Pyxis 20.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 pompiarze przykotłowali z 500kWh i COP gibie w się w porywach pomiedzy 1,8 a 2... Tylko dlaczego mam grzanie m2 3,5x taniej od Twojego niby cieplego domu (wczoraj liczylismy przeciez)? Jak bys miala 22*C a nie 19, to by bylo jak raz 4x taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 ... i Poco Cito? pompiarze przykotłowali z 500kWh i COP gibie w się w porywach pomiedzy 1,8 a 2... 311kWh Powiedzmy,że gibie się w porywach 3,5,ale do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 311kWh Powiedzmy,że gibie się w porywach 3,5,ale do czego ? przelicz do kubatury, mi sie dzis nie chce obstawiam ledwo na 2,3 p.s. zima a raczej jej brak Ci sprzyja; poza tym wyglada to tak: 311 x 0.62 u mnie = 186pln brutto 1070kWh x 0,32 = 342 brutto 342 / 186 = mniej niż 2... powierzchnię przemilczę... wszyscy jedziecie na tym samym wózku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 . Tak naprawde wynik masz rewelacyjny jak przystalo na PC tylko nikt tak naprawde nie wie kto jakie ma temp.w domu. A ile calego pradu masz? Ze kobita Ci nie gotuje to juz wiemy ale nie martw sie pojdziesz na rynek jak Chytra babks z radomia Nie spoglądam na licznik całościowego zużycia,dwumiesięczny odczyt przypada w poniedziałek to zerknę i zapodam ale sądzę,że nie będzie jakiś rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Nie spoglądam na licznik całościowego zużycia,dwumiesięczny odczyt przypada w poniedziałek to zerknę i zapodam ale sądzę,że nie będzie jakiś rewelacji "pińcet" kWh pęknie jak nic nie masz kluczyka, coby zerknąć ? albo okienka w drzwiczkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 20.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 może żona na gazie gotuje - kto tam wie co on ma w jakimś gospodarczym:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 "pińcet" kWh pęknie jak nic nie masz kluczyka, coby zerknąć ? albo okienka w drzwiczkach? Mam kluczyk ale nie widzę takiej potrzeby,mam lenia i słabą pamieć coby spisywać główny licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Mam kluczyk ale nie widzę takiej potrzeby,mam lenia i słabą pamieć coby spisywać główny licznik. trochę Cię rozumiem - po co sie denerwować; przelew też pewnie wysyłasz z zamkniętymi oczami, zeby nie widziec kwoty a rachunek sru w kominek, jak pyxis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 trochę Cię rozumiem - po co sie denerwować; przelew też pewnie wysyłasz z zamkniętymi oczami, zeby nie widziec kwoty a rachunek sru w kominek, jak pyxis... Dokładnie Chociaż po dwóch pierwszych miesiącach w nowym domu zużycie prądu na cele bytowe było mniejsze niż w mieszkaniu mimo indukcji zamiast kuchenki gazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.12.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Koledzy i koleżanki, mała zagadka - na pewno szybko ogarniecie ile kosztuje i jak długo trwa podgrzanie całego zbiornika (200l) wody użytkowej grzałką 4,5kW od temperatury powiedzmy 5 st. do 50 st.(nocna to 0,46 brutto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Koledzy i koleżanki, mała zagadka - na pewno szybko ogarniecie ile kosztuje i jak długo trwa podgrzanie całego zbiornika (200l) wody użytkowej grzałką 4,5kW od temperatury powiedzmy 5 st. do 50 st.(nocna to 0,46 brutto). 4,6 zl 2h10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.12.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 o rany, już?szybkoa zdradzisz jak to się liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 21.12.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 4,6 zl 2h10m A z PCi ok 80 groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 a zdradzisz jak to się liczy? To sa naprawde malo skomplikowane rachunki. Zatadnie dla gimnazjalisty pewnie. Masz ronice temperatur i wage ogrzewanej cieczy. Wystarczy, ze znasz jej cieplo wlasciwe (dla wody w przyblizeniu to 4 [kJ/(kg*K)] - chcesz byc dokladny, to mozesz przyjac do obliczen 4,2 [kJ/(kg*K)]) i jestes w domu masa_cieczy * delta_t * ciplo_wlasciwe_cieczy = ilisc_energi_potrzebna_do_ogrzania Z jednoste Ci oczywiscie wyjda [kJ]. Zamienisz je na kWh dzielac przez przelicznik = 3600 [kJ/kWh]. Wynik bedzie w kWh. Czas to ilosc potrzebnej energii w kWh podzielona prez moc grzakli w kW. Dostaniesz wynik w godzinach jak widzisz. Jak chcesz sprawdzic wynik, to najproszciej zrob dzialania na jednostkach. Od razu wychodzi kazdy blad. Trudne? Mam ndzieje, ze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 A z PCi ok 80 groszy No nie badzmy takimi optymistami. Dla CWU przyjmujac COP=3 (przy grzaniu calej objetosci zasobnika do 50*C i tak optymistyczny) wyjdzie jakies 1,5 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.12.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 To sa naprawde malo skomplikowane rachunki. Zatadnie dla gimnazjalisty pewnie. Masz ronice temperatur i wage ogrzewanej cieczy. Wystarczy, ze znasz jej cieplo wlasciwe (dla wody w przyblizeniu to 4 [kJ/(kg*K)] - chcesz byc dokladny, to mozesz przyjac do obliczen 4,2 [kJ/(kg*K)]) i jestes w domu masa_cieczy * delta_t * ciplo_wlasciwe_cieczy = ilisc_energi_potrzebna_do_ogrzania Z jednoste Ci oczywiscie wyjda [kJ]. Zamienisz je na kWh dzielac przez przelicznik = 3600 [kJ/kWh]. Wynik bedzie w kWh. Czas to ilosc potrzebnej energii w kWh podzielona prez moc grzakli w kW. Dostaniesz wynik w godzinach jak widzisz. Jak chcesz sprawdzic wynik, to najproszciej zrob dzialania na jednostkach. Od razu wychodzi kazdy blad. Trudne? Mam ndzieje, ze nie. No dzięki, Trudne, trudne i to bardzo jak dla mnie. Domyślam się, że to zadanie dla gimnazjalisty, ale kiedy to było? Jakieś 35 lat temu Niestety, gdzieś mi się zawieruszyły notatki z tej lekcji:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.12.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Pyxis, , a doradzisz mi może w takiej kwestii? Mam dom 122m plus garaż 20m.Cały dom grzeje podłogówka wodną, a w garażu mam grzejnik.Oczywiście grzeje prądem (piec Kospel 12 kW).Nie mam jeszcze żadnych sterowników, więc wszystko ustawiam na piechotę.Jak ustawię na piecu temp. na 50 st., to rozumiem, że 50 st. idzie w grzejnik, a w podłogę temp zależy od ustawienia mieszacza. Za cholerę nie wiem nigdy, jaka idzie w podłogę, bo mieszacz mogę ustawić tylko na dotyk. Nie zależy mi, żeby grzać garaż przy takiej temperaturze zewnętrznej, więc chyba sensownie byłoby, aby ustawić na piecu taką temperaturę, jaka chce mieć w rurkach (np. 40 st.) i ustawić mieszacz tak, żeby nie mieszał z zimna wodą. Czy powinnam mieć zainstalowany jakiś termometr, który pokazuje temperaturę wody za mieszaczem? Mój hydraulik nic takiego nie zainstalował i nie wiem, czy to jego błąd, czy nie da się nic takiego zainstalować. Trochę dziwne, że muszę to ustawiać na wyczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 ważniejszy jest dom - wiec ustaw tak jak piszesz - na początek nawet 35*C - nie ma wielkich mrozow wiec powinno być ok a w garażu - nie musisz mieć mega cieplo - niech grzeje nizsza temperatura grzejnik i już - jak nie chcesz wcale przekręć glowice na * to nie zamarznie ... mój garaz nieogrzewany ma 15*C (to by się pokrywało w pewnym sensie z obserwacjami Miłosza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Pyxis, , a doradzisz mi może w takiej kwestii? Mam dom 122m plus garaż 20m. Cały dom grzeje podłogówka wodną, a w garażu mam grzejnik. Oczywiście grzeje prądem (piec Kospel 12 kW). Nie mam jeszcze żadnych sterowników, więc wszystko ustawiam na piechotę. Jak ustawię na piecu temp. na 50 st., to rozumiem, że 50 st. idzie w grzejnik, a w podłogę temp zależy od ustawienia mieszacza. Za cholerę nie wiem nigdy, jaka idzie w podłogę, bo mieszacz mogę ustawić tylko na dotyk. Nie zależy mi, żeby grzać garaż przy takiej temperaturze zewnętrznej, więc chyba sensownie byłoby, aby ustawić na piecu taką temperaturę, jaka chce mieć w rurkach (np. 40 st.) i ustawić mieszacz tak, żeby nie mieszał z zimna wodą. Czy powinnam mieć zainstalowany jakiś termometr, który pokazuje temperaturę wody za mieszaczem? Mój hydraulik nic takiego nie zainstalował i nie wiem, czy to jego błąd, czy nie da się nic takiego zainstalować. Trochę dziwne, że muszę to ustawiać na wyczucie. Jakies sterowanie na pewno by sie przydalo, bo ustawienia reczne raz ze sa "upierdliwe", a druga srawa, ze pwnie automatyka szybciej i dokladniej zareaguje niz Ty spiac w lozeczku (pewnie glownie grzejesz noca w tanim pradzie). Grzejnikiem w garazu sie nie przejmuj. On ma i tak wieksza moc niz bylby zainstalowany w domu (w garazu jest zimniej). Ja swojego jeszcze nie mialem okazji odkrecic. Teraz bym go po prostu nie instalowal. Jesli czujnik masz na wyjsciu z kotla, to taka temperatura jak pokazuje idzie w instalacje. Temperatura za mieszaczem tez bardzo wazna i mozesz ja sama pomierzyc. W tym celu kup na Allegro za 13 zl termometr elektroniczny z sonda. Sonde przykladasz do rurki za mieszaczem (mozesz dac odrobinke pasty termoprzewodzacej jesli w komputerowym obok maja). Owijasz czujnik i rurkr scisle tasma izolacyjna, zeby jak najdokladniej przylegal. Poniej na to odcinek 10cm otuliny piankowej i zapinasz na 2-3 opaski zip. Masz temperature za mieszaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.12.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 , a doradzisz mi może w takiej kwestii? . jak nie potrzebujesz grzać tym grzejnikiem (a na pewno nie potrzebujesz) to zrób tak jak napisałeś/łaś temp na podłogę 40 st też za wysoka - przy takich temp jakie są teraz wystarczy pewnie coś koło 30 termometr na rurkę możesz zawsze dołożyć - żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts