_artur_ 22.12.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 co do godzin to jak mi zakładali to goście mówili że te dwie godziny dzienne są w pge zeork ruchome - tzn. od marca do października są od 15 do 17 (jeszcze widno i pobory są małe) a w zimę godzinę lub dwie wcześniej (bo po 16 ludzie już świecą i pobory są spore). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Załóżmy hipotetycznie, że chcę kupić PC P-W (bo jak sądzę gruntowa + odwierty wyjdą x2) obecnie na sezon zużywam do 9kkWh czyli kosztowo pomiędzy 2500 do 2700 PLN co moglibyście mi polecić i w jakiej cenie. Proszę również o wyliczenie przybliżonego okresu „zwrotu”. Zakładamy, że cena energii w taniej taryfie wzrośnie na przełomie 10 lat ~ 15%. Co byście polecili w rozsądnych pieniążkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.12.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Najtańsze pompy są za ok 17-20 tysięcy. Czas zwrotu minimum 10 lat. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Ja podalem jak to sie liczy, a nie jak sie maja cyferki zgadzac. Nie wiem co to "domowe potrzeby" przy tego typu rachunkach. Albo liczymy i wiemy co liczymy, albo sobie cos tam przemnazamy i modlimy sie, zeby "wyszlo". a co nie zgadzają się ...? 1,16 X różnica temperatury X ilość litrów = ilość potrzebnej energii w watach ... no chyba że komuś potrzebna dokładność w drugim rzędzie po przecinku przy liczeniu ale to pasowało by również temperatury i ilości wody podawać z dokładnością 0,1 lub 0,01 ... no ale wiadomo ... "pompowe" musi być na wierzchu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Ludzie ogarnijcie się trochę z tym pisaniem. Temat ma 1418 stron a na temat jest pewnie 25% . To nie przedszkole, jak nie potraficie się jakoś porozumieć to się nie odzywajcie i tyle, albo piszcie do siebie na privie, a nie syf w temacie robicie i pośmiewisko. Ja rozumiem, że nie każdy musi się lubić , ale możecie ignorować swoje posty, a nie się gotować jakbyście mieli po 15 lat. nie ma szans ... zawsze znajdzie się jakiś trol pompowy który potrzebuje się tutaj dowartościować po wydymaniu przez instalatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.12.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Nie ma, bo po co miec nizsze rachunki i lepsze srodowisko. Zarówno jedno jak i drugie jest mocno wątpliwe. Pompa nie jest urządzeniem wiecznym. Jak się okaże, że po tych 10 latach nadaje się na złom to w rzeczywistości nie ma mowy o niższych rachunkach. To co zostało zaoszczędzone na prądzie poszło na pompę. Środowisko też niekoniecznie na tym zyska. Prąd można uzyskiwać w sposób nieszkodliwy dla środowiska. Wykorzystywanie prądu nocnego jest wręcz niemal całkowicie przyjazne dla środowiska, bo wykorzystuje się tak naprawdę odpady. Elektrownie i tak produkują ren prąd, a nie ma go kto odebrać. Dlatego jest dużo tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Najtańsze pompy są za ok 17-20 tysięcy. Czas zwrotu minimum 10 lat. Ma to sens? Jak to obliczyłeś ? tzn.czas zwrotu między czym a czym ? Bo mi wychodzi max.7 lat przy Kospelu i bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.12.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Jak to obliczyłeś ? tzn.czas zwrotu między czym a czym ? Bo mi wychodzi max.7 lat przy Kospelu i bojlerze. Jakim znowu kospelu i bojlerze? Jeśli pompa pozwoli zmniejszyć rachunek o 2/3 czyli 1800 zł to jak w mordę dla mnie to jest 10 lat. I to zakładając COP 3, a nie 2,5 i ze przez ten czas pompa nie będzie wymagała żadnego serwisu. jest to najprostsze obliczenie, bez uwzględniania wielu kosztów w tym kosztu pieniądza nie mówiąc o nerwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Jeśli pompa pozwoli zmniejszyć rachunek o 2/3 czyli 1800 zł to jak w mordę dla mnie to jest 10 lat. W stosunku do czego i ile to coś jest warte,że piszesz 10 lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.12.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 W stosunku do czego i ile to coś jest warte,że piszesz 10 lat ? Wszystko jest napisane w ostatnich postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.12.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Warto tez wiedziec co sie liczy. Nie "cfaniakuj" jasko. W tym wypadku to zupelnie niepotrzebne. Już dawno umieściłem w swoim arkuszu kalkulator do obliczania ciepła w buforze wodnym - wystarczy wstawić ilość wody, ∆T - i odczytać wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.12.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Już dawno umieściłem w swoim arkuszu kalkulator do obliczania ciepła w buforze wodnym - wystarczy wstawić ilość wody, ∆T - i odczytać wynik. kbab posprzątałbyś na swięta:)) Może ''czyste'' arkusze zaznacz osobno? albo daj coś Tylko do edycji?? żeby tylko podgląd był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.12.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Załóżmy hipotetycznie, że chcę kupić PC P-W (bo jak sądzę gruntowa + odwierty wyjdą x2) obecnie na sezon zużywam do 9kkWh czyli kosztowo pomiędzy 2500 do 2700 PLN co moglibyście mi polecić i w jakiej cenie. Proszę również o wyliczenie przybliżonego okresu „zwrotu”. Zakładamy, że cena energii w taniej taryfie wzrośnie na przełomie 10 lat ~ 15%. Co byście polecili w rozsądnych pieniążkach ? To co nic konkretnego nie polecicie ? 20m od domu mam gaz wstepny koszt - 35k PLN 150m siec ciepłownicza koszt ~ 50k PLN obecnie posiadam kable 12kW + w razie W mam tez rurki koszt całości = 5k PLN Chciałbym założyć PC ale taka aby odczuwać zyski po ~ 5-7 latach nic nie znajdziecie ? To przestańcie sie wpie^%$%$#$%^&ć w nasze systemy ogrzewania. Ci mi z tego ze zamiast 2500PLN zapłacę 1400PLN zysk 1100 PLN co mam sobie założyć z w/w systemów proszę o konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.12.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 kbab posprzątałbyś na swięta:)) Może ''czyste'' arkusze zaznacz osobno? albo daj coś Tylko do edycji?? żeby tylko podgląd był? Namnożyło się sporo kopii, niektórzy w swoich kopiach ingerowali w formuły liczących komórek - nie wnikam w to czy omyłkowo czy zmieniali je pod swoje potrzeby. Ale sporo arkuszy liczy prawidłowo - wystarczy poszukać. Nie wiem jak zrobić arkusz tylko do edycji, ale w święta zadbam o któryś z początku listy i poprawię w nim wszystkie formuły, bo w indywidualne (opisane) nie chciałbym ingerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.12.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Z Putinem ten gaz negozcjowałeś ? Nie projekt + wykonanie + piec i tyle wyjdzie przynajmniej w B-B sorry policzyłem koszt grzejników bo to wyczyn znajomego czyli -10k PLN Poprawka koszt gazu 25 k PLN Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Już dawno umieściłem w swoim arkuszu kalkulator do obliczania ciepła w buforze wodnym - wystarczy wstawić ilość wody, ∆T - i odczytać wynik. W sumie to elementarz jest. No chyba, ze ktos faktycznie totalny "humanista", to wtedy chwilka dluzej na googlowanie zejdzie, ale taki rzadko zabiera sie za jakiekolwiek fizyczne wyliczanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 A kto sie bedzie wysilal, zeby dyskutowac, skoro masz juz kablozje w podlodze. Musisz z tym zyc. Ale mi naprawde jest z tym dobrze. Nic mi nie brakuje ani *C ani kW co byś mi polecił ? z w/w systemów bo ja niewidze lepszego od tego który wybrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Ale mi naprawde jest z tym dobrze. Nic mi nie brakuje ani *C ani kW co byś mi polecił ? z w/w systemów bo ja niewidze lepszego od tego który wybrałem Dom masz wcale nie taki termosik. Jak zrobisz poddasze, to bedzie bolalo.... BTW: Ktory sezon grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 22.12.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Dom masz wcale nie taki termosik. Jak zrobisz poddasze, to bedzie bolalo.... BTW: Ktory sezon grzejesz? Grzeje trzeci mieszkam pierwszy góre beda robić dzieci jak zechca, a jak nie to pozostanie strych jak obecnie. Teraz byłem sobie zapalić "fajke" i na strychu dziś mam 15*C niej est jeszcze całkiem nawet doszczelniony brakuje w kilku miejscach wełny między legarami i brak folii paroizolacyjnej na wełnie dachowej = -1500 kWh z ogólnego bilansu na cele CO czyli jak to zrobie to CO ~ 7k - 7,5k kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Grzeje trzeci mieszkam pierwszy Zapytam inaczej: Ile zim juz przemieszkales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts