Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przy niskich temperaturach DZ i buforach to są takie marne wartości :p

http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/099AE2D5030A9234C1257B480023AD04/$FILE/DT%20Vitocal%20200-G%20BWP%206,1-9,7kW%20(04-2007).pdf?OpenElement

str. 7

0/35 COP=4,3

0/50 COP=3 (do tyle grzeje CWU)

najniższa zanotowana temperatura DZ to +1,8C

moja sprężarka się minimalnie różni od tego modelu ze strony 7

SPF wyjdzie....wystarczająco dobrze :p

napomknij jeszcze, ile zapłaciłeś za całość? nie słyszę?

p.s. SPF wyjdzie, ale... umiarkowanie dobrze :)

pokażesz fakturkę?

Edytowane przez Hippek

To dokladnie tak jak u mnie tylko ze ja mam nie ocieplone poddasze i parter od dachu dzieli tylko teriva dzis robilem odczyt i mam juz rachunek za listopad

No widzisz, a u mnie srednia za ostatni tydzien to troszke ponad 19kWh/dobe. Widac roznice?

Ponad 2x wiecej po podlogach i takie sobie docieplenie bez rysika z olowka na scianach. :)

pokażesz fakturkę?

ciężki przypadek....

To jest medycznie nazwane schorzenie i nawet mozna to leczyc:

"Echolalia - zaburzenie myślenia, objawiające się jako niepotrzebne powtarzanie słów lub zwrotów wypowiedzianych przez inne osoby. Często występuje u osób cierpiących na autyzm, zespół Tourette'a oraz schizofrenię. Wyróżnia się formę echolalii natychmiastową i odroczoną."

Wydaje mi sie, ze to co ona ma, to forma odroczona. ;)

No to gdzieś pewnie by tak było. Pewnie troszke ma też wpływ gdzie sie mieszka itd.

Podejrzewam ze u mnie za pompe by krzyczeli ze 30 tysiecy lekko. za podlogowke 8tys chcieli a za WM z reku lokalna firma wycenila wstepnie sama instalacje na 12tys netto + reku jaki tam wybiore. Nie znam sie na tym ale mysle ze deczko im sie w dupach poprzewracało

Chdzi mi tylko o to, ze raczej malo uprawniona jest teza przez niektorych tu "lansowana" (na otarcie lez) , ze pompa to w sumie sladowe oszczednosci na CO.

Jesli uwazasz, ze ceny w tej branzy sa z kosmosu, to zakladaj biznes, zlap paru kumatych pracownikow i robcie za 50% cen ktore daja Ci zdziercy. Bedziesz mial zlecenia z calego kraju a pewnie i z zagranicy. Zbudujesz "towera" w warszawce i beda Cie zapraszac do TVN Biznes. Firme mozesz "ku pamieci" nazwac np. "MIKI". ;)

i możesz sobie je wiesz gdzie wsadzić...uwzględniają one tylko koszt samego nośnika, bez uwzględniania kosztów inwestycyjnych, już nie wspomnę o możliwości oszczędności na etapie budowy przy rezygnacji z pewnych elementów (komin) I najczęściej przy pozycji prąd jest tylko grzanie w taryfie całodobowej i wychodzą kosmiczne kwoty (nie spotkałem jeszcze takiego zestawienia, które by uwzględniało kable zatopione w wylewce!). Nikt też nie rozbija tego na domy wg zapotrzebowania na ciepło...itd

Jak sam napisales posta wczesniej kazdy przypadek jest rozny. Nie da sie zrobic zestawienia ogolnego, ale uwzgledniajacego jakies szczegolny przypadek. To sie wyklucza wzajemnie.

Uzycia Googla wcale nie zwalnia z myslenia.

Kable w wylewce to to samo w zestawieniu takim co "ogrzewanie elektryczne akumulacyjne" i dla takiego zestawiaja prad z taniej taryfy.

Jako ciekawoste z moich dzisiejszych doświadczen powiem Wam tak:

z racji ze mam kable i lubie pobawic sie elektronika wyciagnalem dzis moje czujniki 18B20 rozmiescilem celem zrobiena wykresu rozkladu i spadkow temperatury. Z racji ze mam w podlodze wowniez zatopione rurki do OP w razie W wiec tak, od poczatku moja wylewka ma w calosci ~ 12cm wraz z gresem pod krora mam 2x5 cm = 10 cm styropianu. Jedna z czujek wsunalem do rurki nieczynnego ogrzewania wodnego wiec jest mozna powiedziec na samym dnie wylewki tuz nad styro. kolejny czujnik mam przypiety zolta tasma bezposrednio do zewnetrznej czesci plytki i trzeci ~ 1m nad ziemia.i powiem Wam tak czujnik w rurce 24.5*C czujnik na powierzchni płytki 24,4*C czujnik 1m nad powierzchnia 22.0*C. Zobacze jak sie to zachowa w czasie przewidywane ladowanie wylewki rano 5:00 - 7:00. Postaram sie wrzucic dane do wykresu :) jak mi dzieci albo zona nie potarga przewodow z czujnikami :) + RS232 > USB :)

Jako ciekawoste z moich dzisiejszych doświadczen powiem Wam tak:

z racji ze mam kable i lubie pobawic sie elektronika wyciagnalem dzis moje czujniki 18B20 rozmiescilem celem zrobiena wykresu rozkladu i spadkow temperatury. Z racji ze mam w podlodze wowniez zatopione rurki do OP w razie W wiec tak, od poczatku moja wylewka ma w calosci ~ 12cm wraz z gresem pod krora mam 2x5 cm = 10 cm styropianu. Jedna z czujek wsunalem do rurki nieczynnego ogrzewania wodnego wiec jest mozna powiedziec na samym dnie wylewki tuz nad styro. kolejny czujnik mam przypiety zolta tasma bezposrednio do zewnetrznej czesci plytki i trzeci ~ 1m nad ziemia.i powiem Wam tak czujnik w rurce 24.5*C czujnik na powierzchni płytki 24,4*C czujnik 1m nad powierzchnia 22.0*C. Zobacze jak sie to zachowa w czasie przewidywane ladowanie wylewki rano 5:00 - 7:00. Postaram sie wrzucic dane do wykresu :) jak mi dzieci albo zona nie potarga przewodow z czujnikami :) + RS232 > USB :)

Czyli robisz eksperyment, ktory ja mam na codzien ;)

Wylewka podskoczy o max 1-1,5*C prze te 2h.

U Ciebie ogrzewanie smiga tylko miedzy 5:00-7:00 ? Ja to mam ze moze chodzic od 22:00 do 7:00 a potem 13-16:00

Tak mam ustawione bo wiecej nie potrzeba przy obecnych temp mam w tygodniu 4 - 6 i 13 - 15 a na weekend 5 - 7 i 13 - 15. Średnia dobowa podawalem wczesniej.

a jaka masz grubosc po calosci ??

Edytowane przez Krzysiek_BB