Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
ale to pewnie tylko takie moje "bicie piany" bo z tego co daje się tutaj wyczytać to NCO nie działa...;):p

Dokładnie tak.

NCO sprawdzi się tylko w kablach w warstwie kleju lub grzaniu tylko w jednej taryfie,poza tymi dwoma punktami nie ma racji bytu.

Gość Arturo72

Przed chwilą wróciłem do domu i wiater spowodował wychłodzenie domu do 22st.C,gdzie wcześniej było to nie obserwowane nawet przy minusowych temperaturach w tych godzinach,czyli temp.spadła o ok.0,6st.C przez głupii wiatr.

Pompa na teraz oczywiście grzeje i musi dogrzać do 22,5st.C.

Obrzęd gromniczny będę musiał przeprowadzić ale widzę,że z kominka dmucha jak ta lala,mimo zamkniętej przepustnicy ;)

Przy okazji sądzę,że temperatura w domu ma kolosalne znaczenie dla zużycia energii na ogrzewanie,bo dla jednego zastane przeze mnie 22st.C w domu byłoby za gorąco to dla nas przy tej temperaturze ogrzewanie załącza się i musi dobić do 22,5st.C i może stąd takie dziwy jeśli chodzi o moje zużycie energii ;)

No ale ja nie będę marzł przy poniżej 22st.C :D

Edytowane przez Arturo72

ja tak mam:-)

A poczęstujesz jakimś zdjęciem?

Dokładnie tak.

NCO sprawdzi się tylko w kablach w warstwie kleju lub grzaniu tylko w jednej taryfie,poza tymi dwoma punktami nie ma racji bytu.

Szkoda tylko że wiedzę na ten temat masz żadną a twoje stwierdzenia nie poparte są praktyką, empirycznymi doświadczeniami, poprostu tak uważasz i tyle, masz prawożyć w tej błogiej nieświadomości. Macierewicz też ma prawo do twierdzenia że brzozę zasadzono po tragedii z 10/4/2010

ale to pewnie tylko takie moje "bicie piany" bo z tego co daje się tutaj wyczytać to NCO nie działa...;):p

Mogl bym zakrecic rozdzielacz na dole i zalczyc pompe. Po "klopocie" by bylo, ale na ten 1 dzien po prostu chyba szkoda zachodu. Bardziej boleje nad tym, ze na poddaszu infiltracja jest tak duza w porownaniu z dolem, a bardzo sie staralem pilnowac ekipy. ;) Okna polaciowe roba tutaj sporo kreciej roboty.

Gość Arturo72
W dupie byles gowno wiesz..

Skoro jesteś tak bardzo rozeznany,że służysz za papier toaletowy do tego gowna,to rzeknij mi po co Ci NCO skoro możesz z niego skorzystać tylko przez 2h(słownie dwie godziny) na dobę ?

To jest właśnie robienie z ludzi idiotów przez "nowe" słówka.

Jeśli będziesz miał G11 jak najbardziej NCO jest zasadne,ale tylko w niskiej wylewce,lub w warstwie kleju.

W akumulacyjnej nie ma mowy o NCO.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Uzasadnij ta swoja teorie 2h?? Hehe dobre.. jakos niemam problemu z regulacja temperatury.. to prawda kombinuje z ustawieniami tak jak Ty ale nie widze problemu z regulacja moze dlatego ze kable nie sa na samym dnie wylewki

Masz 2h w dziennej części II taryfy na pykanie NCO,w nocnej części II taryfy ładujesz jedynie akumulator i pykanie w tej części II taryfy jest nie pożądane i przynosi odwrotny skutek.

Ustawiasz wtedy na zadaną wyższą temperaturę niż w dzień.

Chyba,że decydujesz się na grzanie również w drogiej taryfie to wtedy nie zakładasz kagańca na droższą taryfę i grzejesz kiedy chcesz a nie kiedy musisz.

Posłużę się moim dzisiejszym przykładem,o godz.21.00 temp.spadła mi w domu poniżej 22.st.C i załączyło się grzanie a Ty mając kaganiec na II taryfę czekałbyś do 22.00 na załączenie się ogrzewania.

Kiedy mi spadła pon.22st.C ciężko określić bo jak wróciłem o 21 to pompa już chodziła.

Są różne pojęcia komfortu mieszkania ;)

Między innymi dlatego mam G11 ;)

Edytowane przez Arturo72

Arturo, jakiś miesiac temu wyjaśniałem na konkretnych przykladach jak u mnie działa NCO, jakoś wtedy ucichłeś i głosu nie zabrałeś. Więc poszukaj w moich postach w przeciwieństwie do dwojego bełkotu nie ma ich dużo i wtedy ustosunkuj się do tych przykładów. Jeśli dla ciebie NCo to tylko dwie godziny w ciągu dnia to na prawdę nie mamy o czym rozmawiać bo nie masz o tym pojęcia.

PS. Nie wiem jak ty ten dom wybudowałeś że bez okien połaciowych pare godzin wiatry tak ci go wychłodziło? Skoro masz G11 to całkowicie nie powinno do tego dojść, u mnie przy G12r nie zaobserwowałem spadku mimo że miałem brak zasilania, pomijam salon bo tam odpalony został kominek, ale w nocy i do południa wiatr był z kierunku Pd i jakoś w tych pokojach jak było tak jest ciepło a NCO nadal tam nie chodzi. Cuda?

Gość Arturo72
Jeśli dla ciebie NCo to tylko dwie godziny w ciągu dnia to na prawdę nie mamy o czym rozmawiać bo nie masz o tym pojęcia.

U mnie(Śląsk) część dzienna II taryfy jest w godzinach 13.00-15.00,reszta II taryfy tzw.nocna jest w godzinach 22.00-6.00.

NCO dla mnie(dla Śląska) owocnie wykorzystana może być tylko przez 2h na dobę w godzinach jw.

W pozostałych godzinach przy korzystaniu z NCO wchodzimy w drogą taryfę.

Jeśli twierdzisz,że NCO dla mnie w takich godzinach byłoby zasadne to nie mamy o czym rozmawiać,dla mnie po prostu naciągasz swoich potencjalnych klientów na kuku oferując im swoje NCO...

Edytowane przez Arturo72

Są różne pojęcia komfortu mieszkania ;)

A ja m.in. dlatego mam G12, bufor i sterowanie pogodowe. To jest największy komfort, choć dla PC najgorsze pod wzgledem ekonomicznym rozwiązanie. Ale i tak wychodzi taniej grzać z COPem 3 po 0,32 pln w G12 niż z COPem 3,5 (a nawet 4) po 0,55-0,6 pln w G11 :-)

Kiedy na zewnątrz jest 0-5stC to bufor pozwala mi na przetrwanie tylko w taniej taryfie przy praktycznie braku spadku temperatury zasilającej według krzywej. Wahania temperatury mam praktycznie żadne, no i nie ma tego efektu grzejąc tylko w taniej, że wieczorem robi się chłodno, a w nocy źle się śpi bo za ciepło... Mimo że termometr może pokazywać niewielkie wahania to tą promieniującą podłogę po prostu czuć na skórze :)

U mnie(Śląsk) część dzienna II taryfy jest w godzinach 13.00-15.00,reszta II taryfy tzw.nocna jest w godzinach 22.00-6.00.

NCO dla mnie(dla Śląska) owocnie wykorzystana może być tylko przez 2h na dobę w godzinach jw.

W pozostałych godzinach przy korzystaniu z NCO wchodzimy w drogą taryfę.

Jeśli twierdzisz,że NCO dla mnie w takich godzinach byłoby zasadne to nie mamy o czym rozmawiać,dla mnie po prostu naciągasz swoich potencjalnych klientów na kuku oferując im swoje NCO...

Tą końcówką to mnie najbardziej ubawiłeś:-) Nie mierz wszystkich swoją miarą, ja w przeciwieństwie do ciebie nie zarobiłem ani grosza na żadnym z forumowiczów, ani na nikim innym. To nie moja branża i nie mam zamiaru się w nią bawić, bo to że kilka lat tu "siedzę" i sam zrobiłem instalacje w domu (wszystkie z wyjątkiem WOD-KAN) nie robi ze mnie specjalisty, tak jak to ty zrobiłeś go z siebie, panie ArturWi z firmy Ciepły Dom.

A wracając do sedna sprawy, ty nadal nie rozumiesz co to jest NCO, więc jak znajdę chwilę to znajdę ten mój post i wtedy będziesz mógł się wykazać

Najprawdopodobniej za sezon grzewczy zapłacisz ponad 1350zł, co nie znaczy że za całkowite zużycie energii zapłacisz więcej od innych użytkowników pc - jak będzie - czas pokaże czy brak kagańca taryfowego był dobrym wyborem. Za to zawsze możesz to zmienić.

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
A ja m.in. dlatego mam G12, bufor i sterowanie pogodowe. To jest największy komfort, choć dla PC najgorsze pod wzgledem ekonomicznym rozwiązanie. Ale i tak wychodzi taniej grzać z COPem 3 po 0,32 pln w G12 niż z COPem 3,5 (a nawet 4) po 0,55-0,6 pln w G11 :-)

Kiedy na zewnątrz jest 0-5stC to bufor pozwala mi na przetrwanie tylko w taniej taryfie przy praktycznie braku spadku temperatury zasilającej według krzywej. Wahania temperatury mam praktycznie żadne, no i nie ma tego efektu grzejąc tylko w taniej, że wieczorem robi się chłodno, a w nocy źle się śpi bo za ciepło... Mimo że termometr może pokazywać niewielkie wahania to tą promieniującą podłogę po prostu czuć na skórze :)

Ja narazie jestem oderwany od pługa ze swojego M gdzie płaciłem ok.650zł miesięcznie z mediami,wszystko w G11.

Bufor byłby idealny przy chęci korzystania tylko z G12 ale tylko prądem ale przy zużyciu rocznym 4000kWh na c.o+cwu i 4000kWh na prąd bytowy nie ma sensu praktycznego zmiany na G12,sens ekonomiczny jest ale czy warty poświęcenia celu praktycznego ?

U mnie w sypialni (pomieszczenie najmniej czułe na zyski bytowe w ciągu dnia) różnice w temp jakie obserwuje to max 0,3*C.

Z tego też powodu żeby nie grzać domu na noc u mnie ogrzewanie może się załaczyć od 5 do 7 rano (u syna w pokoju i w łazience dodatkowo 22-24). Możliwe że jak bym miał dom o większym zapotrzebowaniu na ciepło to odczuwałbym wieczorem jakiś dyskomfort, ale mam dom w miarę ocieplony i tego nie ma. Zastanawiałem się czy nie zrobić jeszcze dak rzeby opóźnić załaczanie ogrzewania w ciągu dnia. Tanią taryfę mam 13-16, praktycznie żaden sterownik po 14/14:30 i do 16 się nie załacza więc może zmienie im nastawy żeby właczały się o 14, te 2h 14-16 spokojnie im wystarczą a przesunę o godzinę cykl grzania.

Gość Arturo72
Nie mierz wszystkich swoją miarą, ja w przeciwieństwie do ciebie nie zarobiłem ani grosza na żadnym z forumowiczów, ani na nikim innym.

Nie mierz wszystkich swoją miarą,ja w przeciwieństwie do ciebie nie zarobiłem ani grosza na żadnym z forumowiczów ani na nikim innym,wręcz przeciwnie,straciłem kupę kasy na tym...

Ja narazie jestem oderwany od pługa ze swojego M gdzie płaciłem ok.650zł miesięcznie z mediami,wszystko w G11.

Bufor byłby idealny przy chęci korzystania tylko z G12 ale tylko prądem ale przy zużyciu rocznym 4000kWh na c.o+cwu i 4000kWh na prąd bytowy nie ma sensu praktycznego zmiany na G12,sens ekonomiczny jest ale czy warty poświęcenia celu praktycznego ?

No niestety wybrales pompe powietrzna - ona Cie mocno ogranicza, bo w II taryfie (22-6) temperatura prawie zawsze spada (nie spada tylko wtedy kiedy przez np. caly tydzien pizdzi -20stC). Wiec u Ciebie niejako nie ma to sensu, bo bedzie dokladnie odwrotnie niz u mnie. Tj. u Ciebie lepiej bedzie grzac w G11 w ciagu cieplejszego dnia z COPem 2,5-3 niz w G12 przy nocnych przymrozkach z COPem 1-1,5... Innego wyboru nie masz, PPW wprowadza ograniczenie ktorego nie przeskoczysz :)

Co do bytowego zuzycia - nie trzeba sie w zaden sposob przestawiac zeby sie oplacila G12, chyba ze jak moi tesciowie chodzisz sie kapac o 19 i o 20 juz spisz, a w stajesz o 4-5 :-)

A poczęstujesz jakimś zdjęciem?

jak będę w garażu, to nieomieszkam;

generalnie z tego, co pamiętam, taka wajcha, gdzie po jednej stronie jest ON z sieci a po drugiej ON II przygotowane pod agregat.

do tego jest gniazdo siłowe jedno męskie a drugie żeńskie ale do ktorego się podłacza agregat - nie wiem, bo nie mamy

ogrzewanie wtedy gasić trzeba esami, jak pisałeś

U mnie w sypialni (pomieszczenie najmniej czułe na zyski bytowe w ciągu dnia) różnice w temp jakie obserwuje to max 0,3*C.

Ja nie mam pojecia od czego to zalezy ale jak mialem ustawiona wyzsza histereze i podlogowka byla ladowana bardziej "pulsacyjnie" niz pogodowo, to mimo ze wahania temperatury odczytane na termometrze byly przez caly czas bardzo male (moznaby rzec, ze wskazowka w termometrze analogowym sie zepsula i stanela w miejscu;) to odczucia byly zupelnie inne - tj. wieczorem bylo zwykle troche za chlodno, a rano zbyt cieplo. Te odczucie promieniowania na twarzy i calej skorze nie bylo zbyt przyjemne :)

A moze to efekt dzialania zyl wodnych w pexach, nie wiem :D

Nie mierz wszystkich swoją miarą,ja w przeciwieństwie do ciebie nie zarobiłem ani grosza na żadnym z forumowiczów ani na nikim innym,wręcz przeciwnie,straciłem kupę kasy na tym...

A to już nie moja wina że nieudolnie do tego podszedłeś, nie zmienia to faktu że nagonkę robiłeś i PLN-y od forumowiczów brałeś a że bilans wyszedł <0... takie życie, może następnym razem 2x się zastanowisz nim zabierzesz się za coś o czym nie masz pojęcia. Po to są szkoły/uczelnie żeby tam się uczyć a potem teorie przekuwać na praktykę, a nie odwrotnie. życzę ci żebyś wrócił zawodowo do tego czego cię szkoła nauczyła a nie do tego co aktualnie się dobrze sprzedaje.

jak będę w garażu, to nieomieszkam;

Najlepiej to fotę schematu, ale zakłądam że to była opcja dodana w czasie wykonywania instalacji i schemat tego nie obejmuje. wiec wystarczy jak podasz mi nr tego przełacznika, resztę sobie doszukam, dzięki za chęci.

Gość Arturo72
No niestety wybrales pompe powietrzna - ona Cie mocno ogranicza, bo w II taryfie (22-6) temperatura prawie zawsze spada (nie spada tylko wtedy kiedy przez np. caly tydzien pizdzi -20stC). Wiec u Ciebie niejako nie ma to sensu, bo bedzie dokladnie odwrotnie niz u mnie. Tj. u Ciebie lepiej bedzie grzac w G11 w ciagu cieplejszego dnia z COPem 2,5-3 niz w G12 przy nocnych przymrozkach z COPem 1-1,5... Innego wyboru nie masz, PPW wprowadza ograniczenie ktorego nie przeskoczysz :)

Ale tu nie ma nic do rzeczy czy będzie ,pompa powietrzna,czy gruntowa czy kable czy wodna podłogówka.

Temperatura w domu jest temperaturą w domu,gdybym dzisiaj mając kable czy gruntową zastał w domu temperaturę poniżej 22st.C każde źródło ciepła by dogrzewało do 22,5st.C bo dla mnie poniżej 22.st.C w domu to zimno.

Dlatego mam G11 czyli ciepło kiedy potrzebuję a nie kiedy muszę ;)

Edytowane przez Arturo72