Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie doczytałeś,godziny dzienne II taryfy to 13-15 czyli tylko 2h/dobe.Wynika z tego,że kable tylko i wyłącznie dla NCO na 2h/dobę...Tylko nawiedzeni wybiorą kable dla NCO ;)Ale przecież jasiek co innego mówił :DSkończcie Panowie te idiotyzmy na temat NCO,wystarczy już bo więcej łosiów się na to nabierze...Gwiazdką możecie zakreślać,ze jedynie dla G11 lub dla kabli w w kleju.
pojmij że są to 2/3 z 4/6 g w których grzejemy n więc jest to 50% czasu grzaniaa nie 2 z 24h jak u Ciebie

Czyli jak rozumiem jeszcze nie dzialalo?JAkie przygotowania instalacji poczyniles w tym kierunku? To zwykle gniazdo poboru pradu?
tak - jeszcze ni działał agregat max 3kW kupujęgniazdo 230v z odpowiednim przewodem (szczeg. nie znam, to pyt do elektryka)rozwiązanie awaryjne pozwalające "przeżyć w razie W , otworzyć rolety, zagotować wodę, podgrzać CWU etc

tak - jeszcze ni działał agregat max 3kW kupujęgniazdo 230v z odpowiednim przewodem (szczeg. nie znam, to pyt do elektryka)rozwiązanie awaryjne pozwalające "przeżyć w razie W , otworzyć rolety, zagotować wodę, podgrzać CWU etc

Czyli to taki specjalne gniazdko bedzie do podpiecia agregatu jak rozumiem?

Agregat planujesz 3fazowy? Bo o gniazdzie 230V piszesz i cos mi to jakos nie pasi. Jak chcesz rozwiazac zasilanie innych faz?

Mysle, ze dalej nie dostrzegasz problemu. Pradem wsadzilby sobie grzaleczki 12kW i zmiescilby sie w 100% taniej taryfy. W PC, szczegolnie powietrznej, jak na zewnatrz przywali -30stC to jej moc drastycznie spada i po prostu nie ma mozliwosci, zeby ta dzialala tylko w taniej taryfie.

To czy starczy moc PC przy dużych mrozach, to tylko kwestia doboru pompy ciepła.

Jak potrzebujesz do ogrzania domu np. 5kW przy -20°C, to szukasz PC PW, której wydajność wynosi co najmniej 5,0kW ale dla temp. powietrza -20°C,

a nie jak podawane są na nagłówkach folderów moce katalogowe dla +7°C.

Moja w katalogu widnieje jako 7,0kW, ale przy -20°C ma wydajność ok. 3,5kW.

Temp. zewn. -30°C to jakieś ekstremum, rzadko występujące i na ten okres mogą wspomóc grzałki zabudowane w PC.

Osobną sprawą jest praca jakiejkolwiek PC tylko w II taryfie.

Musimy na okres I taryfy zakumulować/zmagazynować odpowiednią ilość ciepła, tak, żeby starczyło go do kolejnego okresu taniej taryfy, przy zadowalającym komforcie cieplnym.

Możemy zakumulować tą ilość energii w buforze z wodą, ale można też ją zakumulować w masie domu.

Do tego odpowiednia izolacja budynku nie doprowadzi do zbyt dużego spadku temp. wewnętrznej.

Sądzę że im lepiej docieplony dom, tym mniej się wychładza i w związku z tym na PC można ustawić niższą temp. tzw. podbicia temperaturowego w tańszej taryfie.

Nie zrozumiales.. Ja mam bufor wiec ja sobie w nocy kumuluje to cieplo. Kumuluje, bo mam w nocy tanie zrodlo ciepla ktore niezaleznie od warunkow pogodowych panujacych na zewnatrz grzeje tanio. Tobie niestety nawet bufor nie pomoze bo nie oplaci sie grzac w nocy w tanszej taryfie, bo wtedy COP pompy powietrznej drastycznie spada.

Bufor mi gwarantuje cieplo kiedy potrzebuje. Ty oczywiscie tez masz cieplo kiedy potrzebujesz - ale nie masz mozliwosci zeby to cieplo generowac w tanszej taryfie bo wybrales pompe powietrzna.

PS. I ja mysle ze Ty doskonale sobie zdajesz z tego sprawe i to jest glowny powod dlaczego nie bierzesz G12 :) Przy pompie powietrznej G12 ma IMHO niewielki sens. Oszczednosci rzeczywiscie moze zjesc gorszy COP takiej pompy.

Ja mam PC-PW, mam G12w i nie mam bufora. Temperatura w domu średnio 22,5°C. Praca tylko w II taryfie.

COP PC-PW do -20°C przy zasilaniu do 35°C wynosi co najmniej 2 (dane katalogowe).

Czyli to taki specjalne gniazdko bedzie do podpiecia agregatu jak rozumiem?Agregat planujesz 3fazowy? Bo o gniazdzie 230V piszesz i cos mi to jakos nie pasi. Jak chcesz rozwiazac zasilanie innych faz?
przy on/off trakcja agregat całość zmostkowana tak ze prąd z agregatu płynie na l1,l2,l3 a ja esami sam ograniczam obwodywg uznania/zapotrzebowania

przy on/off trakcja agregat całość zmostkowana tak ze prąd z agregatu płynie na l1,l2,l3 a ja esami sam ograniczam obwodywg uznania/zapotrzebowania

OK. Czyli to ne jest zwykle gniazdfo na zewnatrz (prad na ogrod) do ktorego wpisanym sobie agregacik. Juz sie "balem", ze mam jakies rojenia w tym tamacie.

Po rpsotu zrobiles doprowadzenie zasilania awaryjnego przewodem z zewnatrz i tyle. Rozumiem, ze urzadzen 3fazowe wylaczasz na amen na czas pracy agregatu. Przy takim ukladzi jest szansa na zachowanie ochrony antyporazeniowej?

Ja agregat podpinam tylko w zasadzie pod hydrofor, bo niemoznosc skorzystania z wody jest nader irytujaca. :)

OK. Czyli to ne jest zwykle gniazdfo na zewnatrz (prad na ogrod) do ktorego wpisanym sobie agregacik. Juz sie "balem", ze mam jakies rojenia w tym tamacie.
hahaha w praktyce dokładnie tak to wygląda ;P
Po rpsotu zrobiles doprowadzenie zasilania awaryjnego przewodem z zewnatrz i tyle. Rozumiem, ze urzadzen 3fazowe wylaczasz na amen na czas pracy agregatu. Przy takim ukladzi jest szansa na zachowanie ochrony antyporazeniowej? Ja agregat podpinam tylko w zasadzie pod hydrofor, bo niemoznosc skorzystania z wody jest nader irytujaca. :)
nie mam w domu żadnego urządzenia 3-fazowego, ochrona antyporażeniowa nadal taka sama jak dla zasilania trakcyjnego, różnice mogą być z +/-

Przecież do zasilania awaryjnego nie jest potrzebne nic specjalnego ja mam na zewnatrz budynku gniazdo siłowe i 230v ,wystarczy w to gniazdo podłaczyć agregat i prąd jest w całym domu.

Tylko trzeba wtedy wyłączyć bezpieczniki w domu w razie jak by prąd popłynął z sieci bo było by kuku:)

Takich debili powinno od razu do pierdla wsadzać. Robienie tak instalacji bez uzgodnienia i warunków od dostawcy energii to, to samo co jazda po alkoholu samochodem co jest przestępstwem. W dodatku debilu gniazdo służy do odbierania energii, a nie żeby do niego energie doprowadzać ze wtyki. Stwarzasz zagrożenie dla ludzi takimi czynami.

Takich debili powinno od razu do pierdla wsadzać. Robienie tak instalacji bez uzgodnienia i warunków od dostawcy energii to, to samo co jazda po alkoholu samochodem co jest przestępstwem. W dodatku debilu gniazdo służy do odbierania energii, a nie żeby do niego energie doprowadzać ze wtyki. Stwarzasz zagrożenie dla ludzi takimi czynami.

chyba wiem o czym piszesz np. jak puści swój prąd z agregatu i może porazić kogoś kto naprawia uszkodzenie sieci, tak?

ochrona antyporażeniowa nadal taka sama jak dla zasilania trakcyjnego, -

Z całym szacunkiem do Ciebie ale pojęcia to tym nie masz. Wiesz co to jest reaktancja podprzejściowa podłużna ? Ona odpowiedzialna jest za ochroną przeciwporażeniową właśnie. Dlatego też glazurnicy nie powinni robić instalacji elektrycznej co tu ciągle na forum FM ma miejsce.

Z całym szacunkiem do Ciebie ale pojęcia to tym nie masz. Wiesz co to jest reaktancja podprzejściowa podłużna ? Ona odpowiedzialna jest za ochroną przeciwporażeniową właśnie. Dlatego też glazurnicy nie powinni robić instalacji elektrycznej co tu ciągle na forum FM ma miejsce.
masz racje, nie mamwytłumacz jak krowie przy rowie, skonsultuje to z moim "nie hydraulikiem"dziekuje