Krzysiek_BB 30.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Czyli robisz eksperyment, ktory ja mam na codzien Wylewka podskoczy o max 1-1,5*C prze te 2h. tylko ja mierze 12 cm od dolu +2cm nastepnie gora +12cm i +112cm kable mam 4cm od dolu zaraz wkleje przekroj Edytowane 30 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 U mnie w ok 40minut podskakuje o 1*C Krzysiek ma <>2x wieksza "gestosc energii" przypadajaca na m2 posadzki niz ja, wiec moglem sie jakos odniesc. Jak masz jeszcze wieksza moc w przeliczeniu na m2, to bedzie roslo szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 tylko ja mierze 12 cm od dolu +2cm nastepnie gora +12cm i +112cm kable mam 4cm od dolu zaraz wkleje przekroj Pisze o wzroscie temperatury a nie o jej konkretnej wartosci, wiec to niebdzie chyba az tak istotne, ze termometr tak gleboko. Moze najwyzej byc przesuniecie w czasie (po wylaczeniu grzania temperatura na tych 10cm nadal bedzie rosla). Zakladam. ze kabelki masz tuz pod okladzina podlogi. Zreszta pomierzysz, to dasz pewnie znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.11.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Kable w wylewce to to samo w zestawieniu takim co "ogrzewanie elektryczne akumulacyjne" i dla takiego zestawiaja prad z taniej taryfy. Tu jesteś w błędzie, system oparty na piecach akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem w niektórych przypadkach będzie tańszy i bardziej komfortowy od podłogówki, a to dlatego że pozwala na większe zróżnicowanie temp wew w ciągu doby. Może to wpłynąć na większy komfort termiczny (wyższe temp w czasie przybywania mieszkańców) oraz niższe koszty ogrzewania (niższa średnia temp w domu w okresie grzewczym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 kONRAD przepraszam przesadzam. Juz chyba za pozno na prace ogrodnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Krzysiek ma <>2x wieksza "gestosc energii" przypadajaca na m2 posadzki niz ja, wiec moglem sie jakos odniesc. Jak masz jeszcze wieksza moc w przeliczeniu na m2, to bedzie roslo szybciej. mam ~ 130W/m2 temp po 1h rośnie ~ 0,7*C i po wyłaczeniu przez kolejna 1h dobija kolejne prawie 0,5-0,7 *C a po kolejnej godzinie zaczyna stopniowo pomalutku spadac i teraz to mierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tu jesteś w błędzie, system oparty na piecach akumulacyjnych z dynamicznym rozładowaniem [...]. Ale tam nie mam mowy o "piecach z dynamicznym rozladowaniem" ani wogole o piecach, tylko o akumulacyjnym grzaniu pradem. Slowo "akumulacyjny" nie odnosi sie do pieca, tylko do sposobu (czasu) pozyskania i oddania ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) mam ~ 130W/m2 temp po 1h rośnie ~ 0,7*C i po wyłaczeniu przez kolejna 1h dobija kolejne prawie 0,5-0,7 *C a po kolejnej godzinie zaczyna stopniowo pomalutku spadac i teraz to mierze. Czyli wzrost temp po 2h powinien miescic sie w moich szacunkach (1-1,5K). BTW: 12kW na powierzchni 121m2 daje w przyblizeniu 100W/m2 Edytowane 30 Listopada 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) ...... Zakladam. ze kabelki masz tuz pod okladzina podlogi. ....) Kable mam głęboko od poziomu zero jakies - 10 cm tzn 4cm nad izolacja i na to kolejne 8 cm wylewki tak ze dosc głęboko. A pomiar robie aby zobaczyc jak sie rozchodzi to ciepło czy wiecej w gore czy w dół. W betonie ciepło rozchodzi sie inaczej niz w powietrzu szacunki masz dobre ~ 1,5*C na plus po grzaniu przez godzinke ale z odczytem po dwóch godzinach Edytowane 30 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Kable mam głęboko od poziomu zero jakies - 10 cm tzn 4cm nad izolacja i na to kolejne 8 cm wylewki tak ze dosc głęboko. A pomiar robie aby zobaczyc jak sie rozchodzi to ciepło czy wiecej w gore czy w dół. Swiadomie tak gleboko? W betonie ciepło rozchodzi sie inaczej niz w powietrzu No co Ty? Myslalem, ze ono zawsze sie "unosi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Swiadomie tak gleboko? No co Ty? Myslalem, ze ono zawsze sie "unosi". odnosnie głębokości to świadomie choć mogło byc wyżej szybciej byłoby odczuwalne ale mogłoby brakować czasu II tar w południowych godzinach a tak starcza do rana - przy obecnych temp bo pewnie przy -20C uruchomie równiez podłoge o 21:00 edit: kable położone na powierzchni ~ 100m2 a dokładnie 98m2 EDIT ______ : pomiar co 6 min narazie do 20:17 !!! widać kiedy szedłem palić !!! ~ 20:08 co ciekawe temp wylewki "0cm" i -12cm zrównały się o 19:10 czyli 4 godziny po wyłączeniu ogrzewania EDIT: co by niebyć gołosłownym fotki Edytowane 30 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Myśle ze sie nie mylisz jesli chodzi o pozniejszą sprzedaz... nie chcesz wiedziec co u nas znajomi mowili... prad to złooo pojdziesz z torbami itd ale tak zle to nie bedzie Ja sie stąd nigdzie nie wybieram wiec mi pasują kabelki zresztą teraz to musza pasowac haha o to to ja tez słyszę non stop, i jeszcze typu "prądem chcesz grzać - przecież to drogo " ,ale jaka chałupę mam zamiar wybudować nikt już nie pyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 30.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 No co Ty? Myslalem, ze ono zawsze sie "unosi". unosi to się smrodek piwniczny w Twoim salonie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 mic zrób ozc nie na 20[głupota]tylko na 23masz 150 m2 domz prądu będziesz zadowolony ale czy za 20-30 lat?fakt że na starosc w wc zdrowo mieć 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 unosi to się smrodek piwniczny w Twoim salonie:-) Dobrze, ze glupota sie nie jest lzejsza od powietrza. Tylko dzieki temu mozesz stapac po ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) masz 150 m2 dom z prądu będziesz zadowolony ale czy za 20-30 lat? Sądzę,że za tyle lat mic81 nie będzie mieszkał w tym domu z kablami,daję mu na przeprowadzkę lub kucie wylewki max.10 lat Swoją drogą między Słubicami a Kostrzynem widziałem szyb gazowy z wiecznym płomieniem...ale do kabli nie będzie można go podłączyć,nawet na lewo Edytowane 30 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 21:50 temp podłogi nieznacznie spada ale i nad jak i pod wylewką Arturo dalej twierdzisz ze jestem idiotą ładujac do wylewki prócz kabli rurki za całe 800 PLN czy zmienisz zdanie i zaczniesz mysleć po mojemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Arturo dalej twierdzisz ze jestem idiotą ładujac do wylewki prócz kabli rurki za całe 800 PLN czy zmienisz zdanie i zaczniesz mysleć po mojemu ? Oczywiście nie zmienię zdania aczkolwiek nie twierdzę,że jesteś idiotą ale uważam rurki i kable w jednej wylewce za idiotyczne i pozbawione sensu działanie. Bo zamiast podłączyć do już istniejących rurek Kospela czy Elterma za 2,5tys.zł wolałeś dokupić kable za ok.4-8tys.zł i to jest dla mnie bezsens. Rachunek za ogrzewanie byłby taki sam także dalej nie widzę sensu takiego zestawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiście nie zmienię zdania aczkolwiek nie twierdzę,że jesteś idiotą ale uważam rurki i kable w jednej wylewce za idiotyczne i pozbawione sensu działanie. Bo zamiast podłączyć do już istniejących rurek Kospela czy Elterma za 2,5tys.zł wolałeś dokupić kable za ok.4-8tys.zł i to jest dla mnie bezsens. Rachunek za ogrzewanie byłby taki sam także dalej nie widzę sensu takiego zestawienia. Myslisz nadal ze za 2,5 kPLN zalatwiłbym sprawe ? policz bardziej rzetelnie rozdzielacz pompki i inne duperele ja mysle ze ponizej 5 bym sie nie zmieścił ..... za kable z termostatami dalem 4,2 kPLN grzeja natychmiast na każdy m2 powierzchni acha kable mialem kupione duzo wczesniej niz zdecydowalem sie na zalanie rurek Edytowane 30 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Sądzę,że za tyle lat mic81 nie będzie mieszkał w tym domu z kablami,daję mu na przeprowadzkę lub kucie wylewki max.10 lat Swoją drogą między Słubicami a Kostrzynem widziałem szyb gazowy z wiecznym płomieniem...ale do kabli nie będzie można go podłączyć,nawet na lewo Rzadko się z Tobą zgadzam ale tu masz trochę racji. Tak za 20 - 30 lat raczej w tym domu mieszkał nie będę - gdyż będzie dla mnie za duży. Wybuduję drugi o powierzchni pewnie z 70 - 80 metrów na kolejny etap życia. Gdyby nie to że mam 3 małych dzieci a metr mieszkania w stanie deweloperskim w Słubicach to na dzień dzisiejszy 3600 zł to z pewnością nie sprzedał bym swojego na tip top zrobionego mieszkania. Niestety 60 m2 na rodzinę 2+3 to mało komfortowo, a większego mieszkania nie kupię bo to taki sam koszt jak budowa domu. Malux20 23 to też przesada - własnie sprawdziłem na sterowniku i tam się wyświetla 20,5 dla mnie to jest komfortowo więcej nie potrzebuje ale wiem że żona lubi tak w okolicach 21,5 więc OZC dla świętego spokoju zrobię na 22 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts