Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

311kWh :)

Powiedzmy,że gibie się w porywach 3,5,ale do czego ? ;)

przelicz do kubatury, mi sie dzis nie chce

obstawiam ledwo na 2,3

p.s. zima a raczej jej brak Ci sprzyja; poza tym wyglada to tak:

311 x 0.62 u mnie = 186pln brutto

1070kWh x 0,32 = 342 brutto

342 / 186 = mniej niż 2... powierzchnię przemilczę...

wszyscy jedziecie na tym samym wózku...

a od początku sezonu u Arturka 801 kWh * 0,57 = 456,57 zł , u mnie dom większy , zużycie większe a poszło 350 zł

tak więc ... PocoCito ..... ?????

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
a od początku sezonu u Arturka 801 kWh * 0,57 = 456,57 zł , u mnie dom większy , zużycie większe a poszło 350 zł

tak więc ... PocoCito ..... ?????

Baranku,po pierwsze po to,żeby inwestor,który posiada identyczną Milę i który zechce grzać w systemie dwutaryfowym zapłacił 801kWh*0,33=264zł od początku sezonu grzewczego bez nie pewnych inwestycji w polepszenie domu a po drugie,fizyczna cena kWh jaką mam to 0,48zł.

Podaj baranku swoją cenę kWh dzieląc sumę na fakturze przez ilość zużytych kWh wtedy możemy gadać i możesz się odzywać bo narazie jesteś bardzo mało wiarygodny,tym bardziej,że nie możesz się zdecydować na prawdziwe zużycie i ciągle zmieniasz je w myślach a wstydzisz się pokazać FV za prąd.

Odkryj karty i miej honor bo narazie wprowadzasz w błąd innych.

Wiem,że boli Cię to,że można mieć ciepło,tanio i pewnie bez spuszczania się w litrowość domu ale miej jaja i przyjmij to na klatę i nie ośmieszaj się pisząc bzdury...

Edytowane przez Arturo72

Baranku,po pierwsze po to,żeby inwestor,który posiada identyczną Milę i który zechce grzać w systemie dwutaryfowym zapłacił 801kWh*0,33=264zł od początku sezonu grzewczego bez nie pewnych inwestycji w polepszenie domu a po drugie,fizyczna cena kWh jaką mam to 0,48zł.

Podaj baranku swoją cenę kWh dzieląc sumę na fakturze przez ilość zużytych kWh wtedy możemy gadać i możesz się odzywać bo narazie jesteś bardzo mało wiarygodny,tym bardziej,że nie możesz się zdecydować na prawdziwe zużycie i ciągle zmieniasz je w myślach a wstydzisz się pokazać FV za prąd.

Odkryj karty i miej honor bo narazie wprowadzasz w błąd innych.

Wiem,że boli Cię to,że można mieć ciepło,tanio i pewnie bez spuszczania się w litrowość domu ale miej jaja i przyjmij to na klatę i nie ośmieszaj się pisząc bzdury...

czy ja Cię obrażam ?? wyzywam?

ceny za 1kWh masz u mnie w DB - wartość FV , zużycie , średnią cenę 1 Kwh - masz tam wszystko co potrzebujesz

mnie ogrzewanie kosztowało 1570 zł w ubiegłym sezonie - to jest fakt z którym Ty nie możesz najwidoczniej się pogodzić

a Twoja wiarygodność ?? wpis w moim DB #2645 cyt. "prąd bytowy mam także w cenie 0,57 gr" (edytowany wczoraj16:02) ,

dziś już 48 gr ?? - prąd miał tanieć od 1 stycznia ........ a jest 21.12.2013 ....

mnie ogrzewanie kosztowało 1570 zł w ubiegłym sezonie - to jest fakt z którym Ty nie możesz najwidoczniej się pogodzić

Oooo! Takiej kwoty jeszcze nie bylo. :D

koszt roczny CO (liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) 1270 zł

u mnie na okrągło liczac bez wdawania sie w szczegoly z duza nadwyzka sezon miesci sie w 1800 zl

Moze zanotuj sobie i przyklej na mnitorku karteluszke.

J co do poprawnosci wyliczeń ozc to nie do mnie ;) ja juz moge sobie je miedzy bajki włożyć ale nie wazne :)

Ale co Ci chodzi, czyzbys zakonczył juz sezon grzewczy, podsumowałes i porównałes, po co sie odnosic do bardzo ciepłego pazdziernika i stosunkwo ciepłego początku listopada, grzej przez kilka sezonów a potem obliczenia wkładaj miedzy bajki.

Gość Arturo72
czy ja Cię obrażam ?? wyzywam?

a Twoja wiarygodność ?? wpis w moim DB #2645 cyt. "prąd bytowy mam także w cenie 0,57 gr" (edytowany wczoraj16:02) ,

dziś już 48 gr ?? - prąd miał tanieć od 1 stycznia ........ a jest 21.12.2013 ....

Po pierwsze "baranek" to nie jest obraźliwe stwierdzenie,po drugie ja podaję cenę kWh z FV dzieląc sumę przez zużycie czego Ty nie robisz czym wprowadzasz w błąd innych.

Koszt kWh to nie tylko cena kWh+przesył,to również inne składniki,o których zapominasz i które są w moich 0,57.

Pokaż swoją FV to nauczę Cię w jaki sposób odczytuje się koszt kWh bo narazie nie pojmujesz tematu.

czytasz, czytasz .... skoro pisze ze 57 to nie = się to 48 ! - on chyba lepiej wie co ma i ile płaci - mówimy tu o jego wiarygodności - 2 stawki dzień po dniu - jakże inne

a to że TY to napisałś - nie neguję tego

Arturku - nie denerwuj się... adiqq dobrze pisze ... święta idą

wypis z moich FV masz w moim DB - masz tam wszystko !

Gość Arturo72
Artur

Kurcze to jak byś mial dwie taryfy to w ogole bys oszczedzał

No właśnie,że nie byłyby to duże oszczędności bo koszt prądu w II taryfie nie jest równy ogólnej sumie na fakturze.

Co z tego,że za ogrzewanie będę miał taniej jak pozostały prąd w domu drożej niż obecnie ?

Zużycie na ogrzewanie jest na tyle małe,że nie odczuje na rachunkach zbytnio przejścia na dwie taryfy.

Poza tym,przychodzimy do domu 17-18,o tej porze pierzemy,gotujemy,odkurzamy,prasujemy,odpalamy kompy,oglądamy TV,słuchamy muzyki,zmywamy itp.

Przełożenie czegoś z powyższych czynności na czas II taryfy czyli w nocy uważam za pogorszenie komfortu życia w domu i mimo tego,że wyjdzie trochę taniej(300-400zł) nie interesuje mnie przejście na G12.

Nie mam świra na tym na punkcie.

po drugie ja podaję cenę kWh z FV dzieląc sumę przez zużycie czego Ty nie robisz czym wprowadzasz w błąd innych.

Koszt kWh to nie tylko cena kWh+przesył,to również inne składniki,o których zapominasz i które są w moich 0,57.

Pokaż swoją FV to nauczę Cię w jaki sposób odczytuje się koszt kWh bo narazie nie pojmujesz tematu.

weź w takim razie baranku kalkulator i policz!!!

od 23.04.2013 do 14.06.2013

TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi)

od 14.06.2013 do 23.08.2013

TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi)

nigdy nigdzie nikogo w błąd nie wprowadzam - masz kwote brutto z FV i liczbę kwh oraz średnią wyliczoną z tych 2 - da się to inaczej ?? lepiej ??

Gość Arturo72
weź w takim razie baranku kalkulator i policz!!!

od 23.04.2013 do 14.06.2013

TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi)

od 14.06.2013 do 23.08.2013

TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi)

Ja mam średnią cenę 1 kWh 0,57zł...

O nic mi nie chodzi :) przeciez nie robiłem obliczeń zeby na podstawie wyniku wybrac ogrzewanie tylko z czystej ciekawosci :)

Obliczenia są robione dla temp.20*C i dla 100% wykonczonego domu i dla WM z reku prawda czy sie myle? to 9100kwh / 220dni to wychodzi srednia 41kwh na dzien co nie? to tyle jest mniej wiecej tylko że w domu mam 22*C nie ocieplony strop nie ocieplony dach, nie ocieplony dach w garazu wentylacje grawitacyjna.

To w takim razie nie rozumiem po co piszesz o bajkach, chyba tylko po to zeby cokolwiek napisac, obliczenia są wykonane zgodznie z wytycznymi które otrzymałem od Ciebie, ja naprawde nie widze zadnego problemu i podkreslam na ocene jeszcze za wczesnie, grubo za wczesnie.

A srednia to srednia, w mrozny dzien z -22 oC zuzyjesz 120 kWh, w ciepły 5 oC zuzyjesz 20 kWh.

Edytowane przez asolt

To sa naprawde malo skomplikowane rachunki. Zatadnie dla gimnazjalisty pewnie.

Masz ronice temperatur i wage ogrzewanej cieczy. Wystarczy, ze znasz jej cieplo wlasciwe (dla wody w przyblizeniu to 4 [kJ/(kg*K)] - chcesz byc dokladny, to mozesz przyjac do obliczen 4,2 [kJ/(kg*K)]) i jestes w domu

masa_cieczy * delta_t * ciplo_wlasciwe_cieczy = ilisc_energi_potrzebna_do_ogrzania

Z jednoste Ci oczywiscie wyjda [kJ]. Zamienisz je na kWh dzielac przez przelicznik = 3600 [kJ/kWh]. Wynik bedzie w kWh.

Czas to ilosc potrzebnej energii w kWh podzielona prez moc grzakli w kW. Dostaniesz wynik w godzinach jak widzisz.

Jak chcesz sprawdzic wynik, to najproszciej zrob dzialania na jednostkach. Od razu wychodzi kazdy blad.

Trudne? Mam ndzieje, ze nie. :)

a bardziej zawile to już się nie dało opisać ...?;)

można prościej dla takich domowych potrzeb...:yes:

np.

1,16 x 45* ( różnica temp. wody przed i po grzaniu ) x 200L= 10440wh czyli 10,44kwh

Ale co Ci chodzi, czyzbys zakonczył juz sezon grzewczy, podsumowałes i porównałes, po co sie odnosic do bardzo ciepłego pazdziernika i stosunkwo ciepłego początku listopada, grzej przez kilka sezonów a potem obliczenia wkładaj miedzy bajki.

znowu babola strzeliłeś?

nie narzekaj na zimę, bo notuje regularnie od 4latek i u mnie zuzycie jest w miare powtarzalne…

zreszta srednia temp zewn. jest nawet nizsza, o czym pisał Daga

oj rutyna Cie zaczyna gubic, moze byc tez tak, ze wybierasz obliczenia najbardziej podobnego domu i zapodajesz ctrl c plus ctrl v a pozniej ctrl p

Dobra tam nie wazne.. no zuzyje tyle ile bedzie potrzeba i tyle tylko troche dziwne jest ze dom zdaje sie calkiem niezle ocieplony gdzie ms byc jeszcze 40cm welny pod dachem 10cm styro na stropie Wm z odzyskiem ma zuzyc 9tys kwh... nie sadzicie??

Chodzi mi tylko o to ze chyba nie ma sensu inwestowac w Wm z odzyskiem itp skoro ma to nic nie dac.

Pyxis zdawalo sie ze spoko gosciu z Ciebie ale juz sie te Twoje gadki zaczynaja conajmiej dziwne robic..

Obliczenia są dla IV strefy klimatycznej czyli dla -22 oC, mam zmiejszyc zapotrzebowanie, bo tak duze sie nie podoba?, tyle wychodzi z obliczen i nic na to nie poradzę.

Przeciez go nie mozna porównac z domem Hipki który jest w I strefie klimatycznej czyli -16 oC.

Jezeli twierdzisz ze zle oznaczono granice stref klimatycznych lub są podane złe dane najbliższej stacji meteo to nie moja wina ze tak jest, a zapotrzebowanie jest uzaleznione od danych tej stacji meteo.

Witam.

Mam do wszystkich dwutaryfowców pytanko.

Jak macie ustawione zegary na głównych licznikach z elektrowni? Zegar wskazuje dokładnie godzinę, która jest faktycznie czy macie rozbieżności?

Dziwnym trafem u mnie nagle zegar został cofnięty o godzinę co diametralnie może podnieść koszta jeśli ktoś korzysta z taniej taryfy a ma ustawione ogrzewanie na swoich zegarach a tu się okazuje, że tania nie jest tania ! Zapewne zrobił to ktoś z elektrowni bo sam sie raczej nie przestawił. Zmiana nastąpła w przeciągu 2 tygodni bo wcześniej sprawdzałem i było OK.

Edytowane przez kris1234

Witam.

Mam do wszystkich dwutaryfowców pytanko.

Jak macie ustawione zegary na głównych licznikach z elektrowni? Zegar wskazuje dokładnie godzinę, która jest faktycznie czy macie rozbieżności?

Dziwnym trafem u mnie nagle zegar został cofnięty o godzinę co diametralnie może podnieść koszta jeśli ktoś korzysta z taniej taryfy a ma ustawione ogrzewanie na swoich zegarach a tu się okazuje, że tania nie jest tania ! Zapewne zrobił to ktoś z elektrowni bo sam sie raczej nie przestawił. Zmiana nastąpła w przeciągu 2 tygodni bo wcześniej sprawdzałem i było OK.

U mnie sa rozbieznosci, ale wynikaja z tego, ze zegar licznikowy sie spieszy. Koryguje to co miesiac w ustawieniech zegara podlicznika i sterownika pompy ciepla.

Zadzwon do energetyki i moze to jakos wyjasnia. Jesli to cofniecie czasu na liczniku, to moze taka ich spozniona korekta czasu na zimowy.

Będę dzwonił w poniedziałek.

Jak była zmiana czasu to samo się ładnie przestawiło a że ktoś to przestawił świadczy fakt, że zegar mi troche spaźniał a teraz jest dokładnie tylko godzinę do tyłu jakby był do przodu to bym sie nie martwił bo by mi nawet pasowało :)

Hipka

Nie wiem czy po bluetooth ale wiem że przykładał jakiś magnes do urządzenia i do lapka po USB jak kiedyś mi zmieniał taryfę.

Ludzie ogarnijcie się trochę z tym pisaniem. Temat ma 1418 stron a na temat jest pewnie 25% . To nie przedszkole, jak nie potraficie się jakoś porozumieć to się nie odzywajcie i tyle, albo piszcie do siebie na privie, a nie syf w temacie robicie i pośmiewisko.

Ja rozumiem, że nie każdy musi się lubić , ale możecie ignorować swoje posty, a nie się gotować jakbyście mieli po 15 lat.

a bardziej zawile to już się nie dało opisać ...?;)

można prościej dla takich domowych potrzeb...:yes:

np.

1,16 x 45* ( różnica temp. wody przed i po grzaniu ) x 200L= 10440wh czyli 10,44kwh

Ja podalem jak to sie liczy, a nie jak sie maja cyferki zgadzac.

Nie wiem co to "domowe potrzeby" przy tego typu rachunkach. Albo liczymy i wiemy co liczymy, albo sobie cos tam przemnazamy i modlimy sie, zeby "wyszlo". :yes: