Pyxis 02.12.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Nie po to mam okna 3 szyby aby je rozszczelniac. Tz 3 szyby sa po to, zeby bylo szczelniejsze okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Na pewno w obecnej sytuacji zasysanie dziurami jest na potege:) Na wywiewie to chcialo reke wciagnac tak z domu cieple wygania:) Co tylko potwierdza, ze w takich warunkach wystarczy wentyl w nawiewie. No to jednak wentylacja jest jakas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Tz 3 szyby sa po to, zeby bylo szczelniejsze okno? Dobrze wiesz o czym mowie ..... chyba ze chcesz to ciagnac ...... po co sie kupuje lepsze okna ... aby bylo cieplej mniejsze straty przez szybe a co za tym idzie szczelniejsze. Niełap mnie z słówka .... bo wydajesz sie inteligentnym gosciem ... Od dluzszego czasu przeszlo rok obserwuje zachowanie sie WM i reku i bardzo mi sie to podoba. Zamiast wywalać calosc ciepla przez WG z domu a w jej miejsce ciagnac tyle co aktualnie jest na zewnatrz sporo mozna zaoszczedzic.... szkoda ze zaniedbalem to przy budowie. http://www.rekuperatory.pl/rekuperator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dobrze wiesz o czym mowie ..... chyba ze chcesz to ciagnac ...... po co sie kupuje lepsze okna ... aby bylo cieplej mniejsze straty przez szybe a co za tym idzie szczelniejsze. Mniejsze straty przez szybe nie sa dzieki jej "szczelnosci". Wydajesz sie inteligentnym gosciem i powinienes to zalapac. Po prostu pokazuje blad w rozumowaniu. 20% od 5-6 tysiecy to moze byc sporo, ale od tysiaka czy dwoch to IMHO gowniana oszczednosc. Tym bardziej, jak masz to robic juz nie w fazie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.12.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Mniejsze straty przez szybe nie sa dzieki jej "szczelnosci". Wydajesz sie inteligentnym gosciem i powinienes to zalapac. Po prostu pokazuje blad w rozumowaniu. 20% od 5-6 tysiecy to moze byc sporo, ale od tysiaka czy dwoch to IMHO gowniana oszczednosc. Tym bardziej, jak masz to robic juz nie w fazie budowy. obaj wiemy o co chodzi skonczmy, jesli piszemy o tysiacach to liczby sie prawie zgadzaja u mnie to bedzie ~ 8000 ale jednostka nie sa zł tylko kWh i 20% to juz 1600kWh a przekładajac to na kwote to dokladnie 480zł jak dla mie spora oszczednosc na sezon przy niskim koszcie inwestycyjnym. Sam widzisz ze zuzywam ~ 8000kWh na CO co przekłada sie na kwote ~ 2,4kPLN jaki mialbym okres zwrotu za PC a jaki bede mial na WM 4-5 lat. pomijajac na garazowym wykresie widac ze cieplo z auta sie utrzymuje na zew juz -4*C Myslalem ze po przestawieniu czasow 34kWh starcza ale niestety ~ 16-tej musialem dolozyc 30min = 6kWh Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 jaki mialbym okres zwrotu za PC a jaki bede mial na WM 4-5 lat. Jak bys ja zrobil "tymi rencami" tak jak chcesz zrobic reku, to pewnie bardzo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 02.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Jak bys ja zrobil "tymi rencami" tak jak chcesz zrobic reku, to pewnie bardzo podobny. Tu przychylam sie do zdania Hipki/ka jak jednostka stanieje to moze sie skusze (rurki przeciez tez mam) najpierw WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.12.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 po 1000 kwh na grzanie w listopadzie i zadowolenie posiadacza domu -no nieżle to w styczniu 3000-4000 kwh i też duma? dlaczego duma? tyle jest i kropka:-) a czym tu sie zamartwiać? ma byc 22stC i jest 22stC:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Moze u mnie do niedawna tak chodzila tylko ze ona mocno nie wychladza powietrza. Zapomnielismy o wentylacji w lazience i zrobilismy tak zeby pompa zaciagala z niej powietrze i efekt jest super czyli odzyskujesz tez kWh z produktow przemiany materii:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 02.12.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Daj spokoj. Tutaj juz chyba nikt ani jej, ani jej pierdzielenia od rzeczy powaznie nie traktuje. Nawet jej przydupasy sie zmyli. czesc pyxis:-) mowisz o pumpareiro? rzeczywiscie go nie ma a jak twoje zuzycie? podasz, czy u ciebie jeszcze listopad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 a jak twoje zuzycie? podasz, czy u ciebie jeszcze listopad? ZAWSZE podaje. To cos jak Twoj fakturowy exhibicjonizm. Nieuleczalne. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6246083&viewfull=1#post6246083 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Niełap mnie z słówka .... bo wydajesz sie inteligentnym gosciem ... Od dluzszego czasu przeszlo rok [/url] On akurat nie jest inteligentnym człowiekiem. Pieniacz:) Skopał dom a rodzina to budowlańcy:) Pytanie:) Jak innym potrafią skopać ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 620 kWh od poczatku sezonu Marcin jak u CIebie? jak inni ?? CO CWU IX 84 kWh 4,77 kWh/dobe X 181 kWh 4,41 kWh/dobe XI 540 kWh + 0,18mp drzewa 5,31 kWh/dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.12.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 CO CWU IX 84 kWh 4,77 kWh/dobe X 181 kWh 4,41 kWh/dobe XI 540 kWh + 0,18mp drzewa 5,31 kWh/dobe Rozwiń Marcin te wyniki:) Zużycie miesięczne rośnie ale dzienne spada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.12.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Pewnie chodziło Ci o CWU i CO. Zapomniałeś dodać / czyli "łamane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 On akurat nie jest inteligentnym człowiekiem. Pieniacz:) Skopalem Ci juz gdzies dupsko na forum, ze tak jojczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.12.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Skopalem Ci juz gdzies dupsko na forum, ze tak jojczysz? Zastanawiam się jak można skopać tak swoją chałupę Masz taką jak moja czy jaśka71. Tylko,że my się budowaliśmy 10-lat temu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Zastanawiam się jak można skopać tak swoją chałupę Masz taką jak moja czy jaśka71. Tylko,że my się budowaliśmy 10-lat temu:) Sorki, ale nie kojarze takiego "forumowego planktonu" jak Ty. PS. Juz chyba Cie kojarze: Chwalipieta-burak w 600-metrowym domu, co sie smieje w glos z ludzi budjacych male domki na kredyt, ze jakie to jelopy skonczone. Dobrze skojarzylem? Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.12.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Zdaje się, że miał pożyczyć aparat od córki i wstawić zdjęcie swoich wypasionych schodów w cenie pompy ciepła. Byle nie tej powietrznej z JULI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 03.12.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Za listopad 2013:CO+CWU 442kWh co daje ok 240 zł/msc.całkowite zużycie prądu 810 kWh za kwotę ok. 420 zł (TD 342kWh, TN 468kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts