malux20 16.12.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 zdrowy rozsądek każe nie liczyć m2 w pow użytkową które wymagają schylenia łba conajmniej czy bawienia się klockami lego na czworakach. w ten sposób powstają jakieś śmieszne historie.nie przeszkadza mi że ktoś wlicza takie półmetry 2 i podaje całościowo koszty grzania -czytający mają swój rozum i jakoś to przy odrobinie wysiłku porównająto robienie tego przy podawaniu zużycia na m2/rok uważam za nie do końca przemyślany delikatnie pisząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.12.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 zdrowy rozsądek każe nie liczyć m2 w pow użytkową które wymagają schylenia łba conajmniej czy bawienia się klockami lego na czworakach. w ten sposób powstają jakieś śmieszne historie. nie przeszkadza mi że ktoś wlicza takie półmetry 2 i podaje całościowo koszty grzania -czytający mają swój rozum i jakoś to przy odrobinie wysiłku porównają to robienie tego przy podawaniu zużycia na m2/rok uważam za nie do końca przemyślany delikatnie pisząc KUBATURA, jak w stopce Hipci, papraki! po to wymyślono pojęcie kubatury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 zdrowy rozsądek każe nie liczyć m2 w pow użytkową które wymagają schylenia łba conajmniej czy bawienia się klockami lego na czworakach. w ten sposób powstają jakieś śmieszne historie. nie przeszkadza mi że ktoś wlicza takie półmetry 2 i podaje całościowo koszty grzania -czytający mają swój rozum i jakoś to przy odrobinie wysiłku porównają to robienie tego przy podawaniu zużycia na m2/rok uważam za nie do końca przemyślany delikatnie pisząc Ogolnie jest problem ze podawaniem wskaznika czyli zapotrzebowania na m2, w przypadkach budynków z niestandartową wysokoscia powinno podawac sie całkowite zapotrzebowanie na ciepło budynku i tylko ono jest miarodajne. nawet podawanie wielkosci powierzchni uzytkowej takie nie jest, gdyz liczone jest od 1,9 m. jak porównac wysokosc 1,9 m z 2,6 m. Inna kubatura, inne straty na wentylacje. Niestety ale rozporządzenie ma pare niedopracowanych kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.12.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) MOŻE się myle ale Konrad ozc miał dla 18 stop robione[w niektórych pomieszczeniach trzymał temp zbliżoną do niej] i w specyficzny sposób liczył p. użytkową -raczej tak po dewelopersku niż projektancko fragment mojej stopki - jakbyś nie zauważył - są tam dokładne i rzeczowe informacje OZC by Asolt QH,(temp.20, N=0,9 ok. 4600 kWh/rok), kubatura 419,8 m3,pow. uż.140m2, pow.grz.173m2, brakuje jeszcze 3 pojęcia pow. całkowitej podłóg JASIU JEDNAK MA dużo racji arizona jest większa z 15m2 pow. zabudowy 174 m2 , Mila ma płyte o pow 180 , u mnie całe poddasze użytkowe , powierzchnia użytkowa domu jak i kubatura nieporownywalna , inwestycyjnie w przeliczeniu na 1m2, lub jak to Hipka czy PixiDixi woli na m3 tez dużo taniej mimo takiej izolacji na scianach, XPS pod płytą czy oknach na kotwach asolt jeżeli uważasz że m2 policzyłeś m2 ze stanem faktycznym to zgłoś to projektantowi tego domu-on kma odmienne zdanie Andrzej otrzymał kopie projektu tożsamego z PnB - skąd więc miałyby wyjść inne m2 ?? prawo budowlane dopuszcza tolerancje do 5 cm dla budowy ! u mnie jedyna różnica której Andrzej w OZC na pewno nie uwzglednił to to że łazienkę na poddaszu mam większą niż na projekcie - kwestia usiawienia ścianki działowej ... zdrowy rozsądek każe nie liczyć m2 w pow użytkową które wymagają schylenia łba conajmniej czy bawienia się klockami lego na czworakach. w ten sposób powstają jakieś śmieszne historie. nie przeszkadza mi że ktoś wlicza takie półmetry 2 i podaje całościowo koszty grzania -czytający mają swój rozum i jakoś to przy odrobinie wysiłku porównają to robienie tego przy podawaniu zużycia na m2/rok uważam za nie do końca przemyślany delikatnie pisząc jeszcze raz stopka OZC by Asolt QH,(temp.20, N=0,9 ok. 4600 kWh/rok), kubatura 419,8 m3,pow. uż.140m2, pow.grz.173m2, ja juz dawno nie posługuję się współczynnikiem w przeliczeniu na 1m2 - to jak liczyć ? pow uzytkową ? a co z przedsionkiem ktory do niej sie nie zalicza a jest ogrzewany bo mam takie widzimisię??? jest całościowe zużycie i kubatura - 2 najważniejsze współczynniki w porównaniu zapotrzebowania 2 domów nawet o różnej konstrukcji KUBATURA, jak w stopce Hipci, papraki! po to wymyślono pojęcie kubatury! j.w. ja swoje "m" sprzedałem również w tym roku - wynajem to nie jest taka bajka z rzeką miodem i mlekiem płynąca - można źle trafić nie zawsze się z Arture zgadzam ale w tym wypadku też uważam że kredyt hip to najtańszy pieniądz na rynku - oczywiscie w okresie 20-30-40 lat uzbiera się spora sumka ale w tym czasie pracując , zarabiajać , obracając "swoimi" pieniedzmi zarobie i na ratę i godne życie - bez kredytu nie moglbym nawet myslec o domu - nie mozna wiec wszystkich do 1 worka wrzucac i jedna miara mierzyc - mieszkanie w bloku tez mialem zamiar trzymac - ale to sie poprostu nie oplaca ... sprzedaje i .... nie splacam kredytu ! inwestuje .... w inne rzeczy ktore dopiero za jakis czas ten kredyt splaca - czy to w mysl wypowiedzi jednego z forumowiczow oznacza ze budowa na kredyt jest dla bogatych ?? czy budowanie za gotowke oznacza bycie idiotą ?? ani jedno ani 2 - kazdy ma inna sytuacje .... nie ma sensu kolejny raz tego wałkować możemy tak robić, ale właściwie po co? żeby Arturo uwierzył? stwierdzi, że mi płacisz tak jak stwierdził, że podejrzewa, że asolt płaci Tobie. no właśnie .... po co ... ? Konrad nie namawiam cię żebyś ujawniał faktury itd. ale weź pod uwagę że ten wątek czyta wiele osób i dla nich warto podawać dane . Mam na myśli że może nie warto COPać się z koniem ale jesteś już ikoną tego wątku i są osoby które nie produkują postów ale uważnie czytają spostrzeżenia użytkowników. Liczba postów wytwarzanych automatycznie przez Arturo,Pyxisa i Varme jest zatrważająca ale dla nowych użytkowników to tylko jeszcze jedna uciążliwość w odnalezieniu wartościowych informacji. zadnych zdiec licznikow i fv nie ma i nigdy juz nie bedzie z mojego domu - jesli ktos chce niech wierzy , inni niech nie wierza - ich sprawa - sami sa sobie winni - koniec tematu - to nie kwestia honoru - bo jakby Ci ktorzy sa tego winni mieli honor nie zachowywali sie rok temu tak jak sie zachowywali .... szanuje obecnych i przyszlych uzytkownikow FM - kazdy kto bedzie chcial zawsze bedzie mogl naocznie przekonac sie o sensownosci takiego rozwiazania i sprawdzic naocznie moja wiarygodnosc --- wczoraj byl u mnie jasiek .... jak to powiedział ... "dupy nie urywa " ... no ale on jest niewiarygodny ... pewnie dostał w łape by tak mowic Edytowane 16 Grudnia 2013 przez R&K literowka od PIXiDixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 zadnych zdiec licznikow i fv nie ma i nigdy juz nie bedzie z mojego domu - jesli ktos chce niech wierzy , inni niech nie wierza - ich sprawa - sami sa sobie winni - koniec tematu Hehe.... w kocu do tego "dojrzales" widze. W koncu tylko sama jedna biedna Hipka bedzie pokazywala fakturke za "golenie matola". A ja nie jestem zwolennikiem przeliczen kubaturowych w danych ogolnych dotyczacych kosztow CO. Dom to nie woliera dla ptakow. Jak ktos zrobil sobie salon na 5,50 wysoki to jego sprawa. Kto inny ma dokola pietra balkony, a jeszcze ktos inny wiezyczke i 4 lukarny. Co mnie to..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) uważam że możesz być b.zadowolony ze swoich kosztówz pokorą przyjmuje twoją stopkęnatomiast uważam zebyś dokładnie opisał jak liczyłeś m2 a pisanie o grzaniu m3 -takich w których musimy mieć łeb schylony żeby użytkowaćalbo wręcz odwrotnie unosić się na latającym dywanie może przyszłych budujących wprowadzić w kłopoty. utrzymywanie w wc 18 stop elastyczne liczenie i m2 i m3 mają wiele wspólnego z wmawianiem że jedziemy na tym samym wózku przez to że mamy wspólne zużycie bytowego i to nam uśrednia na naszą [copiarzy] niekorzyść .recepta mieszamy z kubaturami z bytowym m2 i potem nie wiem co mam odpowiadać chłopakom od kabli jak dzwonią do mnie i pytają się co mają zrobić bo u nich jesienią idzie 40kwh na grzanie w małych domach.fakt że nikt tak nie ma zaizolowanej chałupy jak konrad. aha powoływanie się na autorytet moralny jasia jest troszkę wątpliwemiędzy wami występuje zależność wykonawca-inwestor-sam się z tego trochę się smieje dodam jeszcze że domy grzane kablami mają zadziwiającą umiejętność- na złość budującym którzy walczyli o każdy watt -na złość bardzo dużo zużywają na bytoweprzypadek?w niektórych wypadkach nie .to jest troche podobne do sytuacji z kolarstwem zawodowym.a żeby było jeszcze zabawniej grzejemy prądem -no to bytowe do góry hopa cwu fenomenalnie fenomenalne hop na dółto ja się pytam o co chodzi, co z tymi przetasowaniami ?wchodzi do was obywatel i waży 100kg , wychodzi i waży juz tylko 95kggdyby tak każdy robił byłoby nas mniej-polaków no Edytowane 16 Grudnia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 uważam że możesz być b.zadowolony ze swoich kosztów z pokorą przyjmuje twoją stopkę natomiast uważam zebyś dokładnie opisał jak liczyłeś m2 a pisanie o grzaniu m3 -takich w których musimy mieć łeb schylony żeby użytkować albo wręcz odwrotnie unosić się na latającym dywanie może przyszłych budujących wprowadzić w kłopoty. m2 pow użytkowej wg zakupionego projektu w biurze projektowym - z tego co wiem liczy sie dla pomieszczeń ze skosami od 1,5 - mam ok 2m2 większą ze względu na powiększoną łazienkę - ale w szczegóły się już nie wdawajmy - niech będzie na moją niekorzyść m2 pow grzewczej - liczone po powierzchni podłóg we wszystkich pomieszczeniach z kablami grzewczymi - to wyliczał asolt robiąc OZC wg projektu z PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 w taki sposób m2 się nie liczypewnie i tak masz najmniejsze zapotrzebowanie jabyś właściwie policzył m2 -no może lobo i jj mają lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.12.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 utrzymywanie w wc 18 stop elastyczne liczenie i m2 i m3 mają wiele wspólnego z wmawianiem że jedziemy na tym samym wózku przez to że mamy wspólne zużycie bytowego i to nam uśrednia na naszą [copiarzy] niekorzyść . recepta mieszamy z kubaturami z bytowym m2 i potem nie wiem co mam odpowiadać chłopakom od kabli jak dzwonią do mnie i pytają się co mają zrobić bo u nich jesienią idzie 40kwh na grzanie w małych domach. fakt że nikt tak nie ma zaizolowanej chałupy jak konrad. w WC mam mniej gdyż jest to skutek uboczny umieszczenia sterownika od kabla ktory jest wspolny dla WC i korytarza - o tym bylo ze 2 x juz - odgrzejmy wiec tego kotleta - gdybym mial w WC 21*C - korytarzem ogrzewalbym salon i kuchnie bo musialby kable grzac sie na okrągło by w WC utrzymac ta temperature -dlaczego tak jest - WC ma wspolna ściane z garazem i jest to sciana nieocieplona (silka 12 cm) oraz sciane z nieco cieplejszym od garazu ale jednak chłodnym PT - poniewaz to WC dla gości - nie korystamy z niego na codzien jest w pelni uzasatnione takie rozwiazanie - zreszta gdybym mial tam osobny sterownik i osobny kabel to pomieszczenie na miesiac moze by z 5 kW zuzylo ... SZAŁ ... m2 do porównywania domów ni jak sie mają gdybym chciał porównać moj dom z Lobo_M czy np qubic'a - bo ja mam skosy - dlatego wtedy przydają się m3 nie mozna w ciemno 1 kryterium/ 1 wskaźnikiem się "bezmyślnie" posługiwać .... we wszystkim trzeba mieć umiar .... z umiarem włącznie ... hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 tak dla rozlużnienia atmosfery[niepotrzebnie sie nakręciłem]muszę uroczyście oznajmić że do waszego bractwa kablowego wstąpił dawny ortodoks pompowy że ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.12.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 skubany łasi się do kablowcOW jak ten brzydal z władcy pierścieni[smigol?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.12.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A porównaj z domem podpiwniczonym (jak mój) albo porównaj z domem z poddaszem użytkowym z dachem kopertowym, gdzie powierzchnia podłóg może być duża, ale już użytkowa i kubatura malutka..... pamiętacie, dlaczego w mojej stopce jest ( ) przy powierzchni podłog? no to ja właśnie taki ładny kopertowy dach mam , brak piwnicy - ale jej chyba nie grzejesz ? co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A to odnosnie postu gdzie zaprasza do spania? troche obrazliwe nie sadzisz? Pozatym na fakture? Da rade we wlasnym zakresie... Nie. "Golenie matola" to kablowa opcja "strzyzenia baranow". Nieladnie. Przegapiles kawalek watku. Popraw sie, popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.12.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 podsumowanie ostatnich 2 tygodni ( pierwsze tygodnie mieszkania ) CO : I taryfa - 108 kWh II taryfa - 287 kWh CWU : 77 kWh od dzisiaj testuję klimę ( przechodzę na ciemną stronę mocy ) szumek jest słyszalny, grzać grzeje fajnie, nastawiłem na tryb auto 25*C - w godzinę zeżarła 0,85 kW , a teraz nagrzała i się wyłączyła. na zewnątrz temperatura +1*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.12.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) mic podniecasz się że pompkę szlak trafi a jesteś taki bezkrytyczny dla bezawaryjności reku? drugi raz u siebie nie robiłbym reku-na 100% a nie trafi ??? czyż bym się mylił ? tyle że podstawowe reku jest sporo tańsze od takiej pompy pw co byś robił za miast reku ? --------------------------------------------------------------------- no to dobra zróbmy taki eksperyment. kto chce niech się wypowiada - zakładam że wszyscy mają dobre intencje buduję dom mam pozwolenie jestem tu 1 dzień i nic nie wiem nikogo nie znam nie jestem uprzedzony do niczego projekt doradził mi szwagier ale zapadł w śpiączkę i nie dokończył o systemie ogrzewania i CWU i mam problem (pow łączna 146 m2) ściany zewnętrzne izodom 15/15/5 neopor + 10 grafitowego (lambda 0,31) czyli zewnątrz 25 cm płyta 20 xps strop - dolny pas obity osb 15 i na tym 30 cm ekofibru okna - wszędzie 3 szyby 70 % fixy wentylacja - dwa centralne nawiewy reszta wyciągi + gwc rurowe co poradzą mi użytkownicy tego forum do CO i CWU - słucham vel czytam Edytowane 16 Grudnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.12.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 co poradzą mi użytkownicy tego forum do CO i CWU - słucham vel czytam mic ja ci poradzę dać więcej ekofibru a właściwie isoflocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.12.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) mic ja ci poradzę dać więcej ekofibru a właściwie isoflocka o widzisz nie słyszałem o tym - thx ciekawe czy da się kupić do samodzielnego rozsypania Edytowane 16 Grudnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.12.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 produkują obok ciebie- Berlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.12.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 co poradzą mi użytkownicy tego forum do CO i CWU - słucham vel czytam W pierwszym sezonie grzewczym do c.o wodna podłogówka+Kospel,żeby było taniej używka z allegro(ok.1tys.zł)+bojler do cwu i grzejesz prądem. Chcesz ogrzewanie strefowe,zakładasz siłowniki co wg mnie przy ogrzewaniu akumulacyjnym nie jest celowe. Jeśli po sezonie,dwóch prąd się w rachunkach sprawdzi,zostajesz przy prądzie,jeśli rachunki będą wysokie,myślisz o pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 ściany zewnętrzne izodom 15/15/5 neopor + 10 grafitowego (lambda 0,31) czyli zewnątrz 25 cm płyta 20 xps strop - dolny pas obity osb 15 i na tym 30 cm ekofibru okna - wszędzie 3 szyby 70 % fixy wentylacja - dwa centralne nawiewy reszta wyciągi + gwc rurowe co poradzą mi użytkownicy tego forum do CO i CWU - słucham vel czytam Po pierwsze: to nie dom tylko durszlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts