bo zaplacicl 5x mniej za instalacje a ma "tak samo".

Wszelkie przepychanki to wlasnie reakcja na pisanie takich bzdetow.

Ale napłodziliście postów ......

Ja też mam kable za które wraz z sterami zapłaciłem 4200 PLN i w momencie włączenia grzeje każdy m2 mieszkania natychmiastową mocą ~ 130W/m2

Ale będąc zapobiegawczy w wylewce mam również rurki ~ 700mb za całe 800 PLN, które to w razie "strasznych" podwyżek dokupię rozdzielacz i podepnę pod inne źródło ciepła. Wybór kabli jest świadomy > działające natychmiast bez dodatkowych zasobników rozdzielaczy i innych dupereli. Koszt eksploatacyjny troche droższy ale inwestycyjny śmieszny. Tańszy niż działająca wodna podłogówka.

Mi się wydaje że w tym wątku powinno chodzić o to jak wykonać dom i instalację żeby było tanio i ekonomicznie zarówno pod względem budowy jak i późniejszej eksploatacji. Ja z racji tego że zajmuję się elektryka domu nie zrobiłem na kable w wylewce, chociaż może taki kiedyś zrobię. Z uwagi że mam duży metraż poszedłem w PCi i wodną podłogówkę bo jednak eksploatacja jest dużo tańsza niż grzanie samym prądem. To że PCi jest droższa mnie akurat nie interesowało. Znajomi pokupowali kotły na ekogroszek czy pelety po 12 tyś, moja pompa to 28 tyś + odwierty, ale jakość obsługi inna i wygoda. Do PCi tak samo używa się prądu i jak na razie mam taniej niż w bloku za 49m2.

Odnośnie wodnej podłogówki, każdy pisze tylko i wyłącznie o cenie rurek i metrach. Jednak w okolicach Wrocławia nie mogę znaleźć firmy (a chyba z 10 wycen mam), która zrobi wodną podłogówkę taniej niż 70 zł netto, co przy ok. 150 m2 daje kwotę ok. 10000 zł netto - materiał i robocizna. 11 kW kabli Devi o mocy 10W/mb + 8 sterowników DeviTouch to koszt ok. 7900 zł netto; 11 kW kabli Elektry o mocy 17W/mb + 8 sterowników Auraton 3000 to koszt ok. 4400 zł netto - sam materiał.

A co do świadomości "kablarzy" to według mojej opinii jest większa niż niektórym się wydaje, gdyż świadomy wybór prowadzi do właściwego zaprojektowania i wykonania domu - a w przypadku "kablarzy - domu energooszczędnego w pełnym tego słowa znaczeniu.

to nieźle tam strzygą.… chcialam napisać: Strzegom - o wlasnie… . Strzegom - CI, co robili u Pyxisa…

w 15000 zmiescisz sie z pompa na gotowo:-)

skłaniam się w stronę takiego baniaczka ze stali nierdzewnej 1000l z grzałkami i dwoma wężownicami do podłogówki i CWU

ewentualnie 3 żeby był zapas np. na kominek

z 1000L odbiorę ok. 69kwh przy założeniu grzania do 90 stopni i rozładowania do 30 stopni

/ 1l - 1 stopień - 1,16Wh /

Najwieksze zapotrzebowanie mam w styczniu 3,74GJ czyli 1038kwh /31 dni/ = ok.33kwh + 6kwh CWU na dobę

przyjmując stratę nawet ok. 2kwh na dobę zostaje mi 67kwh w buforze na dzień

czyli mam tego ciepła na 48h

nie potrzebuję wtedy 'ładować' podłogi w nocy co zresztą w sypialniach zmniejszało by mi komfort

i prowadziło do dużych wahań temperatur w domu

pytania: czy jest tu ktoś kto grzeje grzałkami bufor w II taryfie i ma na całości podłogówkę ??

grać grzałkami czy piecem elektrycznym ???

chyba piec jest zbędny ?? w tym układzie

skłaniam się w stronę takiego baniaczka ze stali nierdzewnej 1000l z grzałkami i dwoma wężownicami do podłogówki i CWU

ewentualnie 3 żeby był zapas np. na kominek

z 1000L odbiorę ok. 69kwh przy założeniu grzania do 90 stopni i rozładowania do 30 stopni

/ 1l - 1 stopień - 1,16Wh /

Najwieksze zapotrzebowanie mam w styczniu 3,74GJ czyli 1038kwh /31 dni/ = ok.33kwh + 6kwh CWU na dobę

przyjmując stratę nawet ok. 2kwh na dobę zostaje mi 67kwh w buforze na dzień

czyli mam tego ciepła na 48h

nie potrzebuję wtedy 'ładować' podłogi w nocy co zresztą w sypialniach zmniejszało by mi komfort

i prowadziło do dużych wahań temperatur w domu

pytania: czy jest tu ktoś kto grzeje grzałkami bufor w II taryfie i ma na całości podłogówkę ??

grać grzałkami czy piecem elektrycznym ???

chyba piec jest zbędny ?? w tym układzie

Ja grzeje grzłakmia buforek w I taryfie...

W buforku potrzebna jedna wężownica do CWU no i druga jak się planuje solarki - co na razie jest nieopłacalne...

Gość Arturo72

akurat ogrzewanie kablami jest tak mocno kontrowersyjne że każdy który się na to decyduje ma to dokładnie przemyślane:yes:

Do tego nie jestem przekonany,sporo osób montując niedawno kable oparlo się o Wasze bzdurne NCO,o wbijaniu do głowy,że kable są tanie i nie myśląc o przyszłych rachunkach jak nie wyjdzie dom 3 litrowy tylko 9 litrowy lub o podwyżkach prądu,uwierzyło Wam na słowo w rachunki za prąd przy kablach,które okazały się nie prawdą oraz w 2000kWh za cwu itd.

Do tego nie jestem przekonany,sporo osób montując niedawno kable oparlo się o Wasze bzdurne NCO,o wbijaniu do głowy,że kable są tanie i nie myśląc o przyszłych rachunkach jak nie wyjdzie dom 3 litrowy tylko 9 litrowy lub o podwyżkach prądu,uwierzyło Wam na słowo w rachunki za prąd przy kablach,które okazały się nie prawdą oraz w 2000kWh za cwu itd.

moja chałupa zużywa najwięcej na ogrzewanie z wszystkich domów tu opisywanych, nigdy nie ukrywałem zużycia energii i nie zamierzam...

6k rocznie za wszystko na mojej posesji to tak dużo ...?

tak dla przypomnienia ja nie mam jakichś wymyślnych rozwiązań, wypasionych okien czy grubych izolacji, dom nawet nie ma ocieplonych fundamentów.

czepiasz się CWU ale jakoś te 4-5tys. kwh rocznie to tylko według waszego liczenia bo praktycznie każdy kablarz ma bojler elektryczny i licznik energii do niego, jakoś dziwnym trafem ciężko znaleźć takiego co zużywa więcej niż 2-2,5tys. kwh rocznie na grzanie wody...

pokaż mi tu takiego komu proponowałem w ciemno kable, może niech "piekar..." ci napisze co mu zaproponowałem na priv zanim jeszcze kupił jakiekolwiek ogrzewanie ...

Arturo, które rachunki były nieprawdziwe? Byłem u takich co tu nikomu niczego nie udowadniają, widziałem liczniki, rachunki, nie wiem o Co Ci chodzi.

Widzę, że jak ktoś ma kable to jest głupi, kłamca i istota, natomiast jak Ma PC nawet w domu wiadrolitrowym to jest wzorem niedościgniony.

Gość Arturo72
Odnośnie wodnej podłogówki, każdy pisze tylko i wyłącznie o cenie rurek i metrach. Jednak w okolicach Wrocławia nie mogę znaleźć firmy (a chyba z 10 wycen mam), która zrobi wodną podłogówkę taniej niż 70 zł netto, co przy ok. 150 m2 daje kwotę ok. 10000 zł netto - materiał i robocizna. 11 kW kabli Devi o mocy 10W/mb + 8 sterowników DeviTouch to koszt ok. 7900 zł netto; 11 kW kabli Elektry o mocy 17W/mb + 8 sterowników Auraton 3000 to koszt ok. 4400 zł netto - sam materiał.

.

A rzucaleś zapytania o "zrobienie" kabli ? Jeśli nie to rzuć.

Ja rzuciłem i miałem dwie oferty,jedną na 120zł/m2 a drugą 130zł/m2 z materiałem.

Pytam się,dla kogo 130 to mniej niż 70 ?