Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To prawda. Znalazlem te oferty jutro dodam screeny jak chcecie bo teraz jestem mobilny ;) w rezultacie kable polozylismy sami.

a porpos ceny... ja jeszcze dobrze nie weszłam do Elektry w warszawie i już dostałam 20% rabatu na wejście... może zwyczajnie trzeba buzię otworzyć...

juz nawet nie chce mi się pisać, że są kraję na świecie, gdzie nietargowanie się przy kupnie jest nietaktem...

obawiam się, że większość z was jest tylko mądra przy klawiaturze a w realu strzyga was, jak mogą...

Devi Touch - robiłes test dead pixeli? :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pokaż fakturę :)

skoro odliczałes zwrot vat, to ją musisz posiadać :)

czyżby kolejny mitoman z Ciebie?

jestem jak niewierny Tomasz - nie dotknę, nie uwierzę.

tutaj to juz kreatywna księgowość :)

zakładasz SCOP równy 3 (13kkWh: 4290Wh), w który także nie wierzę nawet przy gruntówce - zwłaszcza za tę cenę pompy i w naszym klimacie, gdzie zima trwa 200 dni* :)

* nie dotyczy hardcorowców, którzy włączają ogrzewanie, kiedy temp. posadzki spadnie do 18stC (pyxis, R$K)

to bardzo proste: u mnie cały rok kosztuje 6,5kpln a u Ciebie 3,3kpln

podziel jedno przez drugie i masz sprawność Twojego domu względem mojego, która oscyluje w okolicach 2...

a COPem domu nazywam to przewrotnie...

To znaczy że mam 2xekonomiczniejszy dom od twojego mimo większego zapotrzebowania na CO a zwłaszcza CWU.

O vat - miałem na myśli materiały czyli ruru pe, złaczki , zawory itp dlatego ich nie odejmowałem bo to było kilkaset złotych. Na PC mam fakturę na 8 % z montażem.

Co do COP. Policz sobie ile zużyjesz pądu na podgrzanie 90m3 wody od temp 8 do 46 st. Dolicz do tego straty zbiornika i okresową cyrkulację jakieś 15-20%

Ciepłomierz leży. Mam nadzieje że go zamontuję jeszcze w tym roku i wtedy twoja wiara będzie musiała być przeogromna. A co ma długość okresu grzewczego do cop, DZ do stycznia ma ok.5 st. w marcu najniżej 2 a w końcu kwietnia powyżej 6. GZ przy co max 35 to cop 3 bardzo realny. CWU marcu nie liczę że ma dużo ponad 2 ale latem DZ ma pow 10-15 st spokojne wyciągnie 4 czyli średni 3. Nawet gdy się mylę to niewiele i to niewiadomo w którą stronę. A co ty się tych faktur tak przyczepiłaś. Nie mierz wszystkich swoją wiarą.

Edycja

Dla cop nie ma znaczenia temp wewntrzna. Można mieć 25 st z cop 4 i 18 z cop 2.

Edytowane przez mar1173

a porpos ceny... ja jeszcze dobrze nie weszłam do Elektry w warszawie i już dostałam 20% rabatu na wejście... może zwyczajnie trzeba buzię otworzyć...

juz nawet nie chce mi się pisać, że są kraję na świecie, gdzie nietargowanie się przy kupnie jest nietaktem...

obawiam się, że większość z was jest tylko mądra przy klawiaturze a w realu strzyga was, jak mogą...

Devi Touch - robiłes test dead pixeli? :p

To ty chodzisz po rabaty. Dla mnie najważniejsza jest cena do zapłaty. Rabaty są dla jeleni.

Nie masz wiedzy na ten temat ani zadnych moich obliczeń wraz z kompletem dokumentacji, jak wiec mozesz pisac o moich błedach. To nie zapędzanie sie, a stwierdzenie faktu

teoria i praktyka - pisałam Ci kiedyś - łączysz teorię z praktyką - nic nie działa i nie wiemy, dlaczego :)

więcej w google

To znaczy że mam 2xekonomiczniejszy dom od twojego mimo większego zapotrzebowania na CO a zwłaszcza CWU.

dokładnie tak

Na PC mam fakturę na 8 % z montażem.

i tę pokaż :)

Co do COP. Policz sobie ile zużyjesz pądu na podgrzanie 90m3 wody od temp 8 do 46 st. Dolicz do tego straty zbiornika i okresową cyrkulację jakieś 15-20%

A co ma długość okresu grzewczego do cop, DZ do stycznia ma ok.5 st. w marcu najniżej 2 a w końcu kwietnia powyżej 6. GZ przy co max 35 to cop 3 bardzo realny. CWU marcu nie liczę że ma dużo ponad 2 ale latem DZ ma pow 10-15 st spokojne wyciągnie 4 czyli średni 3.

Dla cop nie ma znaczenia temp wewntrzna. Można mieć 25 st z cop 4 i 18 z cop 2.

zaprzeczasz sam sobie :)

przy grzaniu CWU do 46 na pewno jest gorszy, niż przy grzaniu podłogi - czyli twoje 35stC

latem przy CWU z grubsza niweluje Ci to temperatura wysoka temperatura dolnego źródła, ale założę się, że w lutym jest kicha - DZ wyziębione, CO zapewnić trzeba a strzałem w plecy jest CWU do 46stC :)

co do faktur: jak nie czarujesz, jak reszta, to pokaż :) bedzie to znakomita reklama dla firmy, która robi tak znakomite instalacje w tak niskiej cenie :)

trzeba popierać solidnych wykonawców a nie papraków pokroju... (tutaj sobie wstawcie nicki paru forumowiczów od obliczeń płyty, wentylacji czy OZC) :)

edit:

http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-218242.html

- pierwszy post - bo później jest jak zwykle, jak sekta pompiarzy zabierze głos... gość latem ma COP = 2,5... a zimą...

Edytowane przez Hippek

tłumaczysz swoją nieporadność, czy co - bo nie rozumiem?

skoro sprzedawca SAM ci proponuje, ze zrobi rabat 20%, to chyba baran by się nie zgodził :)

Zwłaszcza od cen katalogowych. A nie mówiłem że dla jeleni.

Nawet baran wie ,że jak w wejściu dają 20% rabatu to można ten towar kupić taniej.

Zwłaszcza od cen katalogowych. A nie mówiłem że dla jeleni.

Nawet baran wie ,że jak w wejściu dają 20% rabatu to można ten towar kupić taniej.

jak wchodzi baran i o nic nie pyta, to sami nie sciągają portek :)

dla mnie - nie wiedzieć, czemu, ściągnęli je na starcie

p.s. czekam na re na poprzedni post, tutaj eot

teoria i praktyka - pisałam Ci kiedyś - łączysz teorię z praktyką - nic nie działa i nie wiemy, dlaczego :)

więcej w google

Twoje pisanie jest dokładnie tyle warte co pisanie TB ( na szczescie po raz kolejny zbanowany) a moze i nawet mniej.

Co nie działa ? podaj przykłady, chyba ze wzorem TB tylko puste slogany. Z mojej strony EOT, szukaj innych do dyskusji.

Tak na marginesie dlaczego nawet fora specjalistyczne przyciągają oszołomów róznej masci? Jak nie fantazje to wątki obyczajowe, albo dziecinne zachowania, to znowu wulgaryzmy, oszukiwanie, długo by wymieniac. Na temat nawet google mało wie.

dokładnie tak

i tę pokaż :)

zaprzeczasz sam sobie :)

przy grzaniu CWU do 46 na pewno jest gorszy, niż przy grzaniu podłogi - czyli twoje 35stC

latem przy CWU z grubsza niweluje Ci to temperatura wysoka temperatura dolnego źródła, ale założę się, że w lutym jest kicha - DZ wyziębione, CO zapewnić trzeba a strzałem w plecy jest CWU do 46stC :)

co do faktur: jak nie czarujesz, jak reszta, to pokaż :) bedzie to znakomita reklama dla firmy, która robi tak znakomite instalacje w tak niskiej cenie :)

trzeba popierać solidnych wykonawców a nie papraków pokroju... (tutaj sobie wstawcie nicki paru forumowiczów od obliczeń płyty, wentylacji czy OZC) :)

Przecież ci napisałem o temp DZ- poczatek stycznia 5, najniżej marzec 2, koniec kwietnia pow 6, latem dochodziła do 18. O COP też że na CO ok 3 a na CWU marcu 2 a latem 4. czy ja ci muszę wszystko powtarzac dwa razy.

Co do firmy i ceny to może tylko kwestja umiejętnych negocjacji cenowych. Ja nie chciałem rabatu.

To twoje żądanie faktur to jakaś psychoza, chyba że ze skarbówki albo z CBA jesteś.

U mnie słowo droższe pieniędzy. Dostaniesz w przyszłym tygodniu rezem z energią i natym koniec. I jeśli się będzie wszystko zgadzało to co wczesniej napisałem to... muszę pomyśleć. I tylko bez rzadnych numerów w stylu termometru Pyxisa, bo cię znajdę i dobiore do ..., jeszcze sam nie wiem czego.

Edycja.

Jeszcze o COP. Masz rację grzejąc podłogę mam większy cop niż przy CWU. Ale podłogę grzeję tylko zimą przy DZ od 12st. w październiku przez 2 w marcu do 11 w maju, a CWU grzeję jeszcze w od czerwca do wrzesnia gdzie temp DZ wynosi srednio 15st. i wtedy niski COP z zimy jest nadrabiany.

Dla przykładu czerwiec -wrzesień- zużycie cwu -30,42m3 i 271,86 kWh

co daje niecałe 9 kWh /m3. Fakt że wtedy woda podgrzewana jest tylko o ok 30-35 st.

Edytowane przez mar1173

Twoje pisanie jest dokładnie tyle warte co pisanie TB ( na szczescie po raz kolejny zbanowany) a moze i nawet mniej.

Co nie działa ? podaj przykłady, chyba ze wzorem TB tylko puste slogany. Z mojej strony EOT, szukaj innych do dyskusji.

Tak na marginesie dlaczego nawet fora specjalistyczne przyciągają oszołomów róznej masci? Jak nie fantazje to wątki obyczajowe, albo dziecinne zachowania, to znowu wulgaryzmy, oszukiwanie, długo by wymieniac. Na temat nawet google mało wie.

bo mylnie zakładasz, że sprzedajesz wiedzę tajemną;

średnio rozgarnięty inżynier jest w stanie policzyćto, czym ty się parasz i to bez napianania się;

a co do oszołomów - bardzo dużą radość sprawia tym co wiedzą, gdzie kłamiecie, ciśnięcie was, kłamczuszków dużych i małych

to przypomina troszkę podstawówkę, gdzie wszyscy sciągali od siebie na sprawdzianie i wszyscy popełnili ten sam błąd

wy wykładacie się na fakturach

a wystarczyłoby podawać jak kbab

U mnie słowo droższe pieniędzy. Dostaniesz w przyszłym tygodniu rezem z energią i natym koniec. I jeśli się będzie wszystko zgadzało to co wczesniej napisałem to... muszę pomyśleć. I tylko bez rzadnych numerów w stylu termometru Pyxisa, bo cię znajdę i dobiore do ..., jeszcze sam nie wiem czego.

jeśli jest tak, jak mówisz - publicznie przyznam Ci rację :) przeproszę publicznie za swoją niewiarę a nawet wycałuję!

ale jeśli nie, to wrzucam Cię do tego samego wora, co reszta...

bez segregacji...

p.s. żadnych, nie rzadnych

p.s.2 kobietę byś uderzył? damski bokser :)

oj HipekHipek - SPF 3,0 dla gruntówki to żadna rewelacja jest - Ecopower czy Ecopol bez problemu tyle wyciągnie przy dobrze zrobionym DZ poziomym

wyziębione DZ pod koniec okresu grzewczego całe +1,8C :p

oj adik, adik...

ja nie twierdzę, ze się nie da, ale na booga - nie za 17 tysia na gotowo :)

jako stary wyjadacz powinieneś widzieć to, gdzie gratów nawrzucano za cirka 50tysia liczac po dzisiejszych cenach :) no i lokalizacja - dość ciepły rejon Polski

a gdzie robocizna...

na tę chwilę COP = 3,71... :)

Edytowane przez Hippek

]

Tym co wiedzą? Twoja skromnosć mnie urzekłą, nie znałem Ciebie od tej strony.

ogladałes Wielkiego Szu?

tam jest taki moment, gdzie Nowicki wygłasza taka kwestię: Całe życie uczyłem swoje dłonie nieporadności...

z mojej strony EOT - mądrej głowie dość dwie słowie

p.s. zrób temu gościowi OZC za free - wiesz, gdzie go szukać :) bo to dopiero jest niezły freak...

jak wam to zagra, to też odszczekam swoje posty na wasz temat;

mój warunek: faktura :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=227463&d=1385757631

Edytowane przez Hippek

]

jak wam to zagra, to też odszczekam swoje posty na wasz temat;

mój warunek: faktura :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=227463&d=1385757631

To czy nie odszczekasz czy tez odszczekasz mnie nie interesuje, TB ma fobie na punkcie ozc i kotłowni, Ty masz na punkcie faktur, nauka wymienia bardzo duzo róznych fobii, te kolejne to nowy materiał dla naukowców.

Komu wykonuje obliczenia to wyłacznie moja sprawa, Ty nie masz nic do tego.

no i lokalizacja - dość ciepły rejon Polski

No to baaaaaardzo istotne przy PC G/W...

istotne przy TZ, baranku...

p.s. ja widze, że z pyxisem tylko w elektrycznym głupa palicie - w innym iejscu jeden i drugi mlaskacie nad COPem z przedziału 2-2,74... ale do pyxisowego 4 to jeszcze daleko, oj, daleko...

podać link?