Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To czy nie odszczekasz czy tez odszczekasz mnie nie interesuje, TB ma fobie na punkcie ozc i kotłowni, Ty masz na punkcie faktur, nauka wymienia bardzo duzo róznych fobii, te kolejne to nowy materiał dla naukowców.

Komu wykonuje obliczenia to wyłacznie moja sprawa, Ty nie masz nic do tego.

masz najprawdopodobniej bardzo stary komputer z procesorem intela i to on źle liczy;

bo przecież niemożliwym jest, zeby asolt się mylił

tutaj masz opis problemu w pewnym zamorskim języku...

p.s. nie wiem, czy na Twoim sprzęcie HenoK nie liczył budowlanemu odkształceń płyty - o ile w ogóle je liczył :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sa tez dane wielu uzytkownikow... bo aby uzyc twojej analogii... sa kraje gdzie PC sa bardziej powrzechne... i podejscie troszke inne....

Wygooglujesz sobie... i sprawdzisz a nie bedziesz pajacowac z COP domowym 2, i fakturkami ....

masz w tym języku, w którym się motasz identycznie, jak w pozostałych kwestiach :)

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/wizualizacja.html

to bardzo proste: u mnie cały rok kosztuje 6,5kpln a u Ciebie 3,3kpln

podziel jedno przez drugie i masz sprawność Twojego domu względem mojego, która oscyluje w okolicach 2...

Uwglednij wpolczynnik "pipania sie w szczype" dla kablary = zycie a la amisze i 19*C w domu. ;)

Pomijam juz taki drobny parametr jak dom, bo to "nieistotne" w porownywaniu. "Wrobelek tym sie rozni, ze ma jedna nozke bardziej".

Uwglednij wpolczynnik "pipania sie w szczype" dla kablary = zycie a la amisze i 19*C w domu. ;)

Pomijam juz taki drobny parametr jak dom, bo to "nieistotne" w porownywaniu. "Wrobelek tym sie rozni, ze ma jedna nozke bardziej".

ja mam bardziej - 22stC

p.s. a czyj to salon - przypomnij, proszę :p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=227470&d=1383345906

[ATTACH=CONFIG]227470[/ATTACH]

masz w tym języku, w którym się motasz identycznie, jak w pozostałych kwestiach :)

QUOTE]

masz http://www.varmepumpsforum.com

google ci moze przetlumaczy...

a z jezykami to chyba ty masz problem.... z tego co mozna bylo zobaczyc.... taki cool slang... niby, a srednio wychodzi...

Jakas fakturke zapodac aby Ci wieczor umilic... nie poplamisz sie....

:D

tutaj bywam

ale tam Ecopolu i innego badziewia nikt nie montuje :)

Aleście się wszyscy przysrali mam niezbyt cieply dom z WG na ostatnie dni a bylo raz nawet -8*C (obecnie średnia +3*C do -3*C) idzie mi średnio 36-42 kWh/dobę mi to pasi, dlaczego tak sie czepiacie (chyba że sie droczycie z hipppppo) przeciez przeliczajac to na gaz to ~ 4m3. Kosztowo gaz 15kpln vs kable 5kpln o co Wam chodzi ? Nikt nie zaprzecza że PC jest zla bo jest b.dobta ale qrwa nie w tej cenie !

EDIT temp w domu ~ 22*C a dokladnie od 21,1 do 21,8

Aleście się wszyscy przysrali mam niezbyt cieply dom z WG na ostatnie dni a bylo raz nawet -8*C (obecnie średnia +3*C do -3*C) idzie mi średnio 36-42 kWh/dobę mi to pasi, dlaczego tak sie czepiacie (chyba że sie droczycie z hipppppo) przeciez przeliczajac to na gaz to ~ 4m3. Kosztowo gaz 15kpln vs kable 5kpln o co Wam chodzi ? Nikt nie zaprzecza że PC jest zla bo jest b.dobta ale qrwa nie w tej cenie !

Tu chodzi o bezsensowne "porownania" samego zuzycia (wraz z bytowym) dla zupelnie roznych obiektow ktore goowno mowia i nazywanie tego (przepraszam za wyrazenie) "sprawnoscia domu". Taki brak elementarnej logiki w porownaniu jest na tyle zabawny, ze mozna lacha podrzec z tych, co tylko "udaja" idotki. ;)

Tu chodzi o bezsensowne "porownania" samego zuzycia (wraz z bytowym) dla zupelnie roznych obiektow ktore goowno mowia i nazywanie tego (przepraszam za wyrazenie) "sprawnoscia domu". Taki brak elementarnej logiki w porownaniu jest na tyle zabawny, ze mozna lacha podrzec z tych, co tylko "udaja" idotki. ;)

i tak wszyscy jedziecie na tym samym...