Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko ja mierze 12 cm od dolu +2cm nastepnie gora +12cm i +112cm kable mam 4cm od dolu zaraz wkleje przekroj

Pisze o wzroscie temperatury a nie o jej konkretnej wartosci, wiec to niebdzie chyba az tak istotne, ze termometr tak gleboko. Moze najwyzej byc przesuniecie w czasie (po wylaczeniu grzania temperatura na tych 10cm nadal bedzie rosla). Zakladam. ze kabelki masz tuz pod okladzina podlogi.

Zreszta pomierzysz, to dasz pewnie znac. :)

Kable w wylewce to to samo w zestawieniu takim co "ogrzewanie elektryczne akumulacyjne" i dla takiego zestawiaja prad z taniej taryfy.

Tu jesteś w błędzie, system oparty na piecach akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem w niektórych przypadkach będzie tańszy i bardziej komfortowy od podłogówki, a to dlatego że pozwala na większe zróżnicowanie temp wew w ciągu doby. Może to wpłynąć na większy komfort termiczny (wyższe temp w czasie przybywania mieszkańców) oraz niższe koszty ogrzewania (niższa średnia temp w domu w okresie grzewczym).

Krzysiek ma <>2x wieksza "gestosc energii" przypadajaca na m2 posadzki niz ja, wiec moglem sie jakos odniesc. Jak masz jeszcze wieksza moc w przeliczeniu na m2, to bedzie roslo szybciej.

mam ~ 130W/m2 temp po 1h rośnie ~ 0,7*C i po wyłaczeniu przez kolejna 1h dobija kolejne prawie 0,5-0,7 *C a po kolejnej godzinie zaczyna stopniowo pomalutku spadac i teraz to mierze.

Tu jesteś w błędzie, system oparty na piecach akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem [...].

Ale tam nie mam mowy o "piecach z dynamicznym rozladowaniem" ani wogole o piecach, tylko o akumulacyjnym grzaniu pradem. Slowo "akumulacyjny" nie odnosi sie do pieca, tylko do sposobu (czasu) pozyskania i oddania ciepla.

mam ~ 130W/m2 temp po 1h rośnie ~ 0,7*C i po wyłaczeniu przez kolejna 1h dobija kolejne prawie 0,5-0,7 *C a po kolejnej godzinie zaczyna stopniowo pomalutku spadac i teraz to mierze.

Czyli wzrost temp po 2h powinien miescic sie w moich szacunkach (1-1,5K).

BTW:

12kW na powierzchni 121m2 daje w przyblizeniu 100W/m2

Edytowane przez Pyxis

...... Zakladam. ze kabelki masz tuz pod okladzina podlogi.

....)

Kable mam głęboko od poziomu zero jakies - 10 cm tzn 4cm nad izolacja i na to kolejne 8 cm wylewki tak ze dosc głęboko. A pomiar robie aby zobaczyc jak sie rozchodzi to ciepło czy wiecej w gore czy w dół.

W betonie ciepło rozchodzi sie inaczej niz w powietrzu

szacunki masz dobre ~ 1,5*C na plus po grzaniu przez godzinke ale z odczytem po dwóch godzinach

Edytowane przez Krzysiek_BB

Kable mam głęboko od poziomu zero jakies - 10 cm tzn 4cm nad izolacja i na to kolejne 8 cm wylewki tak ze dosc głęboko. A pomiar robie aby zobaczyc jak sie rozchodzi to ciepło czy wiecej w gore czy w dół.

Swiadomie tak gleboko?

W betonie ciepło rozchodzi sie inaczej niz w powietrzu

No co Ty? Myslalem, ze ono zawsze sie "unosi". ;)

Swiadomie tak gleboko?

No co Ty? Myslalem, ze ono zawsze sie "unosi". ;)

:D odnosnie głębokości to świadomie choć mogło byc wyżej szybciej byłoby odczuwalne ale mogłoby brakować czasu II tar w południowych godzinach a tak starcza do rana - przy obecnych temp bo pewnie przy -20C uruchomie równiez podłoge o 21:00

edit: kable położone na powierzchni ~ 100m2 a dokładnie 98m2

EDIT ______ : pomiar co 6 min narazie do 20:17

!!! widać kiedy szedłem palić :) !!! ~ 20:08 :D

co ciekawe temp wylewki "0cm" i -12cm zrównały się o 19:10 czyli 4 godziny po wyłączeniu ogrzewania

EDIT: :D co by niebyć gołosłownym :D fotki :)

DS_01.JPG

DS_02.JPG

pomiar_30-11.jpg

Myśle ze sie nie mylisz jesli chodzi o pozniejszą sprzedaz... nie chcesz wiedziec co u nas znajomi mowili... prad to złooo pojdziesz z torbami itd ale tak zle to nie bedzie :)

Ja sie stąd nigdzie nie wybieram wiec mi pasują kabelki zresztą teraz to musza pasowac haha :D

o to to ja tez słyszę non stop, i jeszcze typu "prądem chcesz grzać - przecież to drogo " ,ale jaka chałupę mam zamiar wybudować nikt już nie pyta

Gość Arturo72

masz 150 m2 dom

z prądu będziesz zadowolony ale czy za 20-30 lat?

Sądzę,że za tyle lat mic81 nie będzie mieszkał w tym domu z kablami,daję mu na przeprowadzkę lub kucie wylewki max.10 lat ;)

Swoją drogą między Słubicami a Kostrzynem widziałem szyb gazowy z wiecznym płomieniem...ale do kabli nie będzie można go podłączyć,nawet na lewo ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo dalej twierdzisz ze jestem idiotą ładujac do wylewki prócz kabli rurki za całe 800 PLN czy zmienisz zdanie i zaczniesz mysleć po mojemu ?

Oczywiście nie zmienię zdania aczkolwiek nie twierdzę,że jesteś idiotą ale uważam rurki i kable w jednej wylewce za idiotyczne i pozbawione sensu działanie.

Bo zamiast podłączyć do już istniejących rurek Kospela czy Elterma za 2,5tys.zł wolałeś dokupić kable za ok.4-8tys.zł i to jest dla mnie bezsens.

Rachunek za ogrzewanie byłby taki sam także dalej nie widzę sensu takiego zestawienia.

Oczywiście nie zmienię zdania aczkolwiek nie twierdzę,że jesteś idiotą ale uważam rurki i kable w jednej wylewce za idiotyczne i pozbawione sensu działanie.

Bo zamiast podłączyć do już istniejących rurek Kospela czy Elterma za 2,5tys.zł wolałeś dokupić kable za ok.4-8tys.zł i to jest dla mnie bezsens.

Rachunek za ogrzewanie byłby taki sam także dalej nie widzę sensu takiego zestawienia.

Myslisz nadal ze za 2,5 kPLN zalatwiłbym sprawe ? policz bardziej rzetelnie rozdzielacz pompki i inne duperele ja mysle ze ponizej 5 bym sie nie zmieścił ..... za kable z termostatami dalem 4,2 kPLN grzeja natychmiast na każdy m2 powierzchni

acha kable mialem kupione duzo wczesniej niz zdecydowalem sie na zalanie rurek

Sądzę,że za tyle lat mic81 nie będzie mieszkał w tym domu z kablami,daję mu na przeprowadzkę lub kucie wylewki max.10 lat ;)

Swoją drogą między Słubicami a Kostrzynem widziałem szyb gazowy z wiecznym płomieniem...ale do kabli nie będzie można go podłączyć,nawet na lewo ;)

Rzadko się z Tobą zgadzam ale tu masz trochę racji. Tak za 20 - 30 lat raczej w tym domu mieszkał nie będę - gdyż będzie dla mnie za duży. Wybuduję drugi o powierzchni pewnie z 70 - 80 metrów na kolejny etap życia. Gdyby nie to że mam 3 małych dzieci a metr mieszkania w stanie deweloperskim w Słubicach to na dzień dzisiejszy 3600 zł to z pewnością nie sprzedał bym swojego na tip top zrobionego mieszkania. Niestety 60 m2 na rodzinę 2+3 to mało komfortowo, a większego mieszkania nie kupię bo to taki sam koszt jak budowa domu.

Malux20 23 to też przesada - własnie sprawdziłem na sterowniku i tam się wyświetla 20,5 dla mnie to jest komfortowo więcej nie potrzebuje ale wiem że żona lubi tak w okolicach 21,5 więc OZC dla świętego spokoju zrobię na 22 stopnie.