Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

właśnie robi się powoli nowsza i sprawniejsza wersja "odzyskiwacza ściekowego" ("jaśkowy syfon" jak by ktoś nie był w temacie ...)która pozwoli mi zejść poniżej 1000kwh bez szkody dla komfortu użytkowania CWU ...

Nasikaj po prostu do wanny, to bedziesz mial sprawnosc 100%. Nie do podrypania bedzie taki patent.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od 1.10. zużyłem 1160kWh na CO i CWU = 243zł brutto

To rzeczywiście 21gr/kWh - podajesz takie dane bo sobie tak policzyłeś, czy odczytałeś to z faktury? Podaj Z/Z za całość nie tylko co i cwu. Czy po NR będziesz miał te same warunki?

Ktoś wcześniej pisał o moje ceny w Duonie to odpowiedziałem.

kbab - odczyt kWh z licznika, ceny za kWh z faktury. Chcesz scan???? - a może potem będziesz twierdził że to nie jest oryginał....

Ja nikogo nie namawiałem i nie namawiam na zmianę sprzedawcy....nie lubię po prostu być dymany w d....

kbab - odczyt kWh z licznika, ceny za kWh z faktury. Chcesz scan????

Coś kręcisz, jeśli rzeczywiście masz na fakturze Z/Z 243zł/1160kWh - to proszę o skan na priva -jak nie to sobie daruj. Odpowiedz proszę czy te ceny będziesz miał również po NR (pytam powtórnie) bo coś masz problem z odpowiedzią?

PS jakoś brakuje na FM Twoich naśladowców - myślisz, że mają takie same warunki?

Edytowane przez kbab

wejdź na stronę duonu, tam będzie zakładka cennik

Biorac cene nocnej czynnej jako 0,1100 netto to roznica z obecna FV w Tauronie wychodzi 0,0642 netto co daje 0,0790 brutto. Mi wychodzi calkowity koszt tauronowej taniej 31 gr. Czyli jesli odejme roznice to dostaje duonowe 23gr. Nie wiem skad te dodtkowe 2gr rabatu u kolegi, chyba, ze ma tansza dystrybucje jeszcze.

W sumie ta 3gr drozsza dzienna i 8gr tansza nocna daly by u mnie roczne oszczednosci na pradzie 590 zl brutto. Kuszace, ale chyba nie na tyle oczywiste, zeby ryzykowac wdepniecie w jakies goowno. Fajnie, jak by sie jeszcze jakis odwazny wypowiedzial jakie wrazenia po "przesiadce" na duona.

Biorac cene nocnej czynnej jako 0,1100 netto to roznica z obecna FV w Tauronie wychodzi 0,0642 netto co daje 0,0790 brutto. Mi wychodzi calkowity koszt tauronowej taniej 31 gr. Czyli jesli odejme roznice to dostaje duonowe 23gr. Nie wiem skad te dodtkowe 2gr rabatu u kolegi, chyba, ze ma tansza dystrybucje jeszcze.

W sumie ta 3gr drozsza dzienna i 8gr tansza nocna daly by u mnie roczne oszczednosci na pradzie 590 zl brutto. Kuszace, ale chyba nie na tyle oczywiste, zeby ryzykowac wdepniecie w jakies goowno. Fajnie, jak by sie jeszcze jakis odwazny wypowiedzial jakie wrazenia po "przesiadce" na duona.

ale co chcesz wiedziec - czy duon dyma?

pupa juz sie zagoila po harcach ze sprzedawcą Poco Cito?

ciągnie do nowych wrażeń…

adiqq ci napisal, ze wszystko masz na stronie z cennikiem

przeciez znasz sie na wszystkim, to nie mow, ze takiemu cennikowi nie dasz rady…

chociaz z moich obserwacji widzę, ze masz problem ze slowem pisanym, wiec najwyzej popros ktoregos z kolegow, to ci przeczyta przez telefon

ten post jest ważny z dwoch powodow:

a) to jednak dostajesz faktury z Taurona - myslalam, ze przelewasz im 135opln i nic od ciebie nie chcą

b) lekką ręką machasz na 590pln, ktore stanowi 50% twoich rzekomych kosztow CO? wiesz, jakbyś zyskał na poważaniu, jakbys w stopce wpisal roczny koszt CO: 760pln? normalnie pasywniak - j-j klanialby ci sie na ulicy

a kto wie - moze bylbys nawet naczelnym muratora… .

szczęscie jest tak blisko a cnotę i tak już straciłeś ze sprzedawcą PC, więc może czas sciągnąć spodnie i się ładnie wypiąć - DUON zrobi to szybko i bezboleśnie…

b) lekką ręką machasz na 590pln, ktore stanowi 50% twoich rzekomych kosztow CO? wiesz, jakbyś zyskał na poważaniu, jakbys w stopce wpisal roczny koszt CO: 760pln?

To hipotetyczne oszczednosci na calym prdzie domowym. Na CO bylyby znacznie mniejsze, ale sam nie policzysz, bo to sa az 3 dzialania matematycze, w tym jedno trudne i malo intuicyjne (dzielenie). ;)

więc może czas sciągnąć spodnie i się ładnie wypiąć

Moze swoje fantazje seksualne realizuj w zaciszu alkowy. Nie bedzie to takie "niesmaczne".sex.GIF

wejdź na stronę duonu, tam będzie zakładka cennik,regulamin i poczytaj

http://www.duon.pl/new/lista-stron/245/sprz-energii-el/dla-domu/pin/

ja kolegę rozumiem - trochę męczące jest odpowiadania po raz n-ty na to samo pytanie....

Tylko kolega nie podaje całej prawdy, już w/w cenę energii ze swojej faktury - przypomnę 0,2715zł/kWh netto - i co z tego jak ostateczny koszt Z/Z = 0,5962zł/kWh. Podawana jest jedynie jedna z kilku pozycji na fakturze - niestety płacimy za całość tj wszystkie pozycje z faktury.

Gość Arturo72
tylko kto tu oszukuje?

Wszyscy ;)

Dlatego też dziwią mnie reakcję niektórych na moją chęć zobaczenia zdjęcia licznika zużycia czy też FV tego,który zdecydował się na wklepanie z klawiatury swojego zużycia energii na ogrzewanie lub ceny swojej kWh...

Moja średnia cena za kWh to 0,57zł ze wszelkimi opłatami ;)

Edytowane przez Arturo72

????? Ok co z tego, że wg faktury za en el płacę 0,5962zł/kWh skoro do wiadomości na FM mogę podać 0,2715zł/kWh - tylko kto tu oszukuje?

ale Kbab z Twojej stopki "kominek z pw, gaz GZ50, podłogówka na całości" jaka bys nie miał taryfe to u Ciebie wyjdzie bez ogrzewania prądem w okolicach 0,45-0,57 natomiast jak duzo wieksza czesc energii jest pochlaniana w NT to Z/Z wyjdzie duzo nizsza u mnie średnia 34 grosze za kWh.

rocznie mam w WT ~920kWh a NT mam ~11000 kWh.

Tauron

Droga 0,69 PLN

Tania 0,29 PLN

policz

ps Arturo nie bierzemy pod uwage bo on ma chyba jakis zryty beret przepłacając za kWh, a mógłby placić duzo mniej ale to jego wybor.

(Arturo72 jestem juz troche lat po 40-tce i chyba nigdy nie pojme Twojego toku myslenia)

Edytowane przez Krzysiek_BB

moim zdaniem te Z/Z jest bez sensu, bo cena 1kwh wychodzi najtaniej dla tych co najwięcej bardzo dużo prądu w taniej taryfie - vide przykła Kszyśka_BB. Bez sensu taki wskaźnik jak dla mnie.

Równie dobrze można dać jeszcze inny przykład, np dom grzany prądem: 1000kwh w WT i 30000kwh w NT (dom 350m2 i 10 osobowa rodzina :p)

cena za 1kwh wyjdzie zajebista, ale co z tego? :p

wskaźnik ma sens tylko nie rozumie dlaczego ktoś uważa ze inni kłamią, ja zamykam rok w kwocie ~ 4 k PLN za całość i bez sensu jest liczenie 1 kWh

Równie dobrze można dać jeszcze inny przykład, np dom grzany prądem: 1000kwh w WT i 30000kwh w NT (dom 350m2 i 10 osobowa rodzina :p)

cena za 1kwh wyjdzie zajebista, ale co z tego? :p

obstawiam że w realnych warunkach taki budynek z taką liczną załogą na pokładzie nie zużyje tak wielkich ilości energii ...:no:

Gość Arturo72

ps Arturo nie bierzemy pod uwage bo on ma chyba jakis zryty beret przepłacając za kWh, a mógłby placić duzo mniej ale to jego wybor.

A nie wpadło Ci w tym wieku do głowy,że na ogrzewanie zużywam dużo mniej prądu niż na potrzeby bytowe ?

Oznacza to ni mniej ni więcej,że przy G12 za mniejszą ilość zużytych kWh płacę 0,29zł a za większą ilość zużytych kWh płacę 0,69zł.

To mając już więcej niż 40 lat sądzę,że zajarzysz,że wtedy cena 0,57zł w G11 za całość jest korzystniejsza ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A co to ma do rzeczy, skoro i na jednym i drugim przy odrobinie dobrej woli mozna byc na plus. :)

Narazie nie mamy odrobiny dobrej woli ;)

Przy przeprowadzce z M gdzie nie było żadnych ograniczeń nie będziemy na siłę przystosowywali się do dwóch taryf.

Jak będzie trzeba to się zobaczy,narazie nie ma takiej potrzeby a dla 200zł rocznie tym bardziej nie widzę potrzeby.