malux20 24.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 (edytowane) no tak jakość życia i mycia no taka co ręcznie jak myjesz to pasożyty chodzą ci po talerzachgeneralnie grzanie prądem to inna jakość życia- walka kombinowaniem przy cwu Edytowane 24 Grudnia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.12.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 KVM PEWNIE grzejesz prądem cwu skoro piszesz brednie że zmywarka to oszczednosc energiiwoda pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 24.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Nie wiem, może masz schize na kombinowanie z cwu, je nie mam potrzeby. Obecnie jest grzana olejem opałowym a wkrótce będzie gazem. Nie mam więc wody grzanej prądem i mieć nie będę, no chyba ze z fotowoltaicznych ogniw. Co do bakterii masz rację. Zarówno temperatura mycia jak i stosowana chemia pozwalają umyć naczynia w zmywarce tak by były czyste. A wodę jak już, wolę marnować dla własnej przyjemności w wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.12.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 no jak podgrzewasz opałem to faktycznie zmywarka to oszczędność nie mam schizy z cwu[biore prysznic rano i wieczorem mam jedynie schize na punkcie manipulowania kosztami przy co i cwu przy opale miescisz sie w roku w 10 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 24.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Mieszczą się swobodnie w 10 tysięcy, ale obecnie mam mieszkanie nawet nie na 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.12.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 (edytowane) artur zwraca słusznie uwagę że kablowcy przemilczają że cwu to w porządnie zaizolowanych to 50% zużycia sprawdzałem zmywarkę a++ w trybie eco -1,2 kwh wy musicie używac zmywarkę z wiadomych względów żeby niby było taniej u mnie w sobotę jak jest mycia na conajmniej 2 zmywarki pompa weżnie dodatkowo 0,5-0,7 kwh no ale wiadomo zmywarka to oszczednosc Ja używam zmywarki średnio raz na dobę - i nie z oszczędności a z wygody. Jedno zmywanie to ok 0,8 zł z tabletką. W trybie normalnym ok. 0,85kWh w trybie eco nie myję bo trwa ok 3h i jakość taka bardzo eco. Ta twoja to jakaś strasznie zachłanna na prąd. Bardziej mnie wkurza jak widzę ile wody idzie w kanał przy ręcznym. WESOŁYCH ŚWIĄT! Edytowane 24 Grudnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.12.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh-zużycie na cele bytowe-564kWh-zużycie na cele c.o-689kWh-zużycie na cele cwu-273kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 25.12.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh -zużycie na cele bytowe-564kWh -zużycie na cele c.o-689kWh -zużycie na cele cwu-273kWh Sporo tego ale przy kablach to jak promocja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Sporo tego ale przy kablach to jak promocja No cóż,nie moim zamiarem jest pokazywać wszystko co naj dla jakiegokolwiek sytemu grzewczego. Pokazuję faktyczne zużycie inwestora w nowym domu,bez żadnych ściem,bez żadnych manipulacji czy zaniżeń temperatur w domu czy ograniczeń wody do mycia bo nie wyjeżdżam na delegację i nie myje się w hotelach ani nie kąpię się u teściowej... Temperatura w domu nie schodzi poniżej 22.st.C a przez większość doby jest na poziomie 22.5st.C,poniżej 22.st.C jest dla nas za zimno,zasobnik 300l zagrzany do 46st.C po południu ledwo starcza do wieczornych kąpieli,ostatnia osoba(z reguły ja) na 3 os. w domu czasami nie ma już gorącej wody. Dziwie się bardzo,że komuś starcza tylko 120l na dobę no ale nie wnikam w to jak komuś takie coś wystarczy,niech twierdzi tak dalej. Mi 300l czasami bywa za mało a zasobnik grzany 2x/dobę Oczywiście nie zamierzam przechodzić na G12 czy obniżać temperatury w domu dla zmniejszenia zużycia ani zakręcać wody przy mydleniu się ponieważ komfort życia w domu jest dla mnie priorytetem i tak pozostanie Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.12.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Pokaz fv , albo fotki z podlicznikow, bo pewnie palec Ci sie omsknął , i tak wiemy ze placisz wiecej niz ja .... U mnie 21.50 podniesienie temp o 1* to 10%? I tak byloby taniej niz u Ciebie, 120l temp65* to ok 200l cieplej wody do uzytku, w zupelnoci wystarcza, jak wiemy Ty tak duzo wody nie zuzywasz!! Pisales o tym w innym wątku.... Wesolych swiat...I tanszego pradu w g11 (skoro nie chcesz g12) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Arturo, czemu grzejesz ten zasobnik dwa razy dziennie, a nie na bieżąco gdy temperatura spadnie poniżej np. 40-41 stopni? Przecież lecisz na jednej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 25.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 No cóż,nie moim zamiarem jest pokazywać wszystko co naj dla jakiegokolwiek sytemu grzewczego. Pokazuję faktyczne zużycie inwestora w nowym domu,bez żadnych ściem,bez żadnych manipulacji czy zaniżeń temperatur w domu czy ograniczeń wody do mycia bo nie wyjeżdżam na delegację i nie myje się w hotelach ani nie kąpię się u teściowej... Temperatura w domu nie schodzi poniżej 22.st.C a przez większość doby jest na poziomie 22.5st.C,poniżej 22.st.C jest dla nas za zimno,zasobnik 300l zagrzany do 46st.C po południu ledwo starcza do wieczornych kąpieli,ostatnia osoba(z reguły ja) na 3 os. w domu czasami nie ma już gorącej wody. Dziwie się bardzo,że komuś starcza tylko 120l na dobę no ale nie wnikam w to jak komuś takie coś wystarczy,niech twierdzi tak dalej. Mi 300l czasami bywa za mało a zasobnik grzany 2x/dobę Oczywiście nie zamierzam przechodzić na G12 czy obniżać temperatury w domu dla zmniejszenia zużycia ani zakręcać wody przy mydleniu się ponieważ komfort życia w domu jest dla mnie priorytetem i tak pozostanie Z tym zasobnikiem to bardziej kwestia systemu grzewczego ,moje 100l i kocioł gazowy 20kw daje rady .Nie doświadczyłem jeszcze braku ciepłej wody a moja żona wodę poniżej 49 stopni nazywa zimną.(ja to nawet rąk w takiej wodzie nie umyję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh -zużycie na cele bytowe-564kWh -zużycie na cele c.o-689kWh -zużycie na cele cwu-273kWh Z takim zuzyciem na CO to nie wyjdzie za caly rok na poziomie zblizonym do 4000 kWh? Prawie tyle co mialo wyjsc na czystym pradzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Arturo, czemu grzejesz ten zasobnik dwa razy dziennie, a nie na bieżąco gdy temperatura spadnie poniżej np. 40-41 stopni? Przecież lecisz na jednej taryfie? Ponieważ grzanie cwu w pompie jest słabo rozwiązane,nie można ustawić sobie temperatur grzania cwu "od do" jest tylko "do" i każde odkręcenie kranu czyli nawet kilka l ubytku ciepłej wody powodowało załączenie się pompy. Tak powstał pomysł o grzaniu 2x czyli od 5-7 i od 15-17. Z tym zasobnikiem to bardziej kwestia systemu grzewczego ,moje 100l i kocioł gazowy 20kw daje rady .Nie doświadczyłem jeszcze braku ciepłej wody a moja żona wodę poniżej 49 stopni nazywa zimną.(ja to nawet rąk w takiej wodzie nie umyję) To nie jest tak,że brakuje ciepłej wody,po prostu zależy to od sterowania,chciałem tylko zauważyć,że zagrzany 300l zasobnik do 46st.C o 17.00 nie zawsze wystarczy do końcowego kąpania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Z takim zuzyciem na CO to nie wyjdzie za caly rok na poziomie zblizonym do 4000 kWh? Prawie tyle co mialo wyjsc na czystym pradzie? Nie wiem jak to liczysz ale grudzień za c.o wyjdzie ok.400kWh,w listopadzie było 350kWh,w październiku jakieś 100kWh a to daje narazie na c.o ok.850kWh także do 4000kWh jeszcze daleko Zakładane było przed sezonem na c.o 2000kWh także zobaczymy. Podane zużycia były za dwa miesiące bo akurat wczoraj był termin podania stanu głównego licznika do elektrowni bo rozliczam się co dwa miechy Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Podane zużycia były za dwa miesiące bo akurat wczoraj był termin podania stanu głównego licznika do elektrowni bo rozliczam się co dwa miechy Masz rację. Przeoczyłem że to za dwa miesiące (odpisywałem z komórki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 ... Tak powstał pomysł o grzaniu 2x czyli od 5-7 i od 15-17. ........ To dodaj jeszcze 21-23 i będziesz miał ciepłą wodę późnym wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 25.12.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 A przepraszam co w tym złego ze pompa nagrzewa wodę zaraz jak sie zużyje? Tak to powinno działać a nie jakieś utrudnianie życia i brak wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Boi się że jeśli za często będzie się włączać to zaraz po gwarancji "pierdut", nie to co kablarze tylko "pyk" i "pyk" bez bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ponieważ grzanie cwu w pompie jest słabo rozwiązane,nie można ustawić sobie temperatur grzania cwu "od do" jest tylko "do" i każde odkręcenie kranu czyli nawet kilka l ubytku ciepłej wody powodowało załączenie się pompy. Tak powstał pomysł o grzaniu 2x czyli od 5-7 i od 15-17. To nie jest tak,że brakuje ciepłej wody,po prostu zależy to od sterowania,chciałem tylko zauważyć,że zagrzany 300l zasobnik do 46st.C o 17.00 nie zawsze wystarczy do końcowego kąpania. Grzejesz CWU 2x2h/dobe, w zeszlym roku wspominales ze u ciebie nie ma potrzeby grzania CO w ciagu dnia i ze masz taka akumulacje ze grzanie w nicy wystarcza i zapewnia stabilnosc temperaturowa, a kablarza dziwiles sie ze grzeja w czasie tanich godzin w dzien. Teraz nagle musisz miec G11 bo to niby dla komfortu (wczesniej komfort zapewniala mega akumulacje, czyzbys jednak jej nie bylo, a moze jest tylko wtedy kiedy negujesz NCO?). Wytlumacz mi sens tej twojej G11, czy dalej bedziesz wciskal ze biale jest czarne? No chyba ze jedyny argument to, ze "kto zabroni bogatemu" znaczy sie bogatej bo to twoja Żona w domu nosi spodnie i portfel, a ty błaznujesz na FM. Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh -zużycie na cele bytowe-564kWh -zużycie na cele c.o-689kWh -zużycie na cele cwu-273kWh Jeszcze sezon grzewczy sie nie zaczal a juz widac ze koszta CO+CWU przewyzszaja koszta bytowe co tylko utwierdza ze twoje G11 to kolejna twoja trafna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts