Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejna zaskakująco inteligentna odpowiedz. Czym nas jeszcze zaskoczysz ?

No ale co mam Ci elaboraty pisac? Co mi da dolozenie 10cm styro? Przeciez docieplenie domu to nie tylko styro na scianach, a juz na pewno nie z takim dachem jak moj.

Takie docieplenie gowno kosztuje i gowno daje.

I nie pisz w imieniu "nas", tylko swoim.

Pyxis

Myslisz, ze jak dolepisz za 7 tys styro i welny upchasz, to ile zaoszczedzisz na CO? 15%? 20%? Niech Ci bedzie 25% (jakims cudem). Przy koszcie CO w Twoim domu na poziomie pewnie ponizej 1000 zl daje to 250zl/rok. Inwestycja sie bedzie oplacala po 28 latach. Nie sadzisz, ze to sredniej klasy "deal"?

A gdzie ja napisałem że to tylko 7 cm styro i trochę wełny .Do tego dochodzi dobry projekt domu , (przykro że ty nie masz dobrego , ale tak wybrałeś) brak kominów (po co mi przy pc takie mostki termiczne nie mówiąc o kosztach inwestycyjnych) WM , dobre okna , dobre usytuowanie budynku , wielkość domu dobrana do ilości użytkowników , budowa domu w jednym z najcieplejszych zimą rejonów polski , i jaszcze kilka pomniejszych spraw . To wszystko pozwala mi skrócić sezon grzewczy , zyski bytowe to też w moim przypadku mocno odczuwalne, a i ozc jednak w przeliczeniu na 1m2 domu dużo mniejszy niż twój.Dlatego mogłem sobie pozwolić na wyrzucenie mniejszej kasy na pc niż ty. Tobie pc mimo że droższa szybciej się zwróci niż moja, bo jednak trochę druszlak masz , chyba już nawet nie spełnia nowej normy budowlanej.

żaden ideał , jak piszesz , inwestycja jakaś tam w system grzewczy musi być, póki co, a moja taka wielka nie była .Jak zacząłem budowę , to z góry założyłem ,że dom musi spełniać o wiele lepszą normę budowlaną , niż wtedy obowiązywała , biorę pod uwagę Że jednak na rynku wtórnym może (jak zajdzie potrzeba ) dom będzie miał jednak większą wartość.

Qubic

A gdyby przyszło ci teraz dokonać wyboru CO w nowym domu na co byś się zdecydował? Jakaś inna pompa ?

Następny dom budować będę na płycie , ocieplenia podobne, PC bez zmian - no chyba że znajdzie się tańsza.W następnym domu dam podłogówkę po całości + ścienne na maxa. Chodzi mi o obniżenie temperatury wody w CO , bez zmiany komfortu cieplnego.Myślę że przy dobrym ociepleniu domu , mogła by ta tem być na poziomie 25* zasilanie , wtedy każda pc będzie miała bardzo wysoki cop.

Pyxis

Napisalem: Za 7 tys a nie 7cm.

Masz rację napisałeś za 7 tyś , mój błąd , ale po za tym racji nie masz .Te dodatkowe 7 tyś pozwoliło mi na osiągnięcie

- U ściany 0,15

- U podłogi na gruncie 0,10

-U ściany kolankowej na poddaszu 0,09

- U skosów na poddaszu 0,10

-U stropu na jętkach poddasza 0,07

Okna ms U 0,9 ale one i tak by były bez względu na izolacje

Sam sobie policz jak chcesz czy to się opłaca -ale to takie liczenia dla liczenia .Pewnie inwestycja w system grzewczy szybciej by mi się zwróciła jak dałbym wszędzie po 5 cm izolacji - ale co z tego jeśli sezon grzewczy kosztowałby mnie np 6000 pln. Dałem tyle izolacji ile dałem , mam taki system grzewczy jaki mam i dzięki temu śpię spokojnie.

Mój dom wygląda tak że parter jest energooszczędny , a na nim stoi pasywne poddasze , i dzięki temu mam takie rachunki , jakie mam .A będą mniejsze , bo dom jeszcze trochę niedokończony , o czym bardzo mi dał znać Ksawery jak odwiedził moją wioskę , a w zasadzie przysiółek, a i chinkę jeszcze wyśrubuję ( ale to tylko z ciekawości niż jakieś potrzeby)

Pyxis

Napisalem: Za 7 tys a nie 7cm.

Masz rację napisałeś za 7 tyś , mój błąd , ale po za tym racji nie masz .Te dodatkowe 7 tyś pozwoliło mi na osiągnięcie

- U ściany 0,15

- U podłogi na gruncie 0,10

-U ściany kolankowej na poddaszu 0,09

- U skosów na poddaszu 0,10

-U stropu na jętkach poddasza 0,07

Okna ms U 0,9 ale one i tak by były bez względu na izolacje

Sam sobie policz jak chcesz czy to się opłaca -ale to takie liczenia dla liczenia .Pewnie inwestycja w system grzewczy szybciej by mi się zwróciła jak dałbym wszędzie po 5 cm izolacji - ale co z tego jeśli sezon grzewczy kosztowałby mnie np 6000 pln. Dałem tyle izolacji ile dałem , mam taki system grzewczy jaki mam i dzięki temu śpię spokojnie.

Oszacuj jakie bedziesz mial oszczednosci na rachunkach za CO. Przeciez to nie spowoduje, ze dom bedzie pral polowe mniej energii. Wtedy inwestycja liczona na 14 lat miala by jakis tam sens. Ale przedzial 22-28 lat to abstrakcja jest. Tak moga sobie liczyc bogaci a nie ja biedaczek.

Pyxis. Zapominasz jednak, że za te relatywnie nieduże pieniądze kupuje się nie tylko 20 procent niższy rachunek za ogrzewanie, ale przede wszystkim bezpieczeństwo energetyczne. Akurat w Polsce mamy obecnie zapowiedz drugiej z kolei obniżki cen prądu, ale dla odmiany w DE od lat są ciągle podwyżki. Sama energia nie jest może taka strasznie droga, ale liczne dopłaty podatki Itp sprawiają że 1 kWh kosztuje 1,2 zł a w taniej taryfie 90 groszy. Jeszcze kilka lat temu prąd w Niemczech był niewiele droższy niż w Polsce. Dom dobrze docieplony to gwarancja, że co by się nie działo będzie człowieka stać na ogrzewanie, bo w skrajnym wypadku zużyte tone węgla (nie polecam) i nawet jeśli ona będzie kosztować 10 razy tyle co teraz to da się przeżyć.

Ocieplenie ma tę zaletę że nie zepsuje się po jakimś czasie, będzie przynosiło korzyści do końca życia. Dodatkowo słusznie zauważono, że na etapie prac dodatkowy koszt styropianu jest stosunkowo niski. Gdyby chcieć docieplać w przyszłości będzie to wielokrotnie droższe.

Wszystko to zostało napisane już w pierwszych stronach tego wątku. Serio trzeba tak oczywiste rzeczy powtarzać?

Pyxis. Zapominasz jednak, że za te relatywnie nieduże pieniądze kupuje się nie tylko 20 procent niższy rachunek za ogrzewanie, ale przede wszystkim bezpieczeństwo energetyczne. Akurat w Polsce mamy obecnie zapowiedz drugiej z kolei obniżki cen prądu, ale dla odmiany w DE od lat są ciągle podwyżki. Sama energia nie jest może taka strasznie droga, ale liczne dopłaty podatki Itp sprawiają że 1 kWh kosztuje 1,2 zł a w taniej taryfie 90 groszy. Jeszcze kilka lat temu prąd w Niemczech był niewiele droższy niż w Polsce. Dom dobrze docieplony to gwarancja, że co by się nie działo będzie człowieka stać na ogrzewanie, bo w skrajnym wypadku zużyte tone węgla (nie polecam) i nawet jeśli ona będzie kosztować 10 razy tyle co teraz to da się przeżyć.

Ocieplenie ma tę zaletę że nie zepsuje się po jakimś czasie, będzie przynosiło korzyści do końca życia. Dodatkowo słusznie zauważono, że na etapie prac dodatkowy koszt styropianu jest stosunkowo niski. Gdyby chcieć docieplać w przyszłości będzie to wielokrotnie droższe.

Wszystko to zostało napisane już w pierwszych stronach tego wątku. Serio trzeba tak oczywiste rzeczy powtarzać?

Ale 20% nizsze zapotrzebowanie domu to nie jest jeszcze "bezpieczenstwo energetyczne". Te dodatkowe 10cm styro nie zrobi z mojego domu pasywniaka. Zreszta z innych tez nie.

po raz kolejny napisze: Dolozenie styro na scianach prawie nic nie kosztuje i prawie nic nie daje.To jeden z wielu czynnikow wcale nie najistotniejszy.

Bo te 20 procent to zależy względem czego. I nikt nie napisał że sam styro wystarczy.

Jesli mam zejsc z zapotrzebowaniem do polowy obecnego, to musial bym kwote 25-30 tys wlozyc w docieplenie domku. Powiedzmy, ze bym zuzywal 40% ciepla wzgledem obecnego zuzycia. Zaoszczedzil bym na CO rocznie 810 zl! Liczac kwote 27500 zl wydane na "termomodernizacje", mam zwrot "juz" po 34 latach! Warto w moim przypadku? :D

Jesli mam zejsc z zapotrzebowaniem do polowy obecnego, to musial bym kwote 25-30 tys wlozyc w docieplenie domku. Powiedzmy, ze bym zuzywal 40% ciepla wzgledem obecnego zuzycia. Zaoszczedzil bym na CO rocznie 810 zl! Liczac kwote 27500 zl wydane na "termomodernizacje", mam zwrot "juz" po 34 latach! Warto w moim przypadku? :D

Ty juz zainwestowales w PC, masz relatywnie tania KWh przy bezobslugowym systemie. Dopoki PC nie padnie albo jej efektywnosc nie spadnie znaczaco dopoty mozesz czekac az Ci sie ta inwestycja "oplaci".

W przypadku gdy:

- PC bedzie wymagac kosztownej naprawy (tak wiem, forumowe PC naprawia sie max za 300 PLN, a w ogole to sie nigdy nie popsuja... )

- spadnie jej efektywnosc,

- prad zdrozeje kilkukrotnie bedziesz w czarnej d..., bo ilosc potrzebnych KWh jest duza i tylko COP trzyma rachunki w ryzach.

Nie masz zadnej alternatywy, zmiana zrodla ciepla czy wymiana PC czyni korzystanie z niej bezsensownym.

Osoba posiadajaca dom o bardzo niskim zapotrzebowaniu na cieplo moze zawsze tanim kosztem ta niewielka ilosc energi zapewnic, przez dlugi czas placac malo znaczaca kwote za jej dostarczenie.

Jakby nie liczyc inwestycja w PC to wieksze ryzyko niz inwestycja w izolacje.

A jesli za jakis czas ( a za iles lat na pewno) trzeba bedzie wymienic okna, to wtedy i tak bedziesz chcial dac jak najcieplejsze, bo wtedy energia bedie drozsza i PC te bedzie miala swoje lata..., a mozna bylo tak od poczatku cieply dom budowac...

Wszystkie domy wiadrolitrowe sa dzisiaj ogromnym problemem dla ich wlascicieli, i to wcale nie dlatego ze sa slabo lub wcale nie izolowane, po prostu koszt mediow byl kiedys kilkukrotnie nizszy. Media beda drozec dalej, i zadne oszukiwanie COP za dziesiatki tysieci PLN tego nie rozwiazuje na dluzsza mete.

Mozna jak nasz niedoscigniony wzor Arturo wybudowac dom 4-litrowy i grzac PC jesli ma sie na taka inwestycje pieniadze, jesli nie to przede wszystkim izolowac.

W przypadku gdy:

- PC bedzie wymagac kosztownej naprawy (tak wiem, forumowe PC naprawia sie max za 300 PLN, a w ogole to sie nigdy nie popsuja... )

- spadnie jej efektywnosc,

- prad zdrozeje kilkukrotnie bedziesz w czarnej d..., bo ilosc potrzebnych KWh jest duza i tylko COP trzyma rachunki w ryzach.

A co w przypadku gdy:

- w styro na scianach zalegna sie myszki

- do welny na poddaszu wlezie rodzinka kun

- prad bedzie nadal tanial

Sa to rzeczy rownie prawdopodobne, jak te podane przez Ciebie.

A co w przypadku gdy:

- w styro na scianach zalegna sie myszki

- do welny na poddaszu wlezie rodzinka kun

- prad bedzie nadal tanial

Sa to rzeczy rownie prawdopodobne, jak te podane przez Ciebie.

- w dowolnej "niezabezpieczonej" izolacji moga sie pojawic goscie, argument za PC to mial byc?

- nie mam welny na poddaszu :p

- prad beda niedlugo rozdawac za darmo, czemu nie :p jesli tak to na Co Ci Po Co Ci To?

grzeję, mam tam podłogówkę. garaż 50m2 też grzeję. Wiesz jak to ładnie wygląda w statystkach powierzchni ogrzewanej? :p:P:P

prawie pasywny dom mi wychodzi :p

Dokładnie - jak ja bym wliczył moje 140m2 piwnic które są przysypane "po czubek", nie mają ani jednego okna, a na posadzkach mam 10cm styro to wyszedłby mi też normalnie pasywny :-) Według OZC wyszły mi tam pętle po 60-70 cm ale już nie chciałem aż takiej fuszery odwalać i mam tam co max 40cm pętle ;-) Tą podłogówkę w piwnicach to zrobiłem chyba z resztek PEXow co mi z parteru zostały :D

jabloch możesz tłumaczyć i ze 100 razy o ociepleniu że różnica między 15 cm a 25 to jakiś promil kosztów ale to i tak nie dociera

Kwestia przeliczenia. Dla sciany z 15cm styro 0,038 U wychodzi u mnie ok 0,208. Dla sciany z 25cm styro 0,038 wychodzi ok. 0,134. Dla moich 200m2 oszczednosc w ciagu calego sezonu grzewczego (220dni) przy sredniej temp. 5stC wynosi 1324kWh. Pompa ciepla przy COP 3,5 i sredniej cenie 0,4 pln / kWh (srednio-dwu-taryfowa - tyle mi z faktury / licznika wychodzi) to daje 150 pln / rok oszczednosci. 10cm styro * 200m2 = 20m3 po.. ile teraz styro chodzi? 180 pln? = 3600 pln. Zwrot dopiero po 24 latach. Sprawa do przemyslenia, wcale nie taka oczywista :) No, przy pradzie oczywiscie konieczna ;)

Osoba posiadajaca dom o bardzo niskim zapotrzebowaniu na cieplo moze zawsze tanim kosztem ta niewielka ilosc energi zapewnic, przez dlugi czas placac malo znaczaca kwote za jej dostarczenie.

Gu...zik prawda. Jezeli Ty z domem o bardzo niskim zapotrzebowaniu na cieplo zuzywasz teraz 2200 pln / sezon grzejac pradem i ja ze swoim "wiadrolitrowym" domem zuzywam 2200 pln / sezon grzejac PC z COPem 3,5 to obojetnie do ilu PLNow / kWh by prad nie zdrozal - bedziemy placic dalej dokladnie tyle samo (a akurat tak sie zlozylo ze moj dom ~350m2 po podlogach wedlug OZC 16 tys kWh + ok 4 tys kWh / CWU zuzywa grzejac ponad 200m2 dokladnie 2200 pln / caly rok CO+CWU).

Tylko domy juz stricte pasywne pokaza "na co je stac". Tylko ze wlasciciele takich domow w sama jego budowe wlozyli tyle kasy, ze wystarczyloby na kilka lat darmowego ogrzewania "normalnego" domu :)