Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W przeliczeniu na powierzchnie...... wezmy tym razem podlog.... wychodzi CO+CWU, przykro mi niezmiernie, ale rowniutko 3,5x taniej niz u Ciebie. :)

ale nakładem 3,5 x wiecej, niż u mnie :)

na razie ja płacę tymi pieniedzmi, ktorymi Ty zapłaciłeś za dymanko w pupę akwizytorowi Ekopolu :)

i tak przez najbliższe 6 latek jeszcze...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeciez nikt na powaznie nie bierze tych opcji modernizacyjnych chyba, to po co takie dane? (ze 200m2 bedzie)

Ja to wczoraj liczylem - dla 200m2 dolozenie 10cm styro da spadek zuzycia w sezonie o ok 1300kWh. Dla dodatkowych 20cm styro pewnie bedzie to wartosc ~1800kWh. Przy PC z COPem 3,5 daje to ledwo jakies 200 pln oszczednosci na sezon, a koszt dodatkowych 40m3 styropianu to lekko liczac 8k pln. Zwrot po 40-tu latach.

Ocieplanie grubiej niz 10-15cm podlog nie ma tez zadnego sensu ekonomicznego - kto ma swoj OZC niech sobie policzy. Kto ma dane w Audytorze CO to niech sobie otworzy szczegoly przy podlogowce i zobaczy ile W tam ucieka - pomijalne straty, bez wiekszego znaczenia czy damy 10 czy 40 cm.

Znacznie wazniejsze sa okna - bo jest ich zwykle te 30-50m2, a U okna moze sie niezle wahac, w zaleznosci od producenta i pakietu szybowego...

Przeciez to wlasnie jest prawdziwa zima ;) Bym powiedzial ze jest grubo ponizej sredniej bo nie dosc ze na zewnatrz non stop -2, 0stC to wieje jak cholera. Przypominam ze srednia temperatura sezonu to u nas jakies 5stC. Jestesmy ponizej kreski :)

prawdziwa zima przy gruntowej POco Cito zaczyna sie w polowie stycznia :) dobrze o tym wiesz;

poza tym nie ma mrozów a było dosyć duzo opadów i jesli masz kolektor poziomy, to dobrze wiesz, ze jest to korzystna sytuacja

Miloszenko mozesz odpisac na mojego posta? Pytalem o to jak / do czego chcialbys w domu z kablami podlaczyc pompe PP ?

Ta pompa, inaczej klimatyzator powinna wyladowac w salonie, z reguly salon jest dosc otwarty na kuchnie i klatke schodowa, jesli 2 pietra to 2 sztuki.

Cieplo sie ladnie rozejdzie, WM dopomoze, kilka osob grzeje pojedyncza sztuka w okresach przejsciowych i to sie sprawdza. Ja chce to sprawdzic od razu od poczatku:)

Jak bedzie zobaczymy. Obecnie mozn dorwac LG z SCOPem w okolicy 5 ponizej 3,5 brutto.

Gość Arturo72
Ta pompa, inaczej klimatyzator powinna wyladowac w salonie, z reguly salon jest dosc otwarty na kuchnie i klatke schodowa, jesli 2 pietra to 2 sztuki.

Cieplo sie ladnie rozejdzie, WM dopomoze, kilka osob grzeje pojedyncza sztuka w okresach przejsciowych i to sie sprawdza. Ja chce to sprawdzic od razu od poczatku:)

Jak bedzie zobaczymy. Obecnie mozn dorwac LG z SCOPem w okolicy 5 ponizej 3,5 brutto.

Ciepło tak ładnie się nie rozejdzie,nie wierz w bajki.

Musiałbyś dmuchać mocno i bardzo ciepło,mocno=duża moc pompy p-p,ciepło=niski COP.

A lazienke jak chcesz dogrzewac do wyzszych temperatur?

U mnie by to nie przeszlo - mam oprocz salonu i kuchni jeszcze dwa spore pokoje :)

Cieplo sie ladnie rozejdzie, WM dopomoze,

WM costam pomiesza ale na cuda bym nie liczyl - za male predkosci przeplywow tu jednak sa.

Pytanie tylko jaki ma sens dublowanie ogrzewania i czy suma wydanej kasy na te dwa systemy nie pozwolilaby na instalacje normalnej prostej i malo awaryjnej gruntowki na poczatku budowy? I oszczedzanie odrazu od pierwszego roku :)

Drogawo. U mnie 18 dni (do teraz):

2013-12 (18 dni, srednia temp: 1.81°C):

SUMA: 569.39 kWh (tania: 368.34 kWh, droga: 201.05 kWh)

KOSZT: 239.17 PLN (tania: 117.13 PLN, droga: 122.04 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 31.63 kWh (tania: 20.46 kWh, droga: 11.17 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 13.29 PLN (tania: 6.51 PLN, droga: 6.78 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 64.69% / droga: 35.31%

Chata jakies 950m3. Pokoje 22, lazienki 24.

dlaczego masz taki słaby stosunek droga / tania?

ja przy przepływkach w kranach mam droga max 25% w roku

ale nakładem 3,5 x wiecej, niż u mnie :)

na razie ja płacę tymi pieniedzmi, ktorymi Ty zapłaciłeś za dymanko w pupę akwizytorowi Ekopolu :)

i tak przez najbliższe 6 latek jeszcze...

6 latek to jak z bicza strzelil. Pare zmarszczek Ci przybedzie i juz moja pompa zarabia na siebie.

Ty sie musisz caly czas przed Panem z energetyki lapac za kostki. ;)

dlaczego masz taki słaby stosunek droga / tania?

ja przy przepływkach w kranach mam droga max 25% w roku

Pompe mam dobrana "na styk". Przy obecnych temperaturach (~-5 do 0stC) wchodzi juz na 3-4h w droga taryfe.

W tym roku ten stosunek na pewno bede mial gorszy niz w zeszlym (w zeszlym mialem 70:30 i sezon zimowy zamknal sie w kwocie 1800 pln). W tym pewnie bedzie w okolicy 60:40 i zamknie sie ~2200 (szacuje) w zaleznosci od zimy. Ot ustawilem sobie grzanie bufora do wyzszych temperatur w drogiej taryfie po to zeby nie miec efektu "wieczorem zimno" bo podloga stygnie, bo droga taryfa :) Zalezy mi na komforcie i zerowym wahaniom temperatur :)

Grudzien mi troche popsuly testy z cyrkulacja (mialem przez 10 dni wlaczona 24/h) - baniak duzo szybciej sie przez to wychladzal i pompa musiala dogrzewac baniak czwarty raz w ciagu dnia w godzinach drogiej taryfy (pracujac z ograniczona cyrkulacja robi to zawsze tylko trzy razy w taniej) :)

Ja to wczoraj liczylem - dla 200m2 dolozenie 10cm styro da spadek zuzycia w sezonie o ok 1300kWh. Dla dodatkowych 20cm styro pewnie bedzie to wartosc ~1800kWh. Przy PC z COPem 3,5 daje to ledwo jakies 200 pln oszczednosci na sezon, a koszt dodatkowych 40m3 styropianu to lekko liczac 8k pln. Zwrot po 40-tu latach.

Ocieplanie grubiej niz 10-15cm podlog nie ma tez zadnego sensu ekonomicznego - kto ma swoj OZC niech sobie policzy. Kto ma dane w Audytorze CO to niech sobie otworzy szczegoly przy podlogowce i zobaczy ile W tam ucieka - pomijalne straty, bez wiekszego znaczenia czy damy 10 czy 40 cm.

Znacznie wazniejsze sa okna - bo jest ich zwykle te 30-50m2, a U okna moze sie niezle wahac, w zaleznosci od producenta i pakietu szybowego...

Zdaje sobie z tego sprawe, dlatego pisalem o magii jaka rozsiewa grubosc styro na scianach. Ludzie mysla, ze jak przylepia naprawde duzo styro, to bedzie pasywniak. Pozniej sa posty w stylu "Dlaczego tak duzo place za CO?" Energooszczedny dom to dodatkowo duza kasa, spokojnie porownywalna z kosztami PCi. Pewnie, ze fajnie byloby miec cieplejsza chalupe i zejsc z cena CO do 600zl/sezon, ale na to trzeba miec kase na zbyciu.

WM costam pomiesza ale na cuda bym nie liczyl - za male predkosci przeplywow tu jednak sa.

Pytanie tylko jaki ma sens dublowanie ogrzewania i czy suma wydanej kasy na te dwa systemy nie pozwolilaby na instalacje normalnej prostej i malo awaryjnej gruntowki na poczatku budowy? I oszczedzanie odrazu od pierwszego roku :)

Co do WM to moja po przerobkach bedzie dmuchac ponad 550 m3/h centralnie na klatke schodowa, to moze dac efekt o jakim nie snilo sie uzytkownikom typowej WM :p

Znajdz mi mala, prosta PC gruntowa z kompletna instalacja ponizej 6 tys PLN to sie zastanowie, chociaz ona i tak nie podniesie mi na zawolanie temp. w 15 minut, o braku chodzenia nie wspominajac...

6 latek to jak z bicza strzelil. Pare zmarszczek Ci przybedzie i juz moja pompa zarabia na siebie.

Ty sie musisz caly czas przed Panem z energetyki lapac za kostki. ;)

hehe, powoli...

za 6 latek u mnie pracuje nowa i ladna P/P a ze swojej zrobisz kurnik na działce, pod warunkiem, ze obudowa jest ocynkowana... a zapewne nie jest...

po ile teraz jest złom? jakies 65groszy? no to na butelke ją na skupie wymienisz, zeby zapomnieć o tym zyciowym faux pas...

hehe, powoli...

za 6 latek u mnie pracuje nowa i ladna P/P a ze swojej zrobisz kurnik na działce, pod warunkiem, ze obudowa jest ocynkowana... a zapewne nie jest...

Trzeci sezon leci i jak nowka. :)

Kupisz sobie co najwyzej klime, ktora bedziesz wiecej latem niz zima uzywala. Taka tania klima na pewno bedzie "wieczna".

Co do WM to moja po przerobkach bedzie dmuchac ponad 550 m3/h centralnie na klatke schodowa, to moze dac efekt o jakim nie snilo sie uzytkownikom typowej WM :p

Moja wyciska 400m3/h ale to jest nadal jakies 4-5 x za malo zeby ogrzac moj dom ;)

Powietrze ma bardzo male cieplo wlasciwe, a dodatkowo pechowo przy pompie ciepla im wyzej grzejesz tym gorszy COP. Jakie masz zapotrzebowanie na cieplo w kW w szczycie? 6kW wystarczy? To zeby dostarczyc 6kW przy 550m3/h musialbys grzac to powietrze do okolo 60-64stC. Jaki wtedy bedzie COP tej pompy? Watpie ze w ogole tyle da rade osiagnac :) Zeby zejsc do np. 30stC jak w standardowej podlogowce musialbys ta WM przepuszczac blisko 2500m3/h, a przy kanalach jakie zapewne masz da to efekt "gwizdka".

Takze jak widzisz - nie ma lekko :-)

No i nie odpowiedziales - jak chcesz podgrzewac powietrze w lazience? Farelka? :)

Takie ogrzewanie to totalna proteza. Niekomfortowe (wieje po plecach, w nogi zimno) i glosne. Jedyna zaleta to tak jak piszesz - klima w lato ale klimatyzator typu split mozesz kupic juz za 800 pln, a nie 3,5k ;)

No i nie odpowiedziales - jak chcesz podgrzewac powietrze w lazience? Farelka? :)

Takie ogrzewanie to totalna proteza. Niekomfortowe (wieje po plecach, w nogi zimno) i glosne. Jedyna zaleta to tak jak piszesz - klima w lato ale klimatyzator typu split mozesz kupic juz za 800 pln, a nie 3,5k ;)

Bo to wszystko jest tylko "teoria". Jak przyjdzie do praktyki, to bedzie placz i zgrzytanie zebami. :)