Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hał hał :)

To się zaraz okaze czy pan milicjant miał rację....:)

Pan milicjant, jak go nazywacie, i miał rację i nie miał. Miał rację, jak agregat chcemy podłączyć żeby zasilał awaryjnie dom.

Nie miał racji, jeżeli do agregatu podłączymy przedłużaczem lampkę, piec na ekogroszek żeby grzał, czy komputer żeby działał jak się aku rozładuje.:yes:

z tego co mnie uczyli kiedyś, to agregatów nie powinno się podłączać bez zgody zakładu energetycznego dlatego, że jakiś elektryk od nich robi coś na słupie i odłączą zasilanie, a my z drugiej strony zapodamy prąd z agregatu to możemy mieć go na sumieniu....

A jak wiadomo Polak "Potrafi" i takie podłączenie agregatu do sieci może być zrobione kompletnie nie tak jak trzeba...

A wracając do tematu wątku. Już prawie miesiąc monitoruję zużycie. i średnio dobowo wychodzi 24 kWh, przy czym tendencja lekko spadkowa temp 20,1 do 21,8 - sterowniku ustawione tak że tylko w II taryfie chodzi ogrzewanie.

W tym czasie 4 x leciał kominek 2 do 4 godzinek (w sumie spaliłem 1,5 wiadra drewna i trochę tektury)

z ciekawostek, to kilka dni temu rano jak wstałem około 8 to było 20,1C po 2 godzinach wzrosło do 20,C (ogrzewanie w tym czasie było wyłączone, słońca brak)

gdzie jest Lobo vel Cetera!

daj głos!

Daje głos,

Prawa energetycznego nie znam i nie mam zamiaru poznawać, bo jest ono tak samo chore jak chora jest polska energetyka, a z ktora dzięki Bogu nie mam już nic doczynienia. Bo chora jest od góry po sam dół, a pierwszą czynnością po zatrudnieniu w niej nowych osób jest ich wykastrowanie żeby nie podskakiwali, całe szczęście ja się przed tym uchroniłem i dlatego już mnie tam nie ma:-)

Poza tym przełacznik źródeł zasilania z punktem pośrednim miedzy zmianą źródeł zasilania jest w pełni bezpieczny, bo nie daje żadnej możliwości dołaczenia pracującego agredatu do sieni nN, tak też zrobię w moim domu.

A wracając do tematu wątku. Już prawie miesiąc monitoruję zużycie. i średnio dobowo wychodzi 24 kWh, przy czym tendencja lekko spadkowa temp 20,1 do 21,8 - sterowniku ustawione tak że tylko w II taryfie chodzi ogrzewanie.

W tym czasie 4 x leciał kominek 2 do 4 godzinek (w sumie spaliłem 1,5 wiadra drewna i trochę tektury)

To dobra informacja,biorąc pod uwagę to że spalam 25kg ekogroszku dziennie (24zł). .

Pan milicjant, jak go nazywacie, i miał rację i nie miał. Miał rację, jak agregat chcemy podłączyć żeby zasilał awaryjnie dom.

Nie miał racji, jeżeli do agregatu podłączymy przedłużaczem lampkę, piec na ekogroszek żeby grzał, czy komputer żeby działał jak się aku rozładuje.:yes:

Pokaż gdzie pisałem o bezpośrednim zasilaniu jakiegoś urządzenia z agregatu ?

Jak widać Wasz guru „Lobo_M” wymigał się od udzielenia odpowiedzi.

Pokaż gdzie pisałem o bezpośrednim zasilaniu jakiegoś urządzenia z agregatu ?

Jak widać Wasz guru „Lobo_M” wymigał się od udzielenia odpowiedzi.

Od niczego migac sie nie musze, bo to nie ja szastalem paragrafami KK, ktore byly tylko ogolnym straszakiem, a nie odnoslily sie do faktu czy i jak mozna zainstalowac agregat w domu. Na to jakos w oparciu o prawo energetyczne nikomu nie odpiwiedziales. Ja napisalem jak zrobie to u siebie i bedzie to zgodnie ze sztuka, bo od SZR rozni sie on tym co skrzynia automatyczna od manualnej

Od niczego migac sie nie musze, bo to nie ja szastalem paragrafami KK, ktore byly tylko ogolnym straszakiem, a nie odnoslily sie do faktu czy i jak mozna zainstalowac agregat w domu. Na to jakos w oparciu o prawo energetyczne nikomu nie odpiwiedziales. Ja napisalem jak zrobie to u siebie i bedzie to zgodnie ze sztuka, bo od SZR rozni sie on tym co skrzynia automatyczna od manualnej

Wszystko napisałem w poście 08.12.2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-WYSTĄP!!!&p=6257455&viewfull=1#post6257455

(strona 1371 post #27418 )

Dodatkowo w prawie budowlanym masz:

Art. 57.

1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

1) oryginał dziennika budowy;

2) oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

4) protokoły badań i sprawdzeń;

2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

Także jak podpiszesz oświadczenie które mija się z prawdą to:

KK

art. 271

§ 1. „Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Edytowane przez piotrp1

Wszystko napisałem w poście 08.12.2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-WYSTĄP!!!&p=6257455&viewfull=1#post6257455

(strona 1371 post #27418 )

Dodatkowo w prawie budowlanym masz:

Art. 57.

1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

1) oryginał dziennika budowy;

2) oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

4) protokoły badań i sprawdzeń;

2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

Także jak podpiszesz oświadczenie które mija się z prawdą to:

KK

art. 271

§ 1. „Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Za dużo słów. W przytoczonej ustawie nie znalazłem, że dotyczy ona "mojego domu" i mojego zasilania awaryjnego, nie podłączonego do sieci. Ponad wszelką wątpliwość nie jest to zasilanie awaryjne włączane automatycznie. Moja odpowiedzialność za nieprawne podanie napięcia do sieci jest oczywista i bezdyskusyjna. Szukam w dalszym ciągu przepisu prawa ograniczającego moje prawa do instalacji poza licznikiem. Odbiór miałem 40 lat temu i nie interesują mnie przepisy potrzebne do odbioru.

najpierw sprawdź czy te sterowniki "prawdę" pokazują ...:p

jeszcze tego nie miałem czasu sprawdzić ale po 3 dniach na nowych ustawieniach , niektóre sterowniki chodzą też w droższej taryfie .

.zużycie dobowe rozkłada się teraz 50/50 (droga/tania) . z tego co zaobserwowałem sterowniki włączają się w drogiej taryfie w kuchni,holu(tam gdzie jest nawiew WM) i przedsionku (nieszczelne drzwi).

pytanie dlaczego w kuchni? akurat w/w kable są małej mocy 535W , taki też jest w łazience ale tam się raczej nie włącza w drogiej taryfie.

w kuchni sterownik jest przy samym oknie może to ma znaczenie?

CAM00130.jpg

piotrp1, jeszcze raz ponowie pytanie ktore też koleżanka zadała. Pokaż gdzie jest napisane że nie możesz mieć zrobionej instalacji z przełacznikiem zasilania agregat-zero-siec? to że potem trzeba to zgłosić to inna sprawa. Wiec nim zaczniesz cytować kolejne art KK i PB to przeczytaj pytania ze zrozumieniem. Bo narazie strzelasz w płot

piotrp1, jeszcze raz ponowie pytanie ktore też koleżanka zadała. Pokaż gdzie jest napisane że nie możesz mieć zrobionej instalacji z przełacznikiem zasilania agregat-zero-siec? to że potem trzeba to zgłosić to inna sprawa. Wiec nim zaczniesz cytować kolejne art KK i PB to przeczytaj pytania ze zrozumieniem. Bo narazie strzelasz w płot

Czy z Tobą coś nie tak ? Mi się wydaje że jesteś dobrze poukładany. Nikt nie zabrania zrobienia instalacji z przełącznikiem. Z uwagi że jest to jednostka wytwórcza i jest przyłączana do instalacji w budynku to wymaga uzyskania zgody dostawcy co wielokrotnie powtarzam. Sam napisałeś że trzeba ją zgłosić. Tylko że prawidłowo jest wystąpić przed zrobieniem bo może okazać się że wydane warunki mogą nakazywać specyficzne rozwiązania i wtedy koszty rosną zamiast zrobić to tak jak trzeba od początku. Dlatego też pierwsze to uzgodnienia z dostawcą, wykonawstwo, pomiary (zgłoszenie do RE) i użytkowanie jak wszystko jest sprawne. A jak widać można zastosować przełącznik który nie jest dedykowany do takich celów co rozbił kolega „qubic”