Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo, na jakiej podstawie twierdzisz, ze plyta sie u Ciebie jeszcze nie wygrzala? Masz moze jakiegos linka gdzie mozna poczytac o sposobie rozchodzenia sie ciepla w betonie? Pisza tam, ze 90% idzie w gory a 10% w dol czy cos podobnego?

Na takiej podstawie,że przy niskiej temperaturze zasilania i dłuższej pracy pompy i przy nagrzaniu pomieszczenia do wyłączenia się pompy podłoga szybciej wychładza się niż przy wysokiej temperaturze i krótszej pracy pompy.

Gość Arturo72
a to proste ...

skoro ogrzewanie musi nap... to znaczy że płyta się jeszcze grzeje ...;)

A właśnie,że nie:

Na takiej podstawie,że przy niskiej temperaturze zasilania i dłuższej pracy pompy i przy nagrzaniu pomieszczenia do wyłączenia się pompy podłoga szybciej wychładza się niż przy wysokiej temperaturze i krótszej pracy pompy.

To samo miał Konrad z kablami w kleju,tzn.sterownik mu wyłączał grzanie choć płyta się jeszcze nie nagrzała.

Z tym,że ja mogę zwiększyć temperaturę zasilania płyty a on nie.

Edytowane przez Arturo72

A właśnie,że nie:

To samo miał Konrad z kablami w kleju,tzn.sterownik mu wyłączał grzanie choć płyta się jeszcze nie nagrzała.

To by znaczyło że straty budynku sa tak duze ze PC o mocy jaką posiada nie nadąża z uzupełnianiem tych strat czyli (jest do du...y)

Co do betonu to musze sie zgodzić moje 12cm po dwóch latach i wygrzewaniu jak montowałem jeden z geberitów, mocując stelaż do połogi kołkami musze stwierdzic ze ~ 8 cm ponizej nadal byl wilgotny.

A co do sterowników i płyty to raczej problem techniczny sterowników a a nie wina kabli :)

aha i tak na szybko liczac to Twoje 300kWh na CWU to jakies 9m3 wody o temp 40*C

Edytowane przez Krzysiek_BB

Gość Arturo72
Jak niska masz ta temperature zasilania obecnie?

Mozesz ja recznie ustawic na PC czy masz jakis mieszacz poza nia?

Wychladza sie najbardziej od zewnetrznej strony, to by musialo oznaczac, ze u dolu plyty dawno jest ciepla i tylko na styku ze styro sie wychladza...

Krzywą grzewczą miałem na początku ustawioną na 30 i 36st.C i pompa pracowała dłużej i częściej,teraz mam 32 i 45st.C pompa pracuje krócej i rzadziej się włącza,żeby utrzymać odpowiednią temperaturę.

To by znaczyło że straty budynku sa tak duze ze PC o mocy jaką posiada nie nadąża z uzupełnianiem tych strat czyli (jest do du...y)

Pompa pracuje na tą chwilę jakieś 5-6h/dobę na c.o także zapas mocy jeszcze jest.

Edytowane przez Arturo72

A właśnie,że nie:

Nie to samo bo u niego winny był sterownik który poprzez wydzielanie ciepła od elektroniki powodował otwarcie styków roboczych.

Więc co u ciebie powoduje to wyłączenie grzania? kaganiec na temp płyty, czy temp powietrza?

do jakiego rozwodu? przecież v-ce prezes nadal piastuje zaszczytną funkcję ;)

Nie chwalił się, wprost przeciwnie, mówił że nie ma już z tym nic wspólnego.

Gość Arturo72

Nie chwalił się, wprost przeciwnie, mówił że nie ma już z tym nic wspólnego.

Nie będę cię wtajemniczał,żyj w nieświadomości.

do jakiego rozwodu? przecież v-ce prezes nadal piastuje zaszczytną funkcję ;)

Mylisz się i nie wiem czemu kłamiesz...

Doucz się trochę na temat spółek jak chcesz się wypowiadać.

Edytowane przez Arturo72

podejrzewam, że te 35cm betonu szybko się wygrzeje....to może potrwać nawet kilka sezonów grzewczych....:p

chyba że wyniki będą satysfakcjonujące, to okaże się że ten beton jest suchy jak pieprz :p

:stirthepot:

35m3 betonu = jakieś 56t, ciepło właściwe ok 1000J/kg*k, zakładając, że beton zaczynał się wygrzewać z 20stC (no mniej przecież nie mógł mieć po ciepłym lecie) do powiedzmy ilu.. 26stC średnio? To daje ledwo 93kWh - 10h grzania pompą ciepła :) Chyba Arturo przecenia możliwości betonu :)

Gość Arturo72
35m3 betonu = jakieś 56t, ciepło właściwe ok 1000J/kg*k, zakładając, że beton zaczynał się wygrzewać z 20stC (no mniej przecież nie mógł mieć po ciepłym lecie) do powiedzmy ilu.. 26stC średnio? To daje ledwo 93kWh - 10h grzania pompą ciepła :) Chyba Arturo przecenia możliwości betonu :)

No to mam wiadrolitrowy dom ze zużyciem na c.o i cwu w listopadzie 450kWh ;)

Tego się trzymajmy ;)

Na koniec sezonu grzewczego zobaczymy jakie będzie zużycie,planowałem 9000kWh za c.o+cwu z COP1 na rok a przy pompie z COP2,5 musi być 3600kWh za c.o+cwu na rok.

Mam 55m3 betonu w płycie i jakieś 11m3 wylewki :)

Edytowane przez Arturo72

Nie będę cię wtajemniczał,żyj w nieświadomości.

Mylisz się i nie wiem czemu kłamiesz...

Doucz się trochę na temat spółek jak chcesz się wypowiadać.

skoro zarzucasz mi kłamstwo to znaczy, że KRS kłamie ;)

jeśli ktoś chce sprawdzić zarząd spółki "Ciepły dom" to wystarczy wpisać chociażby nr regon a google prawdę powie ;) 0000431025

Gość Arturo72
skoro zarzucasz mi kłamstwo to znaczy, że KRS kłamie ;)

jeśli ktoś chce sprawdzić zarząd spółki "Ciepły dom" to wystarczy wpisać chociażby nr regon a google prawdę powie ;) 0000431025

Proponowałem Ci douczenie się na temat "bycia lub nie członkiem zarządu"

Oświadczenie członka zarządu o rezygnacji ze stanowiska musi zostać złożone uprawnionemu organowi do reprezentowania spółki (może to być którykolwiek z członków zarządu) w taki sposób, żeby ta mogła zapoznać się z jego treścią, jest czynnością jednostronną, nie wymagającą jej przyjęcia, żeby wywoływać skutki. Z chwilą dokonania zawiadomienia następuje rezygnacja ze stanowiska.

Dla celów dowodowych ważne jest aby rezygnacja ze stanowiska została dokonana na piśmie, czy to poprzez korespondencje z potwierdzeniem odbioru, czy też osobiście z jednoczesnym pisemnym potwierdzeniem przyjęcia rezygnacji.Jest to istotne z tego względu iż to na spółce ciąży obowiązek dokonania określonych zmian we wpisie w Krajowym Rejestrze Sądowym odnośnie zmian w składzie zarządu spółki, bowiem rezygnujący członek zarządu nie ma możliwości złożenia wniosku o wykreślenie go z rejestru, ponieważ po złożeniu rezygnacji nie reprezentuje już spółki.

Także nie wprowadzaj w błąd ludzi nie mając pojęcia o sytuacji a przy okazji oczerniasz moją osobę.

Także proponuję usunąć swoje posty.

Edytowane przez Arturo72

mnie się wydaje, że dom Arturo to nie jest domem 4-litrowym. nie wiem kto robił OZC, ale musi być błąd. u Piekara OZC przy podobnym ociepleniu ścian i podłogi wyszło 90 kWh/m2. nie wiem jaką różnicę daje wentylacja mechaniczna, którą ma Arturo a nie ma Piekar. dom też chyba parterowy, nie wiem w jakiej strefie klimatycznej. u mnie OZC wychodzi mniej więcej tak jak u Arturo, a mój dom ma chyba bardziej energooszczędną bryłę, tylko jedno okno i drzwi od północy, większość okien od południa i z każdej strony więcej izolacji.

Także nie wprowadzaj w błąd ludzi nie mając pojęcia o sytuacji a przy okazji oczerniasz moją osobę.

Także proponuję usunąć swoje posty.

nikogo w błąd nie wprowadzam, napisałem wyraźnie jakie są zapisy w KRS i tyle, jeżeli nie zostały dopełnione jakieś formalności ze strony Twoich wspólników to skąd ja niby mam o tym wiedzieć? widzę to co jest napisane w KRS...

z tym oczernianiem to nie przesadzaj, po pierwsze to Ty z własnej i nieprzymuszonej woli wszedłeś w spółkę z oszustem dwojga nazwisk a po drugie cytowanie zapisów KRS to chyba nie jest oczernianie? (widzę, że obaj nadajecie na tych samych falach - każdy was oczernia, biedactwa...)

Gość Arturo72
nikogo w błąd nie wprowadzam, napisałem wyraźnie jakie są zapisy w KRS i tyle, jeżeli nie zostały dopełnione jakieś formalności ze strony Twoich wspólników to skąd ja niby mam o tym wiedzieć? widzę to co jest napisane w KRS...

z tym oczernianiem to nie przesadzaj, po pierwsze to Ty z własnej i nieprzymuszonej woli wszedłeś w spółkę z oszustem dwojga nazwisk a po drugie cytowanie zapisów KRS to chyba nie jest oczernianie? (widzę, że obaj nadajecie na tych samych falach - każdy was oczernia, biedactwa...)

Po prostu mijasz się z prawdą pisząc,że jestem wiceprezesem.

KRS jak widać nie jest wyrocznią,wymaga aktualizacji gdyż w momencie rezygnacji przestałem być automatycznie członkiem zarządu a takową rezygnację złożyłem.