Gość Arturo72 21.11.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) podajac komuś na FM podaje zawsze ok 3 tys na co i cwu bo nie wiem jaką bedzie mial taryfe i jak bedzie grzał - 2 lepiej jeśli ktoś rozważa kable by załozył sobie wyższą kwotę a później był miło zaskoczony niż na odwrót O właśnie,niech zakłada 10000kWh za ogrzewanie przy prądzie w domu ok.150m2(66kWh/m2/rok to i tak dom energooszczędny) a jak wyjdzie mniej niech się cieszy. Niech założy za kilka lat 1zł/kWh niż 0,2zł na treaz w Duonie. Przy takiej postawie niech i ma kable,chociaż 10 klocków za sezon grzewczy ? Trochę dużo ale jak powtarzam,kable są dla ludzi majętnych Sądzę jednak,że w tym wątku oprócz Wiwaldiego i piekara,którzy opływają w kasę i którym wisi ile zapłacą za ogrzewanie,nie ma wielu,którzy by zakładali coś takiego. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Jak to przeczytalem, to mi wszystki czlonki opadly - z rekami wlacznie. Miloszenko, prosze Cie zebys sie nie blaznil takimi "wnioskami". Naprawde pomysl nim cos napiszesz. Jak sie juz pozbierasz to podaj nam ile zaplacilbys gdyby KWh pradu byla po 2 PLN... za caly prad domu. Podaj i sobie powyciagam wnioski kolejne... Cos tam napomniales, ze obecnie to w okolicy 4k PLN/rok za wszystko? Wiec co Ci da ta PC za iles lat jesli laczny rachunek za prad bylby na poziomie 12-13 tys? Ktos kto ma maly dom i potrzebuje malo KWh poradzi sobie jakas "proteza", u Ciebie bedzie problem, bo obecnie masz COP, ale jak ten COP nie pozwoli na oplacenie rachunkow to co wtedy? Zburzysz pol domu czy moze docieplisz? Edytowane 21 Listopada 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Jak sie juz pozbierasz to podaj nam ile zaplacilbys gdyby KWh pradu byla po 2 PLN... za caly prad domu. Podaj i sobie powyciagam wnioski kolejne... A kto to wie. Moze wtedy zaczal bym na bytowym oszczedzac? Zreszta jaki to ma zwiazek z moim systemem CO i jego kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Wiec co Ci da ta PC za iles lat jesli laczny rachunek za prad bylby na poziomie 12-13 tys? Przeciez zawsze moze olac PC i np. podlaczyc sobie pod podlogowke kociol gazowy lub smieciucha lub cokolwiek innego co bedzie tansze Kablarz nic innego nie podlaczy. Ktos kto ma maly dom i potrzebuje malo KWh poradzi sobie jakas "proteza", No wlasnie - zawsze to bedzie tylko proteza, czyli b. duze zmniejszenie komfortu (ogrzewanie nadmuchowe np.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A kto to wie. Moze wtedy zaczal bym na bytowym oszczedzac? Zreszta jaki to ma zwiazek z moim systemem CO i jego kosztami? Zwiazek ma bezposredni - dzisiaj masz COP i rachunki znosne, ale droga KWh moze spowodowac, iz to COP ( ktore z wiekiem PC rosnac nie bedzie) bedzie niewystarczajace. To jest glowny argument PC vs kable. Dlatego ja wole miec rozsadnej wielkosci dom, okna z U=0,3, wentylacje dzialajaca bez wentyli, okna w ociepleniu bez dodatkowych kosztow i brak mostka do law fundamentowych (Izodom zalatwia obie sprawy). I to wszystko taniej niz przecietnie budowy dom 5-6 litrowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) okna z U=0,3 Raczej szyby,chyba,że prowizorka i pełna partyzantka. Chociaż jak będzie wentylacja bez wentyli to nie zdziwie się także temu... Jednak bogaty jesteś Edytowane 21 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Zwiazek ma bezposredni - dzisiaj masz COP i rachunki znosne, ale droga KWh moze spowodowac, iz to COP ( ktore z wiekiem PC rosnac nie bedzie) bedzie niewystarczajace. To jest glowny argument PC vs kable. Dlatego ja wole miec rozsadnej wielkosci dom, okna z U=0,3, wentylacje dzialajaca bez wentyli, okna w ociepleniu bez dodatkowych kosztow i brak mostka do law fundamentowych (Izodom zalatwia obie sprawy). I to wszystko taniej niz przecietnie budowy dom 5-6 litrowy... Co z tego jak zuzycie na cele CO w przeliczeniu na m2 bedziesz mial podobne do mojego (zakladam, ze sie nie pomylisz przy docieplenu termosiku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Co z tego jak zuzycie na cele CO w przeliczeniu na m2 bedziesz mial podobne do mojego (zakladam, ze sie nie pomylisz przy docieplenu termosiku). No i CWU.. Pisaliście o max 2 tyś kWh / rok. Jakim cudem Wam tak mało wychodzi? Przecież to jest proste do obliczenia - oszczędny prysznic to 2,5kWh. 4 osoby używają go 4 x dziennie x 365 dni. To już wychodzi 3650kWh. Straty w zbiorniku niech będzie tylko 1kWh to kolejne 365kWh. Raz na tydzień kąpiel w wannie (zakładamy oszczędnie, że jedna osoba bierze kąpiel w wannie raz w miesiącu) = 52 * 5kWh (bo wanna mała) = 260kWh. Do tego jakieś 200kWh na mycie rąk, cyrkulacji brak bo oszczędzamy. Wychodzi w sumie 4475kWh. Jakim cudem Wam wychodzi połowa tego? Jak ktoś używa deszczownicy, ma większą wanne, korzysta z niej częściej, lubi postać dłużej pod prysznicem i ma cyrkulacje to może dojść nawet do 7-8 tys kWh i to jest jak dla mnie zupełnie normalne Ja mieszkam tylko w dwie osoby i schodzi mi na CWU średnio 9kWh / dobę lub nawet więcej. To jest ok. 4 tys kWh. Jakim cudem schodzicie do 2 tys kWh mieszkając np. z dwójką dzieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Co z tego jak zuzycie na cele CO w przeliczeniu na m2 bedziesz mial podobne do mojego (zakladam, ze sie nie pomylisz przy docieplenu termosiku). Moze tak bedzie, ale to oznacza, ze bede mial dom w cenie 1/3 Twojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Raczej szyby,chyba,że prowizorka i pełna partyzantka. Chociaż jak będzie wentylacja bez wentyli to nie zdziwie się także temu... Jednak bogaty jesteś Spokojna Twoja rozczochrana, w rodzinie jest fabryka szkla hartowanego, mam tez kontakt z jednym z technologow Pilk..., takiego producenta pakietow szybowych, wiec nie martw sie, bedzie wiecej niz profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Spokojna Twoja rozczochrana, w rodzinie jest fabryka szkla hartowanego, mam tez kontakt z jednym z technologow Pilk..., takiego producenta pakietow szybowych, wiec nie martw sie, bedzie wiecej niz profesjonalnie. Mimo to bym nie poszedł na to. Być może przez szkody ale widzę jakie są naprężenia na oknach w nowym domu. Po roku od wstawienia wszystkie okna wymagały regulacji i to poważnej a co dopiero same szyby gdzie nie ma miejsca nawet na minimalną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) No i CWU.. Pisaliście o max 2 tyś kWh / rok. Jakim cudem Wam tak mało wychodzi? Przecież to jest proste do obliczenia - oszczędny prysznic to 2,5kWh. 4 osoby używają go 4 x dziennie x 365 dni. To już wychodzi 3650kWh. Straty w zbiorniku niech będzie tylko 1kWh to kolejne 365kWh. Raz na tydzień kąpiel w wannie (zakładamy oszczędnie, że jedna osoba bierze kąpiel w wannie raz w miesiącu) = 52 * 5kWh (bo wanna mała) = 260kWh. Do tego jakieś 200kWh na mycie rąk, cyrkulacji brak bo oszczędzamy. Wychodzi w sumie 4475kWh. Jakim cudem Wam wychodzi połowa tego? Jak ktoś używa deszczownicy, ma większą wanne, korzysta z niej częściej, lubi postać dłużej pod prysznicem i ma cyrkulacje to może dojść nawet do 7-8 tys kWh i to jest jak dla mnie zupełnie normalne Ja mieszkam tylko w dwie osoby i schodzi mi na CWU średnio 9kWh / dobę lub nawet więcej. To jest ok. 4 tys kWh. Jakim cudem schodzicie do 2 tys kWh mieszkając np. z dwójką dzieci ? Mozesz podać dane jak wyliczyłeś 2,5kWh na jeden prysznic !!!! U mnie 2+2 średnia dobowa nie przekracza ~4 kWh (oczywiście prysznic) na wszystkich domowników. Napisz jak Wy to robicie że macie tak duże zużycie. 18L wody nagrzanej do 58*C to ~ 1kWh reszte dopuszcza bateria termostatyczna sumarycznie ~ 30L na prysznic, policz sama ciepła i masz 72L goracej wody = 4kWh Edytowane 21 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Moze tak bedzie, ale to oznacza, ze bede mial dom w cenie 1/3 Twojego Mowisz, ze zejdziesz ponizej 1000 zl/m2? Wybacz, ale to chyba szalas bedzie a nie dom. Jakim to cudem takie koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Skad ten oszczedny prysznic zuzywajacy 2,5KWh? Pytam jak policzyles to sobie przelicze czas razy ilosc wody na min:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 No i CWU.. Pisaliście o max 2 tyś kWh / rok. Jakim cudem Wam tak mało wychodzi? Tez sie dziwie, bo u mnie to tez bedzie kolo 4k kWh (zakladajac SPF na cele CWU nieco ponizej 2,8 a wiec realno-pesymistycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Mozesz podać dane jak wyliczyłeś 2,5kWh na jeden prysznic !!!! Oczywiście -> 10 min prysznica po 7l wody / minutę daje 70l wody. Prysznic to ok. 38stC, w te miejsce przypływa woda z wodociągu 8stC czyli różnica = 30stC. Z tych danych wychodzi że taki prysznic pochłania dokładnie 2,45kWh. Ja często po 20 min się prysznicuje U mnie 2+2 średnia dobowa nie przekracza ~4 kWh (oczywiście prysznic) na wszystkich domowników. Czyli wychodzi poniżej 1kWh na prysznic - czyli prysznic trwa ok 4 minuty. Ja bym nie dał rady ale może się tak da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Mimo to bym nie poszedł na to. Być może przez szkody ale widzę jakie są naprężenia na oknach w nowym domu. Po roku od wstawienia wszystkie okna wymagały regulacji i to poważnej a co dopiero same szyby gdzie nie ma miejsca nawet na minimalną pracę. Ale te pakiety szybowe nie beda zalane betonem, beda mogly pracowac nawet bardziej niz zwykle okno, trzbea tutaj pilnowac tylko zeby nie za bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 21.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiście -> 10 min prysznica po 7l wody / minutę daje 70l wody. Prysznic to ok. 38stC, w te miejsce przypływa woda z wodociągu 8stC czyli różnica = 30stC. Z tych danych wychodzi że taki prysznic pochłania dokładnie 2,45kWh. Ja często po 20 min się prysznicuje Czyli wychodzi poniżej 1kWh na prysznic - czyli prysznic trwa ok 4 minuty. Ja bym nie dał rady ale może się tak da Powiem tak dokręć sobie koncówke do wylotu z rury. Ja też sobie stoje ~ 10 - 15 min pod prysznicem ale mi wody na taki prysznić idzie po całości ~ 32L a nie 70 ...... Deszczownicy nie posiadam bo to drogi gadżet w eksploatacji ps woda napływająca z wodociagu majaca 8*C to raczej styczen i luty a średnia roczna to ~ 13*C Jakby tak było nikt nie mieściłby się w taniej taryfie za gaz bo na CWU by szło ~ 800m3 a gdzie CO ??? a jednak ludzie schodza poniżej 1200m3/rok Edytowane 21 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Oczywiście -> 10 min prysznica po 7l wody / minutę daje 70l wody. Prysznic to ok. 38stC, w te miejsce przypływa woda z wodociągu 8stC czyli różnica = 30stC. Z tych danych wychodzi że taki prysznic pochłania dokładnie 2,45kWh. Ja często po 20 min się prysznicuje Czyli wychodzi poniżej 1kWh na prysznic - czyli prysznic trwa ok 4 minuty. Ja bym nie dał rady ale może się tak da Daga, nie chce wiedziec co robisz pod prysznicem 20 minut . Jesli wracasz np. z siatkowki plazowej to rozumiem, to musi zabrac czasu:) Poza tym, pomimo iz zaraz bede zwyzywany od brudasa to przeciez nie musisz lac wody non-stop, podczas namydlania woda leci niepotrzebnie ,u mnie woda leci max 5 minut, nie wiem ile ma stopni ale zasobnik grzeje obecnie do 46, a jak leje to na baterii jest ciepla ustwiona do polowy... Teraz juz wiadomo, skad ten COP na CWU niezbedny u niektorych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Powiem tak dokręć sobie koncówke do wylotu z rury. Ja też sobie stoje ~ 10 - 15 min pod prysznicem ale mi wody na taki prysznić idzie po całości ~ 32L a nie 70 ...... Czyli twierdzisz, że masz prysznic z którego kapie 2,1l / min? Tj. 0,035l / sek? To mniej niz piecdziesiatka kieliszka na sekunde Wpisuje "prysznic zuzycie wody" w googlu i otwieram pierwszy link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oszcz%C4%99dzanie_wody Nie ma nic o zuzyciu wody w l/min pod prysznicem - jest tylko informacja ze przecietny prysznic zuzywa 50l. Lecimy drugi link: http://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-oszczedzac-wode-pod-prysznicem Jest informacja - 10-cio minutowy prysznic autora zużywa 127l wody (12,7l/min). Nie wierzymy mu Lecimy trzeci link z googla: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/instalacje/instalacje-grzewcze-i-wodociagowe/274333,Jak-dobrac-odpowiedni-zasobnik-cieplej-wody.html Tutaj mamy informację że w standardowym natrysku zużywamy 7-8l/min, a natrysku z hydromasażem 15-25l / min. Zdecydowanie mój prysznic jest normalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts