Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorki ale w końcu ile poszło na co w listopadzie?

Ponad 400kwh?

A że ja nie kablarz,nie mam nic do ukrycia z FV włącznie i nie strzelam focha jak znany tutaj "specjalist" także proszę:

W tym ok.120-130kWh za cwu.

Palenie kominkiem odbywało się w 3 sobotnie wieczory,po 1szt brzozy i 2 szt buku.

[ATTACH=CONFIG]228630[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]228631[/ATTACH]

Zużycie byłoby mniejsze ale bawiłem się z krzywą grzewczą już na żywym organizmie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli za listopad ci poszło 447 na CO+CWU to strasznie duzo....

Czemu dużo? Mi poszło 728kWh :) W kominku nie palone ani razu (nie mam czym palic :D

Fakt, że ~27-go podkręciłem ogrzewanie do powyżej 23stC i przez 3 dni pompa zużyła z 40-50kWh więcej niżbym nie podkręcał :) Teraz będę spowrotem obniżał bo za ciepło.. ;)

Edytowane przez Daga&Adam

Gość Arturo72
jeśli za listopad ci poszło 447 na CO+CWU to strasznie duzo....

A to już nic nie poradzę ;)

Zużycie bez sciemy,tak jak pisałem,jeśli będzie i 2000kWh też pokażę a nie będę lawirował i obrażał się na wszystkich :)

Ile w końcu na co ?

Jaki cop według Ciebie wyszedł za listopad?

Sorki doczytałem..

To według mnie wyszedł cop prawie 5 he he

A to już nic nie poradzę ;)

Zużycie bez sciemy,tak jak pisałem,jeśli będzie i 2000kWh też pokażę a nie będę lawirował i obrażał się na wszystkich :)

Edytowane przez pyton79

Gość Arturo72
Wydaje mi się że na co poszło 460 kwh,bo jak to rozumiec inaczej?......

Jest to całkowite zużycie na c.o+cwu,podlicznik pokazuje całość zuzytej energii przez pompę.

COP nie za bardzo interesuje ale sądzę,że ok.3,może i 2 albo i 1 ;)

Edytowane przez Arturo72

to jest tylko prosta kalkulacja czy jest sens pchać się w jakieś rozwiązanie czy nie ...:p

Jaka kalkulacja? Nie rob jasko z siebie technicznego idioty. Dwa rozne domy, rozne docieplenia , powierzchnie. No koowa wszystko inne wlacznie z domownikami, a Ty cos tam sobie dzielisz i "kalkulujesz". Rownie dobrze mozecie podac dlugosci fiutow i na tej podstawie zrobisz rownie wartosciowa "kalkulacje".

Gość Arturo72

Myślę że ja styknie 3500kwh to będziesz zadowolony...

Ja też tak myślę i liczę na to bo 9000kWh(4500+4500) przy średnim COP2,5 powinno dać 3600kWh za c.o i cwu za cały rok kalendarzowy ale sądzę,że będzie mniej bo w lato COP będzie wyższy :)

Edytowane przez Arturo72

Jaka kalkulacja? Nie rob jasko z siebie technicznego idioty. Dwa rozne domy, rozne docieplenia , powierzchnie. No koowa wszystko inne wlacznie z domownikami, a Ty cos tam sobie dzielisz i "kalkulujesz". Rownie dobrze mozecie podac dlugosci fiutow i na tej podstawie zrobisz rownie wartosciowa "kalkulacje".

wszyscy i tak jadą na jednym wozie ...;)

wydaje mi się że to dużo, biorąc pod uwagę malutki domek, super ciepły i oszczędny, dodatkowo z PC

To fakt ale to mozna bylo przewidziec - jego uklad domu jest wybitnie nieenergooszczedny (chlodny garaz sasiadujacy z cieplym WC etc), nie ma stref buforowych i tak dalej.. Dodatkowo pompa powietrzna = gorszy COP. Ale zle nie ma - zmiesci sie w 1500 za sezon pewnie, to swietny wynik nawet jak na taki metraz jakby nie patrzec :-) Moja mama placi na bloku za 54m2 jakies 2500 / rok za samo CO + gaz do CWU ;)