Pyxis 23.11.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Narazie nie mamy odrobiny dobrej woli Przy przeprowadzce z M gdzie nie było żadnych ograniczeń nie będziemy na siłę przystosowywali się do dwóch taryf. Jak będzie trzeba to się zobaczy,narazie nie ma takiej potrzeby a dla 200zł rocznie tym bardziej nie widzę potrzeby. Na samym ogrzewaniu i CWU bys byl kolo 600 zl do przodu (zakladam zuzycie 2500kWh przez pompe i <>90% taniej taryfy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Na samym ogrzewaniu i CWU bys byl kolo 600 zl do przodu (zakladam zuzycie 2500kWh przez pompe i <>90% taniej taryfy). Ale na praniu,prasowaniu,zmywaniu,googlowaniu,oglądaniu TV,mrożeniu,świeceniu byłbym do tyłu. Edytowane 23 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ale na praniu,prasowaniu,zmywaniu,googlowaniu,oglądaniu TV,mrożeniu,świeceniu byłbym do tyłu. Nawet dzialajac wbrew zdrowemu rozsadkowi nie uszczuplil bys znaczaco tych zyskow uzyskanych na CO+CWU. Nie mam Cie za idiote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Nawet dzialajac wbrew zdrowemu rozsadkowi nie uszczuplil bys znaczaco tych zyskow uzyskanych na CO+CWU. Nie mam Cie za idiote. Dlatego narazie dla ok.300zł rocznie oszczędności nie mam zamiaru zmieniać przyzwyczajeń. Jeśli zużycie na c.o+cwu mocno przekroczy wartość zużytych kWh na cele bytowe to wtedy będę myślał nad oszczędnościami i przejściem na G12 Edytowane 23 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Dlatego narazie dla ok.300zł rocznie oszczędności nie mam zamiaru zmieniać przyzwyczajeń. Jeśli zużycie na c.o+cwu mocno przekroczy wartość zużytych kWh na cele bytowe to wtedy będę myślał nad oszczędnościami. OK. Twardy jestes jak zelki z Biedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.11.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Też jestem po 40-tce Tak, teraz będzie licytacja kto jest starszy ? Starszy nie jest równoznaczne z mądrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 OK. Twardy jestes jak zelki z Biedronki. Jak wielowahaczowe zawieszenie w Alfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Tak, teraz będzie licytacja kto jest starszy ? Starszy nie jest równoznaczne z mądrzejszy. No pewnie,są szczawie przed trzydziestką,które są mądrzejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.11.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 No pewnie,są szczawie przed trzydziestką,które są mądrzejsze Tylko zazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Tak, teraz będzie licytacja kto jest starszy ? Starszy nie jest równoznaczne z mądrzejszy. Masz racje. Jest tu taka jedna. Stara a glupia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.11.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Arturo, cały weekend miałbyś w taniej, To jest 2/7 tygodnia bez żadnych zmian przyzwyczajen, no możesz zagotować w niedziele ze do wtorku styklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Tylko zazdrościć. Na tą chwilę,w dzisiejszej rzeczywistości jak najbardziej trzeba zazdrościć tak beztroskiego podejścia do życia Kopniak w doopę przyjedzie potem. Mam przykład w synu 18 letnim jeśli chodzi o podejście do teraźniejszego życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Arturo, cały weekend miałbyś w taniej, To jest 2/7 tygodnia bez żadnych zmian przyzwyczajen, no możesz zagotować w niedziele ze do wtorku styklo Tauron Śląsk nie ma G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.11.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Masz racje. Jest tu taka jedna. Stara a glupia! Z Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 23.11.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Mam przykład w synu 18 letnim jeśli chodzi o podejście do teraźniejszego życia Z Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.11.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) A nie wpadło Ci w tym wieku do głowy,że na ogrzewanie zużywam dużo mniej prądu niż na potrzeby bytowe ? Oznacza to ni mniej ni więcej,że przy G12 za mniejszą ilość zużytych kWh płacę 0,29zł a za większą ilość zużytych kWh płacę 0,69zł. To mając już więcej niż 40 lat sądzę,że zajarzysz,że wtedy cena 0,57zł w G11 za całość jest korzystniejsza ? Jak Ty to liczysz Pyxis dobrze Ci napisał, a ja nawet powiem ze spokojnie 800 albo i wiecej mozesz zyskac rocznie policzmy: CO + CWU ~ 4200 kWh/rok bytowe ~ 3650 kWh/rok razem 7850 kWh x jak piszesz 0,57 = 4475 PLN/rok a teraz zmieniamy na G12 bez weekendu godziny taniej 13-15 i 21-7 4200 kWh x 0,29 = 1220 PLN 3650 kWh x 0,69 = 2520 PLN SUMA = 3740 PLN/rok wiec 4475 - 3740 = 735 PLN, a teraz wez pod uwage że policyłem wszystko dzienne dla drozszej taryfy a masz jej tylko 0,5 dnia. Więc cześć z tych 3650 wpadnie w tanią taryfe i masz kolejny zysk. Mysle, że w ten sposób kręciłbyś się w okolicy 1000 PLN rocznie na +. Nadal chcesz taryfe G11 ???. Tylko nie pisz ze zuzywasz wiecej bo zaraz z wyliczen wyjdzie za za prąd płacisz rocznie 6000 PLN majac PC. PS.fakt zużywam duzo mniej CWU niz Ty i mam kable a nie PC i płace mniej od Ciebie rocznie. Jak juz masz tą PC to pozwól się jej zamortyzować i płać mniej. EDIT: póki jeszcze nikt nic nie napisał dodam że wystarczy ze w G12 zużyjesz 25% w taniej a 75% w drogiej i jestes w tym samym momencie co miałbyś G11, a wyszstko ponad 25% w taniej masz na +++ Edytowane 24 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.11.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ale na praniu,prasowaniu,zmywaniu,googlowaniu,oglądaniu TV,mrożeniu,świeceniu byłbym do tyłu. Przy mrożeniu jesteś do przodu, bo każde urządzenie pracujące 24h wychodzi na plus To googlowanie też byłoby na plus, jak się widzi Twoje godzimy postów. Zmywarka i pralka. Nawet, jeśli tylko co drugi cykl pracy wykonają w taniej, to oszczędzasz. A u mnie (choć mam g11) i zmywarka praktycznie zawsze włączana jest przed snem. Na minus wyjść mogą oświetlenie (przez 2/3 roku, poza okresem letnim) i gotowanie. JAk sobie przypomnę, że dla bliżej nieokreślonych oszczędności pianowałeś pionowe spoiny pomiędzy bloczkami silikatu, a teraz dla pewnych kilkuset zł oszczędności rocznie nie chce Ci się zmienić taryfy to zaczynam wątpić w racjonalność Twych działąń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.11.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Przy mrożeniu jesteś do przodu, bo każde urządzenie pracujące 24h wychodzi na plus To googlowanie też byłoby na plus, jak się widzi Twoje godzimy postów. Zmywarka i pralka. Nawet, jeśli tylko co drugi cykl pracy wykonają w taniej, to oszczędzasz. A u mnie (choć mam g11) i zmywarka praktycznie zawsze włączana jest przed snem. Na minus wyjść mogą oświetlenie (przez 2/3 roku, poza okresem letnim) i gotowanie. JAk sobie przypomnę, że dla bliżej nieokreślonych oszczędności pianowałeś pionowe spoiny pomiędzy bloczkami silikatu, a teraz dla pewnych kilkuset zł oszczędności rocznie nie chce Ci się zmienić taryfy to zaczynam wątpić w racjonalność Twych działąń To ja bym poszedł jeszcze dalej: Przepisze licznik Artura na siebie, bede refakturował płatności i zrobie mu promocje 1 kWh za jedyne 0,55 PLN całą dobe z gwarancja ceny. Myślicie że strace ... znajde takich 3-4 osób i mam gratis ogrzewanie chałupy kablami wtenczas COP kabli mam 100 bo pare zł bede musiał wyłożyć na znaczki na list z F-VAT do Artura Edytowane 24 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 24.11.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) godziny to od 13-15 i 22-6, jak już - i chyba nie da się tego tak dokładnie policzyć....a tania taryfa, to tylko 10h dziennie, nie pół dnia, taryfy weekendowej brak. Przy grzaniu tylko w taniej taryfie pójdzie więcej kwh - niższe temperatury nocą - COP będzie gorzej wyglądać, będą się koledzy naśmiewać a swoją drogą, Tauron na górnym śląsku ma taryfę G12n i G11n - korzystna dla osób zużywająca dużo kwh - tańszy przesył(zauważalnie w drogiej taryfie), za to droższy abonament - opłąca się od zużycia powyżej 4400kwh godzimy ktore podales sa dla G12w, a dla G12 sa od 21 do 7 + 13 do 15 wiec jest 12 godzin, przynajmniej w B-B dlatego bardziej sie oplaca G12 niz G12w. Co do zużycia myślisz ze ktoś ogrzewających prądem zużywa mniej niż 4 kkWh ? . Ja mam wylewke wraz z gresem ~ 13cm i spokojnie starcza doładowanie po ~ 1 godzine rano 4:30 - 6:00 i w południe pomiędzy 14 a 15 myslisz ze u Artura 20cm bedzie malo na utrzymanie stabilnej temp.... nie sadze aby to pogorszyło komfort (chyba ze wodna jest tak dupiata). EDIT: 500PLN rocznie lepiej mieć niż nie mieć ja dalej twierdze ze wyjdzie duzo wiecej. Małe sprostowanie u nas ta taryfa to G12 e http://www.tauron-dystrybucja.pl/r/res/taryfa/Taryfa_Dystrybucyjna_2013_v2.pdf strona 9 z 27 pliku pdf (dolny lewy róg) Edytowane 24 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Przy grzaniu tylko w taniej taryfie pójdzie więcej kwh - niższe temperatury nocą - COP będzie gorzej wyglądać, będą się koledzy naśmiewać Teraz mam ustawione grzanie jakbym grzał w "taniej" czyli cwu od 4-6,13-15 i 19-21 a c.o 3-6 podbicie do 22,5st.C,od 6-14 22st.C,od 14-18 22,5st.C i od 18-3 22st.C. Także COP-em się nie przejmuje za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts