Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myslisz, ze dom kosztowal by tyle samo jak bym go okleil TIRem styro i welny i zamontowal WM z rekuperacja? A matma w szkole byla miedys?

ależ to można błyskawicznie wliczyć. Koszt robocizny kleju siatki itp itd taki sam dochodzi koszt styropianu i wełny Ile to by było promili drożej w ogólnym ujęciu ?

Brak kominów = koszt WM można tak przyjąć ?

Edytowane przez mic81
zapomiałem o WM

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dane z moich obliczen

Kolumna I - projektowe obciąznie cieplne

Kolumna II - zapotrzebowanie na ciepło

5461 8971

5831 10172

4402 8402

5721 9814

6750 8156

7721 10852

8570 12684

3907 6654

10617 17782

Dziekuje za dane do analizy.

Odrzucam 2 ostatnie "skrajne wyniki. Moje szacowanie zapotrzebowania na podstawie obciazenia cieplnego (1800h) daje rozbieznosci +- 3-9% od wynikow obliczonych. To chyba dosyc dobre przyblizenie? Jak myslisz?

ależ to można błyskawicznie wliczyć. Koszt robocizny kleju siatki itp itd taki sam dochodzi koszt styropianu i wełny Ile to by było promili drożej w ogólnym ujęciu ?

Chyba nie jestes tak "finansowo" naiwny w rzeczywistosci. Postarwaj sie oszacowac. bo mi wychodzi cos pomiedzy 25-30 tys zl.

Gość Arturo72
...a tu jak zwykle wesoło :) Lepiej mi podpowiedzcie co kupić jeszcze w tym roku co aby vatu trochę od PL wyszarpać - jeden warunek nie może być zbyt objętościowe bo deficyt miejsca mam.

Kup rurki wodnej podłogówki,bo jak za rok będziesz kuł wylewkę to będą jak znalazł ;)

Gość Arturo72
ale rozumiem że rozmawiasz o dwóch / trzech identycznych projektach różniących się tylko różnymi "widzimisię" inwestorów ...;)

czy według ciebie MILA to to samo co ARIZONA...?

Arizona miała znacznie mniej pow.zabudowy co Mila tj.ok,30m2 mniej a na izolację płyty wydałem znaczniej mniej niż w Arizonie,ok.10tys.zł mniej.

Okna montowane w Arizonie były o podobnej pow.ale nie zapłaciłem 5tys.zł więcej za montaż na kotwach jak to było w Arizonie.

Już samo to daje 15tys.zł.

Na ścianach mam 10cm mniej styro niż w Arizonie.

Dziekuje za dane do analizy.

Odrzucam 2 ostatnie "skrajne wyniki. Moje szacowanie zapotrzebowania na podstawie obciazenia cieplnego (1800h) daje rozbieznosci +- 3-9% od wynikow obliczonych. To chyba dosyc dobre przyblizenie? Jak myslisz?

Jakby nie te skrajne, to i owszem, te skrajne są tak samo wiarygodne jak i pozostałe. Celowo podałem rózne strefy i rózne budynki (ocieplenie, kształt wielkosc) Oczywiscie przyblizenie jest dobre bo zapotrzebowanie wynika z obciazenia cieplnego, tyle tylko ze mając wyliczone zapotrzebowanie mamy równiez obciazenie cieplne. Dla mnie to jest komplet, w sytuacjach awaryjnych gdy brak tego obciazenia mozna sie podeprzec tym wyliczeniem, Z drugiej strony mając zapotrzebowanie a nie mając obciazenia jest to dla mnie mało wiarygodne.

Edytowane przez asolt

Gość Arturo72

Zejdź na ziemię,bo lepiej wcześniej niż po fakcie.

Jakby nie te skrajne, to i owszem. Celowo podałem rózne strefy i rózne budynki (ocieplenie, kształt wielkosc)

Oczywiscie przyblizenie jest dobre bo zapotrzebowanie wynika z obciazenia cieplnego, tyle tylko ze mając wyliczone zapotrzebowanie mamy równiez obciazenie cieplne. Dla mnie to jest komplet, w sytuacjach awaryjnych gdy brak tego obciazenia mozna sie podeprzec tym wyliczeniem, Z drugiej strony mając zapotrzebowanie a nie mając obciazenia jest to dla mnie mało wiarygodne.

Celowo nie wnikalem w te dane szczegolowe, bo chcialem wylapac ogolna korelacje.

Ja mowie o sytuacji odwrotnej. Szacujemu obciazenie cieplne i na jego podstawie oceniamy zuzycie i koszty utrzymania danego obiektu.

Przejrze to jutro na spokojnie, bo taka analiza po powrocie z ostrej imprezy nie jest chyba na miejscu. Mam teraz umyslowego "lenia", ale nie moglem pominac dzisiaj milczeniem wynikow, na ktore tyle czekalem. :)

Arizona miała znacznie mniej pow.zabudowy co Mila tj.ok,30m2 mniej a na izolację płyty wydałem znaczniej mniej niż w Arizonie,ok.10tys.zł mniej.

Okna montowane w Arizonie były o podobnej pow.ale nie zapłaciłem 5tys.zł więcej za montaż na kotwach jak to było w Arizonie.

Już samo to daje 15tys.zł.

Na ścianach mam 10cm mniej styro niż w Arizonie.

ja na ścianach mam TYLKO 10cm styro ...:yes:

nie mam płyty, izolacji fundamentów, jakichś kotew i innych energooszczędnych udziwnień to ile mam odjąć / dodać ...:lol2:

Celowo nie wnikalem w te dane szczegolowe, bo chcialem wylapac ogolna korelacje.

Ja mowie o sytuacji odwrotnej. Szacujemu obciazenie cieplne i na jego podstawie oceniamy zuzycie i koszty utrzymania danego obiektu.

Przejrze to jutro na spokojnie, bo taka analiza po powrocie z ostrej imprezy nie jest chyba na miejscu. Mam teraz umyslowego "lenia", ale nie moglem pominac dzisiaj milczeniem wynikow, na ktore tyle czekalem. :)

Mysle ze kilkaset wyników by sie zebrało dla głebszej analizy.

Gość Arturo72
Lobo, R&K, Piekar25, qubic, jasiek71, j-j tudzież Hipka też czy tylko konkretnie ja ?

Ty bo jesteś w przededniu budowy i masz jeszcze szansę na nie popełnienie błędu innych :)

No chyba,że 9000kWh za ogrzewanie odpowiada Ci to pakuj kable ale z drugiej strony masz rodzinę,chociaż może jesteś bogaty z urodzenia ;)

Gość Arturo72
ja na ścianach mam TYLKO 10cm styro ...:yes:

nie mam płyty, izolacji fundamentów, jakichś kotew i innych energooszczędnych udziwnień to ile mam odjąć / dodać ...:lol2:

No i spoko,Tobie pasuje 9000kWh ale nie sądzę,że innym liczącym na niskie rachunki przy kablach i pakującym masę kasy za ocieplenie nie będzie tak do śmiechu jak zerkną na faktury :)

Jeszcze raz zapytam,czego R@K się wstydzi/boi/obawia się nie zapodając licznika zużycia i faktur ?

Zdjęcie licznika Lobo mam,także porównamy na koniec sezonu ale on teraz na wyjeździe i nie jest objektywny ;)

Edytowane przez Arturo72

Ty bo jesteś w przededniu budowy i masz jeszcze szansę na nie popełnienie błędu innych :)

No chyba,że 9000kWh za ogrzewanie odpowiada Ci to pakuj kable ale z drugiej strony masz rodzinę,chociaż może jesteś bogaty z urodzenia ;)

Kurde jak to jest że żaden z w/w posiadaczy kabli nie marudzi a Ty, który ich nie masz najeżdżasz na nie najwięcej. Nie mierz wszystkich swoja miarą nie uwierzę że wszyscy oni to hipokryci.

Gość Arturo72
Kurde jak to jest że żaden z w/w posiadaczy kabli nie marudzi a Ty, który ich nie masz najeżdżasz na nie najwięcej. Nie mierz wszystkich swoja miarą nie uwierzę że wszyscy oni to hipokryci.

Jeśli dla Ciebie będzie normą 9000kWh za sezon za c.o to też nie będziesz marudził :)

Prawda ?

Od jakiego zużycia Ty będziesz marudził ? 11000kWh ?

Przyznam,że dla mnie to kosmos,także nadajemy na innych falach :)