Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komputer w trybie przeglądania Internetu zużywa mi ok 3W. Do tego mam dwa tablety. Oczka nie mam. Tv też nie. Za to dwa projektory, ale nie chodzą po 8h na dobę.

No tu Cie troszke chyba poniosło 3W to pobiera zasilacz tableta tuz po naładowaniu baterii i niewyciągnięciu wtyczki.

Ale 150kWh/msc to niezły wyczyn chyba nie masz w domu lodówki bo nawet biorąc A++ wg producenta ~ 0,85kWh/dobe ale jak ja kilka razy dziennie otworzysz to juz wyjdzie 1 do 1,1 kWh czyli miesięcznie ~ 30kWh.

Zostaje 120 / 30 = 4kWh ........ chyba masz uszkodzony licznik bo to nierealne przy normalnym mieszkaniu.

To tylko moje zdanie

Wesołych Świąt . . . . . .WAM WSZYSTKIM ŻYCZE.

No tu Cie troszke chyba poniosło 3W to pobiera zasilacz tableta tuz po naładowaniu baterii i niewyciągnięciu wtyczki.

Ale 150kWh/msc to niezły wyczyn chyba nie masz w domu lodówki bo nawet biorąc A++ wg producenta ~ 0,85kWh/dobe ale jak ja kilka razy dziennie otworzysz to juz wyjdzie 1 do 1,1 kWh czyli miesięcznie ~ 30kWh.

Zostaje 120 / 30 = 4kWh ........ chyba masz uszkodzony licznik bo to nierealne przy normalnym mieszkaniu.

To tylko moje zdanie

Nie sądzę bym miał uszkodzony licznik. U mnie nic nie chodzi bez potrzeby. Jeśli wyłączam kompa to listwa odcina zasilanie od osprzętu (głośniki, monitor etc). Tych 3W nie mierzyłem osobiście, ale tak podaja w testach. (core i5 mobilne, platforma NUC Intela) do tego oczywiście monitor - kilkanaście W. Zasilacz tabletu ma nawet 10W, ale ładuje go kilka godzin, potem na baterii działa kilkanaście godzin - w praktyce kilka dni. Wszystkie sprzęty w domu mam energooszczędne. W sumie dobrze na tym wychodzę bo się nie psują. Lodówkę mam dużą z zamrażarką na dole. Jeśli dobrze pamiętam to producent podaje 172 kWh zużycia rocznie czyli kilkanaście kWh miesięcznie. Nie mam suszarki (znaczy kobiety nie mają) ale nawet ona zużywa śmieszne ilości prądu. 10 minut 20 razy w miesiącu to jest zaledwie nieco ponad 3h ciągłej pracy. Czyli jakieś 8 kWh. To samo dotyczy czajnika. Co z tego, że ma dużą moc skoro używa się go bardzo krótko ? Zagotowanie wody, to jest ile? 2-3 minuty?

Najwięcej prądu zużywają nie urządzenia które maja duża moc, ale te które ciągną prąd 24h dobę. U mnie jest to serwer multimedialny (NAS synology), ale on ma tryby oszczędzania energii i wg producenta ciągnie Maks kilkanaście W.

Edytowane przez KvM

żonę masz, licznik masz, wszystko liczysz - przelicz:)

ja mam groch, licznika nie widziałam od ponad roku - baaaa nawet nadpłatę mam na kolejne pół.

U mnie grzeje podłoga, kaloryfer - jak włączam piekarnik to otwieram okno;)

A sąsiedzi wigilię spędzają u onkologa? Gratuluje.

ja mam groch, licznika nie widziałam od ponad roku

Dlaczego prawie kazdy przydupas Cipki musi byc srednio inteligentnym ekogrochem? To jakis jeden z warunkow wstapienie do "klubu"? Macie tam taki zapis w regulaminie czy cos? Jakies badania wstepne u psychiatry?

Jesli nie widzialas na oczy licznika od roku z okladem, to po co wpadlas na watek dla grzejacych pradem? "Podyskutowac? O czym, kobieto, o czym? :D

KvM: Ty masz ekstremalnie male zuzycie, bo tega pradu nie zuzywasz. Nie ma kompow ktore biora 3W (w trybie standby chyba). Tablet bierze wiecej.

W jak duzym domu mieszkasz? Jakies oswietlenie wlaczasz na noc? Gotujecie obiady na tej indukcji? Czy wogole "mieszkacie", czy tylko raczej na weekendy?

Pyxis, rzeczywiście pomyliłem się. To jest 6W w spoczynku (czyli przeglądanie netu) i 30W w trybie obciążenia (gry). W trybie stand by miernik nic nie pokazuje - ma za niska czułość. Nie zmienia to faktu, że wszystkie trzy kompy u mnie biorą łącznie mniej prądu od typowego blaszaka, a nawet lapka

To tylko moje zdanie

realne, realne… lodowka schlodzi i ją wylacza z prądu…

Droga Magdalenko... Ja tak nie licze.

Ja mam kWh na CO i CWU a reszta to zapotrzebowanie 4 osobowej rodziny.

Ale wedlug Twojej przyjaciolki... Spalisz tyle lub tyle wegla...Ale caly twoj rachunek roczny za prad to tez CO. Nie wazne czy wietrzysz, pieczesz latem... Lub suszysz wlosy 365 dni w roku.

Co lepsze, 2=1 dla niej.

A wiec wegiel ma tam swoja sprawnosc... Ale juz jak grzejesz Pralka, zmywarka lub lodowka to masz x 2 i.e AGD Hipciokrytki oddaje 2 razy wiecej ciepla anizeli pobiera pradu...

Jestes ze mna... Czy sie pogubilas?

To teoria twojej bystrej funfeli ;)

Groch + prad dla domy = koszt CO i CWU.

:)

Wesolych Swiat i dlugich kabli dla zwolennikow watku ;)

droga to jest twoja PocoCito…

i nie węgiel, tylko wengiel - bądź sobą, pumpareiro :-)

artur zwraca słusznie uwagę że kablowcy przemilczają że cwu to w porządnie zaizolowanych to 50% zużycia

sprawdzałem zmywarkę a++ w trybie eco -1,2 kwh

wy musicie używac zmywarkę z wiadomych względów żeby niby było taniej

u mnie w sobotę jak jest mycia na conajmniej 2 zmywarki pompa weżnie dodatkowo 0,5-0,7 kwh

no ale wiadomo zmywarka to oszczednosc