Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i znowu robisz to samo - oceniasz że wszyscy prowadzą taki sam tryb zycia jak ty sam.....

na pocieszenie ci powiem, że to przypadłość ogromnej większości ludzi :p

Pyxis i kris1234 juz się wypowiedzieli, ja mogę potwierdzić....

Ale gdzie ja pisalem, ze wszyscy maja miec tak samo?

To juz nikt nie dba o zdrowie/kondycje?:)

Pyxis, uwierz mi ze przy rocznym dziecku o wiele latwiej pogopac gale niz wyjsc na wodke:P

No nic, jak juz zostanie tylko wodka to wtedy pomysle o PC do CWU, poki co mi sie nie oplaca:)

Od pewnego wieku z kumplami - jak juz sie trafi przypadek, ze uda sie zebrac "kworum" (czyli jest nas przynajmniej dwoch) - to sie idzie na wodke, a nie porznac w gale na hali. Zycie i tyle. ;)

Mam takich paru kolegow co praktycznie od poniedzialku do czwartku ciagle cos: tenis/squash/siatka, itp, ale mam tez takich co tygodniami wieczorem nosa z salonu nie wychyla :p

szczerzej napisz to szerzej odpowiem.

Pozdr.

Kk

konkrety ko

NAPISAŁEŚ ŻE CI WYCHODZI TANIEJ NIŻ POMPĄ

A KILKA OSÓB CIĘ PROSI o szczeg dotyczące kosztów w duonie[ze wszystkimi gwiazdkami]

i kosztów grzania u ciebie .

jeszcze raz grzecznie prosze

Edytowane przez malux20

moja chałupa zużywa najwięcej na ogrzewanie z wszystkich domów tu opisywanych, nigdy nie ukrywałem zużycia energii i nie zamierzam...

6k rocznie za wszystko na mojej posesji to tak dużo ...?

tak dla przypomnienia ja nie mam jakichś wymyślnych rozwiązań, wypasionych okien czy grubych izolacji, dom nawet nie ma ocieplonych fundamentów.

czepiasz się CWU ale jakoś te 4-5tys. kwh rocznie to tylko według waszego liczenia bo praktycznie każdy kablarz ma bojler elektryczny i licznik energii do niego, jakoś dziwnym trafem ciężko znaleźć takiego co zużywa więcej niż 2-2,5tys. kwh rocznie na grzanie wody...

pokaż mi tu takiego komu proponowałem w ciemno kable, może niech "piekar..." ci napisze co mu zaproponowałem na priv zanim jeszcze kupił jakiekolwiek

ogrzewanie ...

piszesz 2-2,5 tyś kwh niektórzy tak mają za cwu

ale podobają mi się tutaj od czasu do czasu świerzaki którzy przyznają się że im na cwu wychodzi 8-10 kwh doba jak nic.

piszesz 2-2,5 tyś kwh niektórzy tak mają za cwu

ale podobają mi się tutaj od czasu do czasu świerzaki którzy przyznają się że im na cwu wychodzi 8-10 kwh doba jak nic.

jak już o skrajnościach ...

moje roczne zużycie na CWU to ok. 1200kwh...:yes:

właśnie robi się powoli nowsza i sprawniejsza wersja "odzyskiwacza ściekowego" ("jaśkowy syfon" jak by ktoś nie był w temacie ...)która pozwoli mi zejść poniżej 1000kwh bez szkody dla komfortu użytkowania CWU ...

Jak już jesteśmy w temacie kąpielowym to mam taka jedną dygresję.

Od dobrych 14 lat wannę widuję jedynie w telewizorze w filmach najczęściej . Jednakże od ponad miesiąca mieszkam u teściów (swoje "m" sprzedałem) i tam jest owe ustrojstwo - zwane potocznie wanną. Już chyba trzy razy podchodziłem do tematu długiej kąpieli z pianą po czubek zanurzony w wodzie. Mimo, że cała zabawa jest na koszt teściów :) po napełnieniu wanny do wysokości około 16 cm już mi się odechciewa, jakoś coś nie tak, dziwnie się czuję widząc bezsensowność wylewania takiej ilości wody (o traceniu czasu nie wspomnę)

Gdyby nie gromadka małych dzieci którą posiadam rozważył bym usunięcie wanny z przyszłej łazienki.

Gość Arturo72
Jak już jesteśmy w temacie kąpielowym to mam taka jedną dygresję.

Od dobrych 14 lat wannę widuję jedynie w telewizorze w filmach najczęściej . Jednakże od ponad miesiąca mieszkam u teściów (swoje "m" sprzedałem) i tam jest owe ustrojstwo - zwane potocznie wanną. Już chyba trzy razy podchodziłem do tematu długiej kąpieli z pianą po czubek zanurzony w wodzie. Mimo, że cała zabawa jest na koszt teściów :) po napełnieniu wanny do wysokości około 16 cm już mi się odechciewa, jakoś coś nie tak, dziwnie się czuję widząc bezsensowność wylewania takiej ilości wody (o traceniu czasu nie wspomnę)

Gdyby nie gromadka małych dzieci którą posiadam rozważył bym usunięcie wanny z przyszłej łazienki.

A byłeś kiedyś w jakuzie ? Tam jest trochę więcej wody.

Dla mnie a raczej dla nas wanna to nie tylko coś w czym można się umyć,wanna służy mi do zrelaksowania się,głównie wieczorem.

Nie wyobrażamy sobie wieczornej kąpieli pod prysznicem na stojąco i tak jest od 40 lat :)

Dlatego zrezygnowaliśmy z kabiny w łazience.

po napełnieniu wanny do wysokości około 16 cm już mi się odechciewa, jakoś coś nie tak, dziwnie się czuję widząc bezsensowność wylewania takiej ilości wody

"Organista lubi ogorki, a ksiadz jego corki".

Zorganizuj sobie wlasne ujecie wody, to nie bedziesz tak "ekologicznie przewrazliwiony". Wiecej uzdatnionej wody pitnej dziennie wylewasz w kibelkach niz masz w tej wannie. Nie popadajny ze skrajnosci w skrajnosc.

"Organista lubi ogorki, a ksiadz jego corki".

Zorganizuj sobie wlasne ujecie wody, to nie bedziesz tak "ekologicznie przewrazliwiony". Wiecej uzdatnionej wody pitnej dziennie wylewasz w kibelkach niz masz w tej wannie. Nie popadajny ze skrajnosci w skrajnosc.

Ale tej wody mniejszymi porcjami i jak najszybciej co by zabrala co ma zabrac:)

Ja tez mam te same odczucia, jak mloda ma zly dzien i w wannie wytrzyma z 2 minuty...

Dopoki nie podrosnie nie moge przejsc na czysty prad:)

konkrety ko

NAPISAŁEŚ ŻE CI WYCHODZI TANIEJ NIŻ POMPĄ

A KILKA OSÓB CIĘ PROSI o szczeg dotyczące kosztów w duonie[ze wszystkimi gwiazdkami]

i kosztów grzania u ciebie .

jeszcze raz grzecznie prosze

Nie pisałem że wychodzi taniej niż pompą więc nie WMAWIAJ mi!!! Pisałem że może być tanio nie inwestując potężnych pieniędzy w pompę.... a to różnica....

jak byś wcześniej doczytał to byś wiedział:

tania to 11gr netto

droga to 33 gr netto

w uproszczeniu daje to:

tania 21gr brutto z wszystkim

droga 73gr brutto

od 1.10. zużyłem 1160kWh na CO i CWU = 243zł brutto

dalej wygrzewam dom po budowie.... ;-)

Edytowane przez waflos