Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Załóżmy hipotetycznie, że chcę kupić PC P-W (bo jak sądzę gruntowa + odwierty wyjdą x2) obecnie na sezon zużywam do 9kkWh czyli kosztowo pomiędzy 2500 do 2700 PLN co moglibyście mi polecić i w jakiej cenie. Proszę również o wyliczenie przybliżonego okresu „zwrotu”. Zakładamy, że cena energii w taniej taryfie wzrośnie na przełomie 10 lat ~ 15%.

Co byście polecili w rozsądnych pieniążkach ?

Ja podalem jak to sie liczy, a nie jak sie maja cyferki zgadzac.

Nie wiem co to "domowe potrzeby" przy tego typu rachunkach. Albo liczymy i wiemy co liczymy, albo sobie cos tam przemnazamy i modlimy sie, zeby "wyszlo". :yes:

a co nie zgadzają się ...?

1,16 X różnica temperatury X ilość litrów = ilość potrzebnej energii w watach ...

no chyba że komuś potrzebna dokładność w drugim rzędzie po przecinku przy liczeniu ale to pasowało by również temperatury i ilości wody podawać z dokładnością 0,1 lub 0,01 ...;)

no ale wiadomo ...

"pompowe" musi być na wierzchu ...;)

Ludzie ogarnijcie się trochę z tym pisaniem. Temat ma 1418 stron a na temat jest pewnie 25% . To nie przedszkole, jak nie potraficie się jakoś porozumieć to się nie odzywajcie i tyle, albo piszcie do siebie na privie, a nie syf w temacie robicie i pośmiewisko.

Ja rozumiem, że nie każdy musi się lubić , ale możecie ignorować swoje posty, a nie się gotować jakbyście mieli po 15 lat.

nie ma szans ...

zawsze znajdzie się jakiś trol pompowy który potrzebuje się tutaj dowartościować po wydymaniu przez instalatora ...:yes:

Nie ma, bo po co miec nizsze rachunki i lepsze srodowisko.

Zarówno jedno jak i drugie jest mocno wątpliwe. Pompa nie jest urządzeniem wiecznym. Jak się okaże, że po tych 10 latach nadaje się na złom to w rzeczywistości nie ma mowy o niższych rachunkach. To co zostało zaoszczędzone na prądzie poszło na pompę. Środowisko też niekoniecznie na tym zyska. Prąd można uzyskiwać w sposób nieszkodliwy dla środowiska. Wykorzystywanie prądu nocnego jest wręcz niemal całkowicie przyjazne dla środowiska, bo wykorzystuje się tak naprawdę odpady. Elektrownie i tak produkują ren prąd, a nie ma go kto odebrać. Dlatego jest dużo tańszy.

Gość Arturo72
Najtańsze pompy są za ok 17-20 tysięcy. Czas zwrotu minimum 10 lat. Ma to sens?

Jak to obliczyłeś ? tzn.czas zwrotu między czym a czym ?

Bo mi wychodzi max.7 lat przy Kospelu i bojlerze.

Jak to obliczyłeś ? tzn.czas zwrotu między czym a czym ?

Bo mi wychodzi max.7 lat przy Kospelu i bojlerze.

Jakim znowu kospelu i bojlerze?

Jeśli pompa pozwoli zmniejszyć rachunek o 2/3 czyli 1800 zł to jak w mordę dla mnie to jest 10 lat. I to zakładając COP 3, a nie 2,5 i ze przez ten czas pompa nie będzie wymagała żadnego serwisu. jest to najprostsze obliczenie, bez uwzględniania wielu kosztów w tym kosztu pieniądza nie mówiąc o nerwach

Załóżmy hipotetycznie, że chcę kupić PC P-W (bo jak sądzę gruntowa + odwierty wyjdą x2) obecnie na sezon zużywam do 9kkWh czyli kosztowo pomiędzy 2500 do 2700 PLN co moglibyście mi polecić i w jakiej cenie. Proszę również o wyliczenie przybliżonego okresu „zwrotu”. Zakładamy, że cena energii w taniej taryfie wzrośnie na przełomie 10 lat ~ 15%.

Co byście polecili w rozsądnych pieniążkach ?

To co nic konkretnego nie polecicie ?

20m od domu mam gaz wstepny koszt - 35k PLN

150m siec ciepłownicza koszt ~ 50k PLN

obecnie posiadam kable 12kW + w razie W mam tez rurki koszt całości = 5k PLN

Chciałbym założyć PC ale taka aby odczuwać zyski po ~ 5-7 latach

nic nie znajdziecie ?

To przestańcie sie wpie^%$%$#$%^&ć w nasze systemy ogrzewania.

Ci mi z tego ze zamiast 2500PLN zapłacę 1400PLN zysk 1100 PLN

co mam sobie założyć z w/w systemów proszę o konkretną odpowiedź.

kbab posprzątałbyś na swięta:)) Może ''czyste'' arkusze zaznacz osobno? albo daj coś Tylko do edycji?? żeby tylko podgląd był?

Namnożyło się sporo kopii, niektórzy w swoich kopiach ingerowali w formuły liczących komórek - nie wnikam w to czy omyłkowo czy zmieniali je pod swoje potrzeby. Ale sporo arkuszy liczy prawidłowo - wystarczy poszukać. Nie wiem jak zrobić arkusz tylko do edycji, ale w święta zadbam o któryś z początku listy i poprawię w nim wszystkie formuły, bo w indywidualne (opisane) nie chciałbym ingerować.

Już dawno umieściłem w swoim arkuszu kalkulator do obliczania ciepła w buforze wodnym - wystarczy wstawić ilość wody, ∆T - i odczytać wynik.

W sumie to elementarz jest. No chyba, ze ktos faktycznie totalny "humanista", to wtedy chwilka dluzej na googlowanie zejdzie, ale taki rzadko zabiera sie za jakiekolwiek fizyczne wyliczanki.

Dom masz wcale nie taki termosik. Jak zrobisz poddasze, to bedzie bolalo.... :)

BTW: Ktory sezon grzejesz?

Grzeje trzeci mieszkam pierwszy góre beda robić dzieci jak zechca, a jak nie to pozostanie strych jak obecnie.

Teraz byłem sobie zapalić "fajke" i na strychu dziś mam 15*C niej est jeszcze całkiem nawet doszczelniony brakuje w kilku miejscach wełny między legarami i brak folii paroizolacyjnej na wełnie dachowej = -1500 kWh z ogólnego bilansu na cele CO czyli jak to zrobie to CO ~ 7k - 7,5k kWh