Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Problemem moze byc tylko znalezienie kablarza, ktory poda prawdziwe zuzycie w takim "testowym" okresie. :)

Potrzebne jest zuzycie na cele CO z podlicznika tego systemu.

Ale Ty masz policzone OZC, wiec chyba nie szukasz szacunkow?

nie ma kablarza bez OZC , my nie potrzebujemy szacunków ... TY chciałeś sprawdzić poprawność swojego liczeni ?? czyż nie tak ?

z pozdrowieniami CO + CWU za listopad 927kWhx0,21zł=194zł prądu w II taryfie.... ;-) grzałeczka w buforku....

dodaj z dumą jeszcze że reszta domu w dziennej taryfie jedziesz w najdroższej taryfie na rynku

14 dnii ostatnie 263 kwh[47 kwh w drogiej] -cały dom

oo 1 grudnia na co i cwu 255kwh [prawie wszystko w taniej]

temp w domu bardziej takie 24.

o kominku dawno zapomniałem

Edytowane przez malux20

sądziłem że zmieszcze się w 6000kwh/rok cały dom.

niestety będzie około 6700 kwh.

oczywiście przy założeniu że rok będzie składał się z 12 takich grudnii jak ten.

zwracam honor-faktycznie jedziemy na jednym wózku.

0,43 średnia cena za kwh / cały dom

Edytowane przez malux20

pytanie jaka mu średnio roczna wychodzi - lub dotychczasowa

od 17.10.2012 do 17.12.2012 - 0,4033

od 17.12.2012 do 14.02.2013 - 0,3768

od 14.02.2013 do 23.04.2013 - 0,3916,

od 23.04.2013 do 14.06.2013 - 0,5736

od 14.06.2013 do 23.08.2013 0,5291

od 23.08.2013 do 22.10.2013 - 0,4954

roczna 0,4268

PYXIS ja ostatnie 30 stron olałem[choć widziałem że bawiłeś się w archeologa-oczywiście wyrwanego z kontekstu.

czekam z rozbawieniem na interpretacje moich wyników grudniowych-szczeg ze strony hipci[meliniara z aparaturą przemysłową patrząc na jej zużycie]

i jasia -no ale wiadomo tu będzie jeden wózek i kosiarka z wypożyczalnii.

dla ułatwienia wywodów podam że z luzem grudzien cały dom zmieszcze w 250 zł bez kominka , ale z wieloma wypiekami he he.

temp w domu nigdy nie spadła poniżej 23 a większości czasu jest ponad 24

no jakby nie patrzeć te moje 250zł miesięcznie x 12 = wyjdzie u mnie 3000zł

[pod warunkiem że przez cały sezon grzewczy [12miesięcy ] będą takie temp

szczerze - kablowcy dlaczego w waszych super zaizolowanych domkach i rekordowo niskich zużyciach na cwu jakoś nagle wasze domy wyskakują z ogólnym dużym zużyciem i 5000zł za rok?

zużycie 1-15.XII

cały dom: 930kWh

droga: 150kWh

tania: 780kWh

CO + CWU:

droga: 75kWh

tania: 705kWh

koszt całkowity: 150 x 0,7 + 780 x 0,4 = 417pln

koszt CO + CWU: 75 x 0,7 + 705 x 0,4 = 335pln

info dla pyxis: temperatura: 22stC, łazienka 23stC

oddaję głos do studia w warszawie.

\ hipcia dobrze licze że w takim ciepłym grudniu będziesz do tyłu 600zł no ale wiadomo cop 2

no jakby nie patrzeć te moje 250zł miesięcznie x 12 = wyjdzie u mnie 3000zł

[pod warunkiem że przez cały sezon grzewczy [12miesięcy ] będą takie temp

szczerze - kablowcy dlaczego w waszych super zaizolowanych domkach i rekordowo niskich zużyciach na cwu jakoś nagle wasze domy wyskakują z ogólnym dużym zużyciem i 5000zł za rok?

bo bez ogrzewania moje FV wynoszą 473,25zł ; 543,42zł ; 538,46zł / 2 miesiące - wiec 3000-3250 to ja roczni wydaje na prąd bez CO

sądziłem że zmieszcze się w 6000kwh/rok cały dom.

niestety będzie około 6700 kwh.

oczywiście przy założeniu że rok będzie składał się z 12 takich grudnii jak ten.

zwracam honor-faktycznie jedziemy na jednym wózku.

0,43 średnia cena za kwh / cały dom

Hmm to przy świeczkach siedzisz ?? właśnie dziś robiłem bilans... 5000kw/rok za same żarówki... ogrzewanie osobna broszka (kociołek na eko )

Ja mam średnie miesięczne zużycie prądu ok 150 kWh. W tym gotowanie. Przy świeczkach nie siedzę. Obecnie można mieć 1000 lumenów z 10W.

Taaa i posty pisać z służbowych komputerów..tv nie oglądać, wody nie gotować... sorry ale 150kw/miesiąc to abstrakcja.. gdzie inne sprzęty elektryczne?? fakt mam trochę większe zużycie pradu np mam kaprys w okresie jesienno-zimowym swiecic sobie 3-4h dziennie podbitkę 30 żarówek x 3watt, a latem po 3 h dziennie oświetlam sobie ogród... jakieś 150watt, czy podlewanie ogrodu i 2 pompki 24 w oczku wodnym... ale reszta to standard.. 2 plazmy (55 i 50 '') 3 laptopy, kuchenka na indukcje czajnik na wodę, kuchenka el, odkurzacz etc....oświetlenie diodowe w domu ale diody 6 watt

Taaa i posty pisać z służbowych komputerów..tv nie oglądać, wody nie gotować... sorry ale 150kw/miesiąc to abstrakcja.. gdzie inne sprzęty elektryczne?? fakt mam trochę większe zużycie pradu np mam kaprys w okresie jesienno-zimowym swiecic sobie 3-4h dziennie podbitkę 30 żarówek x 3watt, a latem po 3 h dziennie oświetlam sobie ogród... jakieś 150watt, czy podlewanie ogrodu i 2 pompki 24 w oczku wodnym... ale reszta to standard.. 2 plazmy (55 i 50 '') 3 laptopy, kuchenka na indukcje czajnik na wodę, kuchenka el, odkurzacz etc....oświetlenie diodowe w domu ale diody 6 watt

Komputer w trybie przeglądania Internetu zużywa mi ok 3W. Do tego mam dwa tablety. Oczka nie mam. Tv też nie. Za to dwa projektory, ale nie chodzą po 8h na dobę.

Komputer w trybie przeglądania Internetu zużywa mi ok 3W. Do tego mam dwa tablety. Oczka nie mam. Tv też nie. Za to dwa projektory, ale nie chodzą po 8h na dobę.

no nie wiem... (tabletów nie liczyłem :D )jest jeszcze mase rzeczy niewymienionych, lodówka,pralka,zmywarka,okap, czy nawet zwykła suszarka a to wszystko sa pożeracze prądu... i nie wiem jak można pobierac 150kw/m-c w sumie ciekawe ile kw idzie w przeciętnym polskim domu, nie bloku !! a domu !

Średnia z ostatniego półrocza 578 kWh/mc z PC do CWU włącznie( zadana temp. 43 stopnie w 200l zasobniku). Też nie wiem jak ukręcić tylko 150 kWh. U mnie 30 spada na samo oświetlenie działki na zewnątrz. Indukcja, piekarnik, mikrofala, komputery, dwa TV i sporo światła. Same czuwanie bram, sterowników, pomp bierze chyba parę kilowatów miesięcznie.