Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyzby grzanie 22-6 rano starczało Wam do utrzymania komfortowych warunków w domach ??

czyż to nie nie tak było u SP Lifko ?? grzał sobie podobno tanio PC w taniej taryfie g12W?

musiał w weekend podbijac do 24-25 stopni by w piątek mieć w salonie 19 :D - zupełnie jak u PixiDixi

o tym mowa; nawet temperatura się zgadza u Pyxisa :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EkoSzrot i SPF = 4? Luzuj poślad!

Viessmann za ponad poł bańki nie ma SPF rocznego równego 4 a Ty z jakimś badziewiem masz?

Oj słabo z wiedzą branżową u Ciebie - viessmann ma IMHO słabe pompy i robi słabe instalacje (np. nie zrobią Ci w domu instalacji bez bufora - bóg wie czemu. A COP 4 to standardzik bym powiedział - na początku sezonu moja pompa ma w okolicach 5.

EkoSzrot i SPF = 4? Luzuj poślad!

Viessmann za ponad poł bańki nie ma SPF rocznego równego 4 a Ty z jakimś badziewiem masz?

p.s. z tego, co pamiętam, to twój salon z tym termometrem widniał na zdjęciu - wieczorem przypomnę:)

p.s.2. wiemy, że na rachunku z 6 tysia pln rocznie pęka, więc ja też bym nie pokazała...

A myslisz ze Viesiek to sa jakis czary? To takie samo urzadzenie pewnie z taka sama sprezara i zaworem.

Dalej bedziesz przezentowala swoje fotomontaze? Rzygac sie juz chce. :)

Pokaz lepiej kolejna FV za golenie matola. Posmiejemy sie. ;)

Przy 11h taniego pradu w dzien powszedni (w tym 2h w poludnie) i dodatkowo tanich weekendach nie jest to zadnym problemem. Ale do tego trzeba miec chociaz odrobinke wyobrazni a nie byc "gosposia". ;)

opowiedz nam o tym prosze - Daga i Adam mają znacznie lepszy dom od Ciebie a jakoś grzeją 70 do 30

a u Ciebie miod, malina i orzeszki ....

Lzesz jak pies kolego. :)

Widze weszlo Ci to juz w nawyk.

.... i 19 *C w salonie

Hipka - poprosimy o fotkę dla przypomnienia

PS. ja juz widzę te dobowe wahania temperatury u Ciebie - masz niezłą "krzywą grzewczą"

opowiedz nam o tym prosze - Daga i Adam mają znacznie lepszy dom od Ciebie a jakoś grzeją 70 do 30

a u Ciebie miod, malina i orzeszki ....

Moze im nie odpowiadaja wahania temperatury w domu w granicach 0,7*C/dobe. Nie wiem. Zapytaj D&A. Nie bede musial zgadywac.

.... i 19 *C w salonie

Hipka - poprosimy o fotkę dla przypomnienia

Heheh.... jak to swoj do sewego ciagnie. ;)

Jak bedzie chwilka, to poszukam zestawienia Twoich lgarstw na temat zuzycia. Ladnie je kiedys Artur zebral w jednym poscie.

każdy użytkownik PC grzejący w taniej taryfie miedzy 13-15 (lub w podobnych godzinach w zależności od dostawcy) grzeje wodę by wieczorem móc się wykąpać w ciepłej....PocoCito nie jest urzadzeniem 2 funkcyjnym ?!? więc albo CWU albo CO

czyzby grzanie 22-6 rano starczało Wam do utrzymania komfortowych warunków w domach ??

czyż to nie nie tak było u SP Lifko ?? grzał sobie podobno tanio PC w taniej taryfie g12W?

musiał w weekend podbijac do 24-25 stopni by w piątek mieć w salonie 19 :D - zupełnie jak u PixiDixi

jakoś tego wszystkiego nie widzę ... zwłaszcza w durszlakach 3,5x gorzej zbudowanych jako to Daga&Adam napisał

Grzanie cwu u mnie 13-13.30 22.-22.20 5-5.10 dobowo nie przekraczam obecnie 4 kwh na dobę i to z małym zapasem

także jakoś nie widze większ\ego problemu z okienkiem 13-15

mało tego rk -możesz sobie pozwolić przy kablach żeby dla komfortun w dnii robocze przedłużyć grzanie no z15 do 16 -ja mam to w nosie przez tą 1h w drogiej taryfie pracuje z modulacją 16% i weżnie niecałe 0,5 kwh za 37 groszy

przy kablach wiadomo kofort ale piorytet ma zegar

ja przy powietrznej największy pobór prądu mam na początku-wtedy modulacja jest około 40-50% także największy pobór i tak mieści się do 15.

o sobocie przy g12w i niedzieli nie warto gadać nawet

przy moim 300 litrowym zasobniku przegrzewam wodę do 60 stop -idzie wredy okołol 6do6,5 kwh[w niedzielę i tak idzie dużo u nas cwu.

dzięki temu cwu w poniedziałek nie bierze nawet 2kwh.CZY PRZY KABLACH MOŻECIE SOBIE POZWOLIĆ NP. WŁĄCZYĆ OPCJĘ NA STEROWANIU GRZANIA-KO0MFORT 24 H? BO JA TAK

19stC zanotowano i zobrazowano w twoim salonie - sprawa się rypła a gooogle zaindeksował - twój pech

u mnie niezmiennie 22stC

Robilas kilka fotomontazy. Internet przyjmie wszystko. "Kalmca" to jest stan umyslu, a to objawia sie na wielu plaszyznach jak widac.

"Niezmiennie" to masz raczej 19*C i 60%RH. Zreszta bedzie widac po FV. Jak beda podobne do zeszlorocznych, to znaczy, ze nadal jedziesz w "kablowym komforcie". :D

Moze im nie odpowiadaja wahania temperatury w domu w granicach 0,7*C/dobe. Nie wiem. Zapytaj D&A. Nie bede musial zgadywac.

Przede wszystkim to Ty masz przewymiarowana pompe i dlatego miescisz sie w taniej taryfie :) Jakbym drugi raz wybieral PC to chyba tez bym wzial troche mocniejsza - mialbym lepszy wspolczynnik, choc wieksze problemy z zagrzaniem baniaka CWU (za duza moc). Z drugiej strony to wybierajac grzanie TYLKO w taniej taryfie - wkraczasz na dokladnie to samo "pole minowe" co kazdy grzejacy kablami bez bufora - czyli wieksze wahania temperatury i "rano cieplo, wieczorem zimno". Gdybym grzal pradem to m.in. z tego powodu wybralbym bufor 1000-2000l, grzaleczke, wodna podlogowka i sterowanie pogodowe - full komfort o kazdej porze dnia i nocy i 100% w taniej taryfie :)

Przede wszystkim to Ty masz przewymiarowana pompe i dlatego miescisz sie w taniej taryfie :) Jakbym drugi raz wybieral PC to chyba tez bym wzial troche mocniejsza - mialbym lepszy wspolczynnik, choc wieksze problemy z zagrzaniem baniaka CWU (za duza moc). Z drugiej strony to wybierajac grzanie TYLKO w taniej taryfie - wkraczasz na dokladnie to samo "pole minowe" co kazdy grzejacy kablami bez bufora - czyli wieksze wahania temperatury i "rano cieplo, wieczorem zimno". Gdybym grzal pradem to m.in. z tego powodu wybralbym bufor 1000-2000l, grzaleczke, wodna podlogowka i sterowanie pogodowe - full komfort o kazdej porze dnia i nocy i 100% w taniej taryfie :)

Oczywiscie, ze mocniejsza pompa daje wieksze mozliwisci wykorzystania teniego pradu. Nie wszyscy moga to jednak pojac (u mnie np grzanie CWU w dziennej czesci taniego poradu to <>25min - reszta moze byc wykorzystana na CO).

Adam, to ze ja grzeje w tanim pradzie to nie znaczy, ze ja MUSZE grzac w tanim caly czas. Pompiarza kWh w drogim pradzie kosztuje 17gr, a kablrza 69gr. Ja grzejac w drogim pradzie mial bym i tak o polowe nizsza cene za kWh ciepla, niz kablarz ma w tanim.:)