Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Pokoj-biuro zony nastawa 21,5 w godzinach 13-16 i 5-7, miedzy 13-16 z reguly sie nie zalacza bo zona pracuje (komp stacjonarny i duzy monitor), nawet jesli nie pracuje to pomieszczenie od pd wiec zyski od slonca,

2. Pokoj syna, bliźniaczy do biura, temp zadana 21,5 w godz 5-7 13-16 22-24 jesli dzien sloneczny to 13-16 sie nie zalaczy bo jest od pd

3. Sypialnia, od wschodu, temp zadana21,5 5-7 13-16, zalacza sie w obu cyklach bo nie ma zyskow od slonca i bytowych w ciagu dnia, tylko w okresach przejsciowych sa odstepstwa od reguly tzn miedzy 13-16 nie zawsze sie zalaczy

4. Lazienka przy sypialni, zadana temo posadzki 4,8 w stali do 10, zadana temp 5-7 13-16 22-24, zawsze sie zalacza, praktycznie od kiedy tylko wlaczylem sterowniki tzn we wrzesniu.

5 wiatrolap, jeszcze nie zalaczony w tym roku, w zeszlym juz chodzil ale teraz mam psa przez co jest tam wykladzina i nie ma jeszcze potrzeby tam grzac dla utrzymania cieplej posadzki, co innego bylo jak byly gole kafle

6. Kuchnia, salon, to praktycznie jedno wielkie pomieszczenie z dwoma kablami i sterownikami, na obu temp zadana 21,5 i nastawy 5-7 13-16, tyle ze kuchnia zalacza sie znacznie czesciej szczegolnie 5-7, bo potem sa zyski bytowe wiec do dnia dzisiejszego miedzy 13-16 oba te obwody praktycznie nie chodza, salon zalacza sie jeszcze rzadziej bo ze wzgledu na to ze ma panele (kuchnia plytki) min temp posadzki ma wieksza nastawe niz w kuchni. No i nawet jak na dworze jest mroz ale slonce to zadne z pomieszczen 1,2,6 sie nie zalaczy miedzy 13-16 i nie spowoduje to chlodu wieczorem a TYM BARDZIEJ ze podloga bedzie zimma (to to jest wogole jakies nieporozumienie ze jak sie ogrzewanie nie zalaczy nawet 24h to odczujesz to pod stopami, bynajmniej w moim domu to nierealne)

7. Jest jeszcze pomieszczenie gospodarcze w ktorym ogrzewanie jeszcze nie zostalo wlaczone, jest ono od polnocy, sasiaduje z nieogrzewanym garazem i sila rzeczy zimniejszym niz pokoje wiatrolapem a mimo tego jest w nim nadal temp 21,8-22. Bo tam jest bojler ktorego straty robia swoje

Tak wyglada moje ogrzewanie jak to mowia niektorzy "centralne", a ja nazywam niecentralnym bo konia z rzedem temu kto tak zrobi na jednym sterowniku.

Nastawy takie zostaly zrobione juz prawie dwa lata temu, jedyne co robie to ski w dol po sezonie grzewczym i do gory we wrzesniu. Jedyne co wtedy musze zrobic to ustawic na nich zegar bo programy pamieta.

Nie mowie ze nie mozna miec komfortu przy OP i jednym sterowniku, bo moi rodzice nie maja zadnego sterownika i tez zyja, ale ich dom jest kilku wiadrowy i tam sie porostu grzeje 24h/dobe, ale im mniejsze zapotrzebowanie tym ogrzewanie musi byc lokalne/miejscowe a nie centralne, jakos nikoto to nie dziwi na zachod od odry i polnoc od baltyku... Nie dziwi tam tez nikogo ze im dom bardziej zaizolowany to system grzewczy mniejszy i prostrzy, tylko u nas wszystko musi byc na jedna modłe.

Konia z rzedem temu kto przechodzac z salonu przez korytarz do pokoi powie mi gdzie konczy sie ogrzewanie i gdzie zaczyna...

to post z 04/11

wzgledem niego zmienilo sie to ze w lazience nastawa z 4,8 zmieniona na 4,9

w wiatrołapie odpalony obwod z praca na czujkę podłogi nastawa 4,2 (posadzka ma nie być zimna, pies ciepłolubny:-) )

Nie sądzę żeby to coś zmieniło w twoim (Arturo) pojmowaniu NCO, ale to już nie mój problem, może i coś zmieni ale sie nie przyznasz, to też nie mój problem. Gwarantuje ci jednak że moje ogrzewanie praktycznie każdego dnia działa trochę inaczej raz jeden obwód się nie załaczy raz drugi, raz jeden pogrzeje 1h kiedy w tym czasie drugi 2h itd, to jest włąśnie NCO i nie chodzi w nim o to żeby utrzymywać inne temp w pomieszczeniach (bo tak ciągle to postrzegasz i starasz się do tego sprowadzić), tu chodzi o to że potrzeby cieplne zaspokajane są lokalnie a nie globalnie. Coś na wzrór tego jak za kilka/kilkanaście lat ma wyglądać system energetyczny w PL a jak teraz już w niektórych obszarach EU (np w Niemczech) wygląda, produkcja ma zaspokoić w pierwszej kolejności potrzeby lokalne a ewentualne nadwyżki być przesyłane do sąsiednich obwodów.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla wszystko wiedzących oczywiście nie wszystkich;) zalecane czytanie do końca ze zrozumieniem.Szczególną uwagę proszę zwrócić jaki wpływ ma różnica wydawałoby się głupich 2 stopni.Mamy z kolegą 2 identyczne auta podkreślam identyczne ten sam rok produkcji nawet, jego oczywiście według niego nigdy nie spaliło więcej niż 9l/100km czyli ciut więcej niż podaje producent moje jakieś felerne albo ma za mały COP, bo żeby zejść poniżej 13l/100km to muszę komfort obniżyć.Browara z kolegą oczywiście piję, ale o autach nie rozmawiamy pewnie dlatego jesteśmy do tej pory kolegami czego wam wszystkim życzę. Trza wrzucić na luz spalanie mniejsze,za to COP większy:)

http://www.inference.phy.cam.ac.uk/sustainable/book/translate/polish/R_E.pdf

Ps.Łaże tak po tym forum ,bo mam dylemat jakie ogrzewanie zrobić,ale gdzie nie wleze to 1000 postów typu moje jest mojsze ,a moje jeszcze mojsze i znajdź tu człowieku te 10 merytorycznych postów które coś wnoszą konkretnego do tematu, jeszcze trochę połaże i spadam na pudelek,bardziej merytoryczny.Bez urazy nie dotyczy to wszystkich.Pozdrawiam

Ale tu nie ma nic do rzeczy czy będzie ,pompa powietrzna,czy gruntowa czy kable czy wodna podłogówka.

Temperatura w domu jest temperaturą w domu,gdybym dzisiaj mając kable czy gruntową zastał w domu temperaturę poniżej 22st.C każde źródło ciepła by dogrzewało do 22,5st.C bo dla mnie poniżej 22.st.C w domu to zimno.

Dlatego mam G11 czyli ciepło kiedy potrzebuję a nie kiedy muszę ;)

Więc wytłumacz mi jak to możliwe że mając G11 i nastawie 22,5 temp w domu spadła <22. Tylko dlatego że wiało? U mnie też wiało i domniemam że dużo bardziej niż u ciebie i jakoś temp się trzyma mało tego ogrzewanie nie chodziło od przeszło 24h...

PS. nie zapomnij odnieść się do postu o NCO

Ale tu nie ma nic do rzeczy czy będzie ,pompa powietrzna,czy gruntowa czy kable czy wodna podłogówka.

Temperatura w domu jest temperaturą w domu,gdybym dzisiaj mając kable czy gruntową zastał w domu temperaturę poniżej 22st.C każde źródło ciepła by dogrzewało do 22,5st.C bo dla mnie poniżej 22.st.C w domu to zimno.

Dlatego mam G11 czyli ciepło kiedy potrzebuję a nie kiedy muszę ;)

Nie zrozumiales.. Ja mam bufor wiec ja sobie w nocy kumuluje to cieplo. Kumuluje, bo mam w nocy tanie zrodlo ciepla ktore niezaleznie od warunkow pogodowych panujacych na zewnatrz grzeje tanio. Tobie niestety nawet bufor nie pomoze bo nie oplaci sie grzac w nocy w tanszej taryfie, bo wtedy COP pompy powietrznej drastycznie spada.

Bufor mi gwarantuje cieplo kiedy potrzebuje. Ty oczywiscie tez masz cieplo kiedy potrzebujesz - ale nie masz mozliwosci zeby to cieplo generowac w tanszej taryfie bo wybrales pompe powietrzna.

PS. I ja mysle ze Ty doskonale sobie zdajesz z tego sprawe i to jest glowny powod dlaczego nie bierzesz G12 :) Przy pompie powietrznej G12 ma IMHO niewielki sens. Oszczednosci rzeczywiscie moze zjesc gorszy COP takiej pompy.

Edytowane przez Daga&Adam

Gość Arturo72
Nie zrozumiales.. Ja mam bufor wiec ja sobie w nocy kumuluje to cieplo. Kumuluje, bo mam w nocy tanie zrodlo ciepla ktore niezaleznie od warunkow pogodowych panujacych na zewnatrz grzeje tanio. Tobie niestety nawet bufor nie pomoze bo nie oplaci sie grzac w nocy w tanszej taryfie, bo wtedy COP pompy powietrznej drastycznie spada.

Bufor mi gwarantuje cieplo kiedy potrzebuje. Ty oczywiscie tez masz cieplo kiedy potrzebujesz - ale nie masz mozliwosci zeby to cieplo generowac w tanszej taryfie bo wybrales pompe powietrzna.

Jak najbardziej zrozumiałem,bufor żeby zaopatrzył zapotrzebowanie na ciepło na dłużej trzeba grzać do wysokich temperatur,co przy pompach ciepła równoznaczne jest z niską sprawnością.

Bufor jest dobrym rozwiązaniem dla grzania z COP1 ale dla pomp jest dyskusyjy.

Jeśli chodzi o mnie to w przypadku mojej pompy niskie temperatury nie robią dużego wrażenia na COP.

Przy -15st.C COP wg producenta będzie ok.2,67,co dla mnie jest wartością zdecydowanie satysfakcjonującą,nawet gdyby w takiej temperaturze wynosił 2 a nawet wtedy dysponuje mocą 9kW.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
to post z 04/11

wzgledem niego zmienilo sie to ze w lazience nastawa z 4,8 zmieniona na 4,9

w wiatrołapie odpalony obwod z praca na czujkę podłogi nastawa 4,2 (posadzka ma nie być zimna, pies ciepłolubny:-) )

Nie sądzę żeby to coś zmieniło w twoim (Arturo) pojmowaniu NCO, ale to już nie mój problem, może i coś zmieni ale sie nie przyznasz, to też nie mój problem. Gwarantuje ci jednak że moje ogrzewanie praktycznie każdego dnia działa trochę inaczej raz jeden obwód się nie załaczy raz drugi, raz jeden pogrzeje 1h kiedy w tym czasie drugi 2h itd, to jest włąśnie NCO i nie chodzi w nim o to żeby utrzymywać inne temp w pomieszczeniach (bo tak ciągle to postrzegasz i starasz się do tego sprowadzić), tu chodzi o to że potrzeby cieplne zaspokajane są lokalnie a nie globalnie. Coś na wzrór tego jak za kilka/kilkanaście lat ma wyglądać system energetyczny w PL a jak teraz już w niektórych obszarach EU (np w Niemczech) wygląda, produkcja ma zaspokoić w pierwszej kolejności potrzeby lokalne a ewentualne nadwyżki być przesyłane do sąsiednich obwodów.

W jakim zakresie mógbłym ja pykać(NCO) jeśli chodzi o grzanie tylko w II taryfie ?

Przypominam,że na Śląsku II taryfa w dzień to 13.00-15.00...

W jakich godzinach II taryfy(13-15) twój zmierzły obwód by się załączał(NCO) ?

Zmieściłby się w moich 2 godzinach ?

W jakich godzinach mojej taryfy Twoje pykanie odbywałoby się ?

Jeszcze raz przypominam,że u mnie(Śląsk) II taryfa dzienna to 13.00-15.00

Wytłumacz mi jak dziecku w jaki sposób przez te dwie godziny u mnie na Śląsku Twoje pykanie(NCO) by się odbywało i jaki byłby sens tego ?

Powtarzam,tylko przez dwie godziny !

Edytowane przez Arturo72

1. Pokoj-biuro zony nastawa 21,5 w godzinach 13-16 i 5-7, miedzy 13-16 z reguly sie nie zalacza bo zona pracuje (komp stacjonarny i duzy monitor), nawet jesli nie pracuje to pomieszczenie od pd wiec zyski od slonca,

2. Pokoj syna, bliźniaczy do biura, temp zadana 21,5 w godz 5-7 13-16 22-24 jesli dzien sloneczny to 13-16 sie nie zalaczy bo jest od pd

3. Sypialnia, od wschodu, temp zadana21,5 5-7 13-16, zalacza sie w obu cyklach bo nie ma zyskow od slonca i bytowych w ciagu dnia, tylko w okresach przejsciowych sa odstepstwa od reguly tzn miedzy 13-16 nie zawsze sie zalaczy

4. Lazienka przy sypialni, zadana temo posadzki 4,8 w stali do 10, zadana temp 5-7 13-16 22-24, zawsze sie zalacza, praktycznie od kiedy tylko wlaczylem sterowniki tzn we wrzesniu.

5 wiatrolap, jeszcze nie zalaczony w tym roku, w zeszlym juz chodzil ale teraz mam psa przez co jest tam wykladzina i nie ma jeszcze potrzeby tam grzac dla utrzymania cieplej posadzki, co innego bylo jak byly gole kafle

6. Kuchnia, salon, to praktycznie jedno wielkie pomieszczenie z dwoma kablami i sterownikami, na obu temp zadana 21,5 i nastawy 5-7 13-16, tyle ze kuchnia zalacza sie znacznie czesciej szczegolnie 5-7, bo potem sa zyski bytowe wiec do dnia dzisiejszego miedzy 13-16 oba te obwody praktycznie nie chodza, salon zalacza sie jeszcze rzadziej bo ze wzgledu na to ze ma panele (kuchnia plytki) min temp posadzki ma wieksza nastawe niz w kuchni. No i nawet jak na dworze jest mroz ale slonce to zadne z pomieszczen 1,2,6 sie nie zalaczy miedzy 13-16 i nie spowoduje to chlodu wieczorem a TYM BARDZIEJ ze podloga bedzie zimma (to to jest wogole jakies nieporozumienie ze jak sie ogrzewanie nie zalaczy nawet 24h to odczujesz to pod stopami, bynajmniej w moim domu to nierealne)

7. Jest jeszcze pomieszczenie gospodarcze w ktorym ogrzewanie jeszcze nie zostalo wlaczone, jest ono od polnocy, sasiaduje z nieogrzewanym garazem i sila rzeczy zimniejszym niz pokoje wiatrolapem a mimo tego jest w nim nadal temp 21,8-22. Bo tam jest bojler ktorego straty robia swoje

przeczytaj jeszcze raz ten post, albo dwa i pokaż mi gdzie tu jest mowa o "pykaniu". Tu się załacza albo nie i tyle w temacie. Jakie ma znaczenie czy masz 13-15 albo 13-16 jak u mnie żadne bo w ciągu tych godzin jesli nawet obwod sie zalyczy to max 14/14:30 już nie chodzi.

W jakim zakresie mógbłym ja pykać(NCO) jeśli chodzi o grzanie tylko w II taryfie ?

Przypominam,że na Śląsku II taryfa w dzień to 13.00-15.00...

W jakich godzinach II taryfy(13-15) twój zmierzły obwód by się załączał(NCO) ?

Zmieściłby się w moich 2 godzinach ?

W jakich godzinach mojej taryfy Twoje pykanie odbywałoby się ?

Jeszcze raz przypominam,że u mnie(Śląsk) II taryfa dzienna to 13.00-15.00

Wytłumacz mi jak dziecku w jaki sposób przez te dwie godziny u mnie na Śląsku Twoje pykanie(NCO) by się odbywało i jaki byłby sens tego ?

Powtarzam,tylko przez dwie godziny !

Powtarzam kolejny raz te dwie godziny w pęłni wystarczają, bo nie to jest najważniejsze ile to trwa ale czy się załączy lub nie. pojąłeś?

Gość Arturo72

Powtarzam kolejny raz te dwie godziny w pęłni wystarczają, bo nie to jest najważniejsze ile to trwa ale czy się załączy lub nie. pojąłeś?

No właśnie nie pojąłem do czego ma to służyć i czemu w takim wypadku i czemu nazywacie to NCO.

Dla każdego dwutaryfowca te dwie godziny II taryfy służą do doładowania akumulatora lub dla cwu ale dla was kablowców dla jakiegoś dziwnego NCO.

Grzejecie(kablarze) tylko w jednej taryfie dla NCO czy ładujecie akumulator ciepła w II taryfie,żeby wystarczył na drogą taryfę ?

Określ się bo piszesz bardzo nie składnie czym wprowadzasz w błąd użytkowników.

Proste pytanie,masz w dzień tylko 2 godziny II taryfy,co NCO zrobi przez te 2 godziny żeby w pozostałych 6 godzinach nie włączyło się ogrzewanie ?

Co,gdzie i kiedy musi pykać przez te 2 godziny, żeby starczyło ciepła na pozostałe 6 godzin ?

I do czego te Wasze NCO jest potrzebne ?

Jakiś lobowych lub jaśkowych knifów zastosuje ?

Co z pozostałymi 22h jeśli chodzi o NCO ?

Przez pozostałe 22h nie ma NCO ?

Czy dla 2h/dobę warto ściemniać i robić z siebie kretyna dla NCO ?

Edytowane przez Arturo72

No właśnie nie pojąłem do czego ma to służyć i czemu w takim wypadku i czemu nazywacie to NCO.

Dla każdego dwutaryfowca te dwie godziny II taryfy służą do doładowania akumulatora lub dla cwu ale dla was kablowców dla jakiegoś dziwnego NCO.

Grzejecie(kablarze) tylko w jednej taryfie dla NCO czy ładujecie akumulator ciepła w II taryfie,żeby wystarczył na drogą taryfę ?

Określ się bo piszesz bardzo nie składnie czym wprowadzasz w błąd użytkowników.

Proste pytanie,masz w dzień tylko 2 godziny II taryfy,co NCO zrobi przez te 2 godziny żeby w pozostałych 6 godzinach nie włączyło się ogrzewanie ?

I do czego te Wasze NCO jest potrzebne ?

Odpowiedź jest prosta, jeśli jest potrzeba to ogrzewanie miedzy 13-16 się załącza (w pomieszczeniach gdzie jest taka potrzeba), jeśli nie ma to się nie załącza. Po co mam ładować akumulator jeśli nie ma takiej potrzeby. Kilkukrotnie pisałem że im bardziej energooszczędny dom tym NCO ma większy sens.

Oczywiste jest że w czasie srogiej zimy w czasie II taryfy w dzień ogrzewanie przeważnie zawsze się załacza, ale w miesiacach X/XI/III/IV często nie ma takiej potrzeby w pomieszczeniach od pd.

Powiedz co jeszcze jest niejasne, gdzie wprowadzam ciebie czy innych w błąd.

Gdzie masz sterownik?

Gość Arturo72
Odpowiedź jest prosta, jeśli jest potrzeba to ogrzewanie miedzy 13-16 się załącza

Nie doczytałeś,godziny dzienne II taryfy to 13-15 czyli tylko 2h/dobe.

Wynika z tego,że kable tylko i wyłącznie dla NCO na 2h/dobę...

Tylko nawiedzeni wybiorą kable dla NCO ;)

Ale przecież jasiek co innego mówił :D

Skończcie Panowie te idiotyzmy na temat NCO,wystarczy już bo więcej łosiów się na to nabierze...

Gwiazdką możecie zakreślać,ze jedynie dla G11 lub dla kabli w w kleju.

Edytowane przez Arturo72

To że edytujesz posty po fakcie to każdy wie, przez co dyskusja z tobą nie ma sensu bo po tym jak ja odpowiem ty wracasz to wczesniejszego postu i ponownie go edytujesz!!! Ale niech będzie mam czas więc odpowiem ci kolejny raz

1.Proste pytanie,masz w dzień tylko 2 godziny II taryfy,co NCO zrobi przez te 2 godziny żeby w pozostałych 6 godzinach nie włączyło się ogrzewanie ?

2. Co,gdzie i kiedy musi pykać przez te 2 godziny, żeby starczyło ciepła na pozostałe 6 godzin ?

3. I do czego te Wasze NCO jest potrzebne ?

4.Co z pozostałymi 22h jeśli chodzi o NCO ?

5.Przez pozostałe 22h nie ma NCO ?

6.Czy dla 2h/dobę warto ściemniać i robić z siebie kretyna dla NCO ?

dodalem pkty zeby łatwiej było się połapać i mam nadzieje ze nim skonczy pisac ten post nie powstanie kolejna wersja twojego wczesniejszego...

ad1. jesli temp w danym pomieszczeniu jest > od temp zadanej to się nie załaczy, a skoro temp była większa od tej temp zadanej tzn że przez te kolejne 6h nie stanie się nic szczegolnego bo dom nie wychładza się tak szybko. Jeśli natomiast w innym pomieszczeniu np łazienka/sypialnia od wsch temp była

ad.2 totalny chaos w pytaniu, ale niech bedzie... Czy tobie się wydaje że moje 12kW musi chodzić 2h w dzień? Nie ma takiej potrzeby, skoro ogrzewanie chodzi 2,5h+-0,5h/dobe,

ad.3 do tego zeby nie zalaczalo ogrzewania wtedy kiedy jest to zbedne, a zalaczalo tylko tam gdzie jest taka potrzeba

ad.4 nie rozumiem pytanie może jaśniej.

ad5 jw.

ad.6 ciagle nie rozumiem czemu uczepiles sie tych 2h, ale to chyba tylko ty wiesz.

Nie doczytałeś,godziny dzienne II taryfy to 13-15 czyli tylko 2h/dobe.

Wynika z tego,że kable tylko i wyłącznie dla NCO na 2h/dobę...

Tylko nawiedzeni wybiorą kable dla NCO ;)

Ale przecież jasiek co innego mówił :D

Skończcie Panowie te idiotyzmy na temat NCO,wystarczy już bo więcej łosiów się na to nabierze...

Gwiazdką możecie zakreślać,ze jedynie dla G11 lub dla kabli w w kleju.

Ja mam jedno pytanie.

Skoro w danym pomieszczeniu miedzy 13-15 temp jest ciagle >temp zadanej (z czegos ta wieksza temp wynika, albo z wiekszej temp zewnetrzej, albo z zyskow od slonca, ale skoro takie byly tzn ze to nie pochmurny zimny dzien i ze dom sie nie wychlodzi do wieczora, rozumiesz to) to na jaki grzyb ma mi sie zalaczyc ogrzewanie? na wypadek czego? bo chyba nie tego ze temp spadnie na tyle zebym to odczul. Domu nie mam szkieletowego to po pierwsze a po drugie ma takie parametry ze nie wychlodzi sie w 6h, nawet zima.

Co nie znaczy ze jak jest styczen i dzien w dzien zimno to ogrzewanie sie miedzy 13-15 nie zalaczy, zrozum to czlowieku.

BTW dla mnie koniec tematu bo prosciej nie da sie tego wytlumaczyc.

ponawiam pytanie gdzie masz sterownik zamontowany?

Myślę że zrobię to na przełączniku 4-ro biegunowym i na czas zasilania z agregatu będę wyłączał s-kami ogrzewanie

awaryjną sieć mam zrobioną tak że kabel idzie z garażu gdzie jest przewidziane miejsce na agregat do rozdzielni . tam jest przełącznik i zasilanie jest podciągnięte tylko w strategiczne miejsca tzn. lodówka,reku,bojler,gniazdko w kuchni i chyba klima ale już nie pamiętam. za ogrzewanie w sytuacjach awaryjnych będzie odpowiadał kominek i ew.klima.w rozdzielni tylko przestawiam przełącznik na awaryjne.

jeszcze co prawda nie mieszkam ale już prawie tydzień mam włączone kable i kilka spostrzeżeń:

-na piętrze kable zużywają 30% tego do parter- około 5-7 kWh

-parter około 22-25 kWh

-temperatury na sterowniku ustawione na 22,5 *C, na razie jak dla mnie jest za ciepło ale może to takie odczucie bo ciągle coś robię przed przeprowadzką

-sterowniki działają od 14:40-16:20 i 03:00-5:55

-wilgotność spadła przez tydzień do 49% z prawie 70% przy włączonym reku na 1 biegu, nie czuje się zapachów np. od nowych mebli czy podłóg.

-bojler na dobę ciągnie 2,5 kWh zużycie tyle co do mycia rąk,szklanek i sprzątania,temperatura ustawiona do 65 *C

jeszcze co prawda nie mieszkam ale już prawie tydzień mam włączone kable i kilka spostrzeżeń:

-na piętrze kable zużywają 30% tego do parter- około 5-7 kWh

-parter około 22-25 kWh

-temperatury na sterowniku ustawione na 22,5 *C, na razie jak dla mnie jest za ciepło ale może to takie odczucie bo ciągle coś robię przed przeprowadzką

-sterowniki działają od 14:40-16:20 i 03:00-5:55

-wilgotność spadła przez tydzień do 49% z prawie 70% przy włączonym reku na 1 biegu, nie czuje się zapachów np. od nowych mebli czy podłóg.

-bojler na dobę ciągnie 2,5 kWh zużycie tyle co do mycia rąk,szklanek i sprzątania,temperatura ustawiona do 65 *C

Patrz a u mnie reku na 70m % i wilgotności nie mogę zbić poniżej 60%.

Właśnie ciekawi mnie jak zbija się wilgotność do takiego poziomu jak na zewnątrz wilgotność 80%?

Patrz a u mnie reku na 70m % i wilgotności nie mogę zbić poniżej 60%.

Właśnie ciekawi mnie jak zbija się wilgotność do takiego poziomu jak na zewnątrz wilgotność 80%?

pojęcia nie mam ale na pewno odpowiedzialna jest za to wentylacja bo pierwsze kilka dni miałem włączone kable a wentylacje jeszcze nie włączoną i miałem 70 a nawet 78%. reku mam lunę , 2 nawiewy jeden na piętrze drugi na parterze i w każdym pomieszczeniu wyciągi.

Przecież do zasilania awaryjnego nie jest potrzebne nic specjalnego ja mam na zewnatrz budynku gniazdo siłowe i 230v ,wystarczy w to gniazdo podłaczyć agregat i prąd jest w całym domu.

Tylko trzeba wtedy wyłączyć bezpieczniki w domu w razie jak by prąd popłynął z sieci bo było by kuku:)

właśnie żeby nie było tego kuku to mam to rozdzielone

Może ktoś ma takie rozwiązanie z chęcią zobaczę jak to rozwiązaliście. Myślę że zrobię to na przełączniku 4-ro biegunowym i na czas zasilania z agregatu będę wyłączał s-kami ogrzewanie
włącznik on/off dla zasilania trakcyjnego, włączenie agregatu o dowolnej mocy go gniazdka na zewnątrz (spaliny), na tablicy esami dostosowujesz urządzenia do mocy agregatu włączając odpowiednie obwody, ponieważ agregat działa w "g11" może być niezbyt mocny/tani, przydaje się stabilizator napięcia
Masz 2h w dziennej części II taryfy na pykanie NCO,w nocnej części II taryfy ładujesz jedynie akumulator i pykanie w tej części II taryfy jest nie pożądane i przynosi odwrotny skutek.Ustawiasz wtedy na zadaną wyższą temperaturę niż w dzień.Chyba,że decydujesz się na grzanie również w drogiej taryfie to wtedy nie zakładasz kagańca na droższą taryfę i grzejesz kiedy chcesz a nie kiedy musisz.Posłużę się moim dzisiejszym przykładem,o godz.21.00 temp.spadła mi w domu poniżej 22.st.C i załączyło się grzanie a Ty mając kaganiec na II taryfę czekałbyś do 22.00 na załączenie się ogrzewania.Kiedy mi spadła pon.22st.C ciężko określić bo jak wróciłem o 21 to pompa już chodziła.Są różne pojęcia komfortu mieszkania ;)Między innymi dlatego mam G11 ;)
zacznijmy od tego ze u mnie , Marcina temperatura w ciągu doby spada max. o 1*C - np. patrz brak prąduNCO idealnie sprawdza się do utrzymania temperatury i komfortu nie tylko od południa gdy świeci słońce ale też od północy i zachodu gdy wieje silny wiatr, to jak kto ma ustawione "kagańce" to jego sprawa i wybórnam "pykanie" w krótkim czasie dostawcza odpowiednią ilość ciepła w danym pomieszczeniu, moglibyśmy mieć o 2/3x słabsze kable, są one dobierane pod skrajną temperaturę i grzanie w g12
Odpowiedź jest prosta, jeśli jest potrzeba to ogrzewanie miedzy 13-16 się załącza (w pomieszczeniach gdzie jest taka potrzeba), jeśli nie ma to się nie załącza. Po co mam ładować akumulator jeśli nie ma takiej potrzeby. Kilkukrotnie pisałem że im bardziej energooszczędny dom tym NCO ma większy sens. Oczywiste jest że w czasie srogiej zimy w czasie II taryfy w dzień ogrzewanie przeważnie zawsze się załacza, ale w miesiacach X/XI/III/IV często nie ma takiej potrzeby w pomieszczeniach od pd. Powiedz co jeszcze jest niejasne, gdzie wprowadzam ciebie czy innych w błąd.Gdzie masz sterownik?
nie przegadasz mu.....