Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1) 3000 zł

2) 1800 + 12x100 = 3000 zł

3) 3000-3500 zł

4) tylko tu trochę mało 2334 zł ;)

Może niech R&K wyjaśni o co chodziło w 4 przytoczonym poście, bo wygląda na wyrwany z kontekstu przez Ciebie.

Eee co tam, to tylko <>1200zl roznicy. Przeciez o tyle mozna sie "pomylic". ;)

PS.

Popatrz tez na cene CWU. Raz to jest 65 zl a innym razem 100zl.

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Manipulować można na różne sposoby. Mój dom właśnie urósł - a wszystko zgodne z prawdą :lol2:

Cipkowa pieczarkarnia tez to sie to rozdyma, to sie kurczy. Raz ma 180m2, innym razem 160, a jesze pozniej 140m2. Taki dymany domeczek. Bierze ta powierzchnie ktora akurat lepiej pasuje do "wyliczen". To klubowa norma.

Zeby nie bylo zadnych niejasnosci, to w stopce ma m3. :D

Zeby zejsc do poziomu 1350 zl za grzanie pradem musial by postawic inny dom i za inna kase. Nie jestem czlowiekiem na tyle bogatym, zeby sobie pasywniaka zafundowac. Wolalem teraz kupic pompe. O dolozeniu pompy gruntowej w przyszlosci nie ma mowy. Tylko desperat rozryl by sobie np 10letni ogrod dla pompy. Powietrznej nie chce i desperatem tez nie mam zamiaru byc. Place 1350 zl za CO w pierwszym sezonie i powiem Ci szczerze, ze nie przeszkadza mi zupelnie skromne 10cm styro na 36cm suporexie. :D

PS.

Policzylem Ci okres zwrotu moich inwestycji na docieplenie. Odnies sie do tego i przekonaj mnie, ze rachunek ekonomiczny ktorym sie kierowalem jest bledny. To bedzie najlepszy dowod, ze wybralem droge nieekonomiczna. Bez bajdurzen - prosta matematyka. :)

Inwestując pieniądze które wydałeś na pompę i większa instalacje grzewcza w 18 cm silikatu plus 20cm styro i parę innych względnie tanich do poprawienia miejsc być może nie zszedł byś do 1350 zł, ale do 1700. Sam przyznales że 20 procent nie zmienia sytuacji. A to ze Ci się pompy powietrzne nie podobają to nie jest żaden argument w dyskusji. Już dziś w razie potrzeby można kupić taka pompę za 1/3 kosztów takiej powietrze woda - szczególnie jeśli ma się dom o bardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło - niekoniecznie pasywny..

Owszem to jest prosta matematyka, tylko trzeba rozumieć co się oblicza i po co, oraz w jaki sposób zmiana jednego parametru wpływa na drugi. Takie obliczanie tylko jednego czynnika jest kompletnie bez sensu. Inwestycja w ogrzewanie to całość a nie sam styropian w ściankę.

Cipkowa pieczarkarnia tez to sie to rozdyma, to sie kurczy. Raz ma 180m2, innym razem 160, a jesze pozniej 140m2. Taki dymany domeczek. Bierze ta powierzchnie ktora akurat lepiej pasuje do "wyliczen". To klubowa norma.

przyjęłam najbardziej niekorzystne 140m2 - i co teraz :)

a ty zdecyduj sie w tym sezonie, czy Poco Cito hula w drogiej taryfie, czy nie - bo w poprzednim nie hulała a równocześnie hulała....

180 m2 podłogi (wylewki)

160m2 grzane podłogi (wylewki minus garaż)

140m2 p.u. wg projektu

proste, jak radio

w 4 poście targowali się z asoltem, jaką powierzchnię przyjąć, aby było ładniej dla oka

Z nikim sie nie targuję jaką powierzchnię ma przedstawiac, ja podaję jak jak to liczę. Nie interesuje mnie tez czy ma wyjsc ładny wynik, jaki wyjdzie taki wyjdzie. Od oszukiwania jest kto inny na tym forum, szkoda tylko, ze to grono stale sie powiększa.

To co kto wypisuje w stopce to jest jedynie jego sprawa, ja nie mam nic do tego, ja wiem jakie wyniki komu przekazuje i mi całkowicie to wystarcza.

Inwestując pieniądze które wydałeś na pompę i większa instalacje grzewcza w 18 cm silikatu plus 20cm styro i parę innych względnie tanich do poprawienia miejsc być może nie zszedł byś do 1350 zł, ale do 1700.

Wszystko fajnie, ale gdzie zysk z tej operacji? Ladniejsza stopka na muratorze?

a ty zdecyduj sie w tym sezonie, czy Poco Cito hula w drogiej taryfie, czy nie - bo w poprzednim nie hulała a równocześnie hulała....

CO leci poki co w 100% taniej i nie zapowiada sie poki co inaczej. Spokojna Twoja rozczochrana.

To CWU leci czesciowo w drogiej. :)

180 m2 podłogi (wylewki)

160m2 grzane podłogi (wylewki minus garaż)

140m2 p.u. wg projektu

Mowie. Dymany domeczek. :)

Wszystko fajnie, ale gdzie zysk z tej operacji? Ladniejsza stopka na muratorze?

Już Ci pisałem. Bezpieczeństwo finansowo - energetyczne. Jeśli cena energii wzrośnie od jutra 3 razy to ja zainwestuję 17 tysięcy w pompę ciepła i dalej będę płacił te 1700 zł. Co ty zrobisz?

zużycie 1-15.XII

koszt CO + CWU: 75 x 0,7 + 705 x 0,4 = 335pln

Niezle golenie matola. I to tylko za polowe w sumie cieplego grudnia!

info dla pyxis: temperatura: 22stC, łazienka 23stC

Jak bym nie widzial foty Twojego termometru, to moze i bym uwierzyl, ze tym razem przez przypadek prawde napisalas. :D

Dolepie na sciany 20cm styro.

Tak samo prawdopodobne jak to, ze kablarz zalozy pompe.

Nie tak samo. Tyle, że 20 cm styro prawie nic Ci nie da. Nie wspomnę o daleko wyższych kosztach już teraz masz ściany o grubości ok 50 cm. Zrobisz 70 cm?

Założenie pompy i ewentualnie grzejników w domu superenergooszczednym to sprawa nieomal trywialna. Być może przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło wystarczy wręcz wymiennik ciepła i dogrzewanie powietrza wentylacyjnego (trzeba by policzyć ). Nawet jeśli kablarz w kilka najzimniejszych dni będzie się dogrzewal kablami w taniej taryfie to i tak będzie do przodu.

Dolepic to juz nie tak latwo, na tynk bys lepil, parapety bedziesz rozciagal? Bedzie sciana 57-58 cm gruba, niezle;)

a jaki problem dokleić styro?

parapety można wymienić - za całe 200-300 zł max

jakby od razu dokleił (co waszym zdaniem jest złotym interesem) to nie miałby ściany 57-58?

wymyśl coś lepszego