RK1719508166 21.12.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 311kWh Powiedzmy,że gibie się w porywach 3,5,ale do czego ? przelicz do kubatury, mi sie dzis nie chce obstawiam ledwo na 2,3 p.s. zima a raczej jej brak Ci sprzyja; poza tym wyglada to tak: 311 x 0.62 u mnie = 186pln brutto 1070kWh x 0,32 = 342 brutto 342 / 186 = mniej niż 2... powierzchnię przemilczę... wszyscy jedziecie na tym samym wózku... a od początku sezonu u Arturka 801 kWh * 0,57 = 456,57 zł , u mnie dom większy , zużycie większe a poszło 350 zł tak więc ... PocoCito ..... ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.12.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) a od początku sezonu u Arturka 801 kWh * 0,57 = 456,57 zł , u mnie dom większy , zużycie większe a poszło 350 zł tak więc ... PocoCito ..... ????? Baranku,po pierwsze po to,żeby inwestor,który posiada identyczną Milę i który zechce grzać w systemie dwutaryfowym zapłacił 801kWh*0,33=264zł od początku sezonu grzewczego bez nie pewnych inwestycji w polepszenie domu a po drugie,fizyczna cena kWh jaką mam to 0,48zł. Podaj baranku swoją cenę kWh dzieląc sumę na fakturze przez ilość zużytych kWh wtedy możemy gadać i możesz się odzywać bo narazie jesteś bardzo mało wiarygodny,tym bardziej,że nie możesz się zdecydować na prawdziwe zużycie i ciągle zmieniasz je w myślach a wstydzisz się pokazać FV za prąd. Odkryj karty i miej honor bo narazie wprowadzasz w błąd innych. Wiem,że boli Cię to,że można mieć ciepło,tanio i pewnie bez spuszczania się w litrowość domu ale miej jaja i przyjmij to na klatę i nie ośmieszaj się pisząc bzdury... Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Baranku,po pierwsze po to,żeby inwestor,który posiada identyczną Milę i który zechce grzać w systemie dwutaryfowym zapłacił 801kWh*0,33=264zł od początku sezonu grzewczego bez nie pewnych inwestycji w polepszenie domu a po drugie,fizyczna cena kWh jaką mam to 0,48zł. Podaj baranku swoją cenę kWh dzieląc sumę na fakturze przez ilość zużytych kWh wtedy możemy gadać i możesz się odzywać bo narazie jesteś bardzo mało wiarygodny,tym bardziej,że nie możesz się zdecydować na prawdziwe zużycie i ciągle zmieniasz je w myślach a wstydzisz się pokazać FV za prąd. Odkryj karty i miej honor bo narazie wprowadzasz w błąd innych. Wiem,że boli Cię to,że można mieć ciepło,tanio i pewnie bez spuszczania się w litrowość domu ale miej jaja i przyjmij to na klatę i nie ośmieszaj się pisząc bzdury... czy ja Cię obrażam ?? wyzywam? ceny za 1kWh masz u mnie w DB - wartość FV , zużycie , średnią cenę 1 Kwh - masz tam wszystko co potrzebujesz mnie ogrzewanie kosztowało 1570 zł w ubiegłym sezonie - to jest fakt z którym Ty nie możesz najwidoczniej się pogodzić a Twoja wiarygodność ?? wpis w moim DB #2645 cyt. "prąd bytowy mam także w cenie 0,57 gr" (edytowany wczoraj16:02) , dziś już 48 gr ?? - prąd miał tanieć od 1 stycznia ........ a jest 21.12.2013 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 mnie ogrzewanie kosztowało 1570 zł w ubiegłym sezonie - to jest fakt z którym Ty nie możesz najwidoczniej się pogodzić Oooo! Takiej kwoty jeszcze nie bylo. koszt roczny CO (liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) 1270 zł u mnie na okrągło liczac bez wdawania sie w szczegoly z duza nadwyzka sezon miesci sie w 1800 zl Moze zanotuj sobie i przyklej na mnitorku karteluszke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.12.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 J co do poprawnosci wyliczeń ozc to nie do mnie ja juz moge sobie je miedzy bajki włożyć ale nie wazne Ale co Ci chodzi, czyzbys zakonczył juz sezon grzewczy, podsumowałes i porównałes, po co sie odnosic do bardzo ciepłego pazdziernika i stosunkwo ciepłego początku listopada, grzej przez kilka sezonów a potem obliczenia wkładaj miedzy bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Oooo! Takiej kwoty jeszcze nie bylo. Moze zanotuj sobie i przyklej na mnitorku karteluszke. 1 zgodni z 3 2 - czemu usunąłes ze to cenna netto które dj wlsni 1570 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.12.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 czy ja Cię obrażam ?? wyzywam? a Twoja wiarygodność ?? wpis w moim DB #2645 cyt. "prąd bytowy mam także w cenie 0,57 gr" (edytowany wczoraj16:02) , dziś już 48 gr ?? - prąd miał tanieć od 1 stycznia ........ a jest 21.12.2013 .... Po pierwsze "baranek" to nie jest obraźliwe stwierdzenie,po drugie ja podaję cenę kWh z FV dzieląc sumę przez zużycie czego Ty nie robisz czym wprowadzasz w błąd innych. Koszt kWh to nie tylko cena kWh+przesył,to również inne składniki,o których zapominasz i które są w moich 0,57. Pokaż swoją FV to nauczę Cię w jaki sposób odczytuje się koszt kWh bo narazie nie pojmujesz tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 czytasz, czytasz .... skoro pisze ze 57 to nie = się to 48 ! - on chyba lepiej wie co ma i ile płaci - mówimy tu o jego wiarygodności - 2 stawki dzień po dniu - jakże inne a to że TY to napisałś - nie neguję tego Arturku - nie denerwuj się... adiqq dobrze pisze ... święta idą wypis z moich FV masz w moim DB - masz tam wszystko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Artur Kurcze to jak byś mial dwie taryfy to w ogole bys oszczedzał No właśnie,że nie byłyby to duże oszczędności bo koszt prądu w II taryfie nie jest równy ogólnej sumie na fakturze. Co z tego,że za ogrzewanie będę miał taniej jak pozostały prąd w domu drożej niż obecnie ? Zużycie na ogrzewanie jest na tyle małe,że nie odczuje na rachunkach zbytnio przejścia na dwie taryfy. Poza tym,przychodzimy do domu 17-18,o tej porze pierzemy,gotujemy,odkurzamy,prasujemy,odpalamy kompy,oglądamy TV,słuchamy muzyki,zmywamy itp. Przełożenie czegoś z powyższych czynności na czas II taryfy czyli w nocy uważam za pogorszenie komfortu życia w domu i mimo tego,że wyjdzie trochę taniej(300-400zł) nie interesuje mnie przejście na G12. Nie mam świra na tym na punkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 po drugie ja podaję cenę kWh z FV dzieląc sumę przez zużycie czego Ty nie robisz czym wprowadzasz w błąd innych. Koszt kWh to nie tylko cena kWh+przesył,to również inne składniki,o których zapominasz i które są w moich 0,57. Pokaż swoją FV to nauczę Cię w jaki sposób odczytuje się koszt kWh bo narazie nie pojmujesz tematu. weź w takim razie baranku kalkulator i policz!!! od 23.04.2013 do 14.06.2013 TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi) od 14.06.2013 do 23.08.2013 TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi) nigdy nigdzie nikogo w błąd nie wprowadzam - masz kwote brutto z FV i liczbę kwh oraz średnią wyliczoną z tych 2 - da się to inaczej ?? lepiej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.12.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 weź w takim razie baranku kalkulator i policz!!! od 23.04.2013 do 14.06.2013 TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi) od 14.06.2013 do 23.08.2013 TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi) Ja mam średnią cenę 1 kWh 0,57zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.12.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) O nic mi nie chodzi przeciez nie robiłem obliczeń zeby na podstawie wyniku wybrac ogrzewanie tylko z czystej ciekawosci Obliczenia są robione dla temp.20*C i dla 100% wykonczonego domu i dla WM z reku prawda czy sie myle? to 9100kwh / 220dni to wychodzi srednia 41kwh na dzien co nie? to tyle jest mniej wiecej tylko że w domu mam 22*C nie ocieplony strop nie ocieplony dach, nie ocieplony dach w garazu wentylacje grawitacyjna. To w takim razie nie rozumiem po co piszesz o bajkach, chyba tylko po to zeby cokolwiek napisac, obliczenia są wykonane zgodznie z wytycznymi które otrzymałem od Ciebie, ja naprawde nie widze zadnego problemu i podkreslam na ocene jeszcze za wczesnie, grubo za wczesnie. A srednia to srednia, w mrozny dzien z -22 oC zuzyjesz 120 kWh, w ciepły 5 oC zuzyjesz 20 kWh. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.12.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 To sa naprawde malo skomplikowane rachunki. Zatadnie dla gimnazjalisty pewnie. Masz ronice temperatur i wage ogrzewanej cieczy. Wystarczy, ze znasz jej cieplo wlasciwe (dla wody w przyblizeniu to 4 [kJ/(kg*K)] - chcesz byc dokladny, to mozesz przyjac do obliczen 4,2 [kJ/(kg*K)]) i jestes w domu masa_cieczy * delta_t * ciplo_wlasciwe_cieczy = ilisc_energi_potrzebna_do_ogrzania Z jednoste Ci oczywiscie wyjda [kJ]. Zamienisz je na kWh dzielac przez przelicznik = 3600 [kJ/kWh]. Wynik bedzie w kWh. Czas to ilosc potrzebnej energii w kWh podzielona prez moc grzakli w kW. Dostaniesz wynik w godzinach jak widzisz. Jak chcesz sprawdzic wynik, to najproszciej zrob dzialania na jednostkach. Od razu wychodzi kazdy blad. Trudne? Mam ndzieje, ze nie. a bardziej zawile to już się nie dało opisać ...? można prościej dla takich domowych potrzeb... np. 1,16 x 45* ( różnica temp. wody przed i po grzaniu ) x 200L= 10440wh czyli 10,44kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.12.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Ale co Ci chodzi, czyzbys zakonczył juz sezon grzewczy, podsumowałes i porównałes, po co sie odnosic do bardzo ciepłego pazdziernika i stosunkwo ciepłego początku listopada, grzej przez kilka sezonów a potem obliczenia wkładaj miedzy bajki. znowu babola strzeliłeś? nie narzekaj na zimę, bo notuje regularnie od 4latek i u mnie zuzycie jest w miare powtarzalne… zreszta srednia temp zewn. jest nawet nizsza, o czym pisał Daga oj rutyna Cie zaczyna gubic, moze byc tez tak, ze wybierasz obliczenia najbardziej podobnego domu i zapodajesz ctrl c plus ctrl v a pozniej ctrl p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.12.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Dobra tam nie wazne.. no zuzyje tyle ile bedzie potrzeba i tyle tylko troche dziwne jest ze dom zdaje sie calkiem niezle ocieplony gdzie ms byc jeszcze 40cm welny pod dachem 10cm styro na stropie Wm z odzyskiem ma zuzyc 9tys kwh... nie sadzicie?? Chodzi mi tylko o to ze chyba nie ma sensu inwestowac w Wm z odzyskiem itp skoro ma to nic nie dac. Pyxis zdawalo sie ze spoko gosciu z Ciebie ale juz sie te Twoje gadki zaczynaja conajmiej dziwne robic.. Obliczenia są dla IV strefy klimatycznej czyli dla -22 oC, mam zmiejszyc zapotrzebowanie, bo tak duze sie nie podoba?, tyle wychodzi z obliczen i nic na to nie poradzę. Przeciez go nie mozna porównac z domem Hipki który jest w I strefie klimatycznej czyli -16 oC. Jezeli twierdzisz ze zle oznaczono granice stref klimatycznych lub są podane złe dane najbliższej stacji meteo to nie moja wina ze tak jest, a zapotrzebowanie jest uzaleznione od danych tej stacji meteo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 21.12.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Mam do wszystkich dwutaryfowców pytanko. Jak macie ustawione zegary na głównych licznikach z elektrowni? Zegar wskazuje dokładnie godzinę, która jest faktycznie czy macie rozbieżności? Dziwnym trafem u mnie nagle zegar został cofnięty o godzinę co diametralnie może podnieść koszta jeśli ktoś korzysta z taniej taryfy a ma ustawione ogrzewanie na swoich zegarach a tu się okazuje, że tania nie jest tania ! Zapewne zrobił to ktoś z elektrowni bo sam sie raczej nie przestawił. Zmiana nastąpła w przeciągu 2 tygodni bo wcześniej sprawdzałem i było OK. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez kris1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam. Mam do wszystkich dwutaryfowców pytanko. Jak macie ustawione zegary na głównych licznikach z elektrowni? Zegar wskazuje dokładnie godzinę, która jest faktycznie czy macie rozbieżności? Dziwnym trafem u mnie nagle zegar został cofnięty o godzinę co diametralnie może podnieść koszta jeśli ktoś korzysta z taniej taryfy a ma ustawione ogrzewanie na swoich zegarach a tu się okazuje, że tania nie jest tania ! Zapewne zrobił to ktoś z elektrowni bo sam sie raczej nie przestawił. Zmiana nastąpła w przeciągu 2 tygodni bo wcześniej sprawdzałem i było OK. U mnie sa rozbieznosci, ale wynikaja z tego, ze zegar licznikowy sie spieszy. Koryguje to co miesiac w ustawieniech zegara podlicznika i sterownika pompy ciepla. Zadzwon do energetyki i moze to jakos wyjasnia. Jesli to cofniecie czasu na liczniku, to moze taka ich spozniona korekta czasu na zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 21.12.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Będę dzwonił w poniedziałek. Jak była zmiana czasu to samo się ładnie przestawiło a że ktoś to przestawił świadczy fakt, że zegar mi troche spaźniał a teraz jest dokładnie tylko godzinę do tyłu jakby był do przodu to bym sie nie martwił bo by mi nawet pasowało Hipka Nie wiem czy po bluetooth ale wiem że przykładał jakiś magnes do urządzenia i do lapka po USB jak kiedyś mi zmieniał taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 21.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Ludzie ogarnijcie się trochę z tym pisaniem. Temat ma 1418 stron a na temat jest pewnie 25% . To nie przedszkole, jak nie potraficie się jakoś porozumieć to się nie odzywajcie i tyle, albo piszcie do siebie na privie, a nie syf w temacie robicie i pośmiewisko. Ja rozumiem, że nie każdy musi się lubić , ale możecie ignorować swoje posty, a nie się gotować jakbyście mieli po 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a bardziej zawile to już się nie dało opisać ...? można prościej dla takich domowych potrzeb... np. 1,16 x 45* ( różnica temp. wody przed i po grzaniu ) x 200L= 10440wh czyli 10,44kwh Ja podalem jak to sie liczy, a nie jak sie maja cyferki zgadzac. Nie wiem co to "domowe potrzeby" przy tego typu rachunkach. Albo liczymy i wiemy co liczymy, albo sobie cos tam przemnazamy i modlimy sie, zeby "wyszlo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts