Hippek 26.11.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W mojej pompie jedyny element który może ulec zniszczeniu to sprężarka. Szacuje że popsuje się po 20-30 latach, po tym czasie wymienie ją za (obecne) ok. 4k pln. Czyli tyle ile pompa daje mi oszczędności w stosunku do prądu w ciągu jednego sezonu dokładnie tak; poza spreżarką i paru zaworków tam w sumie nic nie ma; rura PE tez tania, jak barszcz, -> to dlaczego wykonawcy wystawiaja ofert na dziesiat tys pln za całość? ... bo strzygą, póki się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Pokazuje, że nie tanieje tylko drożeje, a Ty swoje Z autem też się wstrzymujesz bo liczysz że BMW X6 za 10 lat będzie kosztował jak cinquecento ? nowe CC czy jego odpowiednik bedzie droższe niz nastoletnie x6 Ja za swoją zapłaciłem 13,5k bo z vatem 8% więc nic nie przepłaciłem i co najwyzej postawisz ja w salonie, by popatrzeć, jak się swieci bo 13,5k to tylko fragment instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Akurat chyba bmw tanieje najwolniej Nie wiem Hipka mam to gdzies niech im pompy chodza jak najdluzej Widac z pompa ciepla w domu jest jak z lpg w aucie polowa kosztow Mi póki co moje kabelki odpowiadają i nikomu w kieszen nie zagladam droczę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.11.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 piekar mi teraz na cwu starcza 3,5 kwh na co idzie 4,5do 5 kwh - w łazienkach 24 stop reszta domu to 23 stop. gdy jestkilka h słonca to wieczorem w salonie pod 24jak jest u ciebie teraz ?kominek nieużywany drugi tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 w moim przyłączu wodnym nie pracuje glikol zapewne rozcieńczony wodą Glikol propylenowy jest ekologiczny i może być używany w DZ na całym chyba świecie - również tam gdzie przepisy są zaostrzone w tym zakresie. Możesz wylać całe 500l po ogródku i nic się złego nie stanie więc - tym razem ja to powiem - nie martw się o nas, pompiarzy, na zapas, bo nie ma potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 nowe CC czy jego odpowiednik bedzie droższe niz nastoletnie x6 Aaa czyli Ty liczysz że kupisz za 10 lat używaną 10-cio letnią pompę dużo taniej? Otwórz allegro - takich pomp jest od groma już teraz i co najwyzej postawisz ja w salonie, by popatrzeć, jak się swieci bo 13,5k to tylko fragment instalacji To chyba jasne Ja akurat sam "tymi ręcami" zrobiłem podłogówkę na ~360m2 u mnie w domu więc z kosztami zszedłem w granice 30-35 pln / m2. Myślę że realnie 10k pln cała podłogówka wyszła, szczególnie że pętle w piwnicy powychodziły dosłownie symboliczne (rozstaw co 40cm DZ też "tymi ręcami" i swoją koparką w dodatku więc po kosztach paliwa, rury PE do DZ poniżej tysiaka, ogólnie wyszło bardzo tanio i ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 dokładnie tak; poza spreżarką i paru zaworków tam w sumie nic nie ma; rura PE tez tania, jak barszcz, -> to dlaczego wykonawcy wystawiaja ofert na dziesiat tys pln za całość? ... bo strzygą, póki się da Ich pytaj Jak ktoś niekumaty to da się oszukać nie tylko na instalacji CO/CWU. Przepłaci za wszystko - od murarza i elektryka po glazure i lampy w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 To chyba jasne Ja akurat sam "tymi ręcami" zrobiłem podłogówkę na ~360m2 u mnie w domu więc z kosztami zszedłem w granice 30-35 pln / m2. Myślę że realnie 10k pln cała podłogówka wyszła, szczególnie że pętle w piwnicy powychodziły dosłownie symboliczne (rozstaw co 40cm DZ też "tymi ręcami" i swoją koparką w dodatku więc po kosztach paliwa, rury PE do DZ poniżej tysiaka, ogólnie wyszło bardzo tanio i ekonomicznie tak, każdy z forumowiczów ma przecież swoją koparkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Glikol propylenowy jest ekologiczny i może być używany w DZ na całym chyba świecie - również tam gdzie przepisy są zaostrzone w tym zakresie. Możesz wylać całe 500l po ogródku i nic się złego nie stanie więc - tym razem ja to powiem - nie martw się o nas, pompiarzy, na zapas, bo nie ma potrzeby nie miałam na myśli ekologii akurat, zostawmy to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.11.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 to tylko na og? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 tak, każdy z forumowiczów ma przecież swoją koparkę Koparkę nie ale szpadel na pewno Nie no żartuję (chociaż mój sąsiad wykopał w tydzień piękny i równiutki rów 100mb o głębokości 1,5m na wodociąg sam swoimi rękami!! więc wszystko się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 nie miałam na myśli ekologii akurat, zostawmy to To co konkretnie mają ograniczyć ? Jeżeli nie materiał DZ (PE), czy to co w nim płynie (glikol propylenowy), to co jeszcze?? Wielkość? Powierzchnię? Mój teren, robię sobie na nim co chcę o ile nie zagrażam środowisku i bezpieczeństwu siebie i osób postronnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Koparkę nie ale szpadel na pewno Nie no żartuję (chociaż mój sąsiad wykopał w tydzień piękny i równiutki rów 100mb o głębokości 1,5m na wodociąg sam swoimi rękami!! więc wszystko się da a Ty stałeś oparty o koparkę i go dopingowałeś piękny sąsiad z Ciebie zamiast szybko wykopać a później zrobić butelkę czy dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Glikol propylenowy jest ekologiczny i może być używany w DZ na całym chyba świecie Zreszta to jeden ze skladnikow kremow na zmarszczki, wiec skad ten strach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 26.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 piekar mi teraz na cwu starcza 3,5 kwh na co idzie 4,5do 5 kwh - w łazienkach 24 stop reszta domu to 23 stop. gdy jestkilka h słonca to wieczorem w salonie pod 24 jak jest u ciebie teraz ? kominek nieużywany drugi tydzień Malux w takim razie ile na cały sezon potrzebujesz kw/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.11.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 CWU cały rok to max 1500kwh będzie[po grudniu i styczniu będę wiedział dokładniej]CO bez kominka z temp 23 w domu to 1500 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 A wiesz ze sa kraje gdzie w domach ogrzewanych pradem jest ograniczenie zainstalowanej mocy ( poboru pradu ) do 5kW? Co jezeli w PL tak bedzie? Ooopps. A wiesz ile lodowki beda kosztowac za 5 lat? zimbwabwe, paragwaj, zanzibar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.11.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 a Ty stałeś oparty o koparkę i go dopingowałeś piękny sąsiad z Ciebie zamiast szybko wykopać a później zrobić butelkę czy dwie Wtedy nie mialem koparki, a sasiada nie znalem bo kazdy dopiero zaczynal budowe. Tak juz masz ze wszystko oceniasz bez znajomosci jakichkolwiek faktow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.11.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 CO bez kominka z temp 23 w domu to 1500 kwh Płacę za prąd prawie 60gr/kWh - zatem przy zużyciu en el wypada 900zł - czy Ty przypadkiem za cały prąd rocznie nie płacisz 5kzł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.11.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Płacę za prąd prawie 60gr/kWh - zatem przy zużyciu en el wypada 900zł - czy Ty przypadkiem za cały prąd rocznie nie płacisz 5kzł??? pewnie kręci się pomiędzy 4500 a 5500pln... przecież i tak wszyscy jedziemy na tym samym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts