Pyxis 21.11.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 daj od razu z 18kw to szybciej się zwróci ... Tego tematu tez nie "kumasz"? A podobno instalator jestes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A rzucaleś zapytania o "zrobienie" kabli ? Jeśli nie to rzuć. Ja rzuciłem i miałem dwie oferty,jedną na 120zł/m2 a drugą 130zł/m2 z materiałem. Pytam się,dla kogo 130 to mniej niż 70 ? a nie zauważyłeś czasem że inwestorzy sami układają kable... wiesz ja też widzę wyceny na kompleksową usługę zrobienia ogrzewania opartego na PC, jakoś nikt nie chce pokazać oferty poniżej 50k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Arturo, które rachunki były nieprawdziwe? Byłem u takich co tu nikomu niczego nie udowadniają, widziałem liczniki, rachunki, nie wiem o Co Ci chodzi. . A u R&K ? Przypomnijmy,że wg OZC wyszło mu 18kWh/m2/rok a po sezonie zapłacił jak za 40kWh/m2/rok ale ile ludzi dało się nabrać na kable ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a nie zauważyłeś czasem że inwestorzy sami układają kable... Rurki od podlogowki tez, ale co to za argument? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a nie zauważyłeś czasem że inwestorzy sami układają kable... .. To może Ci sami inwestorzy niech porównują sam materiał bez robocizny w jednym i drugim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 To może Ci sami inwestorzy niech porównują sam materiał bez robocizny w jednym i drugim przypadku ? no widocznie porównują skoro decydują się na jakieś rozwiązanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 no widocznie porównują skoro decydują się na jakieś rozwiązanie ... Na takiej samej zasadzie robia obrobki kominow tasma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Rurki od podlogowki tez, ale co to za argument? dość często zdarza się że instalatorzy dają ciała przy układach wodnych a ty oczekujesz że ktoś kto na co dzień siedzi za biurkiem zaprojektuje, podłączy wszystko do kupy i wyreguluje ...? większość z nich nie bardzo wie jak kran podłączyć czy zmienić koło w samochodzie a ty oczekujesz że porwą się na centralne w chałupie ... w ich przypadku podłączyć trzy kabelki w różnych kolorach jest bardziej zrozumiałe ... zejdźmy na ziemię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 dość często zdarza się że instalatorzy dają ciała przy układach wodnych a ty oczekujesz że ktoś kto na co dzień siedzi za biurkiem zaprojektuje, podłączy wszystko do kupy i wyreguluje ...? większość z nich nie bardzo wie jak kran podłączyć czy zmienić koło w samochodzie a ty oczekujesz że porwą się na centralne w chałupie ... w ich przypadku podłączyć trzy kabelki w różnych kolorach jest bardziej zrozumiałe ... zejdźmy na ziemię ... Jak ktos jest technicznie malo zdolny, to i jedno i drugie go mocno przerosnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 sam mu w tym samym czasie proponowałem kable w wylewce...zal mi się go zrobiłem, jak sobie pomyślałem że panelami na podczerwień ma grzać ale ja mu proponowałem wodne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 może niech się Kondrad wypowie w tej kwestii... bo np. ja nie chciałbym, żeby ktoś powiedział że adiqq jest zadowolony/niezadowolony z jakiegoś rozwiązania i na tej podstawie wysnuwał daleko idące wnioski.....to była jego świadoma decyzja.....wyluzujcie trochę Problem w tym,że raczej nie doczekamy się na zdjęcie licznika zużycia energii na ogrzewanie bo wersji "pisanych" spod klawiatury Konrada wyszło kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Problem w tym,że raczej nie doczekamy się na zdjęcie licznika zużycia energii na ogrzewanie bo wersji "pisanych" spod klawiatury Konrada wyszło kilka. powiedz nam po co pisać skoro i tak będzie wykorzystane przeciwko niemu, jak by to zużycie podał mając PC to spoko ale jak kable to już wiadomo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 .to była jego świadoma decyzja.....wyluzujcie trochę Oczywiście,że jest to każdego świadoma decyzja,bo nikt nikogo nie przymusza do niczego ale sądzę,że taka decyzja została podjęta przez niektórych na podstawie błędnej analizy faktów lub raczej poprawnej analizy błędnych faktów,które na tym wątku pojawiły się wśród co poniektórych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) powiedz nam po co pisać skoro i tak będzie wykorzystane przeciwko niemu, jak by to zużycie podał mając PC to spoko ale jak kable to już wiadomo ... No właśnie o to chodzi,zamiast słów "chłopaki,miałem takie a takie zużycie chociaż w OZC wyszło mi znacznie mniej,miejcie wzgląd na to" a tu ani be ani me ani kukuryku. Niektórzy w R&K byli wpatrzeni jak w obrazek i m.in tylko przez niego wylali kable. Ciekawe będzie jak celowali i przyjęli w przyszłych rachunkach w kablach nie w 1,8 litra jak Konrad tylko 4 litry a na końcu wyjdzie nie 4 a 9 litrów. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Oczywiście,że jest to każdego świadoma decyzja,bo nikt nikogo nie przymusza do niczego ale sądzę,że taka decyzja została podjęta przez niektórych na podstawie błędnej analizy faktów lub raczej poprawnej analizy błędnych faktów,które na tym wątku pojawiły się wśród co poniektórych. Moglbys wytlumaczyc co to sa bledne fakty? A moze chodzi Ci o wnioski? A moze tak juz gdybasz czym sie mogl R&K kierowac ze Twoje wypowiedzi sa malo zrozumiale? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Czysta głupota ? - Blondynka pod prysznicem ! Straszna głupota ? Dlaczego ? Serio to tłumaczyć trzeba? Już to 10 x pisałem - bo w praktyce uzależnili ogrzewanie domu tylko do jednego źródła ciepła. Wydając pewnie tyle samo mieliby też bezobsługowe grzanie prądem / grzałką, a przy tym bardziej komfortowe. Mi nie chodzi o sam wybór ogrzewania - prąd, tylko po prostu można to zrobić zdecydowanie bardziej przyszłościowo, komfortowo i w tej samej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 No właśnie o to chodzi,zamiast słów "chłopaki,miałem takie a takie zużycie chociaż w OZC wyszło mi znacznie mniej,miejcie wzgląd na to" a tu ani be ani me ani kukuryku. może lepsze to od palenia w kominku i pokazywanie na liczniku jak to PC ekonomicznie chodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 może lepsze to od palenia w kominku i pokazywanie na liczniku jak to PC ekonomicznie chodzi ... No pewnie,dla Twojej wiedzy nie grzeję wogóle pompą,cały czas kominek jest w użyciu. Jakbym słuchał psycholi ekogroszkowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 tylko po prostu można to zrobić zdecydowanie bardziej przyszłościowo, komfortowo i w tej samej cenie a nie sądzisz że właśnie taki system na kablach bardziej pasuje do tych "przyszłościowo, komfortowo, w tej samej cenie" ...??? tak na prawdę to raczej nikt nie wie co będzie najlepsze za te kilkanaście kilkadziesiąt lat, może np rozpowszechnią się masowo ogniwa paliwowe albo jakieś inne przydomowe generatory energii z odpadków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 skłaniam się w stronę takiego baniaczka ze stali nierdzewnej 1000l z grzałkami i dwoma wężownicami do podłogówki i CWU ewentualnie 3 żeby był zapas np. na kominek No i bardzo dobrze - tylko nie wiem po co nierdzewka - chyba że chcesz przepływowo CWU grzać? Bo do samego CO to wystarczy Ci zwykły stalowy zbiornik 1000l za 2k, woda w układzie się odgazuje po pierwszym podgrzaniu i nie będzie agresywna, taki bufor wytrzyma wiele lat bez korozji [...] przyjmując stratę nawet ok. 2kwh na dobę zostaje mi 67kwh w buforze na dzień czyli mam tego ciepła na 48h nie potrzebuję wtedy 'ładować' podłogi w nocy co zresztą w sypialniach zmniejszało by mi komfort i prowadziło do dużych wahań temperatur w domu I dokładnie o tym cały czas pisze! Mając taki bufor możesz sterować grzanie podłóg pogodówką, co daje większy komfort niż ładowanie w nocy podłóg 100% mocą kabli rzędu np. 100-130W/m2. Ja najwięcej spędzam czasu w domu popołudniu / wieczorem - dokładnie wtedy kiedy podłogi grzane tylko w II taryfie zaczynają "przygasać" i robi się mniej komfortowo. Ja grzeje PC a i tak używam bufora i steruje pogodowo, mimo że to pogarsza mi mocno COP i podraża koszty ogrzewania pytania: czy jest tu ktoś kto grzeje grzałkami bufor w II taryfie i ma na całości podłogówkę ?? grać grzałkami czy piecem elektrycznym ??? chyba piec jest zbędny ?? w tym układzie Ja tak miałem i grzałem piecem kospelem 12kW. Ale to nie ma najmniejszego sensu - grzałeczka z termostatem i timerem będzie dużo tańsza i bardziej ekonomiczna (nie trzeba kolejnej pompy do napędzania tego). Tylko pamiętaj kupując zbiornik żeby za krućcami nie było przyspawanych "kierownic strumienia" czy jak to się tam nazywa profesjonalnie - ot kawałka blachy który uniemożliwia włożenie tam grzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts