Gość Arturo72 30.11.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Myslisz nadal ze za 2,5 kPLN zalatwiłbym sprawe ? policz bardziej rzetelnie rozdzielacz pompki i inne duperele ja mysle ze ponizej 5 bym sie nie zmieścił Nawet jakby z tym rzeczami wyszłoby ok.500zł więcej niż dodatkowe kable to dalej nie widzę sensu pakowania kabli w wylewkę. Efekt na liczniku zużycia byłby identyczny także po co dodatkowe kable ? acha kable mialem kupione duzo wczesniej niz zdecydowalem sie na zalanie rurek To wyjaśnia wszystko,po prostu dałeś się nabrać i naciągnąć na kable przed rozumnym pojęciem systemu grzewczego na teraz i w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Nawet jakby z tym rzeczami wyszłoby ok.500zł więcej niż dodatkowe kable to dalej nie widzę sensu pakowania kabli w wylewkę. Efekt na liczniku zużycia byłby identyczny także po co dodatkowe kable ? To wyjaśnia wszystko,po prostu dałeś się nabrać i naciągnąć na kable przed rozumnym pojęciem systemu grzewczego na teraz i w przyszłości nie nie nie z kabli jestem zadowolony rurki mam w razie gdybym iedys zmienil zdanie bo podlog nie mam zamiaru pruc EDIT: ale z wykresu widze ze moglem wiecej izolacji wladowac pod wylewke ..... no coz przezyje Edytowane 30 Listopada 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Rzadko się z Tobą zgadzam ale tu masz trochę racji. Tak za 20 - 30 lat raczej w tym domu mieszkał nie będę - gdyż będzie dla mnie za duży. Wybuduję drugi o powierzchni pewnie z 70 - 80 metrów na kolejny etap życia. Wspomnisz moje słowa,że już za max.10 lat nie będziesz mieszkał w domu z kablami A czemu ? Przekonasz się za chwilę Gdyby nie to że mam 3 małych dzieci a metr mieszkania w stanie deweloperskim w Słubicach to na dzień dzisiejszy 3600 zł to z pewnością nie sprzedał bym swojego na tip top zrobionego mieszkania. Macie tam tanie działki budowlane także ja by się nawet nie zastanawiał U mnie m2 mieszkania od dewelopera to 5400zł ale działki w mieście to 250zł/m2 a ok.10km poza ok.170zł/m2. Mam rodzinę w Moryniu czyli nie daleko i kuzyn kupił działkę za 20zł/m2... Edytowane 30 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 nie nie nie z kabli jestem zadowolony rurki mam w razie gdybym iedys zmienil zdanie bo podlog nie mam zamiaru pruc Podobnie byłbyś zadowolony z rurek+Kospela,rachunki miałbyś identyczne także po co było zakładać coś dodatkowego co niedługo wyrzucisz i nie będzie do niczego potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Podobnie byłbyś zadowolony z rurek+Kospela,rachunki miałbyś identyczne także po co było zakładać coś dodatkowego co niedługo wyrzucisz i nie będzie do niczego potrzebne ? niedługo pojęcie względne .... za ile10, 15 czy 20 lat ..... w razie czego mam alternatywę ...... wiec o co Ci chodzi ? Moj koszt był śmieszny (za całość 5 kPLN) a Twój ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 niedługo pojęcie względne .... za ile10, 15 czy 20 lat ..... w razie czego mam alternatywę ...... wiec o co Ci chodzi ? Moj koszt był śmieszny (za całość 5 kPLN) a Twój ??? Jak widzisz i czytasz nie piszę o moim,tylko o Kospelu lub Eltermie za ok.2,5tys.zł w zamian za dodatkowe kable 4-5tys.zł. Gdzie sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.11.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Macie tam tanie działki budowlane także ja by się nawet nie zastanawiał U mnie m2 mieszkania od dewelopera to 5400zł ale działki w mieście to 250zł/m2 a ok.10km poza ok.170zł/m2. Mam rodzinę w Moryniu czyli nie daleko i kuzyn kupił działkę za 20zł/m2... Tanie to one były kiedyś, za swoją ziemie w 2010 płaciłem około 54 złm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tanie to one były kiedyś, za swoją ziemie w 2010 płaciłem około 54 złm2 Teraz niby tanieją bo Niemce co miały wykupić to już wykupiły Gdzieś tam u Was niedaleko jest wioska(za Moryniem),gdzie ojczystego języka się nie usłyszy,większość domów i działek kupili Niemcy i to oni są w większości w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Ostatnia wklejka temp dzis 23:00 reszta jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.12.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Widać ile czasu ciepło pokonuje 4cm w "dół", a ile 8cm pod "górkę" przypomnę cała wylewka 12cm kable zatopione na -8cm, a rurki na -10cm liczac od poziomu ZERO. __________________EDIT2: ______________temperatura zewnętrzna +2,5*C Jak skończę zabawe z tym pomiarem to wsadze czujnik w rure centralnego odkurzacza która biegnie poniżej izolacji - zaraz na chudziaku i zbadam temp jak gdyby pod chałupą Zobaczymy ile warta jest 10cm warstwa styropianu pod wylewką ile *C z tego przenika podczas grzania Chcecie poznać wyniki czy zostawić to dla siebie podam podam może ktoś z nich skorzysta w przyszłości. Swoją drogą to juz jestem ciekawy ile przenika, a ile bym zyskał dając 40cm warstwę styro-hartu . . . . . czas pokaże cierpliwości. _____EDIT____ 9:57 pomiar Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.12.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 te 800 zł to tyle co nic-nie ma co o tym gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.12.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Widać ile czasu ciepło pokonuje 4cm w "dół", a ile 8cm pod "górkę" przypomnę cała wylewka 12cm kable zatopione na -8cm, a rurki na -10cm liczac od poziomu ZERO. Czy tak glebokie zatopienie kabli to chyba byl blad. Powinny byc albo w okolicach polowy grubosci wylewki a chyba njlepiej w jej gornej czeci (4cm ale o powierzchni). Mial byc na styro nizsza temperatura a co za tym idzie mniejsze straty pod budynek. Akumulacyjnosc by sie nie zmienila, a bezwladnosc systemu by zmalala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.12.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 zakładasz SCOP równy 3 (13kkWh: 4290Wh), w który także nie wierzę nawet przy gruntówce - zwłaszcza za tę cenę pompy i w naszym klimacie, gdzie zima trwa 200 dni* To słabej wiary jesteś. Mam opomiarowany cały bufor który grzeje pompą, a także opomiarowany b. dokładnie licznik (chwilowe zużycie) - wszystko rysuje się ładnie na wykresach - liczyłem to już kilka razy i zawsze wychodzi przy grzaniu do ~30stC COP ok 4,5, przy grzaniu do 45stC COP ok 3,2. Pompe mam za 13,5k brutto z 8% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.12.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 To słabej wiary jesteś. Mam opomiarowany cały bufor który grzeje pompą, a także opomiarowany b. dokładnie licznik (chwilowe zużycie) - wszystko rysuje się ładnie na wykresach - liczyłem to już kilka razy i zawsze wychodzi przy grzaniu do ~30stC COP ok 4,5, przy grzaniu do 45stC COP ok 3,2. Pompe mam za 13,5k brutto z 8% vat To nie jest sprawa jej wiary tylko dyletanctwa. Temat pomp wyraznie przerasta "Wielkiego Szu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.12.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Czy tak glebokie zatopienie kabli to chyba byl blad. Powinny byc albo w okolicach polowy grubosci wylewki a chyba njlepiej w jej gornej czeci (4cm ale o powierzchni). Mial byc na styro nizsza temperatura a co za tym idzie mniejsze straty pod budynek. Akumulacyjnosc by sie nie zmienila, a bezwladnosc systemu by zmalala. Byc może zobaczymy jak zmierze temp na chudziaku ... może mnie troszke poniosło ... zobaczymy Zawsze moge zmniejszyc moc kabli laczac je szeregowo po dwa obwody (oczywiscie tej samej lub zblizonej mocy) i wtedy grzeje je dluzej ale z mniejsza moca ma 1m2 wtedy rozgrzewam bufor wolniej i bardziej rownomiernie zmniejszajac delta T od spodu Mysle ze wiekszym problemem sa sciany z jakich zbudowalem dom gooowniany porotherm zachwalany przez budowlancow wg mnie najwiekszy syf jaki istnieje dziurawe łajno ... tylko pod wzgledem szybkosci budowania nic poza tym .... nigdy wiecej porothermu odradzam. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 01.12.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 I mamy już grudzień.....Od początku sezonu tj 16.09 do dziś stuknęło na podliczniku do co 2100kwh...do poprawienia progi pod drzwiami 2szt strasznie wychładza posadzke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.12.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 I mamy już grudzień.....Od początku sezonu tj 16.09 do dziś stuknęło na podliczniku do co 2100kwh... do poprawienia progi pod drzwiami 2szt strasznie wychładza posadzke... Sporo .... mi od 18-09-2013 do dzis poszlo 1300 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 01.12.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czy to normalne, że temp. powrotu, którą pokazuje Kospel wynosi 28 st., a temp. powierzchni podłogi (gres) to 24-23 st.? Wydaje mi się, że ta różnica powinna być mniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.12.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czy to normalne, że temp. powrotu, którą pokazuje Kospel wynosi 28 st., a temp. powierzchni podłogi (gres) to 24-23 st.? Wydaje mi się, że ta różnica powinna być mniejsza... Normalne jak najbardziej. Rozumiem, ze temperatura powrotu to raczej w koncowej fazie cyklu grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Mysle ze wiekszym problemem sa sciany z jakich zbudowalem dom gooowniany porotherm zachwalany przez budowlancow wg mnie najwiekszy syf jaki istnieje dziurawe łajno ... tylko pod wzgledem szybkosci budowania nic poza tym .... nigdy wiecej porothermu odradzam. Mozesz sobie z miom ojcem reke podac (cale zycie w branzy). Opinia sie zgadza i co do "znaku" i co do wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts