Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W mojej pompie jedyny element który może ulec zniszczeniu to sprężarka. Szacuje że popsuje się po 20-30 latach, po tym czasie wymienie ją za (obecne) ok. 4k pln. Czyli tyle ile pompa daje mi oszczędności w stosunku do prądu w ciągu jednego sezonu :-)

dokładnie tak;

poza spreżarką i paru zaworków tam w sumie nic nie ma; rura PE tez tania, jak barszcz, -> to dlaczego wykonawcy wystawiaja ofert na dziesiat tys pln za całość?

... bo strzygą, póki się da :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokazuje, że nie tanieje tylko drożeje, a Ty swoje :)

Z autem też się wstrzymujesz bo liczysz że BMW X6 za 10 lat będzie kosztował jak cinquecento ? ;)

nowe CC czy jego odpowiednik bedzie droższe niz nastoletnie x6 :)

Ja za swoją zapłaciłem 13,5k bo z vatem 8% więc nic nie przepłaciłem :-)

i co najwyzej postawisz ja w salonie, by popatrzeć, jak się swieci :) bo 13,5k to tylko fragment instalacji

w moim przyłączu wodnym nie pracuje glikol :) zapewne rozcieńczony wodą :)

Glikol propylenowy jest ekologiczny i może być używany w DZ na całym chyba świecie - również tam gdzie przepisy są zaostrzone w tym zakresie. Możesz wylać całe 500l po ogródku i nic się złego nie stanie więc - tym razem ja to powiem - nie martw się o nas, pompiarzy, na zapas, bo nie ma potrzeby ;)

nowe CC czy jego odpowiednik bedzie droższe niz nastoletnie x6 :)

Aaa czyli Ty liczysz że kupisz za 10 lat używaną 10-cio letnią pompę dużo taniej? Otwórz allegro - takich pomp jest od groma już teraz ;)

i co najwyzej postawisz ja w salonie, by popatrzeć, jak się swieci :) bo 13,5k to tylko fragment instalacji

To chyba jasne :) Ja akurat sam "tymi ręcami" zrobiłem podłogówkę na ~360m2 u mnie w domu więc z kosztami zszedłem w granice 30-35 pln / m2. Myślę że realnie 10k pln cała podłogówka wyszła, szczególnie że pętle w piwnicy powychodziły dosłownie symboliczne (rozstaw co 40cm ;) DZ też "tymi ręcami" i swoją koparką w dodatku więc po kosztach paliwa, rury PE do DZ poniżej tysiaka, ogólnie wyszło bardzo tanio i ekonomicznie ;)

dokładnie tak;

poza spreżarką i paru zaworków tam w sumie nic nie ma; rura PE tez tania, jak barszcz, -> to dlaczego wykonawcy wystawiaja ofert na dziesiat tys pln za całość?

... bo strzygą, póki się da :)

Ich pytaj ;) Jak ktoś niekumaty to da się oszukać nie tylko na instalacji CO/CWU. Przepłaci za wszystko - od murarza i elektryka po glazure i lampy w sklepie ;)

To chyba jasne :) Ja akurat sam "tymi ręcami" zrobiłem podłogówkę na ~360m2 u mnie w domu więc z kosztami zszedłem w granice 30-35 pln / m2. Myślę że realnie 10k pln cała podłogówka wyszła, szczególnie że pętle w piwnicy powychodziły dosłownie symboliczne (rozstaw co 40cm ;) DZ też "tymi ręcami" i swoją koparką w dodatku więc po kosztach paliwa, rury PE do DZ poniżej tysiaka, ogólnie wyszło bardzo tanio i ekonomicznie ;)

tak, każdy z forumowiczów ma przecież swoją koparkę :)

Glikol propylenowy jest ekologiczny i może być używany w DZ na całym chyba świecie - również tam gdzie przepisy są zaostrzone w tym zakresie. Możesz wylać całe 500l po ogródku i nic się złego nie stanie więc - tym razem ja to powiem - nie martw się o nas, pompiarzy, na zapas, bo nie ma potrzeby ;)

nie miałam na myśli ekologii akurat, zostawmy to

nie miałam na myśli ekologii akurat, zostawmy to

To co konkretnie mają ograniczyć ? :) Jeżeli nie materiał DZ (PE), czy to co w nim płynie (glikol propylenowy), to co jeszcze?? Wielkość? Powierzchnię?

Mój teren, robię sobie na nim co chcę o ile nie zagrażam środowisku i bezpieczeństwu siebie i osób postronnych :)

Koparkę nie ale szpadel na pewno :D Nie no żartuję (chociaż mój sąsiad wykopał w tydzień piękny i równiutki rów 100mb o głębokości 1,5m na wodociąg sam swoimi rękami!! więc wszystko się da ;)

a Ty stałeś oparty o koparkę i go dopingowałeś :)

piękny sąsiad z Ciebie :)

zamiast szybko wykopać a później zrobić butelkę czy dwie :)