Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale Kbab z Twojej stopki "kominek z pw, gaz GZ50, podłogówka na całości" jaka bys nie miał taryfe to u Ciebie wyjdzie bez ogrzewania prądem w okolicach 0,45-0,57 natomiast jak duzo wieksza czesc energii jest pochlaniana w NT to Z/Z wyjdzie duzo nizsza u mnie średnia 34 grosze za kWh.

rocznie mam w WT ~920kWh a NT mam ~11000 kWh.

Tauron

Droga 0,69 PLN

Tania 0,29 PLN

Z/Z to prosty rachunek rzeczywistych kosztów, u Ciebie to 3824,8zł/11920kWh=0,3209zł/kWh (mam nadzieję, że dobrze policzyłeś swoje ceny jednostkowe, jeśli roczny koszt masz inny to je skoryguj) - pompiarze mogą tylko pomarzyć o takiej cenie dlatego, że nie są w stanie osiągnąć takiego WT/NT, również koszty stałe są mniejszą częścią w tej cenie.

W moim przypadku przy tak małym zużyciu en el nigdy nie osiągnę takiej ceny. Również koszt oc i cwu w moim przypadku przy gazie, dębinie i en el będzie jedynie szacunkiem, za to całkowite zapotrzebowanie jak i jego koszt potrafię policzyć co do kWh i gr.

moim zdaniem te Z/Z jest bez sensu, bo cena 1kwh wychodzi najtaniej dla tych co najwięcej bardzo dużo prądu w taniej taryfie - vide przykła Kszyśka_BB. Bez sensu taki wskaźnik jak dla mnie.

Tylko dlatego, że takiej ceny nie osiągniesz, czy masz jakiś inny powód?

W takim razie pokaż metodę liczącą dokładniej koszt rzeczywiście poniesiony tj wg faktury.

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie, a Arturo należy pod Gliwice, tam te godziny są inne :p

wiem że nikt mniej nie zużywa, ale ceny podawają dla G12 a nie dla G12n (ale u ciebie nie ma chyba takiej taryfy dystrybucyjnej)

oferta jest zupełnie inna dla twojego Regionu(Kraków) niż dla Gliwice - wejdź na stronę i sprawdź sam. Różnice kolosalne....

bo nie wiem dlaczego liczysz koszty dla artura, a podajesz taryfy(godziny) i ceny ze swojego regionu :D

Jaki problem wykrecic jutro nr tel. i podpytac u źródła... gliwicki pdf jest identyczny wiec nic tylko pytac i zgodnie z zapisem domagac sie :)

i co z tego że ktoś osiągnie super cenę za 1kwh? niższą niż u mnie skoro sumarycznie zapłaci więcej niż ja?

Dobrze wiesz, że to to temat "rzeka" - chociażby dlatego, że są to koszty tylko eksploatacji systemu, korzyści mogą wynikać z kosztów inwestycji.

Dziwaki.

Zdziwią się dopiero po otrzymaniu faktury jak ich namówisz na podobny system - i zapytają czemu płacą rocznie z prąd 5kzł skoro najdroższe oc kosztuje "tylko" 1350zł?

PS. czy w tej kwocie masz również cwu?

Edytowane przez kbab

PDF ten sam, ale źle szukasz

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf

strona 40/48 masz obszary bielski, będziński, częstochowski, krakowski i tarnowski i stawki dla nich (G11,G12, G12e, G12w , G13)

strona 41/48 masz obszar gliwicki - G11,G11n,G12,G12n

no to patrzac w tabele ma jeszcze taniej niz w B-B to nad czym sie zastanawia ?

PDF ten sam, ale źle szukasz

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf

strona 40/48 masz obszary bielski, będziński, częstochowski, krakowski i tarnowski i stawki dla nich (G11,G12, G12e, G12w , G13)

strona 41/48 masz obszar gliwicki - G11,G11n,G12,G12n

Dokladnie, u mnie jest 5 opcji taryfy ,,G" a ktos ma nawet tylko 3 opcje, dlatego pisalem kiedys ze sa ,,rozne Taurony" w moim konkretnym przypadku wybralem G12e bo jest w tej opcji az 12h taniego pradu i nocna taryfa jest tez tansza od np. G12w;)

Zdziwią się dopiero po otrzymaniu faktury jak ich namówisz na podobny system - i zapytają czemu płacą rocznie z prąd 5kzł skoro najdroższe oc kosztuje "tylko" 1350zł?

PS. czy w tej kwocie masz również cwu?

Myslisz, ze to kretyni i zaczna nagle dogrzewac sie farelkami? ;)

A czy napisalem w stopce cos o CWU?

jeśli chodzi o moje doświadczenia - PC chodzi 70% w taniej taryfie.

