Gość Arturo72 25.12.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Teraz nagle musisz miec G11 bo to niby dla komfortu (wczesniej komfort zapewniala mega akumulacje, czyzbys jednak jej nie bylo, a moze jest tylko wtedy kiedy negujesz NCO?) A gdzie przeczytałeś,że muszę mieć G11 ? Ja nic nie muszę,ja chcę. Pompa pracuje średnio 5-6h(z cwu) na dobę i bez problemu wykorzystałbym 10h taniej taryfy. Wytlumacz mi sens tej twojej G11, czy dalej bedziesz wciskal ze biale jest czarne? Nie mam zamiaru tłumaczyć,mam i będę miał G11. Pisałem wcześniej: No właśnie,że nie byłyby to duże oszczędności bo koszt prądu w II taryfie nie jest równy ogólnej sumie na fakturze. Co z tego,że za ogrzewanie będę miał taniej jak pozostały prąd w domu drożej niż obecnie ? Zużycie na ogrzewanie jest na tyle małe,że nie odczuje na rachunkach zbytnio przejścia na dwie taryfy. Poza tym,przychodzimy do domu 17-18,o tej porze pierzemy,gotujemy,odkurzamy,prasujemy,odpalamy kompy,oglądamy TV,słuchamy muzyki,zmywamy itp. Przełożenie czegoś z powyższych czynności na czas II taryfy czyli w nocy uważam za pogorszenie komfortu życia w domu i mimo tego,że wyjdzie trochę taniej(300-400zł) nie interesuje mnie przejście na G12. Nie mam świra na tym na punkcie. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.12.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Jak można od paru lat krytykowac kogo popadnie za jakieś grosze niewykorzystane z powodu wyboru kabli i w tym samym czasie przyznawać się iż 300-400 pln jest bez sensu, no ale jak kto inny za płaci to mogę to zrozumieć... Coś mi się wydaje że masz g11 bardziej ja przekór niż z rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Jak można od paru lat krytykowac kogo popadnie za jakieś grosze niewykorzystane z powodu wyboru kabli i w tym samym czasie przyznawać się iż 300-400 pln jest bez sensu, no ale jak kto inny za płaci to mogę to zrozumieć... Coś mi się wydaje że masz g11 bardziej ja przekór niż z rozsądku. Ponieważ uważam i będę uważał,że kable są bezsensowną inwestycją inwestora,który budując dom nie zastanawia się nad przyszłością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ty żyjesz teraźniejszością i tylko czasem ciepłej wody brak..... bo tak postanowiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ty żyjesz teraźniejszością i tylko czasem ciepłej wody brak..... bo tak postanowiłeś. Nie brak ciepłej wody,bo jak zabraknie to w danej chwili dogrzewam i mam ciągle gorącą,jak byś nie zrozumiał co pisałem o braku ciepłej wody z 300l zbiornika. Myślałem o przyszłości,dlatego nie zagrodziłem sobie drogi na obniżenie rachunków za c.o w przyszłości i nie zamontowałem kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 25.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Ponieważ uważam i będę uważał,że kable są bezsensowną inwestycją inwestora,który budując dom nie zastanawia się nad przyszłością. - Bezsensowne to jest budowanie sita zamiast szczelnego i ciepłego domu. - Bezsensowne to jest instalowanie pompy ciepła która w ciepłym domu (a tylko takie dzisiaj buduje świadomy inwestor i to wcale nie podrażając kosztów budowy) jest inwestycyjnie droższa i zbyt długo się zwraca w porównaniu do prądu (II taryfa kable grzejne lub grzałki w buforze) - Bezsensowne to jest polemizowanie z kimś dla którego oszczędność rzędu 300-400zł nie ma wartości... chyba wyczerpałem wątek Arturo72.... Spokojnych Świąt!!! Edytowane 25 Grudnia 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Nie brak ciepłej wody,bo jak zabraknie to w danej chwili dogrzewam i mam ciągle gorącą,jak byś nie zrozumiał co pisałem o braku ciepłej wody z 300l zbiornika. Myślałem o przyszłości,dlatego nie zagrodziłem sobie drogi na obniżenie rachunków za c.o w przyszłości i nie zamontowałem kabli. Ja w polemikę z Tobą wdawać się nie chcę, ale aż mnie skręca gdy rozpisujesz się o hiper duper instalacjach wytykając błędy innym, a sam chyba świadomie przyznajesz się do głupoty. Napisz teraz po uj ci jest w takim razie to 300 litrów wody w zasobniku, jeśli i tak dogrzewać musisz? W którym momencie znowu przekombinowałeś? Robiąc złe nastawy na sterowniku czy przepłacając za megabaniak? Wszyscy się w jednej godzinie kąpiecie czy jak? Za mała temperatura została zadana? Czy te przedziały czasowe są do d...y? Może gdybyś w systemie dwutaryfowym jechał to zrozumiałbym kłopot, ale w takim jak opisujesz przypadku to chyba gonisz w piętkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) - Bezsensowne to jest budowanie sita zamiast szczelnego i ciepłego domu. - Bezsensowne to jest instalowanie pompy ciepła która w ciepłym domu (a tylko takie dzisiaj buduje świadomy inwestor i to wcale nie podrażając kosztów budowy) jest inwestycyjnie droższa i zbyt długo się zwraca w porównaniu do prądu (II taryfa kable grzejne lub grzałki w buforze) - Bezsensowne to jest polemizowanie z kimś dla którego oszczędność rzędu 300-400zł nie ma wartości... chyba wyczerpałem wątek Arturo72.... Spokojnych Świąt!!! Oczywiście,planowane moje zużycie na c.o to ok.2000kWh i wszystko na to wskazuje,że tak będzie co daje zużycie energii 16kWh/m2/rok,przy temperaturze w domu pow.22st.C Skomentujesz ? Czyżby takie zużycie energii za ogrzewanie byłoby bezsensowne ? Jeśli tak,to nie mam pytań... chociaż jedno,co z cwu ? To też da się "szczelnie" i "ciepło" wybudować ? malux,prawdopodobnie będzie miał niższe zużycie na m2 także pokaż mi fizycznie osobę,która zużywa taką ilość energii na ogrzewanie i niech ta osoba pokaże koszt budowy domu. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Ja w polemikę z Tobą wdawać się nie chcę, ale aż mnie skręca gdy rozpisujesz się o hiper duper instalacjach wytykając błędy innym, a sam chyba świadomie przyznajesz się do głupoty. Napisz teraz po uj ci jest w takim razie to 300 litrów wody w zasobniku, jeśli i tak dogrzewać musisz? W którym momencie znowu przekombinowałeś? Robiąc złe nastawy na sterowniku czy przepłacając za megabaniak? Wszyscy się w jednej godzinie kąpiecie czy jak? Za mała temperatura została zadana? Czy te przedziały czasowe są do d...y? Może gdybyś w systemie dwutaryfowym jechał to zrozumiałbym kłopot, ale w takim jak opisujesz przypadku to chyba gonisz w piętkę. Nie możesz pojąć,że sytuacja z brakiem gorącej(ciepła jest) wody występuję rzadko ? Taka sytuacja ma miejsce jak ktoś więcej razy niż zazwyczaj umyje ręce,umyje coś w zlewozmywaku a nie w zmywarce itp.czy muszę tłumaczyć ? Nie mam w nawyku puszczać do wanny letniej wody,ja lubię się w wannie wygrzać. Gdyby byłoby to codziennością to grzeję zasobnik nie do 17 a do 19 lub do wyższej temperatury. Pokazałem jedynie to,że dziwi mnie jak komuś starcza 120l na 4 osoby/dobę gdzie mi,na 3 osoby 300l zagrzane o 17.00 czasami nie wystarcza. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.12.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ty na CWU masz takie zużycie prądu jakby to bojler grzał u kogoś innego, ale jeśli wszyscy w wannie po pępek leżycie w gorącej wodzie.... Obliczałem swoje koszty na CWU przy 200l dla czterech osób. U mnie 43 stopnie to już gorąca woda, ale przyznam, że nie weryfikowałem wskazań ze stanem faktycznym. Być może jest w rzeczywistości wyższa. W każdym bądź razie cztery dorosłe osoby korzystają bez jakiegoś oszczędzania i średnia wychodzi mi około 80zł/mc. Jednak nie kapiemy się i nie bierzemy pryszniców jedno po drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 25.12.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Oczywiście,planowane moje zużycie na c.o to ok.2000kWh i wszystko na to wskazuje,że tak będzie co daje zużycie energii 16kWh/m2/rok,przy temperaturze w domu pow.22st.C Skomentujesz ? Czyżby takie zużycie energii za ogrzewanie byłoby bezsensowne ? Jeśli tak,to nie mam pytań... Co Ty Waść pier....sz...??? Podawaj zużycie w Co + CWU tak jak przystało!!! Wvcześniej pisałeś: Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh -zużycie na cele bytowe-564kWh -zużycie na cele c.o-689kWh -zużycie na cele cwu-273kWh daje to miesięcznie 481kWh Ja w tym okresie grzejąc grzałkmi w buforze zużyłem 735kWh/mieś./oczywiście Co + CWU Twoja oszczędność to 254kWh co przy mojej nocnej taryfie (21gr) daje Tobie oszczędność 53,34zł/mieś Policz sobie teraz po ilu latach inwestycja się opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Co Ty Waść pier....sz...??? Podawaj zużycie w Co + CWU tak jak przystało!!! Wvcześniej pisałeś: Zużycie prądu w całym domu od 23.10 do 24.12-1526kWh -zużycie na cele bytowe-564kWh -zużycie na cele c.o-689kWh -zużycie na cele cwu-273kWh daje to miesięcznie 481kWh Ja w tym okresie grzejąc grzałkmi w buforze zużyłem 735kWh/mieś./oczywiście Co + CWU Twoja oszczędność to 254kWh co przy mojej nocnej taryfie (21gr) daje Tobie oszczędność 53,34zł/mieś Policz sobie teraz po ilu latach inwestycja się opłaci Ja nie utrzymuję 19st.C w domu i nie zużywam 15l/osobę cwu. Odnieś się do zużycia c.o bo moje zużycie na cwu odbiega od kablarskiego. Zużycie na ogrzewanie będzie koło 2000kWh za sezon,może mniej może trochę więcej. Edytowane 25 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ponieważ grzanie cwu w pompie jest słabo rozwiązane,nie można ustawić sobie temperatur grzania cwu "od do" jest tylko "do" i każde odkręcenie kranu czyli nawet kilka l ubytku ciepłej wody powodowało załączenie się pompy. Tak powstał pomysł o grzaniu 2x czyli od 5-7 i od 15-17. 2+2=4h A gdzie przeczytałeś,że muszę mieć G11 ? Ja nic nie muszę,ja chcę. Pompa pracuje średnio 5-6h(z cwu) na dobę i bez problemu wykorzystałbym 10h taniej taryfy. Nie mam zamiaru tłumaczyć,mam i będę miał G11. Pisałem wcześniej: 5-6h, pamietaj że kłamca musi mieć dobrą pamięć... Z PCI też tak było że ty nie musisz ty ją chcesz? Jak rozkapryszony szczeniak. malux,prawdopodobnie będzie miał niższe zużycie na m2 także pokaż mi fizycznie osobę,która zużywa taką ilość energii na ogrzewanie i niech ta osoba pokaże koszt budowy domu. Bez działki, kosztów: ogrodu, kostki, kuchni mebli itp, wychodzi 2,03kPLN/m2 jeśli nawet o czyms zapomniałem to i tak nie bedzie wiecej niż 2,1kPLN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 25.12.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ja nie utrzymuję 19st.C w domu i nie zużywam 15l/osobę cwu. Odnieś się do zużycia c.o bo moje zużycie na cwu odbiega od kablarskiego. Zużycie na ogrzewanie będzie koło 2000kWh za sezon,może mniej może trochę więcej. Nie tym tonem PROSTAKU!!!! Napisałem gdzieś że utrzymuję zaledwie 19 stopni Celsjusza????????????!!!!!!!!!!!!! We wcześniejszych postach i zdjęciach widać że to właśnie Tobie jest obca temperatura powyżej 20st.C. Jak wolisz: bez CWU to moje zużycie na Co przy grzałkach na prąd wynosi 515kWh/miesiącx0,21zł br. = 108zł br. więc za samo CO płacę 36zł drożej miesięcznie.... policz teraz czy pompeczka się zwróci....?? Na marginesie: u mnie zawsze temp powietrza min 22st.C. - jest małe dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Ja nie utrzymuję 19st.C w domu i nie zużywam 15l/osobę cwu. Odnieś się do zużycia c.o bo moje zużycie na cwu odbiega od kablarskiego. Zużycie na ogrzewanie będzie koło 2000kWh za sezon,może mniej może trochę więcej. Pokaż zużycie wody, bo jakoś nie widać żeby to zużyciue CWU tak bardzo odbiegało od innych. U mnie bojler jest grzany do 7 rano 50* (zmiana nastawy z 45* bo zdażyła się letnia woda podczas prysznica więc skorygowałem nastawy), 13-15 50*, 15-16 62*, wiec przestań pieprzyć głupoty że inni to zużywają 120L/dobę. Już wcześniej napisali ci jakie to mądre decyzje podejmujesz: - masz G11 a zbiornik 300L - Dom pod COP 1 a PCI zamontowałeś (no ale tu nie ma co się dziwić, bo miałbyć to dom "pokazowy" firmy CIEPŁY DOM) Nie dziwię się że biznes z PCi nie wyszedł jak ty masz taki tok myślenia. Teraz pozostało już ci tylko wciskanie kitów na FM, choć kto wie może za parę lat znowu wymyślisz kolejny złoty interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 2+2=4h 5-6h, pamietaj że kłamca musi mieć dobrą pamięć... Pamiętam,dlatego też kablarze muszą lawirować i niezbyt im to wychodzi a ich kłamstewka są szybko wyłapywane. 2+2 to jest zakres pracy pompy c.o+cwu z priorytetem cwu,cwu nad ranem to jest ok.1-1,15h a po południu ok.0,5h.Poza 2+2 pompa ustawiona jest tylko na c.o Z PCI też tak było że ty nie musisz ty ją chcesz? Jak rozkapryszony szczeniak. Nie,pompa miała za zadanie ograniczyć zużycie energii na c.o+cwu i z takiej roli narazie się doskonale wywiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 25.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Oczywiście,planowane moje zużycie na c.o to ok.2000kWh i wszystko na to wskazuje,że tak będzie co daje zużycie energii 16kWh/m2/rok,przy temperaturze w domu pow.22st.C Skomentujesz ? Więc ja wg Ciebie powinienem zużyć mniej niż 16kWh/m2/rok..... bo mam lepiej ocieplony dom.... liczmy przy 16kWh: mój dom 110m2wx16kWh=1760kWh na CO = 369zł brutto/sezon (prąd II taryfa 0,21zł brutto kWh) Ty zużyjesz tyle samo z COP powiedzmy 2,5: 1760:2,5=704kWh x Twój prąd (0,57zł z tego co pamiętam) = 401zł/sezon Więc pompa zwróci Ci się za 369 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAWO!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Pokaż zużycie wody, bo jakoś nie widać żeby to zużyciue CWU tak bardzo odbiegało od innych. U mnie bojler jest grzany do 7 rano 50* (zmiana nastawy z 45* bo zdażyła się letnia woda podczas prysznica więc skorygowałem nastawy), 13-15 50*, 15-16 62*, wiec przestań pieprzyć głupoty że inni to zużywają 120L/dobę. Już wcześniej napisali ci jakie to mądre decyzje podejmujesz: - masz G11 a zbiornik 300L - Dom pod COP 1 a PCI zamontowałeś (no ale tu nie ma co się dziwić, bo miałbyć to dom "pokazowy" firmy CIEPŁY DOM) Nie dziwię się że biznes z PCi nie wyszedł jak ty masz taki tok myślenia. Teraz pozostało już ci tylko wciskanie kitów na FM, choć kto wie może za parę lat znowu wymyślisz kolejny złoty interes. Kable nie idą ?? Spóła z R&K także nie wypaliła ? Ludzie jednak są myślący ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Więc ja wg Ciebie powinienem zużyć mniej niż 16kWh/m2/rok..... bo mam lepiej ocieplony dom.... liczmy przy 16kWh: mój dom 110m2wx16kWh=1760kWh na CO = 369zł brutto/sezon (prąd II taryfa 0,21zł brutto kWh) Ty zużyjesz tyle samo z COP powiedzmy 2,5: 1760:2,5=704kWh x Twój prąd (0,57zł z tego co pamiętam) = 401zł/sezon Więc pompa zwróci Ci się za 369 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAWO!!!!!! Ja zużyje na c.o 2000kWh czyli przeliczając na m2 powierzchni grzanej wyjdzie 16kWh/m2/rok. Ile Ty zużyjesz mnie nie interesuje,czy Ci się zwróci czy rzygnie,też mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Kable nie idą ?? Spóła z R&K także nie wypaliła ? Ludzie jednak są myślący ? Znowu widzę mierzysz wszystkich swoją miarą To tylko ty po napisaniu paru tysięcy postów stwierdziłeś że jesteś spec w branży budowlanej i zacząłeś biznes krojąc użytkowników FM. Kolejny raz ci powtórzę że ja złamanego grosza na FM ani branży budowlanej nie zarobiłem. No ale rozumiem czemu to piszesz, bo ty wyznajesz przecież teorie "kłamstwo wypowiedziane kilkukrotnie staje się prawdą", powodzenia. Ja nie muszę dowartościowywać się a tym bardziej dorabiać na FM, nie po to się tyle kształciłem żeby teraz "rozmieniać się na drobne". Radzę ci również działać w tej kolejności: wykształcenie->biznes, a nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts