Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to mam wiadrolitrowy dom ze zużyciem na c.o i cwu w listopadzie 450kWh ;)

Tego się trzymajmy ;)

Na koniec sezonu grzewczego zobaczymy jakie będzie zużycie,planowałem 9000kWh za c.o+cwu z COP1 na rok a przy pompie z COP2,5 musi być 3600kWh za c.o+cwu na rok.

Artur u mnie za listopad było połowę tego co u Ciebie.

Skoro u mnie cały rok ok. 2900kWh to u Ciebie może być 5800kWh.

Powiem Ci z moich zapiskow z dwoch poprzednich lat, ze listopadowe zuzycie u mnie stanowi ok. 13% calego zuzycia. Wedlug tego powinienes zuzyc ok. 3500kWh czyli w sumie by sie zgadzalo. Tylko ze u Ciebie juz od grudnia, a szczegolnie styczen i luty beda masakryczne (mrozy, pompa powietrzna, slabiutki COP) wiec ja stawiam ze zamkniesz sie blizej 5 tys kWh :)

U mnie przy PC PW listopad 225/2900 = 8%, biorąc Artura dane z listopada wychodziłoby na rok 5600kWh.

Jak by nie liczyć i porównywać może być pomiędzy 5500-5800kWh/rok.

Chyba, że to zuzycie u Artura nie jest miarodajne i rzeczywiście wynika z faktu że I sezon i poznawanie sterownika i ustawień PC.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spoko,sądzę jednak że nie będzie tak źle ;)

Ten miesiąc był totalnie testowy z regulacją przepływów,nastaw pompy i bieganiem ze sterownikiem po pokojach.

Oczywiście stany liczników będę pokazywał czym podnoszę ciśnienie niektórym ;)

A jaka temperature miales max w domu? Bo jak nie przekroczyla tych 21-22 to lepiej nie bedzie, cudow nie ma :) Gdybys przez te testy zuzyl duzo wiecej kWh to mialbys w domu saune :)

A u mnie chyba sie przyda dzisiaj kominek. Od 10 nie ma pradu...

u mnie 7 rano brak prądu

rolety opuszczone

w domu ciemno

w kominku wczoraj nie paliłem-wiadomo żeby mikołaj wszedł do domu

a ja co wtedy robię?

olewam brykieciki i lece prawie w samych gaciach po brzózkę-dużo płomienia jasno jasno he he.

żona jeszcze zdążyła zrobić kaszkę córce[woda się gotowała z 30 minut na czopuchu.

no teoretycznie :p

bo cena prądu w taniej taryfie to 0,31zł, a w całodobowej 0,49 (ceny Tauron Gliwice)

pracujac z COP=2 w całodobowej jest już bardo blisko kabli pracujących tylko w taniej taryfie i CWU tylkow taniej taryfie :p

to mu się nigdy nie zwróci :p

To ze od razu nie przeszedł na 2 taryfy to jedno ale uwazam ze nie ma co beczeć z tego powodu na drugi sezon zmieni sobie chłopaczyna:)

To ze od razu nie przeszedł na 2 taryfy to jedno ale uwazam ze nie ma co beczeć z tego powodu na drugi sezon zmieni sobie chłopaczyna:)

Mysle, ze dalej nie dostrzegasz problemu. Pradem wsadzilby sobie grzaleczki 12kW i zmiescilby sie w 100% taniej taryfy. W PC, szczegolnie powietrznej, jak na zewnatrz przywali -30stC to jej moc drastycznie spada i po prostu nie ma mozliwosci, zeby ta dzialala tylko w taniej taryfie.

Najwazniejsze bedzie zachowanie pompy PW w styczniu i lutym. Tego przed pierwszym sezonem jej uzytkowania sie tak latwo nie zgadnie. :)

Dokladnie tak. Dwa lata temu bodaj w lutym pompa mi zuzyla:

2012-02 (29 dni, srednia temp: -4.09°C):

SUMA: 1343.30 kWh (tania: 663.86 kWh, droga: 679.44 kWh)

KOSZT: 610.89 PLN (tania: 213.76 PLN, droga: 397.13 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 46.32 kWh (tania: 22.89 kWh, droga: 23.43 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 21.06 PLN (tania: 7.37 PLN, droga: 13.69 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 49.42% / droga: 50.58%

Rok pozniej juz ledwo polowe:

2013-02 (28 dni, srednia temp: 0.44°C):

SUMA: 848.36 kWh (tania: 630.03 kWh, droga: 218.33 kWh)

KOSZT: 332.88 PLN (tania: 200.35 PLN, droga: 132.53 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 30.30 kWh (tania: 22.50 kWh, droga: 7.80 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.89 PLN (tania: 7.16 PLN, droga: 4.73 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 74.26% / droga: 25.74%

610 pln za luty 2011. Tyle ze ja caly czas mialem COP ~3 bo DZ trzymal sie caly czas powyzej 0stC. Wez teraz zmniejsz sobie ten COP do ~1,5, to wyjdzie 2600kWh. Arturo ma ~30% cieplejszy dom to mu moze wyjsc 1800kWh co w G11 da jakis 1k pln... Moze byc niezla jazda - ciekawy jestem co ta pompka pokaze w lutym :)

PS. Na srednia temperature dobowa lutego 2012 nie patrzcie - mialem wtedy przez parenascie dni uszkodzony czujnik zewnetrznej temperatury, faktyczna byla duzo nizsza - pamietam przez 2 tygodnie non stop -20 trzymalo :)

te cały czas co to znaczy?

24h czy 2-4 h nad ranem

ale oczywiście jest to słabość jakaś powietrznych

ja na taką okoliczność mam grzałkę 3kw w bojlerze

a w pompie dwie sztuki po 2 kw .

artur ma taką pompę że nie bałbym się u niego -20

innym minusikiem pomp jest to że kablarze mogą w okienki dziennym jednocześnie grzać co i cwu przy pompach już nie.

listopad

1-15 tylko grzane cwu codziennie 3,5 kwh

15-30 cwu i co szło około 9 kwh

do tego dodać trzeba 90-95 kg brykietu przez cały miesiąc

temperatura w domu około 24

ja dopiero od wczoraj mam g12w

pompa w tamtej zimie pracowała w dzień średnio 6-7 hodzin w większości z modulacją 16% [czyli zapas jest mocy jakiś]

gdybym w listopadzie nie palił w kominku to zużyłbym na co i cwu okolo 300-350 kwh przy temp w domu 22-22,5

uważam że w 2 taryfie się zmieszcze

ale prawdopodobnie w dzień dam dodatkowo 1 h w drogiej [15-16] żeby wieczorem było przyjemniej w łazienkach

Lobo zaczołeś się myć w domu?

czy ciągle jeżdzisz rowerem nad bałtyk?

Panowie od kabli nie kusi was duon ze swoimi 22 groszami w nocnej?

czy ta taryfa dzienna u nich 78 groszy jest odpychająca?

Edytowane przez malux20

u mnie 7 rano brak prądu

rolety opuszczone

w domu ciemno

w kominku wczoraj nie paliłem-wiadomo żeby mikołaj wszedł do domu

a ja co wtedy robię?

olewam brykieciki i lece prawie w samych gaciach po brzózkę-dużo płomienia jasno jasno he he.

żona jeszcze zdążyła zrobić kaszkę córce[woda się gotowała z 30 minut na czopuchu.

Na taka "okazje" co Ci sie trafila, mam 2 sprzety. Butla 1kg propan butan z nakreconym palnikiem turystycznym (do kaszki) i agregat 1fazowy 1100W (to do hydroforu). Koza powinna zalatwic cieplo i swiatlo.

Stoi to sobie w pogotowiu, bo spodziewalem sie, ze bedzie trzxba uzyc, ale poki co jakos elektryka dziala.

BTW:

Ten wiatr spowodowal, ze mam na pieterku prawie 2*C chlodniej niz na parterze. Jeszcze troszke i mi zbije ja do "komfortowej". Tez sie u was pieterko mocniej wychladza?

uważam że w 2 taryfie się zmieszcze

ale prawdopodobnie w dzień dam dodatkowo 1 h w drogiej [15-16] żeby wieczorem było przyjemniej w łazienkach

Lobo zaczołeś się myć w domu?

czy ciągle jeżdzisz rowerem nad bałtyk?

Panowie od kabli nie kusi was duon ze swoimi 22 groszami w nocnej?

czy ta taryfa dzienna u nich 78 groszy jest odpychająca?

Dalej kąpie się tylko w Bałtyku, ale nie mów nic Arturo;-) Dzisiaj odpuściłem za duże fale, heheheh. Tyle że teraz jeździmy samochodem, woda ma 4,5*C i ciało zbytnio się wychładza i jeżdżąc rowerem nie mogłem wrócić do odpowiedniej temperatury, szczególnie stopy i ręce.

Na razie jakoś nie chche mi się zmieniać, musiałbym się bardziej zagłębić w ich regulamin. Wiesz mnie ich 78gr nie odstrasza ja mam 75 w drogiej a taniej 30

Nie do końca bo wygrzewałeś już dom w zeszłym sezonie.

Po drugie Malux rok temu też zaczynał i z lepszymi efektami.

po trzecie jak R&K zaczynał sezon grzewczy w zeszłym roku (bez kominka i bez wczesniejszego wygrzewania domu) to psy na nim wieszałeś, razem z kilkoma innymi osobami, a jak w tym roku ma zużycie mniejsze o ciebie (z COP 1 w większym domu) to jakoś cisza, zero komentarza

:yes::yes::yes:

mam bardzo podobne odczucia co Lobo

dziękuje Panowie

R&K nie ma mniejszego zużycia ode mnie,on kłamie na temat swojego zużycia.

Dobra,przyjmijcie,że grzeję grzałka z COP1 i wyrzucilem kasę za pompę ;)

każdy wpis , podanie zużycia poparte dokumentacją zdjęciową

przyjedziesz w lecie , zobaczysz, zweryfikujesz, odszczekasz!

To ze Konrad nie podał wyników ozc z wymianą normową nie moja sprawa, ze to był I sezon również, wiarygodne wyniki są dla wymiany normowej a te rózniły sie tylko tylko o ten I sezon i brak dokonczenia ocieplenia. Co do wiarygodnosci obliczeń podaj inne przykłady moich obliczen które sie nie zgodziły jesli je tylko znajdziesz. Nie ma abslotnie zadnego powodu aby dokładnosc i rzetelnosc obliczen dla Konrada odbiegała od obliczen dla innych. Jezeli zas chcesz znac powód dlaczego Twoj zuzycia odbiegają od przewidywanych to własnie Twoje obliczenia ozc są mało wiarygodne.

Kwestionowanie zas moich obliczeń swiadczy o tym ze masz mało wiedzy na ten temat i nie masz zadnych danych dotyczących dokładnosci moich obliczen w porównaniu do zuzyc rzeczywistych. To ze czesto mijasz sie z prawdą nie swiadczy, ze inni (ja tez) z prawdą są na bakier.

pisałem to wiele razy - napiszę raz jeszcze - nie mam najmniejszych zastrzeżeń do poprawności wyliczeń asolt'a - to najlepiej wydana kasa w całej inwestycji

Powiem wam szczerze ze jak zaczynałem czytac to forum ten watek to można było się czegoś dowiedzieć teraz chyba ci wszyscy zainteresowani łacznie ze mną pobudowali się i teraz jak małe dzieci trochę......

Ja się nie podniecam tak jak pisałem zużyje 7000kwh super zużyje 9000kwh jak dla mnie do zaakceptowania:)

Piszę prawdę jak jest i tyle.

A na marginesie U mnie normalnie ciągnie od ścian nie wiem czy to wina że nie mam wymurowanego pierwszego wiersz ścian z maxa czy isomuru

.Mam tylko silikat..

Na pietrze spadlo mi do 20.6 stopnia. Musialem wydluzyc grzanie. Zauwazylem, ze pomimo zamknietych nawiewow w oknach polaciowych niezle hula tam wiatr.chyba jutro wsadze tam welne.

W nocy odlecialy mi drzwi od drewutni, wiatr wyrwal je z zawiasow. W domu tak dudnilo, ze dzieci sie w budzily.

Na pietrze spadlo mi do 20.6 stopnia..

a u mnie to bez znaczenia , może sobie wiać, lać i co tam jeszcze...

we wszystkich pomieszczeniach w domu jest stała temp. ...

różnice są ale co najwyżej w zużyciu energii przez poszczególne pomieszczenia...

ale to pewnie tylko takie moje "bicie piany" bo z tego co daje się tutaj wyczytać to NCO nie działa...;):p

U nas prąd już wrócił, wyłaczyło w nocy a wrócio popołudniu, wiatr był taki że ohna z framugami chciało do domu wcisnąć, od NW dom jest całkowicie wystawiony na wiatr więc wiatr hamował dopiero na nim:-) Generalnie w domu się nie wychłodziło ale to też za sprawą rozpalenia w kominku, czas najwyższy zrobić zmiany w rozdzielni i podpiąć agregat jako źródło awaryjne, Ogrzewania nie pociągnie ale pozwoli normalnie egzystować w domu. Może ktoś ma takie rozwiązanie z chęcią zobaczę jak to rozwiązaliście. Myślę że zrobię to na przełączniku 4-ro biegunowym i na czas zasilania z agregatu będę wyłączał s-kami ogrzewanie