Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za tą informację o przełączeniu tylko na temp.powietrza, sam się zastanawiałem czy to nie byłoby lepiej-czyli w ustawieniach pogrzebać żeby tylko wbudowany czujnik działał?

jeżeli sterownik masz przełączony na sondę zewnętrzną ( OUT ) to nie przekłamuje ale tak nie da się sterować ogrzewaniem bo będziesz musiał cały czas robić korekty temp. podłogi ...

ustawienie na sam pokojowy ( IN ) nie wymaga żadnego przestawiania...:)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasiek na ciebie zawsze można liczyć :)

potestuję i napiszę ale sam widzisz że to chyba ten sam model tylko ma dotyk więc też myślę że mnie to nie ominie.

Są jeszcze dwie możliwości rozwiazania tej bolaczki

1. sterowanie poprzez stycznik w tablicy rozdzielczej (o ile masz dodatkowy przewód pociagiety od termostatu do skrzynki bezpiecznikowej)

2. Włożenie stycznika do puszki głęboko, a przekaźnik w sterowniku wykorzystać tylko do sterowania tym stycznikiem (nie grzebiesz w termostacie = nie tracisz gwarancji)

sprawdzałeś takie rozwiązanie ...?

u mnie nawet bez podpiętych kabli grzewczych sterownik "grzał"...:)

mi sam przekaźnik bez obciążenia styków podnosi temp o 0,1*C po 2 h, a zanim wyciagnalem czujki na zew to obciazone styki podnosily z 21,5 po 10 min do 26*C tylko tu fakt jeden z mocniejszych kabli 2,3kW

Edytowane przez Krzysiek_BB

ale przesuniecie źródła ciepła wgłąb ściany (stycznik) mysle ze załatwi sprawe. Jeszcze tego nie sprawdzałem ale wydaje sie to logiczne i sensowne.

Ja termostaty zakładałem po dwóch latach od zakupu wiec i tak juz mialem po gwarancji :)

wyciągnięcie i "ukrycie" czujnika ma tą zaletę że sterownik przestaje "widzieć" wszystkie podmuchy, chuchnięcia i inne chwilowe skoki temperatury w pomieszczeniu ...

qubic coś wspominał o niefortunnym usytuowaniu w niektórych pomieszczeniach więc takie rozwiązanie wydaje się bardziej optymalne ...

Są jeszcze dwie możliwości rozwiazania tej bolaczki

1. sterowanie poprzez stycznik w tablicy rozdzielczej (o ile masz dodatkowy przewód pociagiety od termostatu do skrzynki bezpiecznikowej)

2. Włożenie stycznika do puszki głęboko, a przekaźnik w sterowniku wykorzystać tylko do sterowania tym stycznikiem (nie grzebiesz w termostacie = nie tracisz gwarancji)

dzięki,tutaj już muszę się posiłkować elektrykami , przekażę im to info

na próbę możesz wyciągnąć sondy podłogowe na zewnątrz i przełączyć na OUT, sterownik będzie działał jak na pokojowym ...

jasiek już przestawiłem sterowniki na twoją "modłę" ;) za tydzień podam wyniki to porównamy do moich ustawień z tego tygodnia (oczywiście jak pogoda będzie podobna)

Jestes chyba dla siebie zbyt surowy. ;)

pyxis , ja jestem bardzo zadowolony z pomocy jaśka i dziękuję mu za niezmienną gotowość do podzielenia się swoimi obserwacjami. i za to że pomimo obecności takich kreaturek jak ty chce tutaj coś napisać.

a ty z czego jesteś zadowolony.....?

a nie możesz wsadzić czegoś takiego i dmuchać w podłogę ...

http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-scienna-aluminiowa-125-i3755848135.html

no i widzisz ;) , sprawdzę .cena fajna a co mi tam . jak szaleć to szaleć ;)

a jeszcze zapytam się o łazienkę :

czy te ustawienia są wystarczające żeby zwłaszcza rano i wieczorem mieć ciepławą podłogę?

i czy na piętrze nie zmniejszyć trochę ?

a jeszcze zapytam się o łazienkę :

czy te ustawienia są wystarczające żeby zwłaszcza rano i wieczorem mieć ciepławą podłogę?

i czy na piętrze nie zmniejszyć trochę ?

temperatura podłogi będzie zależna od ustawienia temp. w pomieszczeniu i strat tego pomieszczenia, czym zimniej na zewnątrz tym podłoga cieplejsza i odwrotnie ...

temperatury jakie podałem to z mojej chałupy, możesz ustawić sobie inne...

najważniejsze abyś trzymał się zasady ustawiania ...:)

ale skucha ;( następna obserwacja z nowego domu

właśnie miałem małą przerwę w dostawie prądu i mój reku Luna 200 wyłącza się przy takim zdarzeniu ale już nie restartuje samoczynnie :(

czyli wyjazd na wakacje to trzeba się modlić o brak przerw w zasilaniu bo po powrocie można stęchliznę powąchać

jasiek a ty mi fajny reku polecałeś a ja się pospieszyłem i kupiłem Lunę