jasiek71 08.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 dzięki za tą informację o przełączeniu tylko na temp.powietrza, sam się zastanawiałem czy to nie byłoby lepiej-czyli w ustawieniach pogrzebać żeby tylko wbudowany czujnik działał? jeżeli sterownik masz przełączony na sondę zewnętrzną ( OUT ) to nie przekłamuje ale tak nie da się sterować ogrzewaniem bo będziesz musiał cały czas robić korekty temp. podłogi ... ustawienie na sam pokojowy ( IN ) nie wymaga żadnego przestawiania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 08.12.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek na ciebie zawsze można liczyć potestuję i napiszę ale sam widzisz że to chyba ten sam model tylko ma dotyk więc też myślę że mnie to nie ominie. Są jeszcze dwie możliwości rozwiazania tej bolaczki 1. sterowanie poprzez stycznik w tablicy rozdzielczej (o ile masz dodatkowy przewód pociagiety od termostatu do skrzynki bezpiecznikowej) 2. Włożenie stycznika do puszki głęboko, a przekaźnik w sterowniku wykorzystać tylko do sterowania tym stycznikiem (nie grzebiesz w termostacie = nie tracisz gwarancji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek na ciebie zawsze można liczyć potestuję i napiszę ale sam widzisz że to chyba ten sam model tylko ma dotyk więc też myślę że mnie to nie ominie. na próbę możesz wyciągnąć sondy podłogowe na zewnątrz i przełączyć na OUT, sterownik będzie działał jak na pokojowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 2. Włożenie stycznika do puszki głęboko, a przekaźnik w sterowniku wykorzystać tylko do sterowania tym stycznikiem (nie grzebiesz w termostacie = nie tracisz gwarancji) sprawdzałeś takie rozwiązanie ...? u mnie nawet bez podpiętych kabli grzewczych sterownik "grzał"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 08.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) sprawdzałeś takie rozwiązanie ...? u mnie nawet bez podpiętych kabli grzewczych sterownik "grzał"... mi sam przekaźnik bez obciążenia styków podnosi temp o 0,1*C po 2 h, a zanim wyciagnalem czujki na zew to obciazone styki podnosily z 21,5 po 10 min do 26*C tylko tu fakt jeden z mocniejszych kabli 2,3kW Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek ja wiem że masz starszy dom no ale 60-70 kwh na dobę to jednak dużo tylko tak w sobotę? e tam , e tam... bywało i 120 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 mi sam przekaźnik bez obciążenia styków podnosi temp o 0,1*C po 2 h, a zanim wyciagnalem czujki na zew to obciazone styki podnosily z 21,5 po 10 min do 26*C tylko tu fakt jeden z mocniejszych kabli 2,3kW u mnie podobnie... czyli "normalka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 08.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 u mnie podobnie... czyli "normalka"... ale przesuniecie źródła ciepła wgłąb ściany (stycznik) mysle ze załatwi sprawe. Jeszcze tego nie sprawdzałem ale wydaje sie to logiczne i sensowne. Ja termostaty zakładałem po dwóch latach od zakupu wiec i tak juz mialem po gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 ale przesuniecie źródła ciepła wgłąb ściany (stycznik) mysle ze załatwi sprawe. Jeszcze tego nie sprawdzałem ale wydaje sie to logiczne i sensowne. Ja termostaty zakładałem po dwóch latach od zakupu wiec i tak juz mialem po gwarancji wyciągnięcie i "ukrycie" czujnika ma tą zaletę że sterownik przestaje "widzieć" wszystkie podmuchy, chuchnięcia i inne chwilowe skoki temperatury w pomieszczeniu ... qubic coś wspominał o niefortunnym usytuowaniu w niektórych pomieszczeniach więc takie rozwiązanie wydaje się bardziej optymalne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Są jeszcze dwie możliwości rozwiazania tej bolaczki 1. sterowanie poprzez stycznik w tablicy rozdzielczej (o ile masz dodatkowy przewód pociagiety od termostatu do skrzynki bezpiecznikowej) 2. Włożenie stycznika do puszki głęboko, a przekaźnik w sterowniku wykorzystać tylko do sterowania tym stycznikiem (nie grzebiesz w termostacie = nie tracisz gwarancji) dzięki,tutaj już muszę się posiłkować elektrykami , przekażę im to info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 na próbę możesz wyciągnąć sondy podłogowe na zewnątrz i przełączyć na OUT, sterownik będzie działał jak na pokojowym ... jasiek już przestawiłem sterowniki na twoją "modłę" za tydzień podam wyniki to porównamy do moich ustawień z tego tygodnia (oczywiście jak pogoda będzie podobna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 jasiek już przestawiłem sterowniki na twoją "modłę" za tydzień podam wyniki to porównamy do moich ustawień z tego tygodnia (oczywiście jak pogoda będzie podobna) najpierw sprawdź czy te sterowniki "prawdę" pokazują ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 qubic coś wspominał o niefortunnym usytuowaniu w niektórych pomieszczeniach więc takie rozwiązanie wydaje się bardziej optymalne ... o tak zobacz sam jaka jest sytuacja. nawiew 160 teraz około 16-17 *C , a sterownik prosto nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 o tak zobacz sam jaka jest sytuacja. nawiew 160 teraz około 16-17 *C , a sterownik prosto nad nim a nie możesz wsadzić czegoś takiego i dmuchać w podłogę ... http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-scienna-aluminiowa-125-i3755848135.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jestes chyba dla siebie zbyt surowy. pyxis , ja jestem bardzo zadowolony z pomocy jaśka i dziękuję mu za niezmienną gotowość do podzielenia się swoimi obserwacjami. i za to że pomimo obecności takich kreaturek jak ty chce tutaj coś napisać. a ty z czego jesteś zadowolony.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 08.12.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) o tak zobacz sam jaka jest sytuacja. nawiew 160 teraz około 16-17 *C , a sterownik prosto nad nim Mam podobnie nad TV temp ~ 0,7 wyższa niż normalnie na drugim koncu pokoju wywalilo mi hosting-a Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 a nie możesz wsadzić czegoś takiego i dmuchać w podłogę ... http://allegro.pl/czerpnia-wyrzutnia-kratka-scienna-aluminiowa-125-i3755848135.html no i widzisz , sprawdzę .cena fajna a co mi tam . jak szaleć to szaleć a jeszcze zapytam się o łazienkę : czy te ustawienia są wystarczające żeby zwłaszcza rano i wieczorem mieć ciepławą podłogę? i czy na piętrze nie zmniejszyć trochę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 a jeszcze zapytam się o łazienkę : czy te ustawienia są wystarczające żeby zwłaszcza rano i wieczorem mieć ciepławą podłogę? i czy na piętrze nie zmniejszyć trochę ? temperatura podłogi będzie zależna od ustawienia temp. w pomieszczeniu i strat tego pomieszczenia, czym zimniej na zewnątrz tym podłoga cieplejsza i odwrotnie ... temperatury jakie podałem to z mojej chałupy, możesz ustawić sobie inne... najważniejsze abyś trzymał się zasady ustawiania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 ale skucha ;( następna obserwacja z nowego domu właśnie miałem małą przerwę w dostawie prądu i mój reku Luna 200 wyłącza się przy takim zdarzeniu ale już nie restartuje samoczynnie czyli wyjazd na wakacje to trzeba się modlić o brak przerw w zasilaniu bo po powrocie można stęchliznę powąchać jasiek a ty mi fajny reku polecałeś a ja się pospieszyłem i kupiłem Lunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.12.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Mam podobnie nad TV temp ~ 0,7 wyższa niż normalnie na drugim koncu pokoju wywalilo mi hosting-a no teraz to widać też niefortunnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts