Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie watpie ze wiesz cos o tym...

Trzeba die bylo TB sluchac a nie przytaczac innym.

Nie watpie tez ze jak grzejesz dom wszystkimi konsumentami kWh to i zelazkiem w lozko... Kazdy ma swoj patent...

Osobiscie sie z taka temp w domu nie spotkalem...

ja osobiście tez - ale u pyxisa w salonie stał razu pewnego termometr... i się wydało...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

całkowity koszt CO + CWU: 486pln

oddaję głos do studia w Warszawie

U mnie:

2013-11 (30 dni, srednia temp: 6.00°C):

SUMA: 728.11 kWh (tania: 594.08 kWh, droga: 134.03 kWh)

KOSZT: 270.28 PLN (tania: 188.92 PLN, droga: 81.36 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 24.27 kWh (tania: 19.80 kWh, droga: 4.47 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 9.01 PLN (tania: 6.30 PLN, droga: 2.71 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 81.59% / droga: 18.41%

No chyba jednak nie "jedziemy na tym samym wózku" bo ja grzeję ze 2 x większy dom i zużywam jakies 55% tego co Ty... Lichy ten Twój wynik, naprawdę. Gdyby wziąć pod uwagę powierzchnię to grzeję 4 x taniej. A skoro Ty w listopadzie zużywasz za prawie pięć stów to cały sezon zamkniesz w granicy 3200 pln. Przy mojej powierzchni wyszłoby 6k i w sumie wszystko się zgadza bo mniej więcej 6-7k wyszedł mnie pierwszy sezon kiedy grzałem jeszcze kospelem :) Później dwa sezony PC które wychodzą po 1800-2000 pln (listopad - maj), więc z rachunków mam COP 3,4 :)

ZUŻYCIE

CO - 297,65 kWh

CWU-8,1m3 - 119,55 kWh

RAZEM CO+CWU - 417,20 kWh (88%tania)

DOM - 237,7 kWh (36%tania)

RAZEM CO+CWU+DOM - 652,90 kWh (69%tania)

KOSZT

CO - 126,41ZŁ

CWU - 43,64ZŁ

RAZEM CO+CWU - 170,05 ZŁ

RAZEM CO+CWU+DOM - 308,07 ZŁ

Oszczędność w porównaniu do G11- 113zł

W ENERDZE lub DUONIE w G12 byłoby ok. 270 zł , a w DUONIE w G12w ok.260 zł.

Roczne oszczędności byłyby odpowiednio 400 i 500zł

Czy ktoś ma te firmy? Nie wiem czy zmieniać i na kogo.

U mnie takie podliczniki do gniazdek szlak trafił niby były do 2500W, ale 2000W bojler oba wykończył, teraz mam w rozdzielni taki sam jak do CO i jest OK.

No oby dał radę bo pożyczyłem od rodziców:) pompa ma niby grzałkę 1200W no i rzadko się ona włącza więc na pewno będzie miał nieco lżej.

O to fajnie będziemy mogli porównywać wyniki bo mam tą samą tylko bez jednostki zewnetrznej. Aktualnie u mnie ciągnie powitrze z łazienki a wyrzuca do pralni :) moja sie mrozu nie boi ;)

no zobaczy się. Na razie zaczynam żałować, że posłuchałem żony i zamontowałem jednostkę zewnętrzną na ścianie, zamiast na jakimś osobnym podeście oddzielnie od budynku (żona bała się że dzieciaki będą patyczki i śmieci wkładały do środka). Niestety wibracje mocno przenoszą się na ścianą szkieletową. Na dworze jest ciszej niż w pokoju na ścianie którego wisi pompa,.