jasiek71 03.12.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Ale tak jest ze wszystkim. Mozna sie zaangazowac i miec taniej, mozna zlecic i wtedy bedzie drozej (pomijam juz fakt przyswojenia sobie jakiejs wiedzy i robienie u siebie za "inspektora nadzoru" - nader pozyteczne w wiekszosci przypadkow). trzeba mieć co nieco zmysłu technicznego aby porywać się na takie dłubanki... wbrew pozorom tak sie jakoś dziwnie składa że tylko te 5% inwestorów jest na tyle "manualna" aby próbowała chociaż część takiej instalacji zrobić samemu ... "wykucie na blachę" jakiejś wiedzy niewiele pomoże bo trzeba jeszcze rozumieć co się robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) a teraz "wysyp" całą tą wyliczankę przeciętnemu Kowalskiemu pod nogi i powiedz niech sobie sam to poskłada... przecież to takie proste... No faktyczne wyzwanie dla instalatora z 20 letnim stażem. Dla mnie nie było to trudne choć nigdy wczesniej tego nie robiłem. Ludzie nie takie rzeczy potrafią wykonać. Forum jest dla tych co się chcą czegoś dowiedzieć.Chciałem tylko pokazać jaki procent kosztów motażu PC i wodnej podłogówki to materiał a ile robocizna i marketing. Każdy ma prawo wiedzieć jakie są faktyczne koszty i czy sam da radę to wykonać czy będzie musiał to zlecić firmie za co najmniej drugie tyle. Jest dużo ludzi którzy kombinują z buforami, kotłami na drewno czy węgiel bo mają przekonanie że PC to kosmiczna technologia. I tu na forum zwłaszcza wsród instalatorów tak to jest obrazowane. Skręcanie czy zgrzewanie rurek to nie jest jakaś trudna rzecz. Bardzo często instalacje wykonane własnoręcznie są lepiej zrobine niż przez firmy.Pochwal się ile zużywasz kWh na CWU, jakim sposobem to osiągasz i jak taki przeciętny Kowalski ma to zrealizować u siebie. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 03.12.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 dla mnie to też jest proste... niestety za bardzo "mierzymy swoją miarą" ... I takich jest więcej niż wam się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 "wykucie na blachę" jakiejś wiedzy niewiele pomoże bo trzeba jeszcze rozumieć co się robi ... Dokladnie tak - sama wiedza nie wystarczy. Tak naprawde to wychodzi kto sie czym bawil za mlodu. Ja od malego elektronika, lutownica, "maly inzynier", lutowanie silnikow parowych, klejenie latajacych modeli - non stop rzeczy techniczne i manualne. Jak ktos nie zna jakichs elementarnych podstaw to nic sam nie zrobi bo sie bedzie bal ze dotknie i spieprzy Nawet czesto nie ma i nie wie jakich narzedzi do czego uzyc. No ale dobrze - gdyby kazdy sam wszystko potrafil zrobic to bylibysmy wszyscy biedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 "wykucie na blachę" jakiejś wiedzy niewiele pomoże bo trzeba jeszcze rozumieć co się robi ... "Wykucie na blache" nie jest zdobywaniem wiedzy. Jest tylko "wykuciem na blache". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 klejenie latajacych modeli - non stop rzeczy techniczne i manualne. Nieraz czlowiek przypadkowo odkrywa, ze jednak nie taki diabel straszny. U mnie tak bylo z modelem helika. Kupilem "gotowca" i za bardzo nie interesowalo mnie jak to dziala. Po paru kretach jestem obeznany w naprawie i regulacji tej zabawki http://www.szkut.com/fotki/cx450/Kret1.jpg http://www.szkut.com/fotki/cx450/Kret2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Nieraz czlowiek przypadkowo odkrywa, ze jednak nie taki diabel straszny. U mnie tak bylo z modelem helika. Kupilem "gotowca" i za bardzo nie interesowalo mnie jak to dziala. Po paru kretach jestem obeznany w naprawie i regulacji tej zabawki http://www.szkut.com/fotki/cx450/Kret1.jpg http://www.szkut.com/fotki/cx450/Kret2.jpg He he - za mlodu to ja raczej mialem na mysli modele szybowcow ze sklejki + klejonego papieru, potem sie go moczylo i nad kuchenka gazowa ladnie sie naciagal Ale RC mnie teraz tez kreca - jak skoncze remont to chce sie zajac FPV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Hehe maniak rc? Kiedys kupilem model szybowca elektryka naladowalem pakiety i na pole bez zadnych tam kirsow pilotazu na PC poleciał fajnie po czym spadl niczym tupolew... tyle bylo moich podniebnych wojaży widze Twoj helik fajny sprzecik mislem potem autka spalinowe on road i off road zabawa super ale po kieszeni tez dawalo Za maniaka to raczej sie nie mam. Bardziej jakas taka projekcja mlodzienczych marzen chyba. Mam tez model motoszybowca, jak chce mniej stresow przy oblotach. Motoszybowiec to jak jazda na rowrze z bocznymi kolkami. Helik to juz taki rowerek cyrkowy z jednym kolkiem. Swego czasu sporo czasu musialem spedzic przy kompie na symulatorze, zeby wogole sie podniesc w powietrze. Bez tego kazdy lot by sie szyko konczyl tym co widzisz na fotkach. Wniosek taki, ze nie ma sie co bac technicznych aspektow zycia, ale bez zrozumienia zasady dzialania takiej maszynki do jakies napraw faktycznie nie ma co podchodzic. Nie da sie tego zrobic byle jak, bo aerodynamika to zweryfikuej w pierwszej sekindzie lotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 He he - za mlodu to ja raczej mialem na mysli modele szybowcow ze sklejki + klejonego papieru, potem sie go moczylo i nad kuchenka gazowa ladnie sie naciagal Ale RC mnie teraz tez kreca - jak skoncze remont to chce sie zajac FPV Bylem juz bliskie zabawy z FPV, ale to juz wieksze inwestycje. W miedzyczasie wpadl dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.12.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Bylem juz bliskie zabawy z FPV, ale to juz wieksze inwestycje. W miedzyczasie wpadl dom. No ja mam w planach jakiegos stabilnego quadcoptera, zasiasc przed plazma i wkur*** nielubianego sasiada Do normalnego RC sie nie nadaje chyba - do tego trzeba miec sokoli wzrok Ja mam coprawda tylko -1 i w soczewkach widze dobrze ale jakos jak czasem stoje i patrze jak ktos jakimis szybkimi samolotami lata to nie ogarniam tego - dla mnie to jakis maly punkcik, nawet nie widac w ktora strone dziub zwrocony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.12.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Pytanie kiedy zwrociloby sie to ocieplenie. Jezeli on placi 1200-1300 pln / sezon przy powierzchni 230m2 to o czym my tu w ogole rozmawiamy i czego sie czepiamy ? -) Czytaj uwaznie - nie 230 mkw powierzchni uzytkowej tylko podlog. A grzanie podlog do 21 stc moze byc rzeczywiscie niedrogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Czytaj uwaznie - nie 230 mkw powierzchni uzytkowej tylko podlog. A grzanie podlog do 21 stc moze byc rzeczywiscie niedrogie A gdzie jest napisane, ze podlogi sa grzane do 21*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.12.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A gdzie jest napisane, ze podlogi sa grzane do 21*C? tutaj - prawy dolny róg; taką temperaturę powietrza zapewnia podłoga o temperaturze 21stC [ATTACH=CONFIG]228351[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 tutaj - prawy dolny róg; taką temperaturę powietrza zapewnia podłoga o temperaturze 21stC [ATTACH=CONFIG]228351[/ATTACH] Stajesz sie przerazliwie nudna w ciaglym wracaniem do tego swojego fotomontazu. Wypalilas sie jak widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 04.12.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Myślicie, że klejenie styropianu na placki /mam tak zrobione/ a nie po obwodzie ma duży wpływ na termikę budynku?U mnie na samo C.O. np listopad to ~ 1000 kwh/pierwszy sezon , temp 21 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Myślicie, że klejenie styropianu na placki /mam tak zrobione/ a nie po obwodzie ma duży wpływ na termikę budynku?U mnie na samo C.O. np listopad to ~ 1000 kwh/pierwszy sezon , temp 21 stopni I sezon jest nie miarodajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Drogbaw drugim sezonie pewnie z 800 kwh byłoby.raczej wszystko masz w normie podpytaj się pytona on ma podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 04.12.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Drogba w drugim sezonie pewnie z 800 kwh byłoby. raczej wszystko masz w normie podpytaj się pytona on ma podobnie dokladnie tak-pierwszy sezon to 20%wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.12.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114689-Jak-usunac-konto-z-Muratora&p=6251908&viewfull=1#post6251908Czyżby to z rozpaczy i żalu po odczycie zużycia energii z kabli z ostatnich dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114689-Jak-usunac-konto-z-Muratora&p=6251908&viewfull=1#post6251908 Czyżby to z rozpaczy i żalu po odczycie zużycia energii z kabli z ostatnich dni ? Zacznie jeszcze raz. Teraz "urealni" zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts