Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Narazie nie mamy odrobiny dobrej woli ;)

Przy przeprowadzce z M gdzie nie było żadnych ograniczeń nie będziemy na siłę przystosowywali się do dwóch taryf.

Jak będzie trzeba to się zobaczy,narazie nie ma takiej potrzeby a dla 200zł rocznie tym bardziej nie widzę potrzeby.

Na samym ogrzewaniu i CWU bys byl kolo 600 zl do przodu (zakladam zuzycie 2500kWh przez pompe i <>90% taniej taryfy).

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Na samym ogrzewaniu i CWU bys byl kolo 600 zl do przodu (zakladam zuzycie 2500kWh przez pompe i <>90% taniej taryfy).

Ale na praniu,prasowaniu,zmywaniu,googlowaniu,oglądaniu TV,mrożeniu,świeceniu byłbym do tyłu.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nawet dzialajac wbrew zdrowemu rozsadkowi nie uszczuplil bys znaczaco tych zyskow uzyskanych na CO+CWU. Nie mam Cie za idiote.

Dlatego narazie dla ok.300zł rocznie oszczędności nie mam zamiaru zmieniać przyzwyczajeń.

Jeśli zużycie na c.o+cwu mocno przekroczy wartość zużytych kWh na cele bytowe to wtedy będę myślał nad oszczędnościami i przejściem na G12

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Tylko zazdrościć.

Na tą chwilę,w dzisiejszej rzeczywistości jak najbardziej trzeba zazdrościć tak beztroskiego podejścia do życia :)

Kopniak w doopę przyjedzie potem.

Mam przykład w synu 18 letnim jeśli chodzi o podejście do teraźniejszego życia ;)

A nie wpadło Ci w tym wieku do głowy,że na ogrzewanie zużywam dużo mniej prądu niż na potrzeby bytowe ?

Oznacza to ni mniej ni więcej,że przy G12 za mniejszą ilość zużytych kWh płacę 0,29zł a za większą ilość zużytych kWh płacę 0,69zł.

To mając już więcej niż 40 lat sądzę,że zajarzysz,że wtedy cena 0,57zł w G11 za całość jest korzystniejsza ?

Jak Ty to liczysz Pyxis dobrze Ci napisał, a ja nawet powiem ze spokojnie 800 albo i wiecej mozesz zyskac rocznie policzmy:

CO + CWU ~ 4200 kWh/rok

bytowe ~ 3650 kWh/rok

razem 7850 kWh x jak piszesz 0,57 = 4475 PLN/rok a teraz zmieniamy na G12 bez weekendu godziny taniej 13-15 i 21-7

4200 kWh x 0,29 = 1220 PLN

3650 kWh x 0,69 = 2520 PLN

SUMA = 3740 PLN/rok wiec 4475 - 3740 = 735 PLN, a teraz wez pod uwage że policyłem wszystko dzienne dla drozszej taryfy a masz jej tylko 0,5 dnia.

Więc cześć z tych 3650 wpadnie w tanią taryfe i masz kolejny zysk. Mysle, że w ten sposób kręciłbyś się w okolicy 1000 PLN rocznie na +.

Nadal chcesz taryfe G11 ???.

Tylko nie pisz ze zuzywasz wiecej bo zaraz z wyliczen wyjdzie za za prąd płacisz rocznie 6000 PLN majac PC.

PS.fakt zużywam duzo mniej CWU niz Ty i mam kable a nie PC i płace mniej od Ciebie rocznie. Jak juz masz tą PC to pozwól się jej zamortyzować i płać mniej.

EDIT: póki jeszcze nikt nic nie napisał dodam że wystarczy ze w G12 zużyjesz 25% w taniej a 75% w drogiej i jestes w tym samym momencie co miałbyś G11, a wyszstko ponad 25% w taniej masz na +++

Edytowane przez Krzysiek_BB

Ale na praniu,prasowaniu,zmywaniu,googlowaniu,oglądaniu TV,mrożeniu,świeceniu byłbym do tyłu.

Przy mrożeniu jesteś do przodu, bo każde urządzenie pracujące 24h wychodzi na plus

To googlowanie też byłoby na plus, jak się widzi Twoje godzimy postów.

Zmywarka i pralka. Nawet, jeśli tylko co drugi cykl pracy wykonają w taniej, to oszczędzasz.

A u mnie (choć mam g11) i zmywarka praktycznie zawsze włączana jest przed snem.

Na minus wyjść mogą oświetlenie (przez 2/3 roku, poza okresem letnim) i gotowanie.

JAk sobie przypomnę, że dla bliżej nieokreślonych oszczędności pianowałeś pionowe spoiny pomiędzy bloczkami silikatu, a teraz dla pewnych kilkuset zł oszczędności rocznie nie chce Ci się zmienić taryfy to zaczynam wątpić w racjonalność Twych działąń :)

Przy mrożeniu jesteś do przodu, bo każde urządzenie pracujące 24h wychodzi na plus

To googlowanie też byłoby na plus, jak się widzi Twoje godzimy postów.

Zmywarka i pralka. Nawet, jeśli tylko co drugi cykl pracy wykonają w taniej, to oszczędzasz.

A u mnie (choć mam g11) i zmywarka praktycznie zawsze włączana jest przed snem.

Na minus wyjść mogą oświetlenie (przez 2/3 roku, poza okresem letnim) i gotowanie.

JAk sobie przypomnę, że dla bliżej nieokreślonych oszczędności pianowałeś pionowe spoiny pomiędzy bloczkami silikatu, a teraz dla pewnych kilkuset zł oszczędności rocznie nie chce Ci się zmienić taryfy to zaczynam wątpić w racjonalność Twych działąń :)

To ja bym poszedł jeszcze dalej:

Przepisze licznik Artura na siebie, bede refakturował płatności i zrobie mu promocje 1 kWh za jedyne 0,55 PLN całą dobe z gwarancja ceny.

Myślicie że strace :) ... znajde takich 3-4 osób i mam gratis ogrzewanie chałupy kablami :) wtenczas COP kabli mam 100 bo pare zł bede musiał wyłożyć na znaczki na list z F-VAT do Artura :)

godziny to od 13-15 i 22-6, jak już - i chyba nie da się tego tak dokładnie policzyć....a tania taryfa, to tylko 10h dziennie, nie pół dnia, taryfy weekendowej brak. Przy grzaniu tylko w taniej taryfie pójdzie więcej kwh - niższe temperatury nocą - COP będzie gorzej wyglądać, będą się koledzy naśmiewać :p

a swoją drogą, Tauron na górnym śląsku ma taryfę G12n i G11n - korzystna dla osób zużywająca dużo kwh - tańszy przesył(zauważalnie w drogiej taryfie), za to droższy abonament - opłąca się od zużycia powyżej 4400kwh

godzimy ktore podales sa dla G12w, a dla G12 sa od 21 do 7 + 13 do 15 wiec jest 12 godzin, przynajmniej w B-B dlatego bardziej sie oplaca G12 niz G12w.

Co do zużycia myślisz ze ktoś ogrzewających prądem zużywa mniej niż 4 kkWh ? :).

Ja mam wylewke wraz z gresem ~ 13cm i spokojnie starcza doładowanie po ~ 1 godzine rano 4:30 - 6:00 i w południe pomiędzy 14 a 15 myslisz ze u Artura 20cm bedzie malo na utrzymanie stabilnej temp.... nie sadze aby to pogorszyło komfort (chyba ze wodna jest tak dupiata).

EDIT: 500PLN rocznie lepiej mieć niż nie mieć :) ja dalej twierdze ze wyjdzie duzo wiecej.

Małe sprostowanie u nas ta taryfa to G12 e

http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/taryfa/Taryfa_Dystrybucyjna_2013_v2.pdf

strona 9 z 27 pliku pdf (dolny lewy róg)

Gość Arturo72
Przy grzaniu tylko w taniej taryfie pójdzie więcej kwh - niższe temperatury nocą - COP będzie gorzej wyglądać, będą się koledzy naśmiewać :p

Teraz mam ustawione grzanie jakbym grzał w "taniej" czyli cwu od 4-6,13-15 i 19-21 a c.o 3-6 podbicie do 22,5st.C,od 6-14 22st.C,od 14-18 22,5st.C i od 18-3 22st.C.

Także COP-em się nie przejmuje za bardzo.