Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za dużo słów. W przytoczonej ustawie nie znalazłem, że dotyczy ona "mojego domu" i mojego zasilania awaryjnego, nie podłączonego do sieci. Ponad wszelką wątpliwość nie jest to zasilanie awaryjne włączane automatycznie. Moja odpowiedzialność za nieprawne podanie napięcia do sieci jest oczywista i bezdyskusyjna. Szukam w dalszym ciągu przepisu prawa ograniczającego moje prawa do instalacji poza licznikiem. Odbiór miałem 40 lat temu i nie interesują mnie przepisy potrzebne do odbioru.

Bez znaczenia jak to jest dołączane do Twojej instalacji w której możesz robić co chcesz. Znaczy o ile posiadasz stosowne uprawnienia. Po przebudowie instalacji którą należy wykonać już zgodnie z nowymi przepisami i normami należy wykonać komplet sprawdzeń zadnie z normą PN-HD 60364-6:2008: Instalacje elektryczne niskiego napięcia – część 6: Sprawdzenie.

Tak więc świadomy elektryk bierze na siebie odpowiedzialność przebudowy Twojej starej instalacji bo jak coś się stanie to na nim spoczywa odpowiedzialność.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze tego nie miałem czasu sprawdzić ale po 3 dniach na nowych ustawieniach , niektóre sterowniki chodzą też w droższej taryfie .

.zużycie dobowe rozkłada się teraz 50/50 (droga/tania) . z tego co zaobserwowałem sterowniki włączają się w drogiej taryfie w kuchni,holu(tam gdzie jest nawiew WM) i przedsionku (nieszczelne drzwi).

pytanie dlaczego w kuchni? akurat w/w kable są małej mocy 535W , taki też jest w łazience ale tam się raczej nie włącza w drogiej taryfie.

w kuchni sterownik jest przy samym oknie może to ma znaczenie?

CAM00130.jpg

szkoda że w szafce nie zamontowałeś ...;)

u mnie wszędzie jest tak... ( przy wyłącznikach oświetlenia...)

http://img198.imageshack.us/img198/7320/sdc10829l.jpg

przenieś ten sterownik bo teraz to on mierzy temp. przy oknie...

a tak swoją droga to już na pierwszy rzut oka widać że sterowniki ci głupieją i non stop taktują gdyż pokazują temp. wewnątrz elektroniki a nie pomieszczenia, u mnie była podobna sytuacja do momentu przerobienia ...:yes:

Pokaż gdzie pisałem o bezpośrednim zasilaniu jakiegoś urządzenia z agregatu ?

Jak widać Wasz guru „Lobo_M” wymigał się od udzielenia odpowiedzi.

Ty nie pisałeś, ale niektórym pewnie o takie podłączenie chodziło. Podkreślam niektórym, bo kilku chciało podłączyć cały dom.

Przyznasz jednak, że jak chce sobie podłączyć piec bezpośrednio do agregatu, to nie muszę błagać o to ZE.:yes:

W jakiej stodole mieszkasz paląc tak dużo?

W mojej aktualnej za 24 na dzień to będę grzał przy dobowej w okolicach -12*C

Parter, piętro i poddasze(wprawdzie nieużywane ale 6 metrów wysokości ma) razem 210m pustak, styropian 10cm, budowa rozpoczęta w 1989 przez byłego właściciela do SSZ. Wieje ze wszystkich stron, dużo by pisać. To 100% durszlak.

Bez znaczenia jak to jest dołączane do Twojej instalacji w której możesz robić co chcesz. Znaczy o ile posiadasz stosowne uprawnienia. Po przebudowie instalacji którą należy wykonać już zgodnie z nowymi przepisami i normami należy wykonać komplet sprawdzeń zadnie z normą PN-HD 60364-6:2008: Instalacje elektryczne niskiego napięcia – część 6: Sprawdzenie.

Tak więc świadomy elektryk bierze na siebie odpowiedzialność przebudowy Twojej starej instalacji bo jak coś się stanie to na nim spoczywa odpowiedzialność.

Czyli (przebudowa??) = elektryk z uprawnieniami. A podłączenie nowego gniazdka, nowego urządzenia, wyłącznika. = Elektryk z uprawnieniami, jakie uprawnienia, jak je sprawdzić. (Szkoda, że nikt nie sprawdził uprawnień elektryka, który obcina uziemienie - piąty przewód podłączając nowe domy)

Czyli (przebudowa??) = elektryk z uprawnieniami. A podłączenie nowego gniazdka, nowego urządzenia, wyłącznika. = Elektryk z uprawnieniami, jakie uprawnienia, jak je sprawdzić. (Szkoda, że nikt nie sprawdził uprawnień elektryka, który obcina uziemienie - piąty przewód podłączając nowe domy)

Piąty przewód to nie żadne uziemienie. To że obcięli piąty przewód to świadczy że wiedzą co robią. Nie robi się zasilania domu kablem 5x tylko 4x. Uziom złącza jeżeli taki jest nie służy za uziom budynku, który musisz mieć w domu zgodnie z PN-HD 60364-5-54 i normami wcześniejszymi bodajże z 1999 roku i PBUE – jeszcze starsze.

Elektryk powinien mieć przynajmniej świadectwo kwalifikacyjne „E”, oraz „D” żeby mógł podpisać pomiary, a jak na pozwolenie na budowę to tylko uprawnienia budowlane.

W przyszłym roku będą niższe ceny energii elektrycznej

Trzech sprzedawców energii elektrycznej w skorygowanych wnioskach taryfowych zakłada w 2014 r. średni spadek ceny o ok. 6 proc., jedno przedsiębiorstwo chce utrzymania cen na dotychczasowym poziomie - poinformowała PAP rzecznik URE Agnieszka Głośniewska.

"Otrzymaliśmy skorygowane wnioski od przedsiębiorstw obrotu. Wszyscy, poza jednym przedsiębiorstwem, dostosowali się do wezwań URE. Średni spadek cen energii w tych trzech przedsiębiorstwach wynosi około 6 proc., jedno przedsiębiorstwo chce utrzymania cen" - powiedziała PAP Głośniewska. "To przedsiębiorstwo zdecydowanie zdaje się nie uwzględniać sytuacji na rynku" - dodała.

Obecna korekta złożonych w URE cenników jest kolejną, we wcześniejszych skorygowanych taryfach sprzedawcy energii też zweryfikowali swoje oczekiwania cenowe na przyszły rok i wnioskowali o zmiany cen wahające się do spadku o 2 proc. do wzrostu o 2,15 proc.

URE chce zatwierdzić nowe taryfy tak, aby weszły w życie z dniem 1 stycznia 2014 r. i obowiązywały przez cały przyszły rok.

W czerwcu regulator podpisał taryfy obowiązujące do końca bieżącego roku, które zakładały średni spadek cen energii u sprzedawcy z urzędu o 4,25 proc., co przekładało się na spadek cen na rachunku dla odbiorcy w gospodarstwach domowych o 2,3 proc. (PAP)

jasiek ostatni tydzień CO+CWU prawie 40kWh/doba,podejrzewam że jak doliczę zużycie na bytowe to będziesz miał rację z tym wozem ...... :)

OSTATNI TYDZIEN CO ICWU około 10-11 kwh doba

i tak chwilowo wygląda jeden wóż

klaudiusz ja od kilku dnii nie pale w kominku w domu 23-23,5 i uczucie chłodu

wniosek

przy węglu jakoś tak nie było.

podziwiam osoby które doładowują ciepło o 15 i do 22 żyją w PEŁNYM komforcie temperaturowym.

albo o tej 15 chałupę niepotrzebnie przegrzewamy albo w reszcie dnia no właśnie

No wlasnie dziwie sie, ze dales te sterowniki w takich "niestabilnych termicznie" miejscach. Przy oknie, przy nawiewie.... Chyba nie do konca to przemyslales.

Pyxis sorry ze tak zapytam czy to ktoś z rodziny czy moze tylko zbieg okolicznisci ? :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=6266393&viewfull=1#post6266393

Awatar

sprawdz sobie ceny węgla w portach ARA - i poczytaj na temat prognoz na temat ich dalszych cen - i wszystko jasne ;)

a myślisz, że nagle wszyscy postanowili zostać dobrymi wujkami i oferować takie dobre ceny? Taki trend jest od ponad roku i oni dobrze wiedzą co robią...a tych co złapali na 3-letnie gwarancje ceny to ich ;)

Jednym z takich jeleni co podpisal umowe na 2-3 lata jest oczywiscie Arturo, bo kto inny moglby uwierzyc w to ze ceny en. El. pojda w gore a dobroduszne ZE tylko za to ze podpiszesz umowe na kilka lat, beda na tym w plecy. No ale Arturo wiele rzeczy robi "na wypadek gdyby..."