U mnie wyszlo troche wiecej, caly rok CO+CWU:

SUMA: 5800.14 kWh (tania: 4609.06 kWh, droga: 1191.08 kWh)

KOSZT: 2188.67 PLN (tania: 1465.68 PLN, droga: 722.99 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 17.31 kWh (tania: 13.76 kWh, droga: 3.56 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 6.54 PLN (tania: 4.38 PLN, droga: 2.16 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 79.46% / droga: 20.54%

Trzeba jednak pamiętać że Arturo ma pompę powietrzną, a w nocy zawsze jest chłodniej. Dla naszych gruntówek temperatura na zewnątrz jest bez znaczenia, dla pompy powietrznej zyski z dwóch taryf rzeczywiście może zjeść znacznie gorszy COP (kiedy np. w nocy temperatura spada do -10, -15stC, a w dzień np. 0stC to różnica w COPie będzie ogromna.. :)

Trzeba jednak pamiętać że Arturo ma pompę powietrzną, a w nocy zawsze jest chłodniej. Dla naszych gruntówek temperatura na zewnątrz jest bez znaczenia, dla pompy powietrznej zyski z dwóch taryf rzeczywiście może zjeść znacznie gorszy COP (kiedy np. w nocy temperatura spada do -10, -15stC, a w dzień np. 0stC to różnica w COPie będzie ogromna.. :)

Ale i tak ma ja ustawina w trybie, jaki by mial przy pradzie dwutaryfowym. Przynajmniej tak opisuje.

Dla PCi w skali roku zuzycie mam 97/3% (CO+CWU) a dla calkowitego dla domu (bytowy) 60/40%

U mnie wyszlo troche wiecej, caly rok CO+CWU:

SUMA: 5800.14 kWh (tania: 4609.06 kWh, droga: 1191.08 kWh)

KOSZT: 2188.67 PLN (tania: 1465.68 PLN, droga: 722.99 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 17.31 kWh (tania: 13.76 kWh, droga: 3.56 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 6.54 PLN (tania: 4.38 PLN, droga: 2.16 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 79.46% / droga: 20.54%

czyli caly prad za caly rok za cala chate tez 10kkWh bez paru groszy… .

wszyscy jedziemy na tym samym…

czyli caly prad za caly rok za cala chate tez 10kkWh bez paru groszy… .

wszyscy jedziemy na tym samym…

Calym dom wyszedł przez dwa lata:

- droga taryfa: 9750kWh

- tania taryfa: 13830kWh

Tj. na rok:

- dorga taryfa: 4875kWh

- tania taryfa: 6915kWh

SUMA: 11790kWh, z czego PC 5800kWh, czyli prąd bytowy ~5990kWh

Czy wszyscy jedziemy na tym samym.. no nie wiem - każdy ma inny dom ;)

EDIT: Jeszcze sobie policze bytowy w podziale na taryfy, wychodzi:

- droga: 3684kWh

- tania: 2306kWh

Sam bytowy w G11 kosztowałby mnie ~3,5k pln, w G12 kosztuje mnie 3k pln, czyli się opłaca :) Zmywarka i pralka chodzi głównie w nocy (nie musiałem się specjalnie przestawiać bo dla nam jest po prostu wygodnie :)

Edytowane przez Daga&Adam

No to jestes bardziej "rozrzutny" na bytowym niz ja. ;)

Dla niej 9k na cele pozabytowe z 13k ogolnego zuzycia to jazda na tym samym wozie. Tylko u niej to woz Amiszow.

Dla niej 9k na cele pozabytowe z 13k ogolnego zuzycia to jazda na tym samym wozie. Tylko u niej to woz Amiszow.

przeczytaj ze zrozumieniem post DagAdama a pozniej zabieraj glos.

albo w ogole go nie zabieraj, bo spod klawiatury wyplywa sam spam

Calym dom wyszedł przez dwa lata:

- droga taryfa: 9750kWh

- tania taryfa: 13830kWh

Tj. na rok:

- dorga taryfa: 4875kWh

- tania taryfa: 6915kWh

EDIT: Jeszcze sobie policze bytowy w podziale na taryfy, wychodzi:

- droga: 3684kWh

- tania: 2306kWh

Sam bytowy w G11 kosztowałby mnie ~3,5k pln, w G12 kosztuje mnie 3k pln, czyli się opłaca :) Zmywarka i pralka chodzi głównie w nocy (nie musiałem się specjalnie przestawiać bo dla nam jest po prostu wygodnie :)

wszyscy jedziemy na tym samym znaczymniej wiecej tyle, ze stuknie 10kkWh i tyle.

u pieniacza pyxisa zuzycie ogolne jest utajnione, bo wstydzi sie przyznac, ze mieszka z babcią, ktora slucha Ojca Dyrektora glownie w drogiej i psuje mu dane z licznika umieszczone na fakturze

Liczyłem kiedyś ten prąd bytowy no i wszystko się zgadza - nie mam za bardzo na czym zaoszczędzić. 6 tys kWh / rok = 500kWh / mc. Licze tak:

1. Rekuperator 43kWh (60W)

2. Oswietlenie 30kWh

3. Lodowka 30kWh

4. Zmywarka 40kWh

5. Komputery (3 non stop chodzace) ~120kWh

6. Plyta grzewcza/piekarnik - tutaj tylko szacuje ale mysle ze dwa palniki chodza codziennie po 2h, tj. ok 120-150kWh

7. Pralka 20kWh

To już jest suma 433kWh. Do tego 2 x TV (w tym 50' plazma), 3 x routery/switche, radio i takie tam - no jak byk 500kWh wychodzi i nie chce wyjsc mniej :)