qubic 08.12.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Tam gdzie aktualnie mieszkam, temperatura 21 stopni i odczucie chłodu, zimna. Wystarczy zapalić w piecu, kaloryfery lekko drgną, od razu lepiej. Na termometrze dalej 21*C, a odczucie diametralnie inne no właśnie taka huśtawka jakaś że nie wiadomo jak tu najlepiej ustawić. na pewno łatwiej mi ustawić piętro ,już widzę że tam jest cieplej. na parterze jak tylko coś na kuchni się robi to jest cieplej i wilgotniej (aktualnie po gotowaniu obiadu jest 59%) jeśli chodzi o PC pp to wypróbuję ją w przyszłym tygodniu jak chociaż kilka dni pomieszkam,także spokojnie opiszę wrażenia i podam zużycie bo mam osobny podlicznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 odczyt z podliczników CO i CWU po pierwszym tygodniu użytkowania Piętro Parter Bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Arturku gdzie masz sterownik ogrzewania zamontowany w domu? Pytam trzeci raz... Nigdzie nie mam zamontowanego,mam bezprzewodowy i narazie testuje różne ustawienia i gdzie będzie najlepiej się sprawdzał czyli biegam z nim po pokojach i kuchniach. Prawdopodobnie będzie w pokoju gdzie chcemy,żeby była najniższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 u mnie ostatnio ok. 70kwh/ doba na wszystko... nic nowego ... jasiek ostatni tydzień CO+CWU prawie 40kWh/doba,podejrzewam że jak doliczę zużycie na bytowe to będziesz miał rację z tym wozem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Rozumiem, że współpracę obydwu urządzeń już przetestowałeś i agregat radzi sobie z prądem rozruchu tego silnika. Tak? Tak. Przetestowalem zaraz po kupnie i mialem tez poki co jedna okazje testu "w walce", bo palnowa praca na sieci wypadla w czasie mojego porannego prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.12.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 OFT więc post skasuje ze pare godzin.Kto ma sprawdzony UPS w domu mój świeżo zakupiony ActivJet o mocy niby 360W wysiadł razem z zanikiem prądu podczas jak ksawery szalał, miał jakieś 200W do utrzymania. ODP na prv w razie co, żeby tu nie zaśmiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.12.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 upMój wytrzymywał do 3 godzin. Zasiłał tyłko router i moduł gsm.Kiedy stuknęło mu 4 lata, jego podtrzymanie spadło do 1,5 godziny.Ecopower, chyba tak się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 08.12.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 żeby była jasność.. napisałem że nikt nie zabrania podłączyć agregatu, Z.E. nie może tego zabronić ale może nakazać własne warunki podłączenia.. i dlatego kazde takie podłączenie trzeba uzgodnić z zakładem energetycznym bo w razie awarii dyspozytor wie że moźe gdzieś mieć na sieci agregat.. A jeśli już dyspozytor posiada tak tajemną wiedzę i nawet posiada numer komórki do właściciela agregatu, to co robi? Albo inaczej zadam pytanie: Jak ma "wiedzę", że na uszkodzonej lini nie ma prawa być agregatu to wydaje rozkaz robić gołymi łapami? Widziałeś kiedyś może takie linki stalowe które przerzuca się przez linię energetyczną? Jak myślisz po co to robi ZE? Czy Ty naprawdę uważasz, że agregat może pół wsi wybić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.12.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Znaczy pradem... Nie obchodź się z prądem nieudolnie, bo Cię prąd ..............ogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek ostatni tydzień CO+CWU prawie 40kWh/doba,podejrzewam że jak doliczę zużycie na bytowe to będziesz miał rację z tym wozem ...... sluchaj starszych i madrzejszych:-) od czwartku do teraz 300kWh - ksawery tyle wywiał caly dom dodam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 08.12.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam, Potrzebuję złożyć wniosek o projekt przyłączy, tylko zastanawiam się ile wpisać kw w mocy przyłączeniowej. Dom to projekt z biura KB Projekt http://www.kbprojekt.pl/12/slowicze . Nie jest w stu procentach zatwierdzony , ale konkurent też ma 82m2. Także podobny metraż plus garaż. W domu normalne zużycie prądu , kuchenka na gaz , dwa TV , jeden laptop . Ogrzewanie CWU prądem, ogrzewanie w domu: wszędzie podłogówka elektryczna + w salonie kominek ( z DGP lub bez ). Bardzo proszę o podpowiedź. Wydaje mi się że 17-18kw wystarczy ale wolę podpytać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 sluchaj starszych i madrzejszych:-) od czwartku do teraz 300kWh - ksawery tyle wywiał caly dom dodam:-) nie dziwię się , u mnie pokazał za to idealnie jakie mam nieszczelne drzwi zewnętrzne. także pierwsza rzecz do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek wiem że było ale gdzie ? nie mogę znaleźć. kalibrowałeś sterownik? jak masz w nocy ustawione? i czy wymuszasz po południu żeby się włączył? jakie temperatury masz ustawione w 1 taryfie? już widzę że mam trochę "pod górkę" bo na parterze sterownik holu mam nad nawiewem o czym wcześniej nie pomyślałem a w salonie nad wszystkimi urządzeniami tv i komp . co w takich sytuacjach ? histerezę zwiększać? zostaw temperaturę podłogi w spokoju a najlepiej przełącz tak aby sterownik działał tylko z pokojowym ... kiedyś podawałem jak ustawić sterownik ... tak po skrócie moje ustawienia ... 6:00 -22* 13:00 -23* 13:01 -22,5* 17:00 -22* 3:00 -23* 3:01 -22,5* histereza 0,5* (jeżeli nastawa jest np.22* to załączy się przy 21,5* a wyłączy przy 22,5*...) tak ustawić i ma działać cały rok bez grzebania ... ps. jakie masz sterowniki ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek ostatni tydzień CO+CWU prawie 40kWh/doba,podejrzewam że jak doliczę zużycie na bytowe to będziesz miał rację z tym wozem ...... jak dojdzie bytowe to niewiele się zmieni, więcej pójdzie na świecenie, gotowanie a mniej na CO ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Bardzo proszę o podpowiedź. Wydaje mi się że 17-18kw wystarczy ale wolę podpytać. "Na domek" proponuja standardowo 16,1kW (zabezpiecznie przedlicznikowe 25A). Jak wpiszesz 17kW, to pani z tabelki przypisze Ci zabezpieczenie 32A. Roznica w cenie jakies 100pare zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jakie masz sterowniki ...? mam taki jak ty tylko dotykowy http://termoplus.pl/produkt/termostaty/tc910/ mocno się zastanawiam jak dojść czy też przekłamuje dzięki za tą informację o przełączeniu tylko na temp.powietrza, sam się zastanawiałem czy to nie byłoby lepiej-czyli w ustawieniach pogrzebać żeby tylko wbudowany czujnik działał? a bojler jak masz ustawiony ? na ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 08.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 "Na domek" proponuja standardowo 16,1kW (zabezpiecznie przedlicznikowe 25A). Jak wpiszesz 17kW, to pani z tabelki przypisze Ci zabezpieczenie 32A. Roznica w cenie jakies 100pare zl. Czyli rozumiem że warto wpisać 17kW ? Dzieki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 mam taki jak ty tylko dotykowy http://termoplus.pl/produkt/termostaty/tc910/ mocno się zastanawiam jak dojść czy też przekłamuje dzięki za tą informację o przełączeniu tylko na temp.powietrza, sam się zastanawiałem czy to nie byłoby lepiej-czyli w ustawieniach pogrzebać żeby tylko wbudowany czujnik działał? a bojler jak masz ustawiony ? na ile? obstawiam że robi takie cuda jak moje przed "dłubaniem", najprościej sprawdzić przyklejając termometr obok sterownika, przy wyłączonym ogrzewaniu i kalibracji na 0 powinny pokazywać tyle samo ( podobna wartość ... )a po włączeniu ogrzewania wzrost temp. powinien następować w podobnym tempie... jeżeli po załączeniu ogrzewania podłogowego wzrost temperatury na sterowniku jest już po kilkunastu minutach to doopa blada i trzeba wyciągnąć czujnik na zewnątrz, ja u siebie mam przedłużone przewody o ok. 30cm a czujniki wsadzone pod wyłączniki oświetlenia znajdujące się obok sterowników ... bojler jest na cały czas taniej taryfy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.12.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Czyli rozumiem że warto wpisać 17kW ? Dzieki za szybką odpowiedź. Chyba nie ma sensu wpisywac wiecej. Tylko drozej zaplacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 obstawiam że robi takie cuda jak moje przed "dłubaniem", najprościej sprawdzić przyklejając termometr obok sterownika, przy wyłączonym ogrzewaniu i kalibracji na 0 powinny pokazywać tyle samo ( podobna wartość ... )a po włączeniu ogrzewania wzrost temp. powinien następować w podobnym tempie... jeżeli po załączeniu ogrzewania podłogowego wzrost temperatury na sterowniku jest już po kilkunastu minutach to doopa blada i trzeba wyciągnąć czujnik na zewnątrz, ja u siebie mam przedłużone przewody o ok. 30cm a czujniki wsadzone pod wyłączniki oświetlenia znajdujące się obok sterowników ... jasiek na ciebie zawsze można liczyć potestuję i napiszę ale sam widzisz że to chyba ten sam model tylko ma dotyk więc też myślę że mnie to nie ominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